Samsung QLED vs LG OLED: wat brengt CES 2018?

08 december 2017 3 Minuten 5 Reacties
lg-w7v-wallpaper-oled-tv-6

Over ongeveer een maand gaat CES 2018 weer van start. In Las Vegas tonen alle grote fabrikanten van consumentenelektronica hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Een interessante strijd gaat die tussen aartsrivalen Samsung en LG zijn, met name op het gebied van tv. De twee fabrikanten proberen elkaar al jaren af te troeven, dus de vraag is wat CES 2018 gaat brengen.

Samsung QLED vs LG OLED

LG heeft met OLED een belangrijke troef in handen. Deze beeldtechniek wordt gezien als de beste van dit moment en steeds meer fabrikanten nemen OLED-panelen van LG af om premium tv’s ervan te voorzien. Samsung heeft daarentegen de lcd led-techniek verder ontwikkeld en gebruikt de naam QLED voor zijn premium modellen.

De strijd tijdens CES 2018 zal niet alleen gaan om het paneel dat gebruikt wordt. Het lijkt er namelijk op dat Samsung gaat inzetten op 8K Ultra HD, weer een stapje hoger in resolutie dan het 4K Ultra HD dat we vandaag de dag in de winkels vinden. De 8K-resolutie komt het beste tot zijn recht op extreem grote tv’s, dus waarschijnlijk krijgen we modellen van 80-inch en groter te zien. LG heeft het met OLED op dit vlak wat lastiger want het produceren van extreem grote OLED-panelen is een kostbare aangelegenheid waardoor deze modellen voor consumenten nagenoeg onbetaalbaar worden. Daarnaast zou Samsung volgens recente geruchten werken aan een verbeterde versie van QLED, met een hoger contrast en direct led achtergrondverlichting.

LG kan aan de andere kant inzetten op de mogelijkheden van OLED, waaronder de flexibiliteit die OLED-panelen bieden. Zo zal de Koreaanse fabrikant wederom met zeer dunne wallpaper OLED tv’s die je als behang aan de muur kunt plakken komen. En ook krijgen we waarschijnlijk weer een oprolbare OLED tv te zien. Samsung kan op dit vlak niet mee door de beperkingen van de lcd-techniek.

Advertentie

Toekomstmuziek

Nu is het bij beide ontwikkelingen de vraag in hoeverre dit al interessant is voor de gemiddelde consument. Kun jij een tv van 80-inch kwijt in de huiskamer? Heb jij al content in 8K Ultra HD beschikbaar? En, heb jij het budget voor een dure OLED tv die je kunt oprollen of als behang aan de muur kunt plakken? LG heeft dit jaar al een prijzige wallpaper OLED tv in het assortiment dus laten we hopen dat deze ontwikkeling nu ook naar modellen komt die voor meer mensen haalbaar zijn.

Micro-led en Crystal Sound

Samsung en LG zijn echter nog met andere ontwikkelingen bezig. Zo komt LG tijdens CES 2018 waarschijnlijk met meerdere Crystal Sound OLED tv’s. Dit zijn tv’s die niet over fysieke speakers beschikken maar wel geluid weergeven middels trillingen van het paneel. Sony heeft dit jaar al een OLED tv met deze techniek uitgebracht. Samsung zou momenteel werken aan de micro-led-techniek waarbij minuscule leds het beeld vormen. Aangezien er voor deze techniek geen achtergrondverlichting nodig is, het contrast hoog ligt en de helderheid van hoog niveau is zou dit dé concurrent voor OLED kunnen worden. De kans is echter groot dat we in januari puur een prototype te zien krijgen.

Kortom, CES 2018 wordt een hele mooie beurs waar we als tv-liefhebbers heel wat interessante ontwikkelingen gaan zien. Houd Homecinema Magazine vanaf 8 januari in de gaten voor de laatste nieuwtjes.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

WvB22

WvB22
08 december 2017 om 12:08

8K Ultra HD is echt de grootste onzin wat er is op dit moment. Er is werkelijk geen enkele content in 8K. En dat gaat ook nog jaren duren. 4K duurt al enorm lang om echt mainstream te worden. 4K streams en UHD Blu-Rays begint eindelijk serieuze vormen aan te nemen en in combinatie met HDR echt adembenemend. 4K en 8K op reguliere televisie gaat nog jaren duren vermoed ik. De omroepen doen niet echt hun best.

Inloggen
Frans

Frans
08 december 2017 om 21:34

Zo denk ik er ook over.
Eerst maar is jaren 4 k tv gaan kijken de rest is zonde van het geld.
Hier zit de burger niet op te wachten hoor.
Maak de ultra hd 4 k bluerays is goed koper zo koop niemand meer wat straks.
DFW en BREIN maar zeiken over downloaden het is te duur allemaal maak het goed koper allemaal dan verkoop je nog wat zo werkt het niet.
Daar hoor je ze niet over wel iedereen angst aan jagen.
De fabrikanten graven zo als het nu gaat hun eigen graf prijzen om laag.

Inloggen
wil angenent

wil angenent
09 december 2017 om 15:13

Laat eerst die grote 75 inch “standaard lcd” modelen zakken naar 1000 euro.
Heb ruim 3 jaar geleden een 65 inch tv gekocht onder de 800 telefunken.
Wil nu wel een grotere 75 inch.
Zit niet te wachten op dure tv’s.
Mijn zoon heeft een 65 inch lg uhd.
Mooi maar na 5 minuten thuis kijken op mijn full hd zijn je hersens weer gewend aan de goedkopen versie.
Uhd of niet ik wil een grote 75 inch als de prijs niet boven de 1000 euro komt.

Inloggen
johan

johan
10 december 2017 om 00:14

4k uitzendingen zijn nog steeds zeldzaam .
Tv studios werken nog steeds met analoge camera’s.
Dus 8K ????
Onzin en overbodig .
Laat eerst de consumenten prijs van 4k ultra hd oled of qled tv’s zakken .

Inloggen
Adonis

Adonis
26 december 2017 om 16:53

Het zou toch mooi zijn als een OLED tv een Peak brigtness van over de 1000 Nits zal hebben? 🙂 Ik kan in ieder geval niet wachten op CES 2018!

Inloggen