Review: Spectral BRA2 soundbar met meubel

08 augustus 2016 + 10 minuten 4 Reacties
Spectral BRA2-review-6

In deze review kijken we naar de Spectral BRA2, een high-end soundbar die in diverse stijlvolle av-meubels van Spectral verwerkt kan worden.

Een soundbar is de ideale speaker voor diegenen die weinig ruimte hebben, geen kabels in het zicht willen hebben en op zoek zijn naar een slanke en stijlvolle speaker. Maar, wat nu als je hoge kwaliteit zoekt en de speaker het liefst ook niet in het zicht hebt? Spectral heeft daar de oplossing voor in de vorm van de BRA2, een soundbar die in diverse stijlvolle av-meubels verwerkt kan worden.

Wat is de Spectral BRA2?

De Spectral BRA2 is een soundbar, maar dan een ‘naakte’ versie. De speaker is alles dat je mag verwachten van een soundbar maar dan gemaakt voor de integratie in een meubel. Spectral biedt de mogelijkheid de BRA2 te plaatsen in de meubels van maar liefst zes series, waaronder de Brick, Cocoon en Scala modellen.

De soundbar zelf is gemaakt door Canton, één van de meest vooraanstaande luidsprekerfabrikanten. De speaker is voorzien van 300 Watt vermogen, een ingebouwde subwoofer zodat je geen grote kast meer kwijt hoeft in de kamer, 2.1-kanaals virtueel surround sound en bluetooth voor het streamen van muziek. Daarbij komt dit model met drie hdmi-ingangen (4K-ondersteund), een hdmi ARC-uitgang, een optische ingang, een digitaal coaxiaal ingang, en een analoge cinch-ingang. De speaker ondersteunt Dolby Digital, DTS, en PCM 24 bits / 96khz audio. Je bedient de soundbar met de bijgeleverde eenvoudige afstandsbediening. Je kunt echter ook de afstandsbediening van je tv gebruiken om het systeem te bedienen. Wil je alle apparatuur incl. de soundbar bedienen via een app, dan is er de optioneel beschikbare Spectral Smart Control voor IOS en Android.

De prijs van de BRA2 bedraagt 1.599 euro. Dit is echter nog zonder meubel, maar je hebt dus zoveel verschillende opties en mogelijkheden dat je het qua prijs zo gek kunt maken als je wilt. Het meest verkochte model Scala 1.65m breed incl. BRA2 soundbar kost je bijvoorbeeld 3.798,00 euro.

Design

Het design van de BRA2 zelf is eigenlijk niet belangrijk. De speaker wordt immers in een meubel naar keuze verwerkt. De speaker is alleen zichtbaar wanneer de klep van het meubel opengezet wordt, maar dit doe je eigenlijk alleen wanneer er ook andere apparatuur of andere spullen in het meubel staan. Maar, zelfs al is de speaker zichtbaar dan is het een fraai ogend audio-component. De speaker komt met zes zichtbare drivers aan de voorzijde en een zwarte behuizing. Het display bevindt zich aan de voorzijde en schijnt door het stof van het meubel heen zodat de bediening eenvoudig is.

Meubels

Je kunt de BRA2 laten integreren in maar liefst zes meubelseries van Spectral; de Ameno, Brick, Cocoon, Disc, Scala en Twenty. Elk meubel heeft zijn eigen integratie. Zo is de BRA2 in het Cocoon-meubel achter een stoffen klep te vinden en in de Brick-serie zit de soundbar in de sokkel van het meubel verwerkt. Bij iedere keuze is het belangrijk om te vermelden dat de speaker speciaal afgesteld is op deze meubels en daardoor ook de optimale audiokwaliteit zal bieden.

We kunnen niet elk meubel uitlichten, zeker niet omdat bij veel meubels je ook nog eens uit verschillende materialen, afwerkingen en combinaties kunt kiezen. Wij hebben in deze review in ieder geval gebruikt gemaakt van het Cocoon-meubel. Dit meubel kan ook weer in verschillende combinaties gekocht worden maar we hebben de variant met een middenstuk met stoffen bekleding (waarachter zich de soundbar bevindt) en twee witte elementen aan de zijkant, voorzien van een glazen witte klep. Deze zijden zijn voorzien van een glazen plaat die de bovenste helft van de onderste helft scheidt en je zo ruimte geeft voor apparatuur, dvd’s of wat je ook wilt opbergen. Natuurlijk zijn hier ook weer aanpassingen mogelijk; zo kun je kiezen voor een lade in plaats van een klep. Het deel waarin de soundbar geplaatst is, is voorzien van een speciaal inbouwframe, waardoor er aan de zijden van de soundbar een kleine ruimte is voor bijvoorbeeld cd’s en dvd’s, en je boven de soundbar je mediaspeler en mediabox kwijt kunt. Een nette en eenvoudige oplossing om al je apparatuur weg te werken. Het is echt een alles in één installatie, en al helemaal wanneer je ook nog eens een tv-standaard op de kast laat zetten waardoor je tv-hoek echt één geheel wordt en compleet ingericht is.

De kwaliteit van het meubel is zoals we van Spectral gewend zijn; high-end en compleet naar eigen wens aan te passen. We gaven het eerder al eens aan; Spectral is de Apple van de av-meubels en dat zie je in alles terug. In de aansluitingen, de materialen, de mechanismen, de duurzaamheid en zelfs de ondersteuning. De Spectral meubels zijn van extreem goede en hoge kwaliteit. Het zijn geen goedkope meubels maar dat zie je dan ook af aan elk element van de meubels, van het gebruikte materiaal en de weggewerkte verbindingen tot het mechanisme van de klep en de persoonlijke installatie. De manier waarop je de klep van de kast opentrekt en dichtduwt ga je nooit bij een IKEA kast vinden, het voelt gewoon net wat vloeiender en luxer aan. Ook de pootjes die verstelbaar en van hoge kwaliteit zijn, de glazen panelen die krasvast zijn, de subtiele spiegel over de bovenzijde en de naadloze afwerking zijn allemaal onderdelen die bijdragen aan een premium look and feel, een premium product. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat veel van de onderdelen handmatig in elkaar gezet of gefabriceerd worden.

Meerdere soundbars

Spectral heeft naast de BRA2 ook andere soundbars in het assortiment. Al deze modellen kunnen in meubels van het bedrijf verwerkt worden. Zo is de SCA3 een iets kleinere soundbar zonder hdmi-aansluitingen, geschikt voor maar liefst zeven meubel-series. De VRA2 is het topmodel, bestaat uit een linker en rechter speaker met meerdere drivers en een breder design. Deze soundbar is echter alleen geschikt voor de modellijn Ameno, Scala en Twenty.

Gebruik

De meeste soundbars zijn zeer eenvoudig in het gebruik en ook deze premium BRA2 van Spectral laat zien dat installatie en gebruik een fluitje van een cent zijn. De soundbar wordt door Spectral in het av-meubel gebouwd (geplaatst eigenlijk) dus daar hoef je je niet druk om te maken. De verdere installatie zal echter ook geen problemen geven, zeker omdat de benodigde kabels meegeleverd worden en alles voor zich spreekt. De BRA2 komt met twee hdmi-kabels, een digitale optische kabel, een digitaal coaxiale kabel en een analoge kabel. Kortom, alles dat je nodig hebt om direct van start te gaan.

Ook wordt er een simpele afstandsbediening meegeleverd waarmee de soundbar compleet te bedienen is. Deze afstandsbediening beschikt over knoppen om de input te selecteren, de audio-modus te kiezen de bass en treble aan te passen, het volume te wijzigen en de bluetooth-verbinding tot stand te brengen. Handig is dat de BRA2 over een IR-leerfunctie beschikt zodat het infraroodsignaal van bijvoorbeeld de afstandsbediening van je tv begrepen kan worden. Op deze manier kun je met de afstandsbediening van je tv de BRA2 bedienen.

Andere handige functies van de BRA2 zijn de mogelijkheid om de lipsync aan te passen wanneer audio en beeld niet synchroon lopen, Dolby Dyanmic Range Compression te activeren wanneer de volumewisselingen groot zijn of je in de nacht de audio aan hebt staan, en een EQ-functie waarmee je de audioweergave kunt beïnvloeden aan de hand van de plaatsing van de speaker. De BRA2 beschikt over een ingebouwde subwoofer maar mocht je toch nog een externe subwoofer willen aansluiten dan kan dit via de SUB OUT-aansluiting. In de handleiding worden al deze functies kort omschreven maar als je ze eenmaal weet te vinden spreken ook deze voor zich. Veel hoef je echter niet aan te passen of in te stellen; de soundbar doet wat hij moet doen, eigenlijk direct vanuit de doos (of in het meubel).

Kwaliteit

Wellicht het belangrijkste onderdeel van deze review is de audiokwaliteit. Wanneer je een soundbar koopt, zeker een high-end model als de BRA2, dan heb je toch hoge verwachtingen. Het mag dan één slanke speaker zijn maar toch moet daar een degelijk, strak en breed geluid uit komen.

Gelukkig stelt de BRA2 op geen enkel vlak teleur. Je kunt zien en horen dat deze speaker gemaakt is voor de combinatie met de Spectral meubels en dat de plaatsing in het meubel geen enkele invloed heeft op de prestaties. Op elk vlak laat de speaker zich van zijn beste kant zien en profiteer je in de ruimte van een vullend en strak geluid.

In stereomodus krijg je ondanks de smalle opstelling een goede scheiding tussen links en rechts. De kamer wordt direct goed gevuld met geluid, breder dan de soundbar zelf is. Zang klinkt warm en strak, en subtiele details in muziek zijn duidelijk hoorbaar. Het is een zeer schone en tegelijkertijd nauwkeurige weergave, van zowel klassieke muziek als popmuziek. Zeker bij dat laatste is de bass van groot belang en ondanks dat er geen externe subwoofer aanwezig is slaagt de BRA2 met verven voor dit onderdeel. De lage tonen zijn zeer rijk, diep en nauwkeurig, iets dat we normaal eigenlijk alleen met een externe sub voor elkaar krijgen.

Wanneer we de surroundmodus inschakelen wordt het audioveld nog net wat breder getrokken en krijg je ook het idee dat de audio richting (en zelfs deels naast) de gebruiker geplaatst wordt. Echt surround is het niet (het blijft dan ook de naam virtueel surround dragen) maar een mooie virtuele surround-ervaring kunnen we het wel degelijk noemen. Surround-effecten uit bijvoorbeeld Transformers 4 komen opvallend dicht bij de luisterpositie waardoor je jezelf meer in de film getrokken voelt. Combineer deze rijke effecten met duidelijk verstaanbare dialogen en een levendige audioscore, en je hebt een boven gemiddeld goed systeem voor het kijken van je favoriete films. De BRA2 lijkt op geen enkel moment moeite te hebben, met welke content dan ook, en is dit een prima allrounder.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat de Spectral BRA2 een zeer goede soundbar is, zowel in stereo- als in surroundmodus. De speaker weet een breed en levendig audiobeeld te creëren, voor zowel muziek als film. Het feit dat de speaker in één van de stijlvolle Spectral-meubels weggewerkt kan worden voegt toe aan die ervaring want je hebt niks in het zicht en alles is en blijft eenvoudig te bedienen. Je hebt zelfs voldoende ruimte voor je andere apparaten en dvd-collectie. Kortom, een soundbar van hoge kwaliteit in een av-meubel van premium kwaliteit. Als je het budget hebt is dit één van de meest chique en best klinkende oplossingen voor zowel het oog als het oor.

Reacties (4)