Review: Samsung UE55NU8000 (NU8000-serie) lcd led tv

21 mei 2018 + 10 minuten 12 Reacties
Samsung-NU8000-review-feature-1

De QLED-toestellen zijn de pronkstukken van Samsung, maar dat betekent niet dat je de ‘gewone’ lcd-tv’s uit het oog mag verliezen. Deze NU8000-reeks moet het zonder de design-features van de QLED-reeks stellen, maar heeft op vlak van beeldkwaliteit nog flink wat te bieden voor een degelijke prijs.

In deze review bekijken we de 55-inch UE55NU8000.

Samsung UE55NU8000 – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11n/ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole
 • Afmetingen: 1.227 x 787 x 322 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 18,9 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 99 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 1.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Samsung lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung UE55NU8000 – design

De NU8000-reeks belichaamt de typisch designs van Samsung. Een superslank profiel, met een licht gewelfde achterzijde waardoor je nauwelijks opmerkt dat het toestel in het midden wat dikker is. Geen kader, maar eerder een donker metalen lint dat rond het scherm gaat. Er is wel een kleine, zwarte rand in het scherm van ongeveer 7 mm.

De achterzijde is uitgevoerd in zwart plastiek met een horizontaal streepmotief. Onderaan het scherm accentueert een licht metaalkleurige strip het beeld. De T-vormige voet is vooraan voorzien van eenzelfde lichtmetalen accentstreep. Dat creëert een leuk effect waarbij het beeld dubbel onderlijnd is.

Aansluitingen

De One Connect box en Invisible Connection is een van de opties die je enkel op de QLED-tv’s vindt. Bij de NU8000 staan de aansluitingen dus gewoon op het toestel.

Hij is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR, een digitaal optische uitgang, en twee USB-aansluitingen. Alle aansluitingen staan aan de zijkant. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar de televisie beschikt wel over Bluetooth.

Samsung UE55NU8000 – gebruiksgemak

De installatieprocedure is identiek aan die van de QLED-modellen. Je selecteert land en taal, een netwerkverbinding, en indien je gebruik maakt van de ingebouwde tuners laadt de tv de zenders in. SmartThings, de smartphone-app die de eindeloze rij van Samsung-apps vervangt, is ook op de NU8000 bruikbaar om de volledige installatie te doorlopen.

De app blijkt nog steeds niet helemaal te werken zoals het hoort. Zo moesten we bij de selectie van het WiFi-netwerk nog steeds een wifi-paswoord ingeven, terwijl dat net automatisch zou moeten gebeuren. Er blijft dus nog ruimte voor verbetering. Installatie is natuurlijk een eenmalige taak, maar je kunt SmartThings ook gebruiken om je smartphone als remote te gebruiken. Dan werkt de app prima.

De Samsung menu’s en Smart Hub werken bijzonder vlot, op dat vlak moet de NU8000-reeks zeker niet onderdoen voor de QLED-modellen. Je hoeft werkelijk nooit op de menu’s te wachten. Samsung heeft zo goed als alle instellingen voor beeld en geluid in de ‘expertinstellingen’ gestopt. Dat is handig voor de doorsnee consument die aan al die zaken weinig boodschap heeft. Vergeet ook niet dat sommige beeld-gerelateerde instellingen (zoals de eco-instellingen, game mode en HDMI instellingen), apart staan in het ‘Algemeen’ menu.

Afstandsbediening

De slanke Smart controller is onveranderd gebleven. Deze versie is uitgevoerd in zwart plastiek, is licht gebogen en licht perfect in je hand. De toetsen hebben nauwelijks reliëf maar zijn zelfs op de tast makkelijk te vinden. Omdat het er zo weinig zijn, weet je al vrij snel welke toets waar staat. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub en zorgt voor een vlotte bediening.

De Smart Controller doet ook dienst als universele remote voor je randapparaten. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen (voorlaatste icoon links) en scroll in de mogelijkheden helemaal naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je doorloopt een erg eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar. Onze settopbox voor digitale tv (Telenet digicorder) en Blu-ray-speler konden we bedienen met de Smart Controller.

Samsung UE55NU8000 – features

Smart tv-platform

We merken nauwelijks verandering in de Smart Hub. Die was sinds vorig jaar al een plezier om in te werken. Alle functies, bronnen en instellingen zijn makkelijk terug te vinden in de balk onderaan. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.

Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties, kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.

Smart functies

De UE55NU8000 is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.

De mediaspeler van Samsung is altijd een bijna universele speler geweest. Dit jaar merken we echter dat ondersteuning voor Divx én voor Xvid videoformaten verdwenen zijn. Nu zijn die formaten al lang pensioengerechtigd, dus heel erg vinden we dat niet. Wat we wel jammer vinden is dat de speler niet langer DTS-soundtracks afspeelt. Verder zijn Full HD, Ultra HD en HDR, gecodeerd in H.264, HEVC of VP9 geen probleem, net als ondertitels. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, schakel de televisie in het Engels als je deze feature wenst te gebruiken.

Samsung UE55NU8000 – Beeldkwaliteit

De NU8000-reeks is uitgerust met een Edge led achtergrondverlichting die ook local dimming gebruikt. Het scherm is van het VA-type, en zal dus een goed contrast leveren maar een matige kijkhoek.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Film Mode Expertinstellingen Expertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 22
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 0
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Uit/Laag
Auto Motion Plus: *
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
Film mode : Auto 2
HDR+-modus: Uit *
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0*
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 22. Dat levert een aangename helderheid en je kan, wanneer je kijkt bij veel licht, de instelling nog een heel pak hoger zetten. In dat geval kan je ook de lichtsensor overwegen, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook licht kleurbanden weg, de ‘laag’ stand gaat iets minder hard te werk.
 • Gamma: wie zelden in het donker kijkt kan de gamma verhogen naar 1 voor iets helderdere middentonen.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
 • HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het lijkt ons wel dat je wat witdetail verliest.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De beeldverwerking van de UE55NU8000 moet niet onderdoen voor die van de QLED-modellen. De upscaling toont mooi gedetailleerde beelden. Wie wat extra scherpte wil, kan de ‘scherpte’ instelling naar 5 brengen, hoger dan 10 raden we zeker niet aan, zelfs tussen 5 en 10 riskeer je al wat vals detail. Deinterlacing en detectie van film-en videoframerates is prima, daardoor zijn gekartelde randen of moiré-effecten een relatief zeldzaam zicht.

Bij oudere bronnen (dvd, lage kwaliteit youtube of digitale tv) raden we zeker ‘Clean Digital View’ aan. De ‘laag’ stand werkt al heel wat ruis weg, zowel willekeurige ruis als blokvorming (compressieruis) maar gaat niet overmatig hard te keer. In de ‘Auto’ stand verdwijnt de laatste ruis ook, maar dat resulteert soms in een wat zacht beeld. In deze stand lijkt de Samsung ook lichtjes kleurbanden weg te werken. Het blijft een persoonlijke keuze of je dit activeert.

Het scherm levert een zeer goede bewegingsscherpte, maar moet nipt de Q9FN laten voorgaan. Alle detail is zichtbaar, ook in snel bewegende beelden, maar hier en daar zie je een licht dubbele of vage rand. Stel ‘Auto Motion Plus’ in op Auto als je het beste detail en vloeiende camerabewegingen wenst. Je moet er dan wel hier en daar wat beeldartefacten bij nemen. Een goede tussenoplossing is de ‘aangepast’ instelling kiezen, met wazigheidsvermindering op 8-10, en trilvermindering tussen 6 en 8. Hoewel je met ‘Led Clear Motion’ extra detail ziet in snel bewegende beelden, raden we het gebruik af omdat je zichtbare flikkering in het scherm krijgt.

De Edge led achtergrondverlichting biedt local dimming, maar het was bijna onmogelijk om in te schatten hoeveel zones hij gebruikt. Onze beste schatting komt uit op 6×1 (6 kolommen). Het toestel activeert er daarvan bijna altijd vier, en zorgt er erg goed voor dat je nooit de grenzen van dimmingzones ziet. Helaas beperkt dat wel de verbetering van de zwartwaarde, net omdat de zones zelden volledig uitgeschakeld worden.

Maar geen zorgen, de combinatie van het VA-paneel met de local dimming garandeert een zeer goede zwartwaarde. Aangezien we de local dimming niet volledig kunnen uitschakelen is het eigen contrast van het scherm moeilijk in te schatten, maar met wat extra testen zien we dat het makkelijk rond de 4500:1 ligt, op zich al uitstekend. Met local dimming stijgt dat nog verder naar 30000:1 op testbeelden, in de realiteit is de verbetering veel kleiner. In donkere scènes blijven de zwarte banden boven en onder een film licht zichtbaar, dat is uiteraard geen verrassing gezien de dimming aanpak van dit toestel.

We zagen nauwelijks negatieve effecten van de dimming (zoals wisselende helderheid), en als dat al het geval was (zoals in onze marteltest met ondertitels op donker beeld), dan was het effect beperkt, en niet overmatig storend. De gammawaarde ligt rond de 2,4 en dat is vrij hoog, waardoor het beeld wat donker is. Tenzij je veel bij verduistering kijkt, zet je de gammawaarde beter op 1.

Het scherm heeft een goede uniformiteit. De kalibratie van de filmmode is goed, maar kan zeker beter. De grijsschaal kent in de helderste tinten een wat grillig verloop, vermoedelijk te wijten aan de local dimming (niet uitschakelbaar). De fouten zijn klein genoeg om nauwelijks op te vallen. De kleurtemperatuur is iets te koel in de heldere tinten (licht blayw-cyaan tint). De gamma waarde is vrij hoog (2,4), ideaal voor kijken bij verduistering maar iets te donker voor typisch huiskamergebruik. De kleurweergave is prima. De beelden zijn erg natuurlijk en dankzij het goede contrast heeft het beeld flink wat diepte.

HDR

Samsung ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+. HDR-weergave is natuurlijk een van de eigenschappen waar je sterk op inlevert ten opzichte van de QLED modellen. De maximale helderheid klokt af op ongeveer 822 nits, nog steeds een uitstekend resultaat. Ze valt na enige tijd wel terug naar 548 nits. Op een volledig wit veld, haal je nog steeds ongeveer 570 nits (piek). Het kleurbereik is met 88% DCI-P3 en 64% Rec2020 voldoende groot.

In de film HDR-mode is de grijsschaal uitstekend gekalibreerd. Het toestel toont netjes alle witdetail tot aan 1000 nits, maar clipt alles wat hoger is weg. Kleurweergave is vrij goed, en het eindresultaat is een meer dan behoorlijke HDR-weergave. Wie zijn beeld graag iets helderder heeft, kan de Contrastverbetering op laag zetten. In de hoogste stand verlies je witdetail en wordt het beeld soms wat te flets, dat is dus te vermijden.

Door HDR+ te activeren in de Expertinstellingen van de beeldmenu’s, geef je SDR-content een HDR-bewerking. De beelden worden dan wel erg helder, dus het lijkt ons vooral nuttig als je erg veel zon in de woonkamer hebt.

Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek van het VA-paneel is vrij beperkt. Kleuren en contrast vervagen zodra je meer dan 20° uit opzij zit. Dat is geen verrassing maar zeker iets om rekening mee te houden. Het scherm weert reflecties maar vrij matig.

Gaming

In de film beeldmode meten we een lag van 76,8 ms. Dat is e veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 28,5 ms en dat is een prima resultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmode aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen. Als je de Motion Plus instelling daar uit zet, zakt de lag zelfs nog naar 16,1 ms, een zeer goed resultaat.

Samsung UE55NU8000 – Audiokwaliteit

De NU8000-serie heeft een degelijke audiokwaliteit. Van het dunne frame mag je geen donderende bassen verwachten, maar de klank heeft voldoende laag en voldoende volume om voor een goede, stevige ervaring te zorgen. Bij al te hoge volumes hoor je de bas wel achterblijven, en is er zeer beperkte vervorming te horen. Voor dagelijks gebruik is de klank prima, een occasionele film en wat achtergrondmuziek kunnen ook. Heb je meer uitgesproken muzikale ambities of filmwensen dan kijk je beter uit naar een soundbar.

Samsung heeft een nieuwe ‘auto volume’ functie ingebouwd die het volume van verschillende programma’s én verschillende bronnen enigszins gelijk trekt. Stoor je je regelmatig aan luide reclame, of het verschil tussen sommige van je bronnen, levert dat een goede oplossing.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Samsung UE55NU8000 – Conclusie

Deze Samsung UE55NU8000 toont dat een edge led achtergrondverlichting die gebruik maakt van local dimming belangrijke compromissen moet maken. Dim je te agressief, dan zijn de zones overduidelijk zichtbaar. Dim je subtieler (zoals deze Samsung) dan is de verbetering van het contrast beperkt. Samen met de relatief kleine kijkhoek zijn dat de belangrijkste minpunten van dit toestel.

Aan de pluszijde vinden we een televisie met prima beeldverwerking, goede bewegingsscherpte, en ruim voldoende helderheid voor gebruik in een goed verlichtte woonkamer. Ook de audiokwaliteit is degelijk, zeker als we het smalle design bekijken. Dankzij een sterk contrast zal hij voor veel filmliefhebbers ook bij een beetje verduistering nog erg aantrekkelijke beelden op het scherm zetten. En voor een heel redelijke prijs krijg je er nog prima HDR-prestaties bij, al kunnen die uiteraard niet tippen aan de beelden van zijn grote QLED-broers.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Kleurweergave
 • Goede bewegingsscherpte
 • Uitstekend contrast en zwartwaarde
 • Goed HDR-resultaat

Minpunten
 • Kijkhoek is vrij beperkt

 • Meerwaarde van local dimming is beperkt
 • Smartthings app moet nog wat verbeteren (installatie)

Reacties (12)