Twijfel je over een smart tv? Dit maakt een tv echt slim

01 juni 2015 6 Minuten 1 Reacties
Samsung-JS9000-review-smart

Vaak krijgen we de vraag of er ook televisies zonder smart-functionaliteiten te koop zijn, puur omdat veel mensen denken 'al die apps' niet nodig te hebben. Maar, wat maakt een smart tv nu echt slim? Niet het aanbod van apps maar juist specifieke apps en de integratie met andere apparaten in het thuisnetwerk.

Wat is een smart tv?

We mogen zeggen dat de smart tv inmiddels in veel huiskamers niet meer weg te denken is, en met een goede reden. We hebben al eens uitgebreid geschreven over wat een smart tv precies is en waar je op moet letten bij het kopen van een smart tv. In dit artikel proberen we kort maar krachtig uit te leggen waarom een smart tv voor velen interessant is, mocht je nog twijfelen.

Het middelpunt van je entertainment-hub?

Toen de eerste smart tv’s op de markt kwamen gingen er veel stemmen op dat elke tv in de toekomst met het internet verbonden zou worden, dat we het apparaat als middelpunt van de entertainment-hub zouden zien en dat we bovendien voortaan alles via onze tv zouden regelen, beluisteren en bekijken. Hoewel de mogelijkheden van de huidige smart tv’s doen denken dat dit het geval is kunnen we stellen dat deze visie nooit realiteit geworden is. We doen afgezien van het kijken naar tv-programma’s, films en online content maar weinig extra met onze tv’s. De belangrijkste reden is dat we apparaten hebben die toegankelijker en gebruiksvriendelijker zijn, maar ook dat we de bediening van een tv nog steeds niet zo optimaal kunnen krijgen dat de tv daadwerkelijk een ander apparaat kan vervangen. Waarom zou je dan toch een smart tv moeten kopen?

Apps

Voordat we de belangrijkste voordelen van een smart tv noemen moeten we ook een misvatting uit de weg ruimen. Het aanbod aan apps dat door smart tv-fabrikanten aangeboden wordt, wordt ook vaak door ons als belangrijk vermeld maar als we kijken naar wat we daadwerkelijk met onze tv doen dan moeten we hier niet teveel waarde aan hangen. Binnen de smart tv-platformen van onder meer Samsung, LG en Philips zijn honderden tot duizenden apps te vinden. Genoeg om jezelf te kunnen vermaken, van games en entertainment-apps tot zelfs agenda-apps en magazines. Het probleem is echter dat de tv nog steeds niet het apparaat is waarop we niet-videocontent graag consumeren. Een magazine lezen we op onze laptop of tablet, het laatste nieuws houden we op onze smartphone bij en games spelen we liever op onze mobiele apparaten of game-console. Hoeveel apps een platform heeft zegt dus eigenlijk maar weinig, het zegt in ieder geval niet dat een smart tv met meer apps slimmer is dan een smart tv met minder apps. Je kunt beter letten op een aantal specifieke apps.

Advertentie

Streaming-apps

Wellicht één van de belangrijkste onderdelen van een smart tv is de mogelijkheid om content van het internet naar je scherm te streamen. Dit gebeurt in de meeste gevallen via zogenaamde streaming-apps, die beschikbaar zijn op verschillende platformen. Bekende voorbeelden zijn Netflix, Amazon, HBO, Pathé Thuis, Videoland, Uitzending Gemist en YouTube. Wat doen we immers op tv? Juist, tv-kijken. Het grote voordeel van een smart tv is dat je direct, via een applicatie, toegang hebt tot een groot aanbod aan videomateriaal, van films en series tot documentaires en tv-programma’s. Dit alles via een internetverbinding die toch al in de meeste huiskamers ligt. Niet alleen het aanbod is echter van belang. We zien namelijk dat streaming-diensten het voortouw nemen wat nieuwe standaarden en technieken betreft. Zo kun je via onder meer Netflix en Amazon al naar content in 4K Ultra HD-resolutie kijken en hebben beide bedrijven ook al aangegeven met HDR-content te komen. De kabelproviders en omroepen laten wat dit betreft nog jaren op zich wachten dus wil je toegang tot content in de beste kwaliteit, voorzien van de nieuwste standaarden, dan bieden deze streaming-apps de uitkomst. Wel moeten we altijd vermelden dat je van te voren goed controleert welke streaming-apps een fabrikant op zijn platform biedt. Dit kan verschillen.

Tablets en smartphones

Een smartphone hebben we tegenwoordig bijna allemaal en ook steeds meer huishoudens beschikken over één of meerdere tablets. Een belangrijk onderdeel van de huidige smart tv’s is de integratie met deze mobiele apparaten. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben één of meerdere applicaties ontwikkeld waarmee je je smartphone of tablet als afstandsbediening voor de tv kunt gebruiken. Niet elke app is even uitgebreid als de andere maar in de basis is complete bediening van je smart tv mogelijk door gebruik te maken van je tablet of smartphone. Deze ligt in de meeste gevallen in de buurt of heb je op zak, en bovendien biedt het touchscreen van je mobiele apparaat (bij sommige apps) de mogelijkheid om eenvoudiger te navigeren binnen de interface van de tv en eenvoudiger (sneller) teksten in te voeren, bijvoorbeeld in de browser.

Maar, dat is nog niet alles want de meeste apps van smart tv-fabrikanten bieden de mogelijkheid om content van je smartphone of tablet direct op tv weer te geven. Zo kun je met apps van Panasonic, Philips, LG en Samsung (mits je een mobiel apparaat van Samsung hebt) foto’s en video’s richting je televisie gooien en dus direct bekijken. Andersom bieden fabrikanten ook mogelijkheden, bijvoorbeeld door content van je tv (een opgeslagen film of een tv-zender – mits voorzien van een dubbele tuner) naar je smartphone of tablet te streamen. Zo kun je als je niet in de buurt van de tv bent toch naar content op/van je tv kijken. Wat de mogelijkheden exact zijn hangt af van de fabrikant en het model waar je voor kiest. Lees je op dit gebied dan ook goed in en neem onze reviews door voor ervaringen met de apps.

Meer informatie

Aangezien de smart tv-platformen en functies zeer snel evolueren en veranderen zijn we in dit artikel niet te diep ingegaan op de verschillende interfaces, toepassingen en mogelijkheden per fabrikant. Wil je meer weten over het smart tv-platform van onder meer Panasonic, Samsung, LG, Sony en Philips? Neem dan ons 2015 home cinema overzicht door. Hier vind je links naar artikelen waarin de nieuwste functies binnen deze smart tv-platformen besproken worden en links naar de tv-series die in 2015 geïntroduceerd zijn. Ook kun je terecht in ons smart tv archief. Hier vind je de laatste nieuwtjes op het gebied van smart tv-software en -hardware. Ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze homecinema informatiegids door.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

De Ly Lieven

De Ly Lieven
10 mei 2021 om 06:44

Beste,
weet u waarmee ik het best ben om in Spanje een programma te volgen van België vb canvas, vrt, vtm ik neem aan dat daar ook APP voor zijn of moet ik nog altijd een schotel laten plaatsen.
kan dit ook via een smart TV dit is nieuw voor mij daarmee deze vraag.
MVG
Lieven

Inloggen