Samsung: geen nieuwe 3D tv’s en meer premium flatscreen tv’s

11 februari 2016 3 Minuten 3 Reacties
Samsung-2016-S-UHD-tv

Samsung heeft vandaag in Monaco de complete nieuwe home cinema line-up voor 2016 aan de pers getoond, waaronder ook de nieuwste tv's van het bedrijf. Opvallend is dat de Koreaanse fabrikant dit jaar helemaal geen 3D tv's meer uitbrengt en dat meer premium modellen een flatscreen-variant krijgen.

Geen 3D tv’s van Samsung

Eerder deze week brachten we nog het gerucht dat zowel Samsung als LG besloten had om 3D-weergave op tv’s uit te gaan faseren, maar het lijkt allemaal wat sneller te gaan dan verwacht. Samsung laat ons vandaag namelijk weten dat het bedrijf dit jaar al geen enkele tv meer uitbrengt met 3D-weergave. Kortom; op geen enkele 2016 tv van Samsung kan meer naar 3D-content gekeken worden. Een opvallend besluit maar gezien de alsmaar dalende interesse in 3D geen onlogisch besluit. Mocht je nog een collectie 3D Blu-ray films hebben dan is dit echter wel belangrijke informatie.

Meer premium flatscreen tv’s

Vorig jaar waren nagenoeg alle topmodellen tv’s van Samsung voorzien van een gebogen (Curved) scherm. Dit vonden we toen al opvallend omdat nog steeds veel mensen om een flatscreen vragen en daardoor niet direct voor een mindere tv willen gaan. Samsung zag eind 2015 zelf al in dat dit niet heel slim was en introduceerde in de herfst alsnog flatscreen varianten van een tweetal topmodellen. In 2016 zet deze trend zich gelukkig voort. Van alle premium tv’s, met uitzondering van de 9500-serie (het topmodel met full led achtergrondverlichting), komt een flatscreen-versie op de markt. Meer keuze voor consumenten dus.

Andere nieuwigheden

Daarbij rust Samsung dit jaar meer modellen uit met de quantum dot-techniek, de zogenaamde SUHD-modellen. Vanaf de 7000-serie zien we dit al terug. Modellen met HDR-ondersteuning krijgen een helderheid van 1000-nits mee en mogen daarom ook het Ultra HD Premium logo dragen. Diverse tv’s lager in de line-up moeten het doen met HDR Pro, wat inhoudt dat ze HDR-content weer kunnen geven maar niet met het volledige bereik en de volledige kleurweergave. Een van de nieuwe technieken die Samsung gebruikt heeft de naam Ultra Black Technology meegekregen. Deze moet zorgen voor nog minder reflecties op het scherm (zeker handig bij gebogen schermen) en daardoor nog dieper zwart.

Advertentie

Ook het Tizen smart tv-platform is verbeterd. Samsung heeft het platform een nieuwe look gegeven en meer diensten direct vanuit het hoofdmenu (de balk onderin) toegankelijk gemaakt. Zo moet het eenvoudiger worden om snel tussen normale tv-zenders en streamingdiensten te schakelen en je hoeft geen inputs meer te kiezen. Het draait erom dat je nog sneller bij je favoriete content komt. De smart tv-functie is al vanaf de instapmodellen beschikbaar maar vanaf de 6500-serie krijg je ook toegang tot het game panel met onder meer de GameFly-dienst. Vanaf de 6510-serie krijg je de Smart Remote meegeleverd, een afstandsbediening die over infrarood en Bluetooth beschikt, met stembediening komt en nagenoeg al je aangesloten externe apparaten kan bedienen. Deze remote moet volgens Samsung al je afstandsbedieningen vervangen.

Meer informatie

Binnenkort publiceren we een compleet overzicht van alle tv’s die Samsung naar Nederland brengt. Houd het home cinema overzicht 2016 in de gaten voor de laatste informatie.

Reacties (3)