Aanbod streamingdiensten in Europese landen gelijk als in thuisland

03 april 2018 1 Minuut 0 Reacties
Netflix

Europeanen kunnen nu de content op streamingdiensten bekijken en beluisteren in andere Europese landen, zonder tegen regioblokkades aan te lopen. De content in die landen is dan gelijk aan de content in je thuisland. Dat heeft de Europese Commissie mogelijk gemaakt.

Streamingdiensten in Europa hebben geen regioblokkades meer

Wanneer je in het buitenland bent en je gebruik wil maken van een streamingdienst, variërend van Netflix tot Spotify, dan kan het zijn dat je tegen regioblokkades aanloopt. Die blokkades zorgen ervoor dat bepaalde content niet beschikbaar is in een ander land, omdat daar de rechten niet zijn verworven. Europeanen hebben hier geen last meer van, aangezien de Europese Commissie ervoor gezorgd heeft dat die blokkades zijn opgeheven. Zolang je binnen de Europese Unie blijft, kun je genieten van dezelfde content als in je thuisland.

De nieuwe regels gelden voor digitale abonnementen, maar niet voor gratis beschikbare content — bijvoorbeeld van de Nederlandse Publieke Omroep. Daar kan door de provider nog steeds een regioblokkade op worden gezet. De Europese Commissie verwacht dat op korte termijn zo’n 29 miljoen mensen hiervan zullen profiteren. In 2020, over iets meer dan anderhalf jaar, zou dat getal kunnen oplopen tot 72 miljoen mensen. Het gaat dan voornamelijk op jonge mensen die reizen door de landen binnen de Europese Unie.

Door de Brexit zal Groot-Brittannië niet meegenieten van deze beslissing. Of dat voor ons Europeanen erg is, valt nog te betwisten. Het Netflix-aanbod in dat koninkrijk is namelijk voor bijna veertig procent gelijk aan het aanbod in de Verenigde Staten, waardoor je ongetwijfeld toegang krijgt tot films en series die je niet in Nederland zou kunnen bekijken. Voor landen waar het aanbod vaak mager is, bijvoorbeeld in Italië, kan dit overigs nadelig uitpakken. Dat land heeft toegang tot ongeveer zeventien procent van het Amerikaanse aanbod.

Reacties (0)