Sony tv’s 2023: dit zijn alle nieuwe modellen en vernieuwingen

01 maart 2023 9 Minuten 4 Reacties
Sony tv 2023 A95L 1

Sony is het enige merk dat zowel QD-OLED, OLED als miniLED in zijn line-up heeft. Het was dan ook een beetje uitkijken naar welk model nu de toppositie zou bekleden. Een OLED-model met het nieuwe META-paneel? Of een nieuwe QD-OLED met hogere helderheid, gebaseerd op het nieuwe paneel dat Samsung tijdens CES toonde? En blijft miniLED deel uitmaken van de line-up?

De grote lijnen

Laten we de belangrijkste vraag eerst beantwoorden. Het nieuwe vlaggenschip is de A95L QD-OLED, die nu naast een 55 en 65 inch versie ook in 77 inch verkrijgbaar zal zijn. Het toestel is uitgerust met het nieuwe QD-OLED-paneel dat, zo claimt Sony, 200% helderheid biedt ten opzichte van de A95K van vorig jaar.

Daarnaast positioneert Sony zijn miniLED-tv, de X95L die 20% meer zones heeft dan zijn voorganger. Hij is beschikbaar in 65, 75 en 85 inch. Het valt op dat de X95L miniLED duidelijk boven de nieuwe A80L OLED gepositioneerd werd. Sony haalde daarvoor de hogere helderheid aan als argument. Al werd tijdens de verschillende demonstaties meermaals vermeld dat ze miniLED als de beste keuze voor sport zien, terwijl (QD-)OLED de beste keuze blijft voor film.

Het nieuwe WOLED META-paneel (zoals in de LG G3, Philips OLED908 of Panasonic MZ2000) haalt Sony dus niet in huis, vermoedelijk om niet intern te concurreren met A95L. De A80L OLED zal beschikbaar 55, 65, 77 en 83 inch. Wie een 42 of 48 inch model wil, kan nog steeds de A90K kiezen, dat 2022-model loopt door.

Advertentie

Naast de A80L biedt Sony de X90L aan, voor wie meer helderheid prefereert. Deze FALD-LCD kreeg 60% meer zones en een hogere helderheid dan de X90K. Hij is beschikbaar in 55, 65, 75, 85 en een reusachtige 98 inch.

Nog een stapje lager vinden we de X85L (55, 65 en 75 inch). Waar de X85K nog een direct LED-achtergrondverlichting gebruikte met global dimming, zal de X85L nu ook een FALD-achtergrondverlichting hebben. Tot slot zijn er nog de X80L (43, 50, 55, 65, 75 en 85 inch) en de X75WL (75, 65, 55, 50 en 43 inch).

De Z9K, het 2022 8K-model, loopt door in 2023.

Wat aansluitingen betreft is er geen verandering, de X85L en hoger beschikken over twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48Gbps bandbreedte.

Audio

Aan de audiozijde zet Sony verder in op Acoustic Centre Sync in samenwerking met zijn soundbars. Door de tv als center speaker te gebruiken wordt de dialoog opgetild zodat hij uit het scherm lijk te komen. Om dat te realiseren maakt Sony gebruik van het Haas-effect, of precedentie-effect. Wanneer je twee geluiden kort na elkaar hoort, dan lijkt het tweede geluid van dezelfde plaats te komen als het eerste geluid. Met Acoustic Centre Sync vertrekt de audio van de tv een tikje vroeger dan dat van de soundbar, waardoor alle geluid echt uit de tv lijkt te komen. De instellingen zijn geoptimaliseerd voor alle combinaties van een A95L, X95L, A80L of X90L tv samen met een A9, A7000, A5000 of A3000 soundbar.

Wie zijn Sony tv aanvult met een Sony soundbar geniet ook van 360 Spatial Sound Mapping op dezelfde tv’s. Deze technologie creëert phantomspeakers, zodat het geluidsbeeld ruimer is en je er midden lijkt te zitten.

Beeldverwerking

Er zijn geen grote veranderingen in de beeldverwerking. De enige nieuwe feature is XR Clear Image. Dat is een verbeterde ruisonderdrukking en upscaling die rekening houdt met de karakteristieken van het signaal zoals resolutie, bitrate en encodering. Zo wordt een dvd-signaal anders bewerkt dan Netflix of een live tv-kanaal. De techniek is volgens Sony zelfs slim genoeg om te ontdekken dat het binnenkomend signaal van een dvd is, zelfs als dat al door de speler zelf is geupscaled naar 4K. XR Clear Image is beschikbaar op de A95l, X95L, A80L en X90L.

We konden de feature aan het werk zien tijdens de demo’s, maar de impact leek ons relatief beperkt.

Bravia Core en Crunchyroll

De exclusieve streamingdienst van Sony, Bravia Core, blijft beschikbaar, nu zelfs op alle modellen. Wie een A95L, X95L, A90L of X90L in huis haalt krijgt tien credits en 24 maanden onbeperkt streamen. Bij de X85L, X80L en X75WML is dat vijf credits en 12 maanden onbeperkt streamen. Het belangrijkste nieuws is echter dat Bravia Core nu ook Dolby Atmos zal aanbieden, al zal dat vooral zijn voor nieuwere titels. Dat betekent overigens niet dat IMAX Enhanced (met DTS) verdwijnt, ook dat blijft deel uitmaken van het aanbod.

De dienst krijgt ook een eigen Bravia Core Calibrated Mode, een beeldmode die de beste thuisbeleving moet garanderen. Tot slot zijn er nog twee features die niet in België en Nederland beschikbaar komen. Google Payment wordt geïntegreerd (voor Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Polen) zodat je titels kunt aankopen of huren. Wanneer je credits op zijn en je abonnement voor onbeperkt streamen afloopt, is dat de enige optie. In Duitsland komt de Discover TV feature erbij. Je kan er tot drie aflevering van een show mee bekijken (van Sony Pictures Television of Crunchyroll), gratis als preview.

Niet echt nieuw, maar wel in de kijker gezet: Crunchyroll. Deze streamingdienst specifiek voor anime werd overgenomen door Sony (in 2021 al). De dienst krijgt nu een eigen sneltoets op de afstandsbediening.

Features

Er zijn ook een paar nieuwe features. Voor gamers heeft Sony nu ook een Game Menu waarmee je aantal functies snel kunt aanpassen. Zo kan je VRR activeren of Motion Blur Reduction in verschillende stappen aanpassen. De Black Equalizer maakt zwartdetail beter zichtbaar, en er is een ingebouwde crosshair beschikbaar.

De interessantste feature is de optie om de beeldgrootte te verkleinen en te verplaatsen op het scherm. Handig als je een erg grote tv in huis hebt, en toch een beter overzicht wil over wat er in de game gebeurt. Een andere nieuwe feature is het Eco Dashboard. Dat groepeert alle eco-instellingen op één plaats en geeft met behulp van een boom en bladeren aan hoeveel eco-instellingen je geactiveerd hebt. Dat is niets revolutionairs, maar wel een handig overzicht.

Het blijft wel wat onduidelijk in welke mate bepaalde instellingen met elkaar interageren. Zo kan je Power Saving manueel instellen, maar je kan tegelijk ook de lichtsensor activeren. Wat het gecombineerde effect is, is dan niet erg duidelijk. Vermits al die instellingen vroeger al bestonden is dat eigenlijk een oud zeer, maar in een nieuw dashboard had dat wel een woordje uitleg kunnen krijgen.

Tot slot zijn er twee exclusieve features voor de A95L. Die krijgt namelijk een multiview-optie (twee bronnen naast elkaar op het scherm, bijvoorbeeld een game en YouTube), en zal Dolby Vision gaming in 4K120 ondersteunen. Vermoedelijk is dat gelinkt aan een nieuwe processor (de Mediatek Pentonic) in de A95L. Sony bevestigde dat die tv een ander platform gebruikt, maar gaf geen verdere details.

Demonstraties

Sony had ook een aantal demonstraties voor ons opgesteld.

De A95L stond naast de A95K. Het verschil in piekhelderheid is erg opvallend, volgens Sony is de A95L twee keer zo helder als de A95K, maar het blijft natuurlijk wachten op onze eigen testen om te zien in welke mate dat geldt voor verschillende groottes van het testvenster. Het kleurbereik zou ook groter zijn, maar die winst is ongetwijfeld veel bescheidener. Tot slot krijgt het nieuwe paneel ook een iets betere anti-reflectielaag. Kortom, al die zaken zijn in lijn met wat we al weten over het nieuwe QD-OLED paneel van Samsung Display.

De X95L stond opgesteld naast de X95K. Wat daarbij onmiddellijk in het oog sprong, is dat de X95L aanzienlijk minder last had van halo’s rond de zones in donkere scènes met intense lichtaccenten. En dat zowel in vivid, standaard als custom beeldmodes. De X95L heeft 20% meer zones dan vorig jaar, maar dat lijkt ons niet genoeg om de verbetering te verklaren, mogelijk heeft Sony ook aan het dimmingalgoritme gesleuteld. Een gelijkaardige verbetering was zichtbaar op de demo van de X90K naast de X90L die dankzij 60% meer zones ook een mooie stap in beeldkwaliteit maakt. Vergeleken bij een Samsung-model (van 2022 weliswaar) slaagt Sony er ook in om heldere accenten in donkere scènes beter te bewaren. Het is natuurlijk afwachten welke verbeteringen Samsung zelf zal brengen.

De X85L kan zelfs uitpakken met een FALD-achtergrondverlichting waar de X85K het nog moest stellen met een direct led met global dimming. Daarmee krijgt het toestel een aanzienlijk betere zwartwaarde, en dat was duidelijk zichtbaar.

Sony Bravia tv 2023

Meer informatie

Wil je meer weten over de exacte modellen en specificaties? Bekijk dan ons complete overzicht van alle televisies die Sony in 2023 naar Nederland en België brengt, inclusief specificaties en prijzen.

Reacties (4)