Logitech stopt met productie van universele Harmony afstandsbedieningen

10 april 2021 3 Minuten 5 Reacties
Logitech Harmony portal

Wie is er niet mee opgegroeid? De universele afstandsbediening van Logitech. Toch gaat er na heel wat jaren een einde aan komen want Logitech heeft vandaag aangekondigd te stoppen met de productie van de Harmony afstandsbedieningen. En dat is niet voor iedereen goed nieuws.

Op zijn eigen supportwebsite laat Logitech weten te stoppen met de productie van de universele Harmony afstandsbedieningen. Er worden geen nieuwe modellen meer gemaakt en de huidige voorraad wordt uitverkocht. Wel kunnen gebruikers “zolang Harmony afstandsbedieningen gebruikt worden” nog updates en ondersteuning blijven verwachten en bovendien blijft de garantie doorlopen, ook voor producten die nog gekocht gaan worden. Logitech verwacht dan ook dat deze beslissing geen impact heeft op zijn klanten.

Een grote verrassing is het niet want Logitech heeft in het verleden al eens aangegeven dat de markt voor universele afstandsbedieningen steeds kleiner wordt. Consumenten gebruiken steeds vaker de afstandsbediening van de tv om ook andere apparatuur te bedienen en ook wordt er steeds minder apparatuur naast de tv gebruikt. De echte universele afstandsbediening waarmee je je gehele av-systeem aanstuurt is dus volgens Logitech ingehaald door de tijd.

Hoewel we dat standpunt zeker begrijpen moeten ook wij eerlijk toegeven het erg jammer te vinden. Ondergetekende gebruikt al jaren de Harmony Elite afstandsbediening in combinatie met de Harmony Hub. Niet alleen voor de simpele tv-bediening maar ook voor het koppelen van apparaten in activiteiten, het direct aansturen van smarthomeproducten en de koppeling met de smarthomecontroller waardoor het av-systeem perfect samenwerkt met de rest van het huis. Nagenoeg alle belangrijke merken en apparaten worden door Logitech ondersteund, en nagenoeg altijd doet de remote precies wat hij moet doen. Het zijn remotes die de goedkeuring van de vrouw, de schoonouders en de babysitters krijgen, en dat zegt wat. Ook in ons nieuwe huis, waarover je meer leest op onze Smart Living Project pagina, gaan we de Harmony Elite inzetten om het av-systeem te koppelen met het smarthomesysteem. Aangezien onze huidige Harmony Elite er al 5 jaar op heeft zitten hebben we vandaag toch maar een extra model als back-up gekocht.

Zijn er dan geen alternatieven? Niet echt. Er zijn wat merken die op een goedkopere en eenvoudige manier av-producten proberen aan te sturen, maar de grote compatibiliteit die Logitech biedt is lastig ergens anders te vinden. Je zou kunnen stellen dat tegenwoordig alles met een app te bedienen is, maar wie haalt zijn smartphone er elke keer bij om eerst een app te zoeken en dan van zender of input te wisselen? En met oplossingen als HDMI-CEC zijn ook niet alle problemen opgelost aangezien apparaten fysiek verbonden moeten zijn met elkaar. Ja, steeds meer tv remotes kunnen met andere apparaten communiceren, maar ook hiervoor geldt dat lang niet alles ondersteund wordt of goed werkt. Hoe stuur je bijvoorbeeld je receiver of Blu-rayspeler volledig aan met een simpele tv-remote? En bovendien zijn de apparaten dan nog niet eenvoudig samen binnen een smarthome-omgeving te gebruiken. Wat ons betreft zal het dus een groot gemis zijn wanneer Logitech van het toneel verdwijnt, maar wie weet biedt het kansen voor nieuwe spelers.

Reacties (5)