Review: Teufel Rockster Air

11 december 2017 9 Minuten 1 Reacties
teufel-rockster-air-foto-1

De Teufel Rockster Air is een multifunctionele speaker die onder meer beschikt over bluetooth en een audio-ingang. Met een prijs van 599,99 euro haal je geen goedkope speaker in huis -- is de Teufel z'n prijs waard?

Tijdens IFA 2017 in Berlijn kondigde Teufel een aantal nieuwe producten aan. Eén van die producten is de Teufel Boomster NG, een bluetooth-speaker met DAB+ aan boord die we eerder getest hebben. Een ander product is de Teufel Rockster Air, een kleinere versie (maar nog steeds imposant) van de Teufel Rockster. Deze versie is een stuk compacter en heeft z’n wielen moeten inleveren — maar is gelukkig nog steeds relatief draagbaar dankzij de meegeleverde draagriem. Het is bovenal een unieke speaker om te hebben.

Teufel Rockster Air – design

Teufel staat erom bekend robuuste en stevige speakers te maken en dat is in het geval van de Teufel Rockster Air niet anders. Aan de voorkant zit een groot, zwart rooster waar het logo van de fabrikant in rood op is geprint. De rechte hoeken, de zwarte kleur en het formaat van de speaker maken het plaatje compleet. De rode randen aan de boven- en onderkant zorgen voor een fijn, afwijkend detail, zonder echt op te vallen. Aan de bovenkant zit een klep die je open kunt doen, waarna je toegang krijgt tot enkele draaiknoppen.

In totaal gaat het om zeven draaiknoppen, die allemaal zijn voorzien van led-verlichting eromheen. Links bovenin zit de volumeregelaar voor de bluetooth-verbinding die is voorzien van een blauwe kleur, terwijl de overige opties de Teufel-rode kleur hebben gekregen. In het midden zit de grootste knop, de hoofdvolumeregelaar, waarmee je het apparaat ook kunt inschakelen. Links van die knop zit een regelaar voor het basgeluid, terwijl we aan de rechter kant eenzelfde knop tegenkomen waarmee we de treble kunnen instellen naar eigen gehoor.

De opvallende verschijning is iets meer dan een halve meter groot en iets minder breed, dus je moet er wel voor zorgen dat je genoeg ruimte hebt in de kamer waar je hem wil plaatsen. Op de achterkant tref je alle aansluitingsmogelijkheden aan, samen met een aan-uitknop. Die kun je instellen op automatisch aan- en uitgaan of handmatig. Wanneer je hem op de automatische stand zet, dan gaat hij automatisch aan op het moment dat hij een signaal ontvangt. Al met al doet de Teufel Rockster Air de naam van Teufel eer aan met dit design.

Teufel Rockster Air – specificaties

De Teufel Rockster Air is een draagbare, tegen sproeiwater beschermde bluetooth-luidspreker met PA-technologie en een maximaal volume van 110 decibel. De speaker komt met een extra breed uitstralende tweeter van 120 graden, voor kamervullend geluid in grote ruimten. Daarbij beschikt de speaker over bluetooth 4.0 met aptX, een line-in/microfoon input en een aux-input. Het is mogelijk om gelijktijdig te mixen met alle vier de geluidsbronnen dankzij de geïntegreerde verlichte draaischakelaar.

De interne accu gaat tot dertig uur mee en mobiele apparaten kunnen middels de usb-poort opgeladen worden. Bovendien is het gemakkelijk twee Rockster Air-speakers aan elkaar te koppelen middels een xlr-kabel. Maar je kunt ook twee bluetooth-apparaten tegelijk aansluiten. In tegenstelling tot zijn grote broer is er geen crossfader aanwezig. Maar goed, de gewone, veel grotere Rockster kost dan ook duizend euro, terwijl de Rockster Air vierhonderd euro minder kost. Uiteindelijk krijg je een stevig, uitgebreid product voor die prijs binnen.

Teufel Rockster Air – installatie en gebruik

Je kunt de Teufel Rockster Air op een aantal manieren gebruiken. Bijvoorbeeld via de bluetooth-verbinding. Er is geen nfc-chip aanwezig, dus je zult de koppeling op de ouderwetse manier moeten volbrengen. Je drukt één keer op de grootste knop van het apparaat, waarna de bluetooth-verbinding meteen opengegooid wordt. Vervolgens kun je de Rockster Air zoeken en koppelen. Omdat dit niet meteen duidelijk is wanneer je de speaker voor het eerst te zien krijgt, raden we je aan de handleiding tenminste één keer door te lezen voor gebruik.

Dit werkt alleen zo wanneer je voor het eerst een bluetooth-apparaat wil koppelen. Wil je er daarna nog eentje laten communiceren met de speaker, dan dien je op de bluetooth-knop te drukken totdat het begint te knipperen. Ook hier is het niet meteen duidelijk wat er van je verwacht wordt als gebruiker. Het is wel een elegante oplossing en een manier om extra knoppen (op de achterkant bijvoorbeeld) te voorkomen, maar we geven toch liever de voorkeur aan duidelijkheid in plaats van elegante oplossingen die, zoals nu, vragen oproepen.

Verder beschikt de Teufel Rockster Air over een aantal unieke eigenschappen, zoals een lijn- en microfooningang, een aansluiting voor een instrument (6,3mm) en een audio-aansluiting (3,5mm). Deze optie spreken wat meer voor zich. Wanneer je een apparaat op één van deze openingen aansluiting, dan kun je ze aanzetten door aan de corresponderende knop te draaien. Ook kun je twee Airs aan elkaar koppelen met een xlr-kabel. Onder die aansluiting zit nog een extra knopje waarmee je kunt aangeven welke speaker links of rechts staat.

Op de achterkant tref je ook nog een ander knopje aan: eentje waarmee je kunt instellen dat de speaker automatisch aangaat wanneer er een signaal wordt gedetecteerd en dat de speaker uitgaat en uitblijft op het moment dat jij hem hebt uitgezet. Omdat de speaker dus een soort altijd-aan-modus heeft, speel je er met gemak muziek op af via bluetooth, zonder dat je naar de speaker hoeft te lopen om hem eerst aan te zetten. Vanwege deze eigenschap is het ontzettend jammer dat er geen wifi-opties (Google Cast) zijn toegevoegd.

Teufel Rockster Air – audiokwaliteit

Met zo’n imposant formaat mag je ook wel een imposant geluid verwachten. En gelukkig levert de Teufel Rockster Air een fantastisch geluid af. Er gaan weinig details verloren in de muziek. Een goed voorbeeld hiervan is het liedje With a Little Help van de Nederlandse band Di-rect. De nieuwste cd van de band staat vol uiteenlopende muziek, en dit nummer laat zien wat zanger Marcel Veenendaal in huis heeft. Veenendaal zingt diep, maar gaat ook de hoogte in. Kippenvel verschijnt wanneer het koor begint te zingen op de achtergrond.

De constante baslijn zit niemand in de weg en vult de stem en de rest van het arrangement juist ontzettend prettig aan. Mocht die lijn toch niet aanwezig goed zijn (of juist te veel), dan heb je de mogelijkheid dit aan te passen middels de juiste draaiknop. Wanneer je voor dit nummer de bas een beetje vermindert en de treble wat hoger zet, dan hoor je veel meer fijnere details in het bereik van Veenendaals stem, terwijl het koor op de achtergrond helemaal niet wegvalt of juist veel van de performance van de zanger afsnoept.

Het veel drukkere Diamond Heart van Lady Gaga klinkt ook ontzettend helder, en laat de juiste instrumenten naar voren komen op het moment dat het nummer dat van de speaker verlangt. Gaga’s hoge stem klinkt ook nooit vervelend, maar juist ontzettend prettig. En ook hier geldt dat je natuurlijk de instellingen kunt aanpassen, mocht je bijvoorbeeld vinden dat de bas te veel aanwezig is. Wat deze speaker vooral goed doet is nummers helder laten klinken, jou meer opties meegeeft en dat zonder dat er ergens duidelijk op ingeleverd wordt.

Dat de Teufel Rockster Air goed om kan gaan met meerdere muziekstijlen is ook duidelijk. Lonely Boy van The Black Keys klinkt behoorlijk zuiver, terwijl de subtiele achtergrondtonen van Lose Yourself to Dance van Daft Punk goed naar voren komen. Je kunt de bas in veel gevallen zo luid zetten als je zelf wil, maar de ervaring leert al gauw dat dit helemaal niet hoeft. De standaard instelling staat al hard genoeg. In onze tijd met de speaker hadden we juist de voorkeur om de bas ietwat lager te zetten, omdat-ie sowieso al goed naar voren komt.

Teufel Rockster Air – conclusie

De Teufel Rockster Air is geen goedkope bluetooth-speaker. Met een prijs van 599,99 euro haal je echter wel een uitgebreide speaker in huis, waar je veel meer mee kunt doen dan een gemiddelde bluetooth-speaker. Naast bluetooth, heb je ook de mogelijkheid een muziekinstrument of een andere audiobron via de audio-aansluiting aan te sluiten. Wat we echter wel een beetje missen is een optie zoals Google Cast, helemaal omdat de speaker is voorzien van een soort altijd-aan-modus, die kan worden geactiveerd als er een actieve bron is opgemerkt.

Qua bediening moesten we in het begin ook even wennen, want het is niet direct duidelijk wat er precies van de gebruiker verwacht wordt op het moment dat je de speaker voor het eerst gebruikt. Pak er dus zeker de eerste keer de handleiding bij. Op het gebied van geluid overtuigt de Teufel Rockster Air zonder moeite, helemaal omdat je ook in staat bent het niveau van de bas en de treble aan te passen. Combineer dat met het grote aantal aansluitingen en je hebt een speaker die niet mag ontbreken op menig feestje of in een grote ruimte.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Heldere geluidsweergave
  • Mogelijkheid geluid zelf af te stellen
  • Veel aansluitingen

Minpunten
  • Geen nfc

  • Bediening is niet meteen duidelijk
  • Geen wifi of Google Cast

Reacties (1)