Review: Teufel REAL Blue NC koptelefoon met noise cancelling

06 juli 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Review Teufel Real Blue NC 5

We testen niet vaak hoofdtelefoons, maar als we het doen dan pakken we ook de meest uitgebreide modellen mee. In deze review kijken we naar het topmodel van Teufel; de REAL Blue NC. Deze over-ear koptelefoon beschikt over bluetooth en actieve ruisonderdrukking.

Teufel REAL blue NC

De REAL-serie hoofdtelefoons van Teufel staan volgens het bedrijf in het teken van optimaal geluid en draagcomfort, handige functies voor dagelijks gebruik en een intuïtieve bediening. De REAL blue NC is de eerste koptelefoon van Teufel met hybride, actieve ruisonderdrukking (noise cancelling). Hiertoe is de oorschelp voorzien van twee microfoons: één aan de buitenkant en één in de gehoorkamer. De elektronica is in staat om de ruis in real time binnen en buiten de gehoorkamer te registreren en voor tegengeluid te zorgen. De REAL blue NC kan zowel in bluetooth- als kabelmodus worden gebruikt. De ruisonderdrukking kan in beide gevallen worden in- of uitgeschakeld. De ingebouwde accu levert voldoende stroom aan voor een speelduur tot 30 uur bij de combinatie van bluetooth en ruisonderdrukking. In de kabelmodus is ruisonderdrukking tot 60 uur mogelijk. Als de accu leeg is, kan de REAL blue NC worden aangesloten via de meegeleverde kabel en in een uur tijd voor circa 85% worden opgeladen.

Om storende klikgeluiden van de mechanische toetsen te voorkomen, wordt de REAL blue NC bediend via een aanraakveld op de rechter oorschelp (play/pauze/skip). Deze touch control biedt ook ondersteuning voor het aannemen en beëindigen van telefoongesprekken en spraakbesturing op basis van Android (Google) en iOS (Siri). De koptelefoon wordt geleverd met een hardcase opbergtas, een 1,3 lange kabel met ingebouwde microfoon en afstandsbediening op basis van één knop. De REAL blue NC wordt geleverd met een adapter voor het aansluiten van de koptelefoon in het vliegtuig en een micro USB-oplaadkabel. De hoofdtelefoon heeft een prijs van 229,99 euro meegekregen en is te koop via de website van Teufel.

Design en comfort

Teufel weet zijn producten al jaren het bekende ‘Teufel-design’ mee te geven, zo ook deze hoofdtelefoon. Robuust, een tikkie industrieel en vaak met veel zwart en rode tinten. Dat geeft de hoofdtelefoon een stoer uiterlijk mee, maar de premium afwerking zorgt er daarnaast voor dat je ook direct een premium koptelefoon hebt. De rechter schelp is aan de buitenzijde voorzien van touch-knoppen waarmee de muziek bediend kan worden maar ook gesprekken opgenomen kunnen worden. Kleine fysieke knoppen zijn er voor noise cancelling, bluetooth en de aan-uit-functie. De REAL Blue NC voelt hoogwaardig en stevig aan, wat voor een prijskaartje van ruim 200 euro natuurlijk ook wel mag. Ook de hardcase is een welkome accessoire, waarmee je de hoofdtelefoon veilig en compact – en samen met de bekabeling en adapter – kunt vervoeren. Al met al is het qua uiterlijk een strak en stoer uitziende koptelefoon.

Alle modellen in de REAL-serie zijn licht dankzij het gebruik van hoogwaardig verenstaal in de beugel. De draaibare oorschelpen maken het daarbij mogelijk om de koptelefoon onderweg om de hals te dragen. Dankzij het uitschuifmechanisme van de beugel kunnen alle REAL-modellen in compacte vorm worden opgeborgen. De REAL Blue NC ligt ook zeer comfortabel op het hoofd en is met twee eenvoudige bewegingen exact af te stellen. Hoewel de oorschelpen vrij klein zijn, is de opening van het oorkussens aan de binnenkant vrij groot en comfortabel diep. Ook na het langere tijd dragen van de hoofdtelefoon krijg je geen last van de drukkende hoofdband of strakke kussens om je oren. De zachte oorkussens zorgen samen met de zachte hoofdband voor een comfortabele ervaring waarbij je je eigenlijk het grootste deel van de tijd niet bewust bent van het feit dat je een hoofdtelefoon draagt. Het is een robuuste maar lichte koptelefoon die zeer geschikt is voor intensief gebruik. Overigens kun je de oorschelpen draaien waardoor je de hoofdtelefoon ook comfortabel om je nek kunt dragen.

Bediening

De bediening van de Teufel REAL Blue NC over-ear hoofdtelefoon vindt plaats via drie fysieke knoppen en een touch-paneel op de rechterscherp. Die fysieke knoppen spreken voor zich; een voor bluetooth een voor noise cancelling (ruisonderdrukking) en een voor het aan- of uitzetten van de hoofdtelefoon. Deze knoppen zijn prima op de tast te vinden.

Voor het touch-verhaal is echter iets wat nogal wat gewenning vereist. De rechterschelp is eigenlijk in zijn geheel een touchpad, echter zonder icoontjes. Er zit bij het uitpakken wel een sticker op dus dat komt wel goed, maar het gebruik is wat minder soepel. Met een veeg naar boven of onderen bedien je het volume, met een veeg naar links of rechts verander je van nummer en met een druk op het midden speel je muziek af of pauzeer je het. Dat klinkt logisch maar er is geen fysieke feedback en ook niet elke veeg werd in ons geval perfect geregistreerd. Het komt nogal nauw, zo blijkt. Soms werd bij een tik op het midden Siri automatisch gestart en soms pauzeerde de muziek bij een veeg naar rechts of links. Het is echt even doorhebben hoe de koptelefoon de vegen precies registreert en zelfs dan is het soms nog niet helemaal soepel. Het nadeel hiervan is dat je weer snel naar bediening op de telefoon zelf zoekt en dat is jammer. Uiteindelijk hadden we toch liever wat fysieke knoppen gezien omdat dat nu eenmaal feilloos werkt.

Overigens is spraakbediening middels Siri of de Google Assistant met dit model dus ook mogelijk, maar hiervoor moet je wel de meegeleverde kabel met microfoon gebruiken. Hetzelfde geldt voor het starten of aannemen van telefoongesprekken aangezien je hier nog altijd een microfoon voor nodig hebt.

De REAL Blue NC werkt middels bluetooth en is binnen enkele seconden eenvoudig te koppelen met je smartphone. Het zou mogelijk moeten zijn om de koptelefoon aan meerdere smartphones te koppelen en eenvoudig te switchen tussen deze koptelefoons, maar toch bleek het in ons geval nodig om na een wissel de hoofdtelefoon op de eerste smartphone te ‘vergeten’ en weer opnieuw te koppelen. Een klein minpuntje.

Geluidskwaliteit

Het allerbelangrijkste van een hoofdtelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Het op een comfortabele manier kunnen genieten van je favoriete muziek, in een zo hoog mogelijke kwaliteit. En op dit vlak stelt de Teufel REAL Blue NC zeker niet teleur. Sterker nog; we staan/zitten/liggen te kijken van de indrukwekkende audioweergave.

Allereerst zonder ruisonderdrukking (NC) want daarmee bereik je de meest zuivere weergave. De REAL Blue NC biedt een zeer strakke en heldere weergave, opvallend helder voor Teufel-producten zelfs. Er zit voldoende bass in maar het is absoluut niet overheersend. Er is een perfecte balans gevonden, met een overtuigend breed en deels omringend geluidsbeeld, een nette plaatsing van instrumenten en zang in de ruimte en vooral een dynamische weergave. Muziek komt met overtuigende detailweergave, warme zang en voldoende punch naar voren. Het is overall een nagenoeg perfect gebalanceerd samenspel van klanken, ongeacht het muziekgenre. De wat hardere muziekstijlen missen hier en daar de diepe bass, maar het gros van de mainstream genres komt prima voor de dag. De hoofdtelefoon presteert op zowel lage als hoge volumes zeer goed en heeft nagenoeg geen last van vervorming. Het enige kleine minpuntje is dat het volume niet heel hoog gezet kan worden. Dat is goed voor je gehoor, maar als je wat meer volume gewend bent kan dit tegenvallen.

De REAL Blue NC beschikt daarnaast over noise cancelling (ruisonderdrukking). Deze heeft geen niveaus of presets, maar simpelweg een aan- of uitfunctie. Kleine microfoontjes aan de binnen- en buitenkant nemen externe bijgeluiden op en sturen deze frequenties een tik later terug. Doordat de geluidsgolven elkaar opheffen, worden storende geluiden gedempt. Dit werkt vooral goed bij statische, lange en diepe frequenties als brommen, dreunen of het gebrul van auto’s en vliegtuigen. De gesloten oorkussens reduceren daarnbij korte, impulsachtige geluiden van praten, voetstappen etc. De ruisonderdrukking doet wat hij moet doen en als we het vergelijken met de duurdere Bowers & Wilkins PX dan is het verschil niet bijzonder groot. De PX heeft echter wel presets voor verschillende omgevingen en weet daardoor net wat beter te filteren. Maar, over de ruisonderdrukking van de REAL Blue NC hebben we weinig te klagen. In extreme situaties (veel drukte, trein, vliegtuig) werkt het voldoende om van muziek te genieten en niet door de omgeving gestoord te worden. De geluidskwaliteit valt vanzelfsprekend iets terug bij het gebruik van deze functie. Het lijkt erop dat vooral de hoge tonen en middentonen ietwat naar de achtergrond schuiven, waardoor de lage tonen iets meer overheersen. Storend is het echter nooit, dus wanneer NC een must is, bijvoorbeeld in het vliegtuig, zouden we zeker adviseren het aan te zetten.

Batterijduur

Een punt waar we zeker tevreden over zijn is de batterijduur van de Teufel REAL Blue NC. De hoofdtelefoon gaat lang mee op een enkele lading, zeker wanneer je noise cancelling niet gebruikt. Wij hebben de hoofdtelefoon zonder NC na ongeveer 36 uur moeten opladen. Met NC komen we op zo’n 22 uur uit. Natuurlijk gaat de accu nog langer mee wanneer je de koptelefoon bedraad aansluit.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Teufel REAL Blue NC een ideale hoofdtelefoon voor diegenen die zich ook onderweg graag laten onderdompelen in hun favoriete muziek. De hoofdtelefoon biedt een zeer goede geluidskwaliteit en een prima ruisonderdrukking in drukke omgevingen. Ook zit de hoofdtelefoon zeer comfortabel en is hij dankzij de hardcase eenvoudig mee te nemen. Kleine minpuntjes zijn er wel, waaronder de soms verwarrende en niet soepel werkende touch-bediening en kleine problemen bij het wisselen van smartphone. Dat gezegd hebbende kunnen we de REAL Blue NC absoluut als aanrader bestempelen aangezien dit model prima meekan met de concurrentie die in veel gevallen zelfs wat duurder is. In dit segment vind je niet snel veel beter.

De Teufel REAL Blue NC is te koop via de website van Teufel.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende audioweergave
  • Goede ruisonderdrukking
  • Zeer comfortabel

Minpunten
  • Touch-bediening is niet ideaal

  • Wisselen van smartphone hapert soms

Reacties (1)