Wat is de bi-amp (bi-wiring) feature op receivers en speakers?

16 maart 2022 3 Minuten 10 Reacties
KEF Audio channel

AV receivers worden steeds geavanceerder en bieden daardoor ook steeds meer aansluitingsmogelijkheden voor luidsprekers. Vorige week hebben we de Muliroom en Multizone functie al besproken, deze keer kijken we naar de bi-amp en bi-wiring mogelijkheid van AV receivers en speakers. Voor de meeste consumenten zal deze functie echter niet interessant zijn.

De bi-amp en bi-wiring functies zijn geavanceerde mogelijkheden voor het aansluiten van speakers op je AV receiver. De speakers, meestal de stereo speakers aan de voorzijde, moeten hier wel mee om kunnen gaan, iets wat je ziet aan een dubbele ‘+’ en ‘-‘ terminal op de speaker. Hiermee worden de lage en de hoge tonen van elkaar gescheiden. De twee functies worden vaak door elkaar gebruikt maar toch zit er een klein verschil in.

Bi-wiring

Bi-wiring is namelijk technisch gezien het aansluiten van twee kabels op één luidsprekeruitgang, dus twee kabels op de ‘-‘ en twee op de ‘+’ uitgang voor zowel je linker als je rechter luidspreker. Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit. Nadeel is dat je dubbele sets kabels nodig hebt, kabels dienen dubbel uitgevoerd te worden (hoge inductiewaarde) en je hebt ook banaanstekkers nodig om de kabels aan te sluiten op de receiver.

Bi-amping

Bi-amping is een functie die een stuk makkelijker uit te leggen en ook te gebruiken is. Voor de speakers geldt hetzelfde; deze moeten uitgerust zijn met dubbele terminals, net zoals bij bi-wiring. De receiver daarentegen, is uitgerust met een bi-wiring functie die de hoge en lage signalen apart (en versterkt) naar de luidsprekers kan sturen. Dit zie je aan de tekst bi-amp bij de aansluitingen op de achterzijde. Voor elke frontspeaker heeft de receiver dan vier aansluitingen twee ‘-‘ terminals en twee ‘+’ terminals. Ook bi-amping kan de geluidskwaliteit op dezelfde manier verbeteren als bi-wiring. Natuurlijk heb je ook hier weer een extra set luidsprekerkabels voor nodig maar het aansluiten is eenvoudiger.

Let op

Let er bij beide mogelijkheden wel op dat je de zogenaamde ‘brugjes’ tussen de vier terminals op de speakers verwijdert. Deze gebruik je alleen wanneer de luidsprekers normaal aangesloten worden en je dus maar twee terminals gebruikt.

Bi-amping of bi-wiring?

Voor de gemiddelde home cinema fan zal bi-amping, als je het al zou willen gebruiken, de beste optie zijn. Het is eenvoudiger en daarbij wordt de versterker minder belast omdat iedere uitgang maar een deel hoeft te versterken. Nou moet gezegd worden dat er nogal wat meningsverschillen zijn over de toegevoegde waarde van bi-amping en bi-wiring. De een vindt het puur een marketing praatje, de ander zweert erbij. De enige manier om zelf een conclusie te trekken is te luisteren naar het verschil. Is het verschil er niet of nauwelijks, dan is de extra investering het geld en de moeite waarschijnlijk niet waard.

KEF Reference Meta
Lees ook

Luidsprekers kopen: welke specificaties zijn belangrijk en waar let je op?

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (10)