Fabrikanten worden steeds beter in het kalibreren van een tv, vanuit de doos. Tussen verschillende beeldmodi waar je uit kunt kiezen vinden we tegenwoordig vaak minimaal één modus die een beeldkwaliteit biedt waar we mee kunnen leven, zeker wanneer je zelf niet met geavanceerde instellingen aan de slag wilt. Er is een aantal beeldmodi die we op nagenoeg alle tv’s terugzien en die ook vaak dezelfde kenmerken hebben. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende beeldmodi.
De beeldmodus van je tv
De beeldmodus van een tv zorgt ervoor dat alle instellingen, waaronder de helderheid en het contrast, voor een bepaald doel afgesteld worden. Dit is gedaan met algemene metingen en door te kijken naar de gemiddelde huiskamer. Maar, wellicht heb je een huiskamer die juist donkerder of lichter is, of stel je andere eisen aan de beeldkwaliteit. We zeggen vaak dat de filmmodus (of een modus met een vergelijkbare naam) de beste keuze is vanuit de doos, maar ook dit is afhankelijk van de ruimte waarin je kijkt en je eigen wensen. Toch kunnen we je een aantal adviezen geven.
Dynamisch of Levendig
Dynamisch of Levendig is de beeldmodus die meestal ingeschakeld staat wanneer je de tv uit de doos haalt. Dit is ook de modus die vaak in winkels gebruikt wordt om de tv te demonstreren. We raden deze modus dan ook zelden aan, tenzij je een fel verlichte kamer hebt en de helderheid dus een zeer belangrijke rol speelt. Let wel dat de nauwkeurigheid van kleuren achteruit gaat, net als de zwartwaarden.
Standaard en Natuurlijk
Wanneer je wat controle hebt over het licht dat in de ruimte waarin je tv kijkt valt dan zijn de Standaard- en Natuurlijk-modi een prima keuze. Deze zorgen voor voldoende lichtopbrengst om reflecties tegen te gaan en tegen invallend licht in te boksen, maar qua zwartwaarden en contrast wordt er niet het maximale uit je scherm gehaald. De Natuurlijk modus heeft in de meeste gevallen de voorkeur door de betere kleurweergave.
Film of Bioscoop
De beeldmodus Film of Bioscoop is de modus die we het vaakst aanraden maar houd er rekening mee dat je hiervoor wel afhankelijk bent van de lichtinval in de ruimte. Deze modus is met name geschikt voor het in de avond tv kijken of het kijken van een film of serie wanneer je de lichtinval zelf kunt minimaliseren. Het voordeel van deze modus is dat de de kleurweergave dichterbij de standaard ligt en de zwartwaarden vaak op het beste niveau liggen.
THX
Naast een Film-modus beschikken veel premium tv’s tegenwoordig over een THX-modus. Deze modus is door het bedrijf THX ingeregeld en gecertificeerd, wat eigenlijk inhoudt dat je hiermee het meeste uit je scherm haalt. Let echter wel; bij deze beeldmodus wordt er van uit gegaan dat je zelf het licht in de ruimte kunt controleren en dus minimaliseren.
Game of Spellen
Op veel tv’s zien we tegenwoordig een Game- of Spellen-modus terug. Deze modus wordt over het algemeen ingezet voor het spelen van games op een aangesloten console en zorgt ervoor dat alle videobewerkingstechnieken uitgeschakeld worden. Dit wordt gedaan om de input lag (de vertraging van de input op een controller en de reactie op tv) te minimaliseren. Dit zorgt echter niet per se voor een betere beeldkwaliteit.
Sport of Actie
Wanneer je naar sportwedstrijden of content met veel snelle actie kijkt dan kan de Sport- of Actie-modus interessant zijn. In de meeste gevallen zorgt deze beeldmodus ervoor dat er frames aan het beeld toegevoegd worden om snelle bewegingen vloeiender te laten verlopen. Natuurlijker worden de bewegingen er niet op maar je hebt minder last van haperingen of uitgesmeerde objecten.
Aangepast, Expert of Persoonlijk
Als je toch zelf aan de slag wilt met de instellingen dan kun je voor de Aangepast-, Expert- of Persoonlijk-modus kiezen. Deze beeldmodi bieden in de meeste gevallen toegang tot geavanceerde instellingen waarmee je de beeldkwaliteit naar eigen wens kunt afstellen. Het kan zijn dat de tv zelf naar deze modus overschakelt wanneer je in een andere modus wat instellingen aanpast. In de meeste gevallen is deze modus niet interessant, tenzij je een tv echt zelf gaat of laat kalibreren en je dus weet wat je doet.
Meer informatie
Ben je op zoek naar meer tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze home cinema informatiegids door of lees verder via onderstaande links.
Je tv professioneel laten kalibreren: hoe werkt het en wat kost het?
Je nieuwe tv aansluiten, instellen en kalibreren
Hoe kom je tot de beste instellingen voor jouw tv?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
Reacties (0)