Review: Teufel S 5000 SW en T 4000 subwoofers voor je home cinema

26 oktober 2016 9 Minuten 0 Reacties
teufel-t-4000

Nu we onze thuisbioscoop hebben staan kunnen we wat makkelijker meer hifi-producten aan een review onderwerpen. In deze reviews nemen we twee subwoofers onder de loep. We kijken naar twee compleet verschillende modellen van Teufel; de forse en THX gecertificeerde S 5000 SW en de platte T 4000.

Subwoofer in de thuisbioscoop

Een thuisbioscoop kan eigenlijk niet zonder subwoofer. Hoe groot en goed je speakers aan de voorzijde ook zijn, niets kan lage tonen zo strak en vol weergeven als een goede subwoofer. Bovendien geeft het je frontspeakers wat ruimte zich te focussen om de mid-range en hoge frequenties. Een subwoofer vult het geluid aan en laat je, wanneer gewenst, van de bank trillen tijdens hevige actiescenes. Subwoofers komen in allerlei soorten en maten, en ook in allerlei prijsklassen. In deze review kijken we naar twee subwoofers die rond de 500 euro liggen; de Teufel S 5000 SW met een prijskaartje van 499 euro en de Teufel T 4000 subwoofer met een prijs van 449 euro.

Specificaties, design en instellingen

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van de twee subwoofers.

Teufel S 5000 SW

 • Kamergrootte: 50 m²
 • Luidspreker: 1x woofer 300 mm
 • Positionering: Vloer
 • Vermogen: 200 Watt
 • Ingang: 1x cinch
 • Laagste frequentie: 25Hz (-3dB)
 • Afmetingen: 47,5cm (d) x 37cm (b) x 54,6cm (h)
 • Gewicht: 22,4 kg

De Teufel S 5000 SW is een strak uitziende en compleet zwarte subwoofer. Geen toeters en bellen; gewoon een subwoofer zoals we hem gewend zijn. De behuizing is nogal gevoelig voor vingerafdrukken maar geeft de speaker wel een premium uitstraling mee. Dankzij het zware gewicht en de rubberen pootjes staat de woofer ook perfect op zijn plek. Aan de voorzijde zien we een zilver/wit embleem met het THX-logo en een standby-led terug.

Advertentie

Qua instellingen is er weinig bijzonders te melden. De subwoofer komt met een volume-knop, die op aanraden van THX bij het THX-logo (op zo’n driekwart) moet staan. Je kunt de phase (0/180) veranderen en de standby op ‘auto’ zetten waardoor de speaker zichzelf uitschakelt als deze geen signaal meer ontvangt en automatisch gestart wordt zodra er signaal binnenkomt. Een crossover-filter is niet aanwezig waardoor je bent aangewezen op de instellingen van de receiver.

Teufel T 4000

 • Kamergrootte: 50 m²
 • Luidspreker: 3x woofer 130 mm
 • Positionering: Vloer
 • Vermogen: 250 Watt (piek)
 • Ingang: 1x cinch
 • Laagste frequentie: 35Hz (-3dB)
 • Afmetingen: 30cm (d) x 95,5cm (b) x 12,5cm (h)
 • Gewicht: 13,2 kg

De Teufel T 4000 subwoofer is een fors apparaat maar dan niet op de manier zoals we gewend zijn. Het is namelijk een platte subwoofer. De beste manier van plaatsing is dan ook plat. Een plaatsing onder de bank of naast/onder het tv-meubel zal voor de meesten de beste oplossing zijn, maar hij kan ook net zo goed los in de ruimte staan. Je kunt hem zelfs nog aan de muur hangen.

Ook voor deze subwoofer geldt dat hij zeer strak en netjes vormgegeven is, zonder zichtbare knoppen of opvallende elementen. De zijkanten zijn wit (of zwart bij de zwarte versie) en het middenstuk is voorzien van een stoffen bekleding. De achterzijde is voorzien van dezelfde mogelijkheden als de S 5000 SW maar daarbij komt een draadloze ontvanger die aangezet kan worden wanneer je de optionele draadloze zender erbij koopt, en ook zien we een high-pass filter terug zodat je zelf kunt bepalen.

Audiokwaliteit

We hebben beide subwoofers in onze thuisbioscoop geplaatst, achterin de ruimte en dus achter de luisterpositie. We hebben diverse posities geprobeerd maar door de optimale akoestiek van de ruimte had een andere positie niet veel effect. We hebben de speakers zowel met muziek als met film (Dolby Atmos soundtracks) getest.

Teufel S 5000 SW

De Teufel S 5000 SW is een subwoofer die zich perfect thuis voelt in een dedicated thuisbioscoop. De speaker verzorgt een breed en diep geluid, zowel wat betreft extreem diep als nauwkeurig laag. Tijdens één van de moeilijkste scenes voor een subwoofer, het treinongeluk in Super 8, houdt de woofer zich prima staande. De kamer trilt bij het ontsporen van de trein maar tegelijkertijd worden explosies en knallen nauwkeurig en strak weergegeven, zonder dat het ‘narommelt’. De woofer overheerst nooit en weet juist door op de achtergrond te blijven waarde toe te voegen. Er zit ontzettend veel finesse en resolutie in het geluid en de lage klanken worden eenvoudig door de ruimte (35 vierkante meter) verspreid. Het volume, de kracht en de finesse zijn de grote pluspunten bij het kijken van films.

Bij muziek zijn we wat minder onder de indruk. De S 5000 SW laat hier wat steken vallen als we kijken naar de echte nauwkeurigheid; de subtiele lage klanken die met veel dynamiek maar ook strak en stipt weergegeven moeten worden. Toegegeven; er staan ook twee frontspeakers die aardig laag kunnen (B&W CM9 S2) en het wordt daarom sneller duidelijk dat de sub hier niet perfect in meekan. Ja, hij voegt een extra dimensie toe maar het gebrek aan souplesse bij stereomuziek zorgt ervoor dat wij de voorkeur aan een 2.0-weergave gaven. Het is dus echt een speaker voor een thuisbioscoop want daar laat hij absoluut zien wat hij kan.

Teufel T 4000

De Teufel T 4000 is wat minder krachtig en dat merken we eigenlijk ook direct in de dedicated thuisbioscoop. Hij komt niet zo diep als de S 5000 SW en geeft je in veel mindere mate dat gevoel in je buik bij een trein die langs dendert. Waar je hebt bij de S 5000 Sw in je buik voelt, ligt dat gevoel bij de T 4000 een stuk daarboven. Dit neemt echter niet weg dat de speaker zeer strak en accuraat is; lage effecten komen zeer overtuigend en gedetailleerd over maar de nadruk ligt net wat teveel bij de hogere (50/60/70hz) frequenties. Dat de speaker wat minder laag gaat hoeft echter niet per se een nadeel te zijn. We hebben de woofer in de woonkamer geplaatst (onder de bank) en daar kwam hij veel beter tot zijn recht. Niet alleen omdat we hier minder doordringend laag verwachten maar ook door de akoestiek, of beter gezegd; het gebrek aan. De T 4000 is eigenlijk ook gewoon een subwoofer die een stapje verder gaat dan de standaard subwoofers die we bij home cinema-systemen krijgen. Voor de wat kleinere ruimte waar niet alles in het teken staan van een ultieme bioscoopervaring met zeer diep laag (en waar je de speakers het liefst ook niet ziet) is deze woofer uitermate geschikt. Plaats hem onder de bank en het gebrek aan zeer laag wordt door de positie deels gecompenseerd.

De muziekweergave van de Teufel T 4000 is redelijk tot goed. Als we hem samen met twee boekenplankluidsprekers in de woonkamer zetten weet de woofer net dat beetje extra laag te bieden, en ook met een echt strakke ‘punch’. Als we richting de 30Hz (in de bron) gaan dan kan de woofer gaan overheersen met een wat rommelig geluid op iets hogere frequenties maar als we daar boven blijven is er voldoende dynamiek, kracht en volume beschikbaar zonder dat het snel te veel wordt. Verwacht er echter geen high-end prestaties van; kijkend naar de ruimte waarin deze woofer het beste tot zijn recht komt en de doelgroep waarop deze gericht is, is het een aantrekkelijke en goed klinkende subwoofer. Zet je er echter high-end speakers naast of zoek je naar die ultieme lage tonen in je bioscoop, dan zijn er betere opties waar je echter ook wat meer voor betaalt.

Conclusie

Zoals verwacht zijn de Teufel S 5000 SW en de T 4000 zeer verschillende subwoofers, met elk zijn voor- en nadelen en elk zijn ideale omgeving. De S 5000 SW is een indrukwekkende subwoofer voor de kleine tot middelgrote thuisbioscoop. Hier voelt hij zich als een vis in het water, met een strakke, diepe en indrukwekkende weergave. De woofer overheerst nooit maar laat subtiel van zich horen en weet daardoor juist indruk te maken. Voor wat betreft muziek zijn we minder groot fan en voor de huiskamer vinden we hem wat te lomp. De T 4000 is daarentegen de ideale subwoofer voor de woonkamer, met name door zijn formaat maar vooral ook door zijn prestaties. Geen overdreven laag waardoor de ramen in de kozijnen trillen maar wel voldoende laag om zijn waarde voor je home cinema-systeem te bewijzen. Het is een subwoofer die zich op zijn gemak moet voelen bij de speakers om hem heen en daar ook iets voor moet kunnen betekenen (frontspeakers die zeer laag gaan spelen hem mogelijk weg). Plaats hem in de juiste opstelling onder de bank of onder je tv-meubel en zonder dat je het ziet krijgt je home cinema-ervaring in de huiskamer een extra dimensie.

De Teufel S 5000 SW en Teufel T 4000 zijn te koop in de webshop van Teufel.

Reacties (0)