Speakers draadloos aansluiten op een receiver: hoe werkt het?

13 maart 2014 2 Minuten 4 Reacties
Speakers-draadloos-aansluiten

We hebben het al meerdere keren over draadloze speakers in het algemeen gehad maar in dit artikel gaan we iets dieper in op de mogelijkheid om luidsprekers draadloos te koppelen met je versterker of receiver.

Draadloze systemen

Over het algemeen adviseren we nog steeds om kabels te leggen wanneer dit mogelijk is en pas voor draadloze opties te gaan als er geen andere mogelijkheden meer zijn of je kabels leggen echt niet ziet zitten. Er zijn verschillende home cinema systemen die geleverd worden met draadloze (achter) luidsprekers en als je weinig ruimte hebt voor speakers achterin de kamer zijn ook soundbar systemen een oplossing.

Speakers draadloos aansluiten

Maar, wanneer je een receiver hebt staan en daarop een compleet home cinema luidsprekersysteem op hebt aangesloten dan is de kans klein dat je dit alles wilt inruilen voor een alles-in-één pakket of een soundbar. Is het dan toch mogelijk om een aantal luidsprekers draadloos te verbinden met je receiver of versterker?

Ja, dit is zeker mogelijk wanneer je receiver of versterker beschikt over de juiste uitgangen; pre-amp line- (RCA) of speaker level-outputs (luidsprekerkabel). Er zijn verschillende accessoires beschikbaar waarmee het audiosignaal draadloos richting passieve luidsprekers gestuurd kan worden, bijvoorbeeld het Surround Anywhere systeem van Marmitek.

Advertentie

Het Surround Anywhere systeem bestaat uit een zender waarop de luidspreker-uitgangen van de versterker of receiver aangesloten worden, en een ontvanger waarop de luidspreker-ingangen van de speakers aangesloten worden. De zender en ontvanger worden aangesloten op het stroomnetwerk en communiceren met elkaar middels een draadloze verbinding. Ook andere fabrikanten, waaronder KEF met het Wireless System, bieden accessoires voor het draadloos koppelen van luidsprekers.

Heeft een dergelijke draadloze oplossing nadelen? Helaas wel want draadloze communicatie wil nog wel eens gevoelig zijn voor storingen, iets dat fabrikanten van dergelijke accessoires ook duidelijk vermelden. Een WiFi-netwerk, een smartphone of een mast voor mobiele netwerken kan dus zorgen voor vormen van ruis of het wegvallen van de verbinding. Dit risico loop je. Daarbij is dit systeem alleen geschikt voor twee speakers en is het vermogen wat richting de speakers gaat beperkt door de versterker van de ontvanger.

Overigens moet er wel gezegd worden dat er gewerkt wordt aan producten die gebruikmaken van de WiSA-technologie voor draadloze communicatie. Deze technologie is minder gevoelig voor interferentie en biedt ondersteuning voor onder meer multi-kanaals audio. Echter, op dit moment is deze standaard nog nauwelijks geïntegreerd in (betaalbare) producten.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (4)