Wat is het verschil tussen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio?

12 oktober 2012 3 Minuten 6 Reacties
Dolby-TrueHD-DTS-HD

Met de komst van Blu-ray zijn er twee audioformaten bijgekomen die een de HD beelden moeten combineren met een HD audiokwaliteit. Je hebt ze vast wel eens op een Blu-ray disc zien staan; Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Maar, wat zijn de verschillen tussen de twee audioformaten en voor welke moet je nu kiezen? In dit artikel leg ik het kort uit.

Om maar meteen met het meest logische te beginnen; Dolby TrueHD is een audioformaat dat ontwikkeld is door Dolby en DTS-HD Master Audio is ontwikkeld door DTS. Beide bedrijven hebben verschillende audioformaten die je terugvindt op receivers, Blu-ray films en DVD’s. Speciaal voor de Blu-ray films zijn de twee HD audioformaten ontwikkeld.

De werking

Beide audioformaten zijn op de Blu-ray disc verpakt in een zogenaamde losless vorm, iets dat je kunt vergelijken met een zip-bestand op je computer. Zodra je een Blu-ray film afspeelt wordt dit zip-bestand door je receiver (of Blu-ray speler) omgezet naar PCM materiaal dat vervolgens weer gebruikt wordt om je speakers mee aan te sturen. Om de HD audioformaten weer te kunnen geven moet je Blu-ray speler middels een HDMI kabel verbonden zijn met je receiver. Ook kun je ervoor kiezen je Blu-ray speler de audio te laten converteren naar PCM, bijvoorbeeld wanneer de receiver wat ouder is en geen ondersteuning voor deze formaten biedt.

Mocht je een receiver hebben zonder DTS-HD Master Audio of Dolby TrueHD ondersteuning en wel een van deze formaten selecteren bij het kijken van een Blu-ray film, dan wordt er alsnog audio weergegeven in de vorm van de originele DTS of Dolby Digital track. Deze wordt namelijk altijd meegestuurd met het HD audioformaat.

Advertentie

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD kan audio data met een snelheid van 18 megabit per seconde weergeven en ondersteunt acht kanalen aan 24 bit, 96 Khz audio. Nou klinkt dat wellicht wat ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de weergave van details en het bereik van de audio vele malen hoger is dan bijvoorbeeld Dolby Digital. Dit formaat biedt een rijkere weergave van de audio waardoor deze zeer dichtbij datgene ligt wat de regisseur van een film voor ogen heeft.

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio biedt net als Dolby TrueHD een audioweergave die nagenoeg gelijk is aan de originele audio van de film, zoals de regisseur dit bedoeld heeft. Het audioformaat heeft een bit rate van 24.5 megabit per seconde en ondersteunt een zo goed als onbeperkt aantal surround kanalen aan aan 24 bit, 96 Khz audio.

Wat is het verschil en wat is beter?

Het verschil tussen beide audioformaten is nagenoeg niet waarneembaar. Beide technieken zorgen voor een natuurgetrouwe weergave die dicht bij het origineel komt en voor de gemiddelde luisteraar zal het verschil dan ook niet waar te nemen zijn. Het komt eigenlijk puur neer op je eigen voorkeur. Worden beide formaten door je receiver ondersteund, probeer ze dan allebei uit en maak je keuze. Natuurlijk moeten dan wel beide audiotracks beschikbaar zijn op een Blu-ray disc, wat niet altijd het geval is.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

peterpan

peterpan
29 juli 2014 om 20:40

Bedankt voor deze ontwarring. Ik heb een 10 jaar oude high end receiver, dus ik laat mijn mediaspeler output gewoon op true hd staan. Geeft het meest zuivere geluid.

Inloggen
Coy

Coy
19 oktober 2014 om 03:22

Er is mij iets niet helemaal duidelijk.
Ik heb een oude receiver, waar geen hdmi opzit. Als ik mij receiver optisch aansluit op mijn blu-ray speler (heb nog geen blu-ray) en er is op het bluray schijfje nergens een audiotrack als zijnde Dolby Digital 5.1 of DTS, maar dus wel Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio gaat de receiver dit dan automatisch omzetten naar Dolby Digital 5.1 of DTS?? Want dit is mij niet helemaal duidelijk. Ik heb geen blu-ray’s en ik had dit graag geweten. Ik heb schrik als ik een blu-ray-speler koop, dat ik ook meteen een nieuw receiver mag kopen. Al wat ik wil is gewoon 5.1 geluid, is dat nu gewoon standaard Dolby Digital 5.1 / DTS OF Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio, dat maakt mij allemaal niet zoveel uit. Als het maar échte 5.1 is.

Graag uw reactie.

Inloggen


19 oktober 2014 om 13:22

In de audiotrack van DTS-HD of Dolby TrueHD zit standaard de normale Dolby en DTS track dus die krijgt je receiver dan sowieso.

Inloggen
Coy

Coy
19 oktober 2014 om 13:34

Ah okay, dan had ik het toch goed begrepen. Bedankt.

Inloggen
Rainold

Rainold
14 november 2014 om 12:16

HD master audio 25mbit dus detailrijker waarschijnlijk, of de bron is niet zoun compacte compressie van audio formaat???

zijn er ook aparte hd masteraudio kanalen dus bijv. alleen 7.1 die dan niet als 5.1 word weergegeven (dus geen audio als je 5.1 opstelling hebt)

Yamaha RX-A830,Heco Victa annaversary 701,kef T301c,HK12SUB,THXRear…

Inloggen
mi

mi
21 april 2015 om 17:21

Hoi iedereen ik heb een Philips hts5591 5.1 surround systeem .Nu ben ik weg van Marvel films dus ik heb er al aardig wat.Mijn probleem is dat deze films op bluray meestal 7.1dts hd master audio zijn.Volgens Philips specificatie zitten er in mijn set de volgende decoders dolby digital 5.1,dolby digital plus,dolby true HD,dts digital surround en dts hd high resolution audio.Nu is het zo dat sommige blurays het wel doen met 5.1 surround geluid en andere blurays met de zelfde specificaties niet voorbeeld captain America2 heeft engels 7.1 DTS HD master audio en werkt op alle speakers maar Thor2 heeft ook Engels 7.1 dts HD master audio maar die doet het alleen op de speakers links voor,rechts voor,center en subwoofer dus niet op de achter luidsprekers links en rechts .Ik begrijp niet waarom de ene bluray het wel doet en de andere niet.Heb contact gehad met philips maar die weten niet hoe dat kan zeiden ze.Heeft iemand een idee.

Inloggen