Review: Teufel Stereo L – multiroom met hifi-kwaliteit

25 maart 2018 + 10 minuten 1 Reacties
Teufel-Stereo-L-review

Eerder dit jaar hebben we uitgebreid gekeken naar de compacte Teufel One S en de iets grotere Teufel One M, beiden onderdeel van het Teufel multiroom-systeem. In deze review kijken we naar het grootste model uit de line-up; het stereopaar van de Teufel Stereo L. Deze twee vloerstaande luidsprekers moeten hifi-kwaliteit naar multiroom brengen.

Raumfeld wordt Teufel

Wie Teufel kent weet dat het bedrijf al een tijdje multiroom-systemen in het assortiment heeft. Echter, deze werden onder de naam Raumfeld uitgebracht. De luidsprekertechniek van Teufel, gecombineerd met de streamingtechniek van Raumfeld. Dit jaar pakt het Duitse bedrijf het anders aan en worden de multiroom-oplossingen weer onder de naam van Teufel uitgebracht, maar dan wel ‘powered by Raumfeld’.

De Teufel multiroom-speakers zijn actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Teufel controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Ook is er een usb 2.0-poort en een ethernetpoort voor bekabelde verbinding aanwezig. Helaas is de ondersteuning van Google Cast dit jaar uit de speakers verdwenen en ook zien we Apple Music nog altijd niet terug.

Teufel Stereo L

De Teufel Stereo L is het grootste model uit de multiroom line-up van Teufel en is eigenlijk een alles-in-één hifi-systeem voor de muziekliefhebber die ook in andere ruimten in huis van muziek wil genieten. Het systeem bestaat uit twee vloerstaande luidsprekers; een actieve variant die op het stopcontact aangesloten wordt en een passieve variant die met de actieve variant verbonden wordt.

Advertentie

De Stereo L beschikt over een klasse D-versterker met een vermogen van 280 Watt en komt met drie woofers, een midrange driver en een tweeter. Verder beschikt de actieve versie over een usb 2.0-poort, een ethernet-aansluiting, een cinch stereo-aansluiting, bluetooth 4.2 en natuurlijk WiFi. Bovendien worden hi-res audioformaten als Apple Losless en Flac ondersteund. Wat overigens niet meer aanwezig is ten opzichte van de Raumfeld-modellen uit de vorige generatie is de normale speakeraansluitingen voor wanneer je de set als passieve set wilt gebruiken, gekoppeld met een versterker/receiver. Die optie is niet meer aanwezig.

Teufel heeft de luidspreker voorzien van een nieuw design met aan de voorzijde toetsen voor volume, play/pauze en presets. De afmetingen bedragen 31 (diepte) bij 22,5 (breedte) bij 119 (hoogte) centimeter. De speaker heeft een adviesprijs van 1.799,99 euro (momenteel 1.399,99 euro) en komt in een witte en zwarte afwerking.

De Teufel Stereo L is te koop via de website van Teufel.

Design en installatie

De Teufel Stereo L is het meest veranderd als we naar het design kijken. Teufel heeft de gehele speaker een make-over gegeven wat voor een chiquere en meer premium ogende look zorgt. Zo zien we aan de voorzijde nu strak afgewerkte knoppen terug, is behuizing aan de voorzijde voorzien van een aluminium afwerking en is de voet nu niet vierkant meer maar bestaat deze uit vier losse voetjes. Dit laatste zorgt er echter wel voor dat de speakers een grotere footprint hebben dan de voorgangers. De drivers zelf zijn nu overigens dieper in de behuizing geplaatst, wat ook weer zorgt voor een chiquere uitstraling. Al met al zijn het een strak afgewerkte en premium ogende speakers.

De installatie van de Stereo L is, net als bij de andere modellen, zeer eenvoudig. Het enige dat hier wat meer aandacht vergt is de plaatsing. Het is een stereopaar dus een goede spreiding van het geluid is belangrijk. Daarbij worden de speakers aan elkaar gekoppeld middels een meegeleverde kabel. Achterop de actieve variant zien we voor fysieke aansluiting van bijvoorbeeld een tv een cinch stereo-aansluiting terug. Dit laatste is wel jammer want we hadden graag wat meer fysieke aansluitingen teruggezien, bijvoorbeeld digitaal. Een dergelijke set wordt immers toch vaak bij de tv-installatie geplaatst.

Het koppelen van de Stereo L aan je Teufel multiroom-systeem (en de Teufel Raumfeld-app) is een kwestie van de stappen in de Teufel-app volgen om binnen enkele minuten je speaker(s) met het netwerk gekoppeld te hebben. Een kind kan de was doen.

Gebruik

Het gebruik van alle Teufel multiroom-speakers is, afgezien van wellicht wat knoppen op de speaker zelf, hetzelfde. Voor alle modellen, en dus een multiroom-netwerk, heb je de gratis te downloaden Teufel Raumfeld-app nodig op je Android-smartphone of iOS-apparaat. De applicatie is in principe alles dat je nodig hebt om geluid uit je speakers te krijgen. Tijdens de installatie wordt de app al gebruikt om je speakers te koppelen en in te stellen maar ook daarna gebruik je de app om de speaker/zone te kiezen, de input te kiezen en het volume te bepalen.

De meeste bronnen, waaronder Tune-in en de eigen muziek, kunnen vanuit de Teufel Raumfeld-app bediend worden. Er zijn echter diensten die vanuit de eigen applicatie werken, waaronder Spotify. Wanneer je de Spotify-app opent zie je direct de speakers bij de afspeel-apparaten staan en kun je vanuit de Spotify-app de weergave controleren. In de Teufel Raumfeld-app kun je echter wel, nadat de speaker middels Spotify geactiveerd is, een vorige of volgende nummer kiezen en het volume aanpassen. Naast het volume kun je voor alle speakers de equalizer gebruiken om onder meer bass en treble aan te passen.

Het gebruik van de Teufel multiroom-speakers spreekt voor zich.  De knop met het Teufel-logo onderin is een belangrijk onderdeel; hiermee selecteer je namelijk de speaker/zone waarop je wilt beginnen met muziek luisteren, terwijl je de andere speakers niet beïnvloedt. Wanneer je eerst de input kiest, bijvoorbeeld Tune-in, dan wordt die input direct op de actieve of laatst actieve speaker weergegeven, iets waar je rekening mee moet houden. Onder de speaker/zone staat ook ‘zone aanpassen’ waardoor je een extra speaker aan de zone kunt toevoegen, tijdelijk in ieder geval. Wil je bijvoorbeeld muziek in zowel de woonkamer als buiten weergeven dan selecteer je de woonkamer, klik je op ‘zone aanpassen’ en vink je ook de speaker voor buiten aan. Vervolgens selecteer je de input die op die speaker(s) afgespeeld moet worden, bijvoorbeeld Tune-In. Je kunt ook alle speakers selecteren waardoor je door het hele huis dezelfde muziek hoort. Voor Spotify geldt dat je in de Teufel-app de speakers selecteert waarop afgespeeld moet worden, waarna je in de Spotify-app deze groep kunt selecteren en de weergave kunt bedienen. Je kunt immers in de Spotify-app niet meerdere speakers selecteren.

De applicatie biedt verder nog diverse functies en opties. Zo kun je bepaalde radiozenders als favoriet instellen, houdt de app zelf bij wat je vaak draait en wordt daar een lijst van gemaakt, kun je zenders of nummers in de wachtrij zetten en heb je de mogelijkheid om je geschiedenis van afgespeelde bronnen te bekijken. Bij de instellingen kun je extra speakers aan een ruimte/kamer toevoegen, namen van speakers wijzigen, de status-leds in- of uitschakelen en het aantal decibel waarmee de line-input verhoogd moet worden instellen.

Advertentie

Wat betreft het gebruik komen de Raumfeld-speakers van Teufel nagenoeg overeen. Met het gebruiksgemak zit het dus zeker goed. De app is eenvoudig in het gebruik (al zal het voor de beginnende gebruiker even wennen zijn) en vanuit de app is alles eenvoudig te bedienen en op te zoeken. Maar, ook bij de Stereo L kunnen we dezelfde kanttekeningen plaatsen als bij de kleinere modellen, met name qua functionaliteit. Zo is in deze tijd integratie van andere smarthome-producten en toepassingen wel een must. Een simpel voorbeeld is de integratie van IFTTT zodat je de speakers kunt koppelen aan bijvoorbeeld de verlichting, de tv of Nest-producten. Ook is integratie van spraakbediening middels bijvoorbeeld de Google Assistant iets waar je als fabrikant van een multiroom-systeem vandaag de dag niet meer omheen kunt. Overigens is er nog een belangrijk puntje dat mist ten opzichte van de vorige generatie; Teufel heeft ervoor gekozen Google Cast niet meer te integreren waardoor directe streaming middels de standaard van Google verdwenen is. Daar tegenover staat wel streaming middels bluetooth.

Audiokwaliteit

In plaats van puur en alleen naar de audioweergave van de Teufel Stereo L te kijken kunnen we de speakerset ook vergelijken met de voorgaande generatie, de Raumfeld Stereo L. Qua design verschillen ze nogal, zoals hierboven omschreven, en qua gebruik komen ze grotendeels overeen. Maar, hoe zit het met de audiokwaliteit?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; qua audioweergave zijn het duidelijk verschillende systemen. Dit merkten we ook al bij de Teufel One S en One M. De Duitse fabrikant lijkt bij de nieuwe generatie de focus in de audioweergave op andere aspecten gelegd te hebben. Waar de Raumfeld Stereo L wat opener, ruimtelijker en helderder klinkt, is de Teufel Stereo L wat donkerder, dwingender, geslotener. De focus ligt bij de nieuwe generatie met name op het naar voren duwen van de vocalen en het overbrengen van een strakke en aanwezige bas. Nu is dat niet per se slecht; het zijn aspecten die sommigen wel kunnen waarderen en anderen weer minder.

De nieuwe Stereo L komt hierdoor wat warmer over en met name bij moderne muziek komen de lage tonen meer tot leven, al zijn ze soms iets te overheersend. De hoge tonen en subtiele details zijn hierdoor echter wat meer naar de achtergrond geschoven, waardoor de speakers qua dynamiek en ruimtelijk geluid wat inleveren. Met de equaliser en een slimme plaatsing is dat overigens deels te compenseren. Toch is de audioweergave nog steeds van boven gemiddeld goed niveau. Het verschil is niet dermate groot dat we de een boven de ander plaatsen, maar zelf geven we de voorkeur aan de ruimtelijke, subtiele en open weergave van de voorgaande generatie. Ben je wat meer van de moderne muziek, houd je van een warme weergave en kun je een strakke en diepe bas goed waarderen, dan is de Teufel Stereo L een zeer goed systeem. Ook tv-programma’s worden met voldoende kleur en helderheid weergegeven, dialogen komen strak en duidelijk over, en je krijgt een breed audiobeeld voorgeschoteld.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen kunnen we maar weinig kritiek hebben op de Teufel Stereo L. Het design is bijzonder elegant en strak (fraaier dan de vorige generatie), de afwerking en bouwkwaliteit zijn zeer goed, de app is handig en fraai en het gebruik spreekt voor zich. Teufel houdt met zijn nieuwe multiroom-speakers vast aan een ‘gesloten’ multiroom-oplossing waardoor integratie met andere smarthome-oplossingen niet mogelijk is. Op dat punt hadden we dan ook graag wat vernieuwingen gezien. Hoewel de audiokwaliteit niet iedereen zal bekoren bieden de speakers wel een warm en breed klankbeeld, gecombineerd met een diepe en strakke bas. 1.499,99 (normaal 1.799,99 euro) euro is niet goedkoop maar je krijgt wel een goed en fraai luidsprekersysteem waarvoor geen extra versterker vereist is en waaraan je nog veel meer draadloze speakers kunt koppelen.

De Teufel Stereo L is te koop via de website van Teufel.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
  • Strak en premium design
  • Goede audiokwaliteit

Minpunten
  • Geen Google Cast of Apple Music

  • Geen smarthome-integratie
  • Audioweergave niet neutraal (niet voor iedereen)

Reacties (1)