Samsung en Amazon onthullen HDR10+, concurrentie voor Dolby Vision

20 april 2017 2 Minuten 2 Reacties
HDR10+

Samsung en Amazon hebben vandaag de volgende generatie van de HDR10-standaard onthuld; HDR10+. Deze standaard maakt gebruik van dynamische metadata.

Sinds de komst van high dynamic range is er met name strijd tussen twee standaarden; HDR10 en Dolby Vision. Qua mogelijkheden en kwaliteit wint Dolby Vision deze strijd, maar de ontwikkeling van HDR10 staat niet stil. Samsung en Amazon hebben vandaag de volgende generatie van de standaard onthuld; HDR10+.

Wat is HDR10+?

Samsung en Amazon hebben met HDR10+ een verbeterde versie van de HDR10-standaard gepresenteerd. Deze open standaard moet de concurrentie met Dolby Vision aangaan, en komt op een aantal vlakken zeker in de buurt. Net als Dolby Vision maakt HDR10+ gebruik van dynamische metadata, in tegenstelling tot de statische data in HDR10. Dit houdt in dat de filmmakers per scene of per frame de helderheid (intensiteit van high dynamic range) kunnen bepalen. Bij het gebruik van één set data voor een hele film kun je scenes tegenkomen die niet helemaal verschijnen zoals ze bedoeld zijn, bijvoorbeeld een te donkere scene waarbij de details ontbreken.

De data voor het HDR-signaal moet reeds in de content aanwezig zijn voordat de tv het kan decoderen. Samsung is hierom ook een samenwerking met Colorfront aangegaan. Dit bedrijf zorgt ervoor dat HDR10+ als standaard toegevoegd wordt aan de systemen die het masteren van films en series mogelijk maken. Daarnaast is er een samenwerking met MulticoreWare om HDR10+ te integreren in de nieuwe hevc-codec die gebruikt wordt voor onder meer Ultra HD Blu-ray en diensten als Netflix.

Advertentie

Open standaard maar nog niet optimaal

In tegenstelling tot Dolby Vision, waar bedrijven een licentiefee voor moeten betalen wanneer ze het willen gebruiken, is HDR10+ een open standaard. Omroepen, tv-fabrikanten en andere bedrijven kunnen de standaard gratis gebruiken. Echter, ten opzichte van Dolby Vision mist HDR10+ nog altijd een paar features, waaronder het bredere 12-bit kleurbereik en de maximale helderheid van 10.000 nits. Beide features zijn echter gericht op toekomstige tv’s aangezien de huidige modellen die maximale cijfers nog niet kunnen halen. Daarnaast werkt Dolby Vision ook met de oudere hdmi 1.4 a-standaard, terwijl HDR10+ minimaal hdmi 2.0 nodig heeft.

De strijd barst los

Samsung laat weten dat alle 2017 Ultra HD tv’s die het bedrijf gelanceerd heeft voorzien zijn van ondersteuning voor HDR10+. Ook alle Ultra HD-modellen uit 2016 kunnen een update verwachten. De strijd tussen de twee standaarden lijkt nu echt los te barsten, zeker omdat Dolby dit jaar de eerste Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision in de winkels legt. De standaard van Dolby wordt inmiddels door diverse fabrikanten ondersteund, waaronder LG en Sony. Ook diverse filmstudio’s staan achter de standaard van Dolby.

Reacties (2)