Review: Sony KDL-42W705B (W705B- en W706B-serie) lcd tv

14 juni 2014 + 10 minuten 4 Reacties
Sony-KDL-42W705B-review-feature

In deze review kijken we naar de nieuwe Sony KDL-42W705B (W705B- en W706B-serie) Smart tv met een full hd lcd led-paneel en de TV SideView-app.

Na drie weken terug een high-end 4K Ultra HD tv van Samsung aan de tand gevoeld te hebben is het deze week de beurt aan een middenklasse model met full hd-weergave van Sony. In deze review kijken we naar de KDL-42W705B, een 42-inch tv zonder 3D-weergave maar met een hoop Smart tv-functies. De W705B en W706B serie verschillen alleen qua kleur en komen in 32-inch, 42-inch en 50-inch formaten.

Sony W705B / W706B – specificaties

Als eerste kijken we natuurlijk even naar datgene dat op papier staat. Zoals je uit onze 2014 Sony lcd led tv line-up kunt halen is de W705B serie een van de middenklasse series. Deze modellen in deze serie komen in een 32-inch, een 42-inch en een 50-inch formaat en hebben een zwarte afwerking. Er is ook nog de W706B-serie, met modellen in dezelfde formaten en met dezelfde specificaties maar in een wit/grijze afwerking.

Alle modellen in de W705B en W706B serie beschikken over een full hd-paneel met een 1.920 bij 1.080 pixels resolutie, Sony’s Smart tv platform (SEN), diverse streaming-technieken en aansluitopties, ingebouwd WiFi met een web browser, de Reality PRO picture engine voor scherpe weergave van beelden en ClearAudio+ Digital Sound Processing (DSP) met S-Force Front Surround. Er moet echter bijgezegd worden dat de MotionFlow-techniek afhankelijk is van het formaat. De 42-inch en 32-inch modellen moeten het doen met een MotionFlow 200-techniek, terwijl de 50-inch modellen over MotionFlow 400 beschikken.

De adviesprijzen bedragen 499 euro voor de 32-inch KDL-32W705B en KDL-32W706B, 749 euro voor de 42-inch KDL-42W705B en KDL-42W706B, en 999 euro voor de 50-inch KDL-50W705B en KDL-50W706B. Wel moet gezegd worden dan verschillende winkels al een stuk lager gaan met de prijs. Een compleet overzicht van alle modellen en specificaties vind je in de Sony 2014 lcd led line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Daarnaast hebben we de BDP-S6200 Blu-ray speler van Sony zelf gebruikt.

Sony W705B / W706B – design

Ondanks dat de Sony KDL-42W705B een middenklasse model is waarvoor een stuk minder betaald dan de topmodellen is de tv nog steeds voorzien van een simplistisch maar strak design. De tv die we getest hebben komt in een volledig zwarte afwerking, een zeer smalle rand rondom het display en een slank profiel. De voet wordt standaard meegeleverd en is binnen een paar minuten onder de tv bevestigd. Deze voet heeft een zilveren afwerking, is vrij minimalistisch en ziet er strak uit. Onder het scherm zien we het Sony logo terug, waaronder wat ledjes geplaatst zijn die, afhankelijk van de content, een bepaalde kleur tonen. Dit is overigens uit te zetten.

Aan de achterzijde van de tv vinden we alle aansluitingen terug, waarvan de meest belangrijke naar achteren of de zijkant wijzen. Zo wijzen twee usb-poorten en één HDMI-poort naar de zijkant en wijzen drie andere HDMI-poorten en de antenne-aansluiting naar beneden. Onder meer de LAN-poort en de SCART-aansluiting wijzen nog steeds naar achteren, iets waar rekening mee gehouden moet worden bij het ophangen van de tv. Er is echter ingebouwd WiFi aanwezig waardoor draadloos koppelen met het thuisnetwerk en het internet tot de mogelijkheden behoort.

De Sony W705B en W706B series worden geleverd met een vrij standaard afstandsbediening. Deze afstandsbediening is volledig van zwart plastic gemaakt en komt door zijn lichte gewicht wat goedkoop over. Er zit echter wel alles op dat je nodig hebt om de tv comfortabel te bedienen. De nieuwe One Flick afstandsbediening, waarmee intuïtieve bediening mogelijk is, wordt ondersteund maar moet apart gekocht worden.

Sony W705B / W706B – gebruiksgemak

Waar we bij veel modellen na het voor de eerste keer opstarten van de tv een set-up menu voorgeschoteld krijgen om de eerste belangrijke instellingen door te lopen was dit bij deze tv niet het geval. Ook via de instellingenmenu’s kregen we dit menu niet tevoorschijn dus moet je als gebruiker zelf door de verschillende interfaces lopen om de belangrijkste instellingen te vinden en zo de tv naar eigen wens aan te passen. Het feit dat Sony verschillende lay-outs en ook wat kleine icons gebruikt kan ervoor zorgen dat je hier even mee bezig bent. Over het normale tv-beeld kun je via de ‘options’ knop de belangrijkste settings voor de betreffende input aanpassen, via de SEN-knop kom je in de Smart tv-interface en bovenin die Smart tv-interface krijg je kleine icons te zien die je naar de algemene (beeld/audio/netwerk) instellingen van de tv brengen. De interface van de eerste stap voordat je bij deze instellingen komt is ook weer verschillend. Kortom, het is even zoeken voordat je alles gevonden hebt en het feit dat de vormgeving en de structuur niet overeenkomt zorgt voor een wat verwarrende eerste indruk.

De navigatie binnen de verschillende interfaces gaat vrij vloeiend. Sony verstopt gelukkig weinig opties achter teveel submenu’s waardoor je als gebruiker snel een setting kunt aanpassen. Ook wordt bij diverse beeld- en audioinstellingen aangegeven waarvoor de betreffende instelling dient zodat je als gebruiker ook daadwerkelijk een idee krijgt van wat je precies aan het aanpassen bent. Hoewel we met een middenklasse model te maken hebben zijn er voor de gevorderde gebruiker nog voldoende instellingsmogelijkheden voor het beeld, onder meer voor gamma, witbalans en zwartcorrectie. Overigens moet ook vermeld worden dat Sony een groot aantal presets meelevert die gebruikt kunnen worden voor optimale beeldinstellingen voor verschillende bronnen. En het mooie is dat die presets nog meer dan prima zijn ook.

Toch is er één ding waar ik mezelf nogal aan gestoord heb. De tv heeft namelijk een redelijk lange opstarttijd nodig voordat je daadwerkelijk het Smart tv-platform en instellingen kunt gebruiken. Het signaal van bijvoorbeeld je digitale tv-decoder verschijnt bij het aanzetten van de tv vrijwel direct maar voordat er gereageerd wordt op de SEN- of Options-knop ben je zeker een seconde of 20 verder. Dit is behoorlijk irritant als je direct naar bijvoorbeeld een app in de Smart tv-omgeving wilt. Daarbij wil de SEN-omgeving nogal eens last hebben van lags en vertragingen, zeker wanneer je snel tussen apps wilt schakelen. Ook het laden van apps kan nogal wat tijd in beslag nemen.

Sony W705B / W706B – features

Smart tv-platform (SEN)

Zowel via de SEN- als via de Home-knop op de afstandsbediening kom je in het Sony Entertainment Network, het Smart tv-platform, van Sony terecht. Het eerste wat je ziet (afhankelijk van wat je het laatste gebruikt hebt) is een voornamelijk leeg scherm met ietwat te kleine icons bovenin en een paar vooraf geselecteerde apps aan de linkerzijde. Het is de bedoeling dat je hier zelf invulling aan gaat geven, met name door het zoeken naar apps. Dit zoeken doe je door op het +-icon te klikken en vervolgens kom je in een lange (brede) lijst met alle apps die beschikbaar zijn op het platform. Het is jammer dat je hier niet per categorie kunt zoeken want om door de hele lijst te spitten heb je even de tijd nodig. Het aanbod van apps is redelijk groot, maar kan nog niet het niveau halen van bijvoorbeeld Samsung. Voor de Nederlandse gebruikers zijn de belangrijkste apps, waaronder die van de tv-zenders en social media, natuurlijk aanwezig. Ook Netflix kan op deze Smart tv gebruikt worden.

Bovenaan de SEN-interface vind je dus een aantal kleine icons terug waarmee je naar verschillende onderdelen van het platform kunt gaan. Zo kun je, van links naar rechts, de gevonden tv-kanalen en programma’s bekijken (wanneer analoog of via CI+-module gekeken wordt), films vanaf usb of je thuisnetwerk bekijken, foto’s vanuit de cloud of je netwerk bekijken, muziek vanuit Sony Music Unlimited of je thuisnetwerk streamen en toegang krijgen tot de hierboven gesproken app-selectie. Rechts bovenin de interface krijg je toegang tot een zoek-optie, de inputs van je tv, de mediaserver en de instellingen van de tv. Zoals gezegd zijn deze icons wat klein en maakt het aantal verschillende interfaces de gewenning wat lastig, maar na een paar dagen gebruik weet je wel waar je moet zijn voor alle Smart tv-opties. De interface van het Sony Entertainment Network is fraai vormgegeven en is eenvoudig te bedienen maar heeft dus wat last van lange laadtijden en lags.

Smart functies

Toegang tot het Sony Entertainment Network is echter niet alles wat Sony heeft de W705B- en W706B-series ook voorzien van verschillende draadloze opties en extra Smart-functies. Social Viewing is een nieuwe feature waarmee tv kijken een socialere activiteit moet worden. Hiermee volg je bijvoorbeeld de tweets van je vrienden over het tv-programma waar je naar kijkt. Een leuke extra functie, met name wanneer je bijvoorbeeld een wedstrijd van het Nederlands elftal kijkt en op de hoogte wilt blijven van alle tweets. Over voetbal gesproken; met Live Football Mode zit je ‘middenin de wedstrijd’ want et beeld en geluid wordt geoptimaliseerd voor een ‘stadionervaring’. Ook dit is meer een gimmick want de audioweergave komt niet altijd even soepel over en bovendien gebruiken veel mensen waarschijnlijk een extern speakersysteem. Via de voetbalmodus krijg je overigens ook toegang tot verschillende video’s van YouTube en de FIFA.

Daarnaast is de KDL-42W705B voorzien van ingebouwd WiFi met WiFi Direct en Miracast voor het weergeven van het beeld van een ander apparaat dat compatibel is met WiFi Direct, DLNA voor het streamen van content uit het thuisnetwerk, NFC met Screen Mirroring om het scherm van je smartphone of tablet op je tv te spiegel, en ondersteuning voor een Skype camera die op de tv aangesloten kan worden.

Net als nagenoeg elke andere tv-fabrikant heeft Sony een eigen app voor het bedienen van de tv. De app gaat door het leven als de TV SideView-app en is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Met deze app kun je eenvoudig je tv bedienen zoals je dit met de afstandsbediening kan doen, maar dat is niet alles. TV SideView is één van de meest uitgebreide, gebruiksvriendelijke en complete apps voor een Smart tv. Je kunt alle programma-informatie van je betreffende tv-provider ophalen, suggesties voor interessante content laten weergeven, opnamen voor op een usb-stick instellen, door mappen van verbonden apparaten in het thuisnetwerk bladeren, verbinden met de tv om content vanaf je mobiele apparaat te streamen, surfen met een virtuele cursor in de web browser en eenvoudig teksten invoeren met een on-screen keyboard. De app werkt zeer soepel en snel, en biedt voldoende mogelijkheden om de afstandsbediening voortaan links te laten liggen. Overigens is de web browser, waar je echt even naar moet zoeken in het app-overzicht, niet heel bijzonder. Websites laden nogal traag en veel plugins/scripts worden niet ondersteund.

Sony W705B / W706B – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een tv is natuurlijk de beeldkwaliteit. De KDL-42W705B is een middenklasse model dat qua specificaties met betrekking tot het beeld weinig bijzonders heeft. Wel is de Reality PRO picture engine voor scherpe weergave van beelden aanwezig en moet de MotionFlow 200-techniek zorgen voor een vloeiende weergave van snel bewegende beelden of objecten. De tv beschikt over een full hd lcd-paneel met edge lit led-achtergrondverlichting.

Belangrijkste instellingen

Zoals aangegeven biedt Sony een groot aantal presets voor verschillende bronnen, welke een prima beeldkwaliteit uit de doos bieden. Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de Bioscoopmodus. Dat is echter pas het startpunt want er zijn een hoop instellingen die je naar eigen wens aan kunt passen. We raden dan ook aan dat je aan de slag gaat met de instellingen, of een professional inhuurt die de tv kalibreert, om de weergave af te stellen aan de hand van je eigen voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat. Wil je zelf aan de slag dan verwijzen we naar onze tips artikelen in de home cinema informatiegids. Ondanks dat het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit; De bioscoop-modus met Bioscoop1 als beeldmodus en de kleurtemperatuur op Warm2. De verlichting staat op ‘7’ en het contrast op ’80’. De ruis- en mpeg-opties staan uit, en de overige opties blijven onaangepast. In het geavanceerde menu staan het gamma op ‘-2’ en staan de overige opties uit om het beeld zo min mogelijk in negatieve zin te beïnvloeden.

Algemeen

Het eerste waar we bij een lcd led tv naar kijken is vaak de uniformiteit van het beeld. Een nadeel van verlichting vanaf de zijkanten is immers vaak dat het beeld niet overal dezelfde even zwart is, wanneer je naar een compleet zwart beeld kijkt. Op de KDL-42W705B is echter op dit vlak helemaal niks aan te merken. De tv verzorgt een indrukwekkend uniform plaatje met geen enkele vorm van backlight-bleeding. Ook van clouding-effecten of een lichtere waas rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is nauwelijks sprake. In donkere scenes van een film houdt de tv zich prima staande, met een overtuigend plaatje dat voldoende grijsgradaties kent om details in donkere delen van het scherm niet verloren te laten gaan. De algemene indruk van de zwartwaarden is zeer goed, zelfs zonder met instellingen als dynamisch contrast te sjoemelen. De zwarttinten zijn overtuigend en natuurlijk, precies datgene waar we naar op zoek zijn. Een prima start dus voor dit model.

Een ander algemeen onderdeel is het opvangen van snel bewegende beelden en snel bewegende objecten op het beeld. Zoals aangegeven is de KDL-42W705B voorzien van een MotionFlow 200-techniek, iets lager dan zijn grotere broer. Op het gebied van motion valt er dan ook nog wat te winnen. Te vaak worden snelle bewegingen onscherp weergegeven, alsof er een lichte waas over het beeld verschijnt. Vooral bij een pan-beweging van de camera met veel detail in het beeld, bijvoorbeeld een totaalplaatje van een stad, valt dit op. Dit trekt de tv net niet waardoor details en scherpte verloren gaan. Ook worden bij lage resolutie content soms kartelige lijnen geïntroduceerd. Je hebt in de instellingen de optie ‘led bewegingsmodus’ die dit probleem theoretisch gezien zou kunnen opvangen maar helaas introduceert deze optie teveel negatieve bijeffecten waaronder een significante drop in de helderheid. Maar goed, er moet natuurlijk ergens op ingeleverd worden ten opzichte van de duurdere series.

SD-content

Wanneer we naar SD-content kijken weet de KDL-42W705B zich prima staande te houden. Het is absoluut geen hoogvlieger maar lage resolutie content wordt overtuigend en prima in balans weergegeven. De upscale-functie introduceert geen noemenswaardige artefacts en weet details redelijk te behouden. Toch zorgt interlaced content ervoor dat het beeld wat kan flikkeren en dat er minimale artefacts geïntroduceerd worden. De kleurweergave is buitengewoon goed, met natuurlijke kleuren en realistische huidtinten. Tel daarbij de indrukwekkende zwartwaarden die hierboven omschreven zijn op en ook op het gebied van SD-content krijg je een prima plaatje voorgeschoteld. De motion-problemen zoals hierboven omschreven worden met lage resolutie content wel nadrukkelijker zichtbaar, wat zorgt voor een lichte waas over het beeld en soms wat kartelige lijnen.

HD-content

Bij de weergave van HD-content komen alle belangrijke elementen op indrukwekkende wijze samen. De modellen in de W705B- en W706B-serie weten een overtuigend plaatje neer te zetten dankzij de zeer diepe zwartwaarden, het hoge contrast, de natuurlijke kleurweergave en het behouden van details in donkere delen van het scherm dankzij de prima grijsgradaties. Het beeld is ontzettend dynamisch en kleuren springen bijna van het scherm, zonder verzadigd over te komen. Motion-problemen zijn met goede kwaliteit HD-content minder zichtbaar en we zouden ze zelfs bijna vergeten door de indrukwekkende scherpte, kleurweergave en nauwkeurigheid van het scherm.

Gaming

Voor het spelen van games kan het beste de gaming-modus ingeschakeld worden. Deze geeft een boost in de helderheid en zorgt ook voor een strakke en vloeiende weergave. In deze modus daalt de input-lag ook naar een prima 14ms, wat voor de gemiddelde gamer een welkom resultaat is.

Reflecties en kijkhoeken

Hoewel de helderheid van het paneel redelijk hoog ingesteld kan worden is dit voor de kwaliteit van het beeld niet de beste optie. Bij de meest optimale instellingen kun je bij invallend licht dan ook last hebben van wat reflecties. Op dit gebied is de KDL-42W705B niet veel slechter dan de concurrentie in het middenklasse segment. De kijkhoeken zijn ook niet bijzonder goed. Zodra je uit een hoek naar het scherm kijkt gaat het contrast snel achteruit en krijgt het scherm een fletse waas.

Sony W705B / W706B – audiokwaliteit

Niet alleen de beeldkwaliteit van dit model laat een prima indruk achter, ook op het gebied van audio laat Sony de concurrentie achter zich. De KDL-42W705B weet een dynamische en rijke audioweergave neer te zetten, met zelfs aardig wat lage tonen die bijvoorbeeld een film net dat beetje extra geven. Dialogen komen voldoende warm over en zelfs muziek is niet onaardig wanneer het via de interne speakers van de tv afgespeeld wordt. Maar, zoals altijd raden we aan om een extra speakersysteem in te zetten, met name wanneer je nogal eens een filmpje kijkt en muziek luistert. De subtiele details in een audiotrack ontbreken namelijk en ook het echt strakke laag dat je in een film trekt is niet aanwezig.

Sony W705B / W706B – conclusie

Voor op het moment van schrijven biedt de Sony KDL-42W705B voor een prijs van iets minder dan 600 euro absoluut waar voor je geld. De tv is voorzien van het fraai vormgegeven Sony Entertainment Network, komt met diverse streamingopties en social media-functies, kan bediend worden met de zeer goede TV SideView-applicatie en biedt een boven gemiddeld goede audio- en videokwaliteit. Vanzelfsprekend wil het oog ook wat en daarom is de KDL-42W705B voorzien van een simplistisch maar strak design. Natuurlijk zijn er ook mindere punten, waaronder de trage opstart- en laadtijden, de mindere kijkhoeken en de soms matige verwerking van snel bewegende beelden. Maar, alles bij elkaar genomen kunnen we de W705B en W706B modellen absolute aanraders noemen voor diegenen die niet teveel uit willen geven maar ook niet teveel willen inleveren op beeldkwaliteit en Smart tv-mogelijkheden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Indrukwekkende kleuren en zwartwaarden
  • Zeer goede TV SideView app

Minpunten
  • Opstarten en reactietijd traag

  • Motion-handling kan beter
  • Kijkhoeken en reflecties zijn matig

Reacties (4)