Review: Samyang AF F1.4 35 mm FEII ‘Allrounder primelens voor de Sony E-mount’

18 oktober 2022 3 Minuten 0 Reacties
Samyang AF F1.4 35 mm FEII_5
FWD award

Samyang behoort tot de top van de zogenaamde ‘vreemdmerk’-objectieven. Deze onafhankelijke optiek presteert regelmatig (bijna) net zo goed als die van de cameramerken zelf. En dat veelal tegen een lagere prijs. Zo ook bij de tweede generatie Samyang 35 mm F1.4 FE II voor Sony hybride camera’s.

De 35 mm is op een fullframe-camera een lichte groothoek. Bij APS-C komt het brandpunt in de buurt van de 50mm voor 35mm kleinbeeld. Deze 35 mm Samyang is geschikt voor beide sensoren op Sony-camera’s.
Het toepassingsgebied ligt bij (straat)reportages, close-ups bij interviews, portretten, landschappen en lichte totalen bij video. De lichtsterkte van F1.4 maakt deze 35 mm Samyang nog breder inzetbaar. Met name in situaties waarbij een geringe scherptediepte (en of filmische look) gewenst of weinig licht aanwezig is. Samyang viert haar 50 jarig bestaan met het uitbrengen van topobjectieven in de F1.4  35 en 50 mm-range.

Sony E-mount

Nu maakte de eerste generatie van dit Samyang-objectief al best een goede indruk. Inmiddels zijn wij aan MKII toe. Verbeterd zijn hierbij onder andere: Een betere detailweergave en scherpte mede dankzij twee asferische elementen. In de praktijk gaat de verhoogde scherpte zelfs door tot aan de beeldhoeken. Ook het contrast ging vooruit en de hoge mate van helderheid komt voor rekening van de speciale Samyang lenscoating.
Eveneens goed waarneembaar is de verfijnde kleurweergave. Nu standaard Color Contribution Index (CCI). Er is een fraaie Bokeh aanwezig gecreëerd door een negenbladig diafragma. Rest nog de verder toegenomen accuratesse van de AF. Kortom je kunt van een waar primeobjectief spreken.

Treffende specificaties

Die verbeterde AF is beslist een voordeel-dingetje ten opzichte van de MKI-uitvoering. De eigen Samyang Lineaire Stappen-Motor (STM) werkt snel, accuraat en efficiënt. Bovendien heel stil, trillingvrij en met een prima AF-tracking. De prestaties met tracking en focusseren bij video zijn zonder meer goed. Hierin doet deze Samyang slechts weinig onder voor het duurdere Sony-origineel voor de E-mount. De minimale scherpstelafstand bedraagt 29mm. De Focus-hold-knop vergrendelt de AF op automatisch ingestelde afstand.
Het objectief is nu op vier plaatsen stof- en spatwaterdicht gemaakt. Er is een zogenaamde custom-schakelaar waaraan de gebruiker allerlei bedieningsfuncties kan koppelen met behulp van het optionele Samyang Lenstation. Bijvoorbeeld het in de AF-stand koppelen van de scherpstelling aan het diafragma. Met toekomstige firmware updates komen er meer te koppelen functies beschikbaar. Tot slot de vijf jaar Benelux-garantie op dit 35 mm objectief.

Praktijk

Het hanteren verloopt relatief licht en comfortabel voor een dergelijk lichtsterk objectief. De metalen instelringen draaien opvallend soepel en intuïtief met precies de juiste hoeveelheid weerstand. De focus breathing bij video is goed onder controle waardoor nauwelijks waarneembaar.
De scherpte is al goed bij F1.4 en optimaliseert tot de uiterste hoeken bij F1.8-F2.8. Een knappe prestatie bij dit type objectief. Vervorming en chromatische aberratie zijn goed gecompenseerd. De resultaten bij portretfotografie en halftotalen bij video spatten van het beeldscherm. Gewoon een uitstekende lens qua kleur, scherpte, contrast en Bokeh. De accurate AF laat je bij video zelden in de steek. Vanuit het veld vernamen wij van tevreden collega’s goede resultaten bij close-ups, zwartwit-shots, astrofotografie en InfraRood-opnamen.

Conclusie

De Samyang F.1.4 35 mm FEII is een ware allrounder voor zowel foto als video. Een serieuze concurrent voor de originele Sony-optiek op zowel de optische kwaliteit, AF, ergonomie en weerbestendige uitvoering. Tevens lekker stil in situaties waarbij dat er op aankomt. Het prijsverschil zal voor menigeen de doorslag geven om in deze voor Samyang in plaats van Sony te kiezen.

Prijzen & Info
Samyang F1.4 35 mm FEII  € 699 www.samyangbenelux.com

Reacties (0)