Review: Sandisk iXpand Drive voor iPhone en iPad

21 mei 2015 4 Minuten 1 Reacties
Review Sandisk iXpand Drive

In deze review kijken we naar de Sandisk iXpand Drive voor iPhone en iPad waarmee je makkelijk bestanden uit kunt wisselen met je computer.

Het idee achter de Sandisk iXpand Drive is simpel, het is een USB-stick die je zowel op je computer als iOS device kunt gebruiken. Op deze USB stick twee verschillende aansluitingen: een normale USB-aansluiting en een lightning-aansluiting. Natuurlijk hoort bij een dergelijk product ook een iOS-app die het delen en bereiken van bestanden makkelijk en inzichtelijk maakt. In deze review bekijken we of deze USB-stick het prijskaartje waard is.

Sandisk iXpand Drive

Deze USB-stick, is zoals zo veel USB-sticks, verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten.

  • 16GB – €59,99
  • 32GB – €79,99
  • 64GB – €119,99

Als we dit vergelijken met ‘normale’ USB-sticks uit de lijn van Sandisk dan betaal je ongeveer 35 tot 80 euro extra voor de toegevoegde functionaliteit van de lightning aansluiting! In vergelijking met andere USB-sticks is er wel wat te zeggen voor de bouwkwaliteit van deze Sandisk iXpand Drive; er is gebruik gemaakt van aluminum en rubber waardoor de boel een stuk steviger en luxe aanvoelt (nope, geen 80 euro luxueuzer…).

Advertentie

Dit is overigens helemaal niet de eerste ‘dual functie’ USB-stick op de markt, zelfs niet de eerste van Sandisk. Wij bekeken bijvoorbeeld al eerder de Sandisk Ultra Dual USB Stick, die zowel een MicroUSB- als USB-aansluiting heeft.

Software en in gebruik

Dit is natuurlijk een handige tool om te hebben als je op vakantie gaat en je graag een forse verzameling videomateriaal mee wilt nemen om te kunnen kijken. Dat is in ieder geval de eerste toepassing die ik bedacht toen ik over het bestaan van deze USB-stick hoorde. Toch zijn er een hoop meer toepassingen voor de iXpand Drive te bedenken maar voordat we dat doen moeten we Sandisk een pluim geven voor de mogelijkheden die betrekking hebben op het bovenstaande.

De iXpand Drive komt namelijk met zijn eigen app, en die app biedt ondersteuning om films, series en foto’s direct van de stick af te spelen. En ja, er is ondersteuning voor de meeste populaire codecs, inclusief MKV en ondertiteling! Het enige echte nadeel waar je rekening mee moet houden is dat deze USB-stick FAT32 geformatteerd moet zijn, en je dus geen bestanden (lees: films) van groter dan 4GB kunt plaatsen op de drive. Ook de ondersteuning voor afbeeldingen en audio is netjes voor elkaar maar we denken dat de winst in praktijk natuurlijk het meeste op video-gebied ligt.

Naast het bovenstaande biedt de iXpand Drive-app ook mogelijkheden om backups te maken van je belangrijke data op je iOS device. Data kan ook verplaatst worden. Zaken zoals contacten en foto’s dus, en je kunt het zelfs zo instellen dat dit automatisch gebeurt. Met de huidige iCloud mogelijkheden zijn de voordelen niet meer zo groot als ze eens waren maar er lopen nog meer dan genoeg mensen rond met een 16GB-versie van een iOS-apparaat voor wie het een perfecte tool zou kunnen zijn om op vakantie om foto’s te bewaren zonder de telefoon volledig te vullen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mensen oude foto’s van hun telefoon zie verwijderen om nieuwe foto’s te kunnen maken. Dan is dit een stuk slimmere oplossing.

Mocht je ambities hebben om James Bond te spelen dan is de iXpand Drive natuurlijk ook een interessante tool om te overwegen. Ik heb tot nu toe nog geen andere middel gezien waarmee het zo makkelijk gemaakt wordt om contactgegevens en foto’s te kunnen pikken/kopieëren. Het is niet volledig plug-en-play maar toch, wees gewaarschuwd.

Conclusie

De iXpand Drive doet dus uiteindelijk precies wat je mag verwachten; het is een UBS stick die zowel met je computer als met je iOS-apparaat werkt. Op iOS gaan ze een goede stap verder door de goede app. Maar ook als normale USB-stick is het fijn om een flinke capaciteit tot je beschikking te hebben. Ik rommelde tot nu toe vooral aan met USB-sticks die ik gratis kreeg, maximaal een GB of 4. Nu ik toegang had tot deze ruimte merkte ik dat ik, en vooral ook mijn collega’s, er steeds vaker een toepassingen voor zagen. Het moet overigens wel gezegd worden dat de USB-stick niet supersnel is in vergelijking met andere moderne USB 3.0-sticks. Heel veel verder dan 10mbps kwam ik niet, maar in de praktijk is dit probleem natuurlijk alleen maar een kwestie van geduld.

Reacties (1)