Rustiger en helderder 3D-beeld in de bioscoop dankzij nieuwe techniek

24 september 2014 1 Minuut 2 Reacties
3D-bios

Het Amerikaanse Christie heeft een nieuwe projector-technologie ontwikkeld die de 3D-ervaring in de bioscoop moet optimaliseren.

Hoewel 3D in de huiskamer nooit echt van de grond gekomen is zetten bioscopen er nog steeds vol op in. Een groot aantal films wordt nog steeds in drie dimensies getoond en bezoekers willen er graag wat extra voor betalen. De techniek voor de 3D-weergave in de bioscoop is continu aan verandering onderhevig en het Amerikaanse Christie heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de 3D-ervaring moet optimaliseren.

Veel bioscopen maken momenteel gebruik van één projector die afwisselend een beeld voor het linkeroog en het rechteroog projecteert. Het gevolg hiervan is dat de helderheid van het beeld hard achteruit gaat wat de kijkervaring niet ten goede komt. Christie komt nu met de ‘6P’-techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een subliminale verschuiving in het per oog aan te bieden kleurspectrum. Ook worden er twee projectors in plaats van één ingezet. De bril die de kijker draagt is uitgerust met glazen die beide spectra selectief doorlaten waardoor er een licht afwijkend beeld voor elk oog verschijnt.

De nieuwe techniek van Christie moet vooral zorgen voor een hogere helderheid en hierdoor een beter gevoel van diepte. Daarnaast maakt de techniek de 3D-ervaring volgens de fabrikant een stuk rustiger voor de ogen. Het is niet bekend of ook Nederlandse bioscopen in de toekomst met deze techniek uitgerust worden.

Via BBC

Reacties (2)