Videoconferencing – een sprankelend AV-geheel

19 juni 2022 8 Minuten 0 Reacties
videoverg_7a

De Coronapandemie heeft een ware hausse in het digitaal online thuis videovergaderen, onderwijs volgen, persconferenties of seminars houden en het communiceren met de achterban teweeggebracht. Het confereren met apps zoals Zoom, Microsoft Teams en Skype of FaceTime is voor iedereen bereikbaar. Alleen ziet het er vaak niet uit. Donkere fletse en onscherpe beelden. Krakende, vervormde of slecht verstaanbare audio Het wegvallen van verbindingen en storende gebeurtenissen. Dat kan zowel thuis als op het slimme kantoor vast een stuk sprankelender. Daarvoor een aantal eenvoudig te realiseren tips.

Als je niet meer fysiek bij elkaar kunt dan maar digitaal. Het online in beeld en geluid met elkaar communiceren wordt videoconferencing of United Communications (UC) genoemd. Pak een computer en beeldscherm met een communicatiepakket en een bijpassend netwerk en je komt al een heel eind. In de meeste gevallen gewoon thuis of op kantoor op te zetten en kan door een leek bediend worden.

Zoom- en Teams-meetings zijn aan de orde van de dag. Voor werk, school, persconferenties en entertainment noem maar op. Helaas ziet het er voor de meer kritische gebruiker vaak niet uit tot ronduit irriterend aan toe. Donkere onscherpe personen. Het geluid kraakt, is vervormd of valt weg. Internetverbindingen haperen of vallen uit. Telefoons gaan af en kopjes rinkelen. Of de kat loopt over het toetsenbord en kinderen trekken aan pa of ma. In ernstiger gevallen schiet de slang van de vaatwasser, help overstroming, of zoiets. In ieder geval kan dat allemaal op AV-gebied een stuk beter!

De hardware

Videovergaderen kan met behulp van deskstops, laptops/notebooks, tablets en mobiele telefoons. Het computerdeel van deze hardware verzorgt het digitaliseren van beeld en geluid plus de communicatie over het netwerk.

Een desktop-pc beschikt doorgaans niet over een ingebouwde webcam of microfoon. (Een uitzondering vormt een All-in-One). Dat gemis valt op meerdere manieren op te lossen. Koop een computermonitor met ingebouwde camera, in een aantal gevallen ook met microfoon. Anders een interface voor een camera (camcorder, systeemcamera of webcam) en externe microfoon op de USB-poort aansluiten. Daarmee heb je meteen beter vat op de kwaliteit van beeld en geluid.

Laptops, tablets en smartphones hebben standaard al ingebouwde camera’s en microfoons. De kwaliteit van de camera’s varieert van behoorlijk goed tot matig. Hoewel de interne microfoons steeds beter worden zijn ze erg gevoelig voor een verkeerde richting en storingen uit de omgeving. Ook kan je nog gebeld worden op de smartphone als je aan het vergaderen bent.

Voldoende en plezierig licht

Al die donkere koppen met al of niet lelijke schaduwen in beeld. Dat is toch geen gezicht. Een extra lampje of meer omgevingslicht maken de deelnemers aan een videovergadering niet alleen beter zichtbaar maar ook nog eens een stuk aansprekender.

In het eenvoudigste geval de verlichting in de ruimte opdraaien. Sfeerverlichting doet het goed doch niet overdrijven. Een extra lampje, bijvoorbeeld een video-LED-light scheelt al een heleboel. Liefst met diffuser om schaduwen en lelijke details weg te werken. Fraai werken ook ringlichten zoals die toegepast bij selfies. Een bijkomend voordeel is dat beter licht de scherpte-indruk en kleurechtheid bevordert.

De camera

Een onscherpe, te grote of juist te kleine deelnemerskop in beeld werkt nu niet bepaald aantrekkelijk bij videovergaderingen. De deelnemers kunnen op het vergaderscherm doorgaans wel zien hoe zij in beeld komen maar letten daar vaak niet echt op. Soms valt er ook meer te zien dan de bedoeling was zoals een Belgische burgermeester in onderbroek tijdens een interview. Let hier dus op…

Een losse stevig opgestelde, richtbare camera met scherpstel- en zoomfunctie kan het vergaderbeeld op een stuk hoger niveau tillen. Compleet met zoomen en close-up zonder gewiebel. En ook nog eens op de juiste ooghoogte! Dat kan al met een kwalitatief goede webcam. Met een camcorder of systeemcamera op statiefje en HDMI- of USB-uit begint het al aardig op een echte videostudio te lijken. Voor het kritisch volgen van deelnemers is een PTZ-camera met tracking software geschikt.

Gebruik een goede (draaibare) stoel en zit rechtop. Uitgezakt is geen gezicht of staat ongeïnteresseerd. Wie het helemaal netjes wil doen zet een neutrale achtergrond neer. Dat maakt de deelnemers los en houdt allerlei storende objecten buiten beeld. N.B. Let er op dat de gedragen kleding voldoende afsteekt tegen de achtergrond.

De microfoon en hoofdset

Bij UC-vergaderen draait het vanzelfsprekend nog meer om goed geluid dan beeld. Krakend, vervormd, haperend en onverstaanbaar geluid zijn daarom uit den boze. Zoals bekend zijn ingebouwde microfoons bij beeldschermen, laptops en smartphones niet ideaal voor vergaderspraak en interviews. Een losse externe microfoon doet dit veel beter. En die kun je aansluiten via de USB of andere audio-uitgang. Bij camera’s en HDMI valt het daarin meegenomen geluid te gebruiken.

Ideaal is om elke deelnemer, of ieder geval de voorzitter en panelleden, van een dasspeldmicrofoon (Lavalier) te voorzien. Draadloos is helemaal mooi. Bij meerdere personen in een ruimte is dan wel een mengpaneeltje nodig. Een handig alternatief vormt het tussenschakelen van een Podcast-studio. Ook gewoon een USB-microfoon op statief of speciale standaard met microfoonarm werkt prima. Exemplaren van een paar tientjes doen het al best aardig. Een headset is handig vanwege de gecombineerde functies microfoon en hoofdtelefoon. Tevens voorkomt een hoofdtelefoon dat de luidsprekers van de computer een lelijke echo veroorzaken. Let verder op de mute-functie. Om te voorkomen dat de deelnemers allemaal door elkaar heen gaan roepen alleen de op dat moment sprekende personen toelaten (unmute). De rest afkappen (mute). N.B.: Stel andere huisgenoten op de hoogte dat ze stil moeten zijn in verband met een videovergadering.

Slimme bandbreedte

Overbelasting van de beschikbare bandbreedte op het streaming AV-netwerk zorgt voor slecht beeld of geluid en regelmatig het weg of volledig uitvallen van deelnemers. Preventief kan je daar al veel aan te doen.

Voor videovergaderen biedt Full of gewoon HD al meer dan voldoende beeldkwaliteit. 4K is echt niet nodig en dat scheelt flink op het aantal datapakketten dat over het netwerk gaat. Het geluid zal niet snel de bottleneck zijn maar schakel niet meer in of aan dan nodig is.

Gebruik een slim softwarepakket voor het streamen van AV over het netwerk. Deze software stelt automatisch de ideale bitrates e.d. in en houdt het stromende communicatieproces voortdurend in de gaten. Daarmee worden delays (storende vertragingen of achterlopend geluid) en haperingen voorkomen. Pakketten zoals Zoom, MS Teams en OBS doen dit al automatisch. Zorg er verder voor dat er geen andere bandbreedtevreters op hetzelfde netwerk zitten. Bijvoorbeeld veeleisende gamers of Netflix thuis. WiFi6 is momenteel heel betrouwbaar in het smarthome of office. Ethernet blijft echter stabieler dan draadloos.

Studiomixer

Zodra er meerdere personen in een vergaderruimte zitten, bijvoorbeeld een bestuur of een panel, dan zal je dat als een kleine AV-studio moeten gaan benaderen. Iedereen op het juiste moment en met geluid in beeld. Dat betekent algauw meerdere camera’s en microfoons en getimede (effect)overgangen.

Het klinkt allemaal ingewikkeld maar kan toch door een enkel persoon met een AV-mixer gedaan worden. Bijvoorbeeld met een Atem Mini die snel schakelt tussen de aangesloten HDM-camera’s (al of niet met een transition) en microfoons. Het uitgangssignaal is al naar gelang het model USB (doet of het mengpaneel een webcam is) of rechtstreeks het streaming netwerk op.

Privacy

Het is en blijft altijd mogelijk dat derden ongewenst bij jouw videoconferencing willen meekijken. Ook zijn er lolbroeken die inbreken met bijvoorbeeld practical jokes en pornoplaatjes. Gelukkig zijn Zoom, MS Teams en OBS hier behoorlijk goed tegen beschermd. Maar hoe zit dat met eigen netwerk in het slimme huis of op kantoor? Let op de correcte encryptie bij de modems en routers!

En natuurlijk zit jezelf ook met beeld en geluid in de vergadering. Nu is een kat die op het toetsenbord springt geen ramp. Maar liggen er soms zichtbare documenten (zie de kabinetsformatie) op het bureau, rennen er geen blote kinderen door het beeld etc. Een gewaarschuwd videovergaderaar telt in deze voor twee.

Aanvullende mogelijkheden

Bij videoconferencing zijn er meerdere nuttige extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld het opnemen voor de notulen of als latere naslag. Een opinie- of stemmodule. Daarmee kan je meteen op het beeldscherm de meningen, kennis en een stemming laten zien.

De betere software voor UC kan ook presentaties en videofilmpjes real time in de vergadering halen. Bijvoorbeeld OBS is hier een meester in. Hetzelfde kan ook via een studiomixer door daarop een afspeler aan te sluiten.

Tot slot

Maak van jouw videoconferencing een sprankelend AV-geheel. Dat maakt het vergaderen niet alleen een stuk effectiever maar ook veel aantrekkelijker. En het kost relatief weinig moeite en geld omdat allemaal te realiseren.

Reacties (0)