Review: Toshiba 55ZV635D LCD TV

19 januari 2010 4 Minuten 0 Reacties
HCC178.tosh55.wood01-420-90

Elke home cinema fan zal je vertellen dat groter beter is wanneer het op scherm grootte aankomt. Dat is een filosofie die Toshiba schijnbaar ook aanspreekt met de lancering van de Regza serie TV's van 55 inch. Hiervan kijken we deze keer naar de prestaties van de Toshiba 55ZV635D.

De high-end lijn van Toshiba is de SV serie, met local dimming en LED achtergrondverlichting. De ZV serie moet het helaas zonder LED doen, wat de prijs wel behoorlijk naar beneden haalt. Als je het bekijkt in euro’s per inch is de ZV serie wellicht een koopje. Om de kosten nog beter laag te houden heeft Toshiba geen gebruik gemaakt van geavanceerde multimedia mogelijkheden als online verbindingen en draadloze media streaming, maar heeft ze de aandacht volledig gericht op gevoelige beeldkwaliteit verbeteringen zoals een 200Hz beeldverwerking techniek en video upscaling.

Andere belangrijke features waar de Toshiba ook aan voldoet zijn Full HD, een goede gebruikers interface en 4 HDMI aansluitingen. Als een soort van bonus kun je ook een USB apparaat of een SD kaart aansluitingen om MP3, JPEG en video bestanden af te spelen.

Qua design is het grote scherm omhult met een brede lijst die de TV meer op een 60 inch plasma scherm doet lijken, maar de hoeken zijn mooi afgerond met een aantrekkelijk design wat Toshiba ‘Deep Lagoon’ noemt. De reden hiervoor is dat het glas gedeelte in de hoeken van zwart naar wit vervaagd om een gevoel van diepte te creëren.

De 55ZV635D is gemakkelijk aan de muur te bevestigen, mits je een muurbeugel hebt die de grootte en het gewicht aankan, maar de voet die meegeleverd worden is ook mooi en stevig vormgegeven.

De gebruikers interface (menu op het scherm) is misschien niet zo gelikt als dat van een Sony of Samsung, maar het is gemakkelijk genoeg en met de kleur gecodeerde knoppen van de afstandsbediening is het geen probleem om de TV vanuit de doos te gebruiken. Ook de snelheid van de interface is goed te noemen.

In Full HD modus geeft deze TV echt een perfect plaatje weer, gebruik makend van een 1080p/24 Blu-ray speler om upscaling of andere processing technieken te vermijden. Het beeld is vol van details en de kleuren zijn zeer dynamisch. Zelfs bij close-ups is elk detail goed te zien en kunnen er geen artifacts of blurs ontdekt worden. Het is misschien niet moeilijk om onder de indruk te raken van een scherm van deze grootte en deze weergave van detail, maar is directe vergelijking heeft deze TV niet de echt diepe zwartwaarden van een Panasonic plasma scherm en ook niet de meeste levendige kleuren onder de LCD TV’s. En, vergeleken met Toshiba’s eigen LED TV’s breekt het contrast ratio ook geen records (1.150:1).

De grijswaarden zijn overigens over het algemeen goed te noemen, maar tijdens de donkere scenes komt het soms voor dat zwarte kleding overgaat in de donkere achtergrond. Zoals gezegd zijn er niet of nauwelijks atrifacts of blurs te zien. Toshiba’s Active Vision M200HD processing techniek zorgt ervoor dat je op een scherm van deze grootte geen motion blurs tegenkomt die je normaal gesproken bij grote TV’s al snel ziet. De MetaBrain Engine, wat Toshiba’s krachtige chip is die alle geavanceerde beeldtechnieken aanstuurt, doet zijn best, maar we zien bij SD materiaal dat het niet perfect is. Upscaling en het op SD resolutie afspelen van dit materiaal kan behoorlijk tegenvallen. LCD TV’s van deze grootte zijn niet echt vergevingsgezind voor lage resolutie bronmateriaal en daarom is het advies ook om zo min mogelijk upscaling te gebruiken en waar mogelijk alleen HD materiaal af te spelen.

De audio van platte TV’s is altijd al een hekel punt geweest en dat is ook nu niet anders. Zelfs wanneer het volume volledig open staat valt de audio in het niets bij de grootte van de TV. Ondanks dat is het geluid niet perse slecht te noemen en is het ook redelijk goed geprojecteerd. Wanneer je op je home cinema set aan het wachten bent kun je er dus best mee vooruit komen. Wellicht het beste aspect van de audio is Dolby Volume, wat ervoor zorgt dat de audio volume levels tijdens commercial breaks en tussen verschillende programma’s gelijk blijven.

De 55ZV635D mag dan misschien geen LED verlichting hebben of geavanceerde multimedia toepassingen als ethernet en DLNA, maar voor home cinema gebruik is deze TV absoluut nog steeds een aanrader. LED achtergrondverlichting biedt vooral voordelen in een lichte en open kamer, maar is niet perse nodig voor een speciaal ingerichte home cinema ruimte. Daarnaast zijn alle benodigde features voor een goed beeld aanwezig. Het enige wat je dan nog toe moet voegen is een volwaardig 5.1 systeem.

De prijs van de 55ZV635D LCD TV ligt momenteel tussen de 1.700 euro en de 2.300 euro (online winkels).

Bron: Techradar

Reacties (0)