Wat is surround sound en hoe krijg je het in je home cinema systeem?

15 januari 2014 2 Minuten 2 Reacties
LG-surround-sound-home-cinema

Een term die we in onze nieuwsberichten en artikelen met tips en adviezen vaak gebruiken is 'surround sound', maar niet voor iedereen is duidelijk wat hier precies mee bedoeld wordt. In dit artikel leggen we kort uit wat surround sound precies is en hoe je je eigen home cinema systeem ermee kunt uitrusten.

Wat is surround sound?

Surround sound is een engelse term waarmee geluid dat zich om de gebruiker/kijker heen bevindt aangeduid wordt. Het geluid komt, afhankelijk van het bronmateriaal, uit alle richtingen door speakers die in de ruimte van de gebruiker geplaatst zijn. Je wordt als luisteraar en kijker dus als het ware in het midden van een breed geluidsveld geplaatst en krijgt het gevoel midden in de actie te zitten. Het geluid omringt je.

Surroundformaten

Zoals hierboven al aangegeven is surround sound afhankelijk van de speakers die je in de ruimte hebt staan en het bronmateriaal. Het bronmateriaal kan een dvd, Blu-ray disc of digitaal bestand zijn en moet voor het weergeven van surround sound uitgerust zijn met een audiotrack die meerdere kanalen, voor meerdere speakers, bevat. De meest bekende surround audioformaten zijn Dolby en DTS. De nieuwste varianten, die we ook vaak op Blu-ray discs terugvinden, worden Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio genoemd.

Receiver

Om het surround geluid van bijvoorbeeld een Blu-ray disc om te zetten naar een signaal dat door de aangesloten speakers gebruikt kan worden is een receiver/versterker nodig. Dit kan een stand-alone receiver zijn maar ook een alles-in-één home cinema systeem kan de audiotracks omzetten naar een signaal voor de aangesloten speakers. Lees meer over wat een A/V receiver precies is en of je het beste voor een 5.1-kanaals of een 7.1-kanaals receiver kunt gaan.

Advertentie

Luidsprekeropstelling

Om van surround sound te kunnen genieten heb je vanzelfsprekend speakers nodig die dit weer kunnen geven. Deze speakers worden op verschillende plekken in de ruimte rondom de gebruiker geplaatst, afhankelijk van het aantal speakers die in de surround-opstelling gebruikt worden. De meest voorkomende systemen beschikken over vijf speakers en een subwoofer (5.1). Twee speakers worden voorin de kamer geplaatst voor het stereo-effect, één luidspreker wordt in het midden voor de tv geplaatst voor de dialoog, en twee luidsprekers worden achterin de kamer geplaatst voor de surround-effecten. Combineer deze speakers en je hebt een surround sound-ervaring. In onderstaande afbeelding zie je een 7.1-kanaals systeem.

Deze speakers kunnen, zoals hierboven aangegeven, op een stand-alone receiver aangesloten worden of zijn onderdeel van een alles-in-één home cinema systeem. Lees meer over surround sound luidsprekeropstellingen en hoe je de luidsprekers het beste kunt plaatsen.

Meer informatie

Lees verder in onze home cinema informatiegids voor alle tips en adviezen met betrekking tot home cinema-apparatuur, of lees verder via onderstaande links.

Welke soorten luidsprekers zijn er?
Alle surroundformaten en audiotechnieken
Een stereo of surround home cinema systeem?
Wat zijn de voor- en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem?

Reacties (2)