Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?

20 februari 2013 + 10 minuten 16 Reacties
Samsung-UD8500-4K-tv

We hebben het de laatste tijd vaak over de nieuwe term Ultra HD, ook wel 4K en UHD genoemd, en we hebben inmiddels ook een groot aantal Ultra HD tv's voorbij zien komen. Toch is het, gezien de hoeveelheid vragen die we krijgen, nog niet voor iedereen duidelijk wat deze term exact inhoudt en wat het verschil is met het inmiddels bekende Full HD.

Update: dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie op 7 mei 2016.

Wat is 4K Ultra HD?

Ten eerste is het belangrijk te melden dat Ultra HD ook wel 4K wordt genoemd. De reden hiervoor is dat Ultra HD eigenlijk twee hoge resoluties omvat; 4K en 8K. In de huidige context spreken we alleen over 4K, een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. 8K is een nog hogere resolutie maar dat is nog minimaal 5 jaar van ons verwijderd. Over de naamgeving bestaat zoals je wellicht ziet nogal wat onduidelijkheid en iedere fabrikant heeft zijn eigen voorkeur. De meeste fabrikanten kiezen voor 4K of Ultra HD maar er zijn ook fabrikanten, waaronder Samsung, die liever UHD aanhouden.

Ultra HD is dus een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD dat we nu kennen wat een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels heeft. Het komt er dus op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je tv kunt waarnemen. Dit is echter ook afhankelijk van de grootte van het scherm en de kijkafstand, waarover later meer. 4K Ultra HD is echter niet compleet nieuw. Zonder dat je er bewust van bent kijk je in de bioscoop namelijk al jaren naar films in deze hoge resolutie. In de huiskamer hebben we tot op heden echter alleen Full HD gehad.

Voordelen Ultra HD

Het grote voordeel van Ultra HD (4K) spreekt dus eigenlijk voor zich; een nog scherpere weergave van beelden, mits de content deze resolutie ondersteunt. Meer pixels betekent meer subtiele details en dus een betere filmbeleving. Er is echter nog een belangrijk voordeel, vooral voor diegenen die graag 3D content bekijken. Displays die beschikken over een Ultra HD-resolutie zijn namelijk zeer geschikt voor de weergave van autostereoscopisch 3D, 3D-weergave zonder het gebruik van een 3D bril. Voor de weergave zonder een bril moeten namelijk meerdere beelden door de tv tegelijkertijd getoond kunnen worden waardoor niet de volledige resolutie door één beeld gebruikt kan worden. Autostereoscopisch 3D is dus niet in Ultra HD-resolutie maar maakt gebruik van deze resolutie om de beelden voor beide ogen en verschillende kijkhoeken te kunnen weergeven. Op dit moment zijn er echter nog geen bril-vrije 3D tv’s met 4K-resolutie aangekondigd.

Ook de huidige passieve 3D techniek waarbij nog brillen gebruikt worden profiteert van Ultra HD aangezien de resolutie per oog hoger komt te liggen. Bij huidige TV’s met passieve 3D weergave wordt de resolutie per beeld (per oog) gehalveerd waardoor beeldlijnen zichtbaar kunnen zijn. Bij een Ultra HD tv wordt de resolutie per oog nog steeds gehalveerd maar is nog steeds dermate hoog dat individuele beeldlijnen niet waarneembaar zijn.

Fabrikanten lijken er sinds begin 2016 echter voor te kiezen 3D uit te faseren. Philips en Samsung brengen helemaal geen 3D tv’s meer op de markt en Sony en Panasonic rusten minder modellen ermee uit. Wat de toekomst voor 3D brengt is dus onduidelijk.

Is het echt scherper?

Een hogere resolutie op een even groot display betekent dus dat de pixel dichtheid toeneemt. Dit ervaar je vervolgens al scherper beeld. Maar, dit is vooral afhankelijk van de afstand tussen jou en de tv. Zo zie je het verschil tussen Full HD (1080p) en HD-Ready (720p) niet meer op een afstand die groter is dan 4 meter. Zet je een 50-inch 4K Ultra HD tv naast een 50-inch Full HD tv en ga je zitten op een afstand van 4 meter dan is de kans klein dat je nog verschil ziet. Het is dus nog niet zo simpel om te zeggen dat je een veel scherper beeld krijgt zodra je een Ultra HD tv koopt. Om het wat eenvoudiger te maken hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv.

4K Ultra HD tv’s

Om volledig van de 4K Ultra HD-resolutie te kunnen genieten heb je twee dingen nodig; compatibele hardware en compatibele content. Qua hardware is er inmiddels (2016) al heel wat te krijgen. Begin 2014 hebben nagenoeg alle grote tv fabrikanten een complete line-up 4K Ultra HD tv’s aangekondigd, variërend in formaat van 49-inch tot maar liefst 110-inch. Inmiddels zitten we in 2016 en beschikt nagenoeg elke middenklasse en high-end tv over de Ultra HD-resolutie. Je kunt voor zo’n 600 euro al een Ultra HD tv van klein formaat krijgen. Maar, let dan wel op bovenstaande; hoe kleiner de tv op een normale kijkafstand, hoe minder duidelijk het verschil met full hd.

Houd er overigens wel rekening mee dat er speciaal voor 4K Ultra HD een nieuwe HDMI-standaard ontwikkeld is. HDMI 2.0 (en inmiddels HDMI 2.0a) kan namelijk omgaan met 4K-resolutie content in een 60fps frame rate en biedt verder onder meer ondersteuning voor een groter kleurbereik en meerdere audiokanalen. Wanneer je op zoek gaat naar een 4K Ultra HD tv is dit zeker iets om rekening mee te houden. Voorlopig kun je voor een 4K Ultra HD tv wel gewoon elke High Speed HDMI-kabel gebruiken.

Om 4K-materiaal weer te kunnen geven heb je dus een tv nodig die dit ondersteunt, maar hoe krijg je dan content in deze hoge resolutie naar je tv? Verschillende diensten, waaronder Netflix en Amazon, zijn begonnen met het streamen van 4K-materiaal naar de huiskamer. Dit houdt in dat films of series in deze hoge resolutie via het internet naar de tv gestreamd worden. Hiervoor heb je vanzelfsprekend een internetverbinding nodig, maar daarnaast ook een mediaspeler of een app op je tv die de content kan ontvangen en omzetten naar een begrijpbaar signaal voor je tv. De meeste tv fabrikanten hebben reeds apps voor het streamen van 4K-content op Smart tv’s (met Ultra HD-resolutie) beschikbaar gesteld. Lees meer over waar je films en series in Ultra HD kunt vinden.

4K upscaling

Je zult het vast gezien hebben op sommige Blu-ray spelers of tv’s; 4K Ultra HD upscaling. Maar wat is dit precies? Simpel gezegd komt het er op neer dat tv’s en Blu-ray spelers die hierover beschikken lage resolutie (HD) content kunnen omzetten naar de hoge 4K-resolutie. Dit wordt softwarematig gedaan en doormiddel van diverse geavanceerde technieken wordt er dus een scherper plaatje van gemaakt. Dit is echter geen ‘native’ 4K-content en zal dus nooit zo indrukwekkend zijn als originele content in de hoge resolutie. Wel maakt dit het mogelijk om je reeds bestaande films en series in wat betere kwaliteit op je 4K Ultra HD tv te bekijken.

4K Ultra HD content

Naast de mogelijkheid om je reeds bestaande content om te zetten naar 4K-resolutie middels een scaler in een speler of tv wil je natuurlijk ook native 4K-content kunnen weergeven. Maar, waar haal je dit vandaan? Zoals hierboven al aangegeven zijn er verschillende bedrijven, waaronder Netflix, begonnen met het aanbieden van 4K-content, in de vorm van films en series. Dit houdt in dat je met bijvoorbeeld een app op je tv of Blu-ray speler of met een speciale 4K-mediaspeler series en films via het internet naar je tv kunt streamen. Ook fabrikanten zelf, waaronder Sony en Panasonic, zetten steeds vaker een platform op waarop 4K-content te vinden is, alleen voor producten van het betreffende merk.

Maar, je wilt natuurlijk Ultra HD-content in de hoogste kwaliteit bekijken. Sinds begin 2016 is dit mogelijk dankzij Ultra HD Blu-ray discs. Dit zijn Blu-ray schijfjes met films en series in de hoge 4K-resolutie. Deze discs zijn iets duurder dan normale Blu-ray discs en kunnen alleen afgespeeld worden in een Ultra HD Blu-ray speler. Deze spelers kosten momenteel tussen de 350 en 799 euro. Lees meer over Ultra HD Blu-ray discs en spelers.

HDR en een groter kleurbereik

Ultra HD is echter maar een onderdeel van de tv-revolutie die we sinds 2015 zien. Steeds meer tv’s beschikken namelijk over ondersteuning voor HDR (high dynamic range) en een groter kleurbereik (rec.2020). Door deze toevoegingen wordt het contrast verhoogd, krijgen we diep zwart en intens helder wit in één beeld en worden meer kleuren nauwkeuriger weergegeven. Deze twee elementen zorgen samen met Ultra HD voor een vele betere kijkervaring. De nieuwste UHD Blu-ray schijfjes bevatten in de meeste gevallen content in de 4K-resolutie, met HDR-weergave en met een groter kleurbereik. Combineer dit met een compatibele tv en Blu-ray speler, en je hebt de ultieme kijkervaring.

Moet je een Ultra HD tv kopen?

Het antwoord op deze vraag is in 2016 wel veranderd. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Zoals gezegd beschikken de meeste middenklasse en high-end tv’s tegenwoordig over de 4K-resolutie en zelfs met een klein budget kun je voor de hogere resolutie kiezen. Het is dus niet meer zozeer de vraag of je er voor moet gaan maar in hoeverre je verder wilt kijken dan Ultra HD. Wil je namelijk ook ondersteuning voor het hierboven genoemde HDR en het grotere kleurbereik? En wil je de beste beeldtechnieken? Zo ja, dan kom je bij de topmodellen terecht.

Ook moet je rekening houden met de content. Hoe ga je 4K-content weergeven op je nieuwe tv? Heb je een abonnement op een streamingdienst die 4K-content gaat afspelen? Weet je of het aanbod van deze dienst voor jou voldoet? En wil je je Blu-ray collectie vernieuwen met de iets duurdere Ultra HD Blu-ray discs? Of ben je al blij met de upscaling-functie waarmee onder meer je reeds gekochte Blu-ray films naar de hogere resolutie omgezet kunnen worden?

Lees ook onze reviews voor de ervaringen met 4K UHD, HDR en een groter kleurbereik.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD-resolutie en compatibele producten. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

2016 home cinema overzicht (alle Ultra HD tv’s)
4K Ultra HD archief met nieuws over alle 4K-producten
Ultra HD Premium certificaat: wat is het en wat zegt het?
Nieuwe tv kopen? Hier moet je op letten


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (10)

Hans Jansen

Hans Jansen
27 januari 2014 om 16:08

Betekend dit dat ik voor de bewerking van het materiaal ook andere software nodig heb? Ik werk nu met Edius. Met deze editor kan het materiaal waarschijnlijk niet gemonteerd worden?

Inloggen


27 januari 2014 om 16:12

Die kans is inderdaad groot.

Inloggen
CeppyZ

CeppyZ
06 mei 2015 om 18:41

EDIUS 7 en 7.5 bieden de mogelijkheid om K4 materiaal te monteren.

Inloggen
Hans Jansen

Hans Jansen
05 februari 2014 om 00:20

Heeft iemand informatie omtrent de nieuwe kleine Sony camera die Sony eind april in haar productielijn heeft? Het is een camera waarmee UltraHD opnames gemaakt kunnen worden. Is die camera ook omschakelbaar naar de op dit moment gehanteerde HD-norm. De informatie is zeer schaars en onduidelijk hier over.

Inloggen


05 februari 2014 om 09:43

Ja, alle 4K camera’s voor consumenten kunnen ook in Full HD opnemen. De resolutie is zelf te kiezen.

Inloggen
Joey

Joey
14 mei 2014 om 22:52

dus ik heb niks aan mijn LG 55LA9709 want die heb HDMI 1.4!

Inloggen
Fred Poort

Fred Poort
18 augustus 2014 om 17:20

Kan ik 4K gewoon op mijn full HD tv zetten? (ik heb een full HD 3d tv). Eigenlijk interesseert 4K me geen moer.

Inloggen


18 augustus 2014 om 19:07

Nee, helaas niet. Daar heb je echt een 4K tv voor nodig.

Inloggen
Tom Rottier

Tom Rottier
06 december 2014 om 13:14

Goedendag.
Geeft de aanschaf van een ultra HD monitor een veel scherper beeld bij het bekijken van beelden van mijn sony 520 VE HD videocamera ?. Heb nu een 24 inch beeldscherm maar bij iets mindere opnamekwaliteit valt de helderheid van mijn natuuropnamen tegen.Graag advies

Inloggen
hans

hans
18 januari 2015 om 11:20

Ik denk dat het wel een mooie ontwikkeling is voor de beamers. Die kun je nu ook 60 cm van een muur of scherm een beeld van 2 meter laten projecteren. Alleen moeten ze nog een betere oplossing vinden tegen het licht van buiten af. Ik vind het wel mooi alleen denk ik zelf dat je geen tv gaat kijken op een super groot scherm maar dat het wel mooi is bij een film. Je hebt nu al bij films die scherper zijn voor je ogen dat de magie van films weg valt. Tuurlijk weet je bv dat er geen vliegende auto’s bestaan, maar hoe scherper het beeld de te nepper het lijkt.

Inloggen
JanJaap

JanJaap
13 februari 2015 om 01:10

Weet je dat de firma Day-Lite hiervoor een speciaal projectiescherm heeft ontwikkeld welke lichtinval van boven en zijkant vrijwel niet reflecteert? Dit is net op de ISE gepresenteerd, prijzen zijn niet bekend maar is niet goedkoop.

Gebruik sowieso een goed projectiescherm, helemaal met hogere resoluties.

Beste is om geen enkel licht te hebben als je projecteert. Bij mij thuis gaat het kaarsje op tafel (tot ergenis van mijn vrouw) uit.

Inloggen
JanJaap

JanJaap
13 februari 2015 om 01:05

4K en UHD zijn niet gelijk aan elkaar.

4K is 4096×2180 pixels, wat een bioscoop aspect ratio is.
UHD is 3840×2180, wat neerkomt op een aspect ratio van 16:9 en precies 4x de hoeveelheid pixels is van full HD.

In de praktijk worden de benamingen door elkaar gebruikt, echter klopt dit niet.

Inloggen


13 februari 2015 om 09:52

Klopt op papier maar voor de consument die op zoek is naar een tv maakt het niet uit.

Inloggen
Sjaak

Sjaak
04 juli 2015 om 12:06

Is het dan niet verstandiger om te wachten op 8K? Sommige zenders zenden nog gewoon uit op SD, de grotere zenders inmiddels op HD en ik geloof er niet in dat binnen 5 jaar voordat 8K uitkomt iedereen op 4K uitzendt en dan ook een 4K tv heeft.

Inloggen
mark

mark
06 juni 2016 om 13:10

Allemaal leuk en alles hoor, probleem met 4k tvs is alleen dat de qualiteit niet leverbaar is door tv providers in nederland op dit moment. De KPN is op dit moment een onderzoek gestart met 1000 klanten die een ontvanger krijgen die 4k ondersteuning maar zelfs dat zal nog een aantal maanden duren voordat dat overal geleverd word. Dus ja leuk 4k scherm maar het word niet ondersteunt.

Inloggen
Oscar

Oscar
15 juli 2017 om 17:50

Hallo,

Wat ik eigenlijk bijna nergens lees (misschien kijk ik op de verkeerde sites) is hoe een 4k tv zich houd wanneer er 1080p/full hd materiaal op afgespeeld wordt. Ik ben laatst naar een demonstratie geweest van Loewe, 4k tv, en al het full hd materiaal dat aangeleverd wordt aan deze tv ziet er -niet- uit. Het deed mij denken aan 480p beelden op een full hd tv. Alsof je achter 3 visnetten naar de tv zit te kijken. Hoe komt dit? Komt dit omdat het ‘ge-upscaled’ wordt omdat het anders niet op het scherm past, of komt er zoveel signal processing aan te pas dat het volledig om zeep geholpen wordt?

Inloggen