Review: Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray speler

19 augustus 2016 9 Minuten 8 Reacties
Samsung-UBD-K8500-2

In deze review kijken we naar de Samsung UBD-K8500, een Ultra HD Blu-ray speler met een gebogen design en ondersteuning voor HDR.

Ultra HD is helemaal hot, maar op dit moment zijn er maar twee Ultra HD Blu-ray spelers verkrijgbaar. Een paar maanden terug keken we uitgebreid naar de fors geprijsde Panasonic DMP-UB900 en vandaag is het de beurt aan de iets goedkopere Samsung UBD-K8500. Dit model wordt verkocht voor een adviesprijs van 499 euro.

Ultra HD Blu-ray

Nu bijna alle middenklasse en high-end tv’s over de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikken wil je natuurlijk optimaal van die hogere resolutie genieten. Je kunt al enige tijd 4K-content via streamingdiensten bekijken maar sinds vorige maand zien we ook de nieuwe Ultra HD Blu-ray schijfjes verschijnen. Om deze schijfjes af te spelen heb je echter een Ultra HD Blu-ray speler nodig, bijvoorbeeld de Samsung UBD-K8500.

Maar, Ultra HD Blu-ray staat niet alleen voor een hogere resolutie. De schijfjes worden ook voorzien van 10-bits kleuren, een groter kleurbereik (rec.2020) en HDR (high dynamic range)-weergave. Als je tv deze drie standaarden ondersteunt dan zit je met deze schijfjes klaar voor de toekomst van tv.

Samsung UBD-K8500 – specificaties

De Samsung UBD-K8500 is net als een aantal modellen van vorig jaar voorzien van een gebogen design waardoor hij, volgens de Koreaanse fabrikant, perfect bij de gebogen tv’s past. De Ultra HD Blu-ray speler voldoet aan alle standaarden van de Ultra HD Blu-ray-specificatie. Zo kun je er ook normale Blu-ray’s en dvd’s mee afspelen, is Digital Bridge aanwezig zodat je films eenvoudig ook op andere apparaten kunt kijken, is er ondersteuning voor 10-bit-materiaal en High Dynamic Range (HDR), en is er een uitgeklede versie van de Samsung Smart Hub met toegang tot Netflix 4K aanwezig.

Daarbij is de speler voorzien van twee HDMI-uitgangen, een optische uitgang, 3D-weergave, dual band WiFi, Multiroom Link en een optie om materiaal dat op een disc staat naar usb te kopiëren. De Samsung UBD-K8500 krijgt een prijs van 499 euro mee. Voor dit bedrag krijg je ook de Ultra HD Blu-ray-versie van The Martian (met Matt Damon) ter waarde van 40 euro gratis.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de LG OLED65E6V oled tv en de Denon AVR-X7200WA receiver.

Samsung UBD-K8500 – design

Het design van de Samsung UBD-K8500 kennen we nog van de Blu-ray spelers van vorig jaar. Het gebogen design, dat precies bij de gebogen schermen van de Koreaanse fabrikant past. De speler is vrij compact, met een zwart geborstelde afwerking en drukgevoelige toetsen op de bovenzijde. In de schuin naar achter lopende voorzijde zien we de disclade en een usb-poort terug. De achterzijde is voorzien van een ethernetpoort, een optische uitgang en twee hdmi-uitgangen. De tweede hdmi-poort kan gebruikt worden wanneer je een receiver of home cinema-set hebt waarin 4K Ultra HD-ondersteuning ontbreekt. De audio loopt dan via een aparte hdmi-kabel naar de receiver. De speler heeft een strakke look meegekregen en is netjes afgewerkt.

Samsung UBD-K8500 – gebruiksgemak

Een mediaspeler heeft tal van opties om de beeld- en audioweergave te beïnvloeden maar we geven er nagenoeg altijd de voorkeur aan om de verwerking door de tv en de receiver te laten doen. We laten de instellingen dus vrijwel allemaal ongemoeid en zetten het doorsturen van audio op bitstream aangezien onze receiver de nieuwste audioformaten perfect zelf om kan zetten. Let wel dat je op je tv aangeeft dat de HDMI-poort Ultra HD Deep Colour moet ondersteunen. Bij zowel Samsung als LG tv’s bevindt deze instelling zich in het menu met algemene instellingen, Activeer Ultra HD Deep Color voor de poort waarop de speler is aangesloten.

Qua menu’s en interface is de Samsung UBD-K8500 weinig anders dan een andere Samsung Blu-ray speler. Je hebt bij het opstarten een overzicht met vensters; een venster voor de disc die in de lade zit, een venster met multimedia opties (usb, dlna, etc.), een venster met Samsung Apps, een venster met aanbevolen content en een venster met ‘Mijn Apps’. Ook kun je via het homescreen naar de instellingen van de speler. De interface is overzichtelijk, prima vormgegeven en snel in het gebruik. Het app-aanbod is redelijk en de meest gebruikte apps als Netflix en YouTube zijn aanwezig.  De speler ondersteunt nagenoeg alle bestanden en discs die je in huis kunt hebben liggen. Alleen SACD’s en DVD-Audio worden niet ondersteund. Ook de mediaspeler, welke prima in het gebruik is, ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, waaronder natuurlijk HEVC en VP9.

Samsung levert de UBD-K8500 met een zeer kleine afstandsbediening. Deze accessoire is compleet van plastic en ligt redelijk in de hand. Door het kleine formaat vind je er ook maar een klein aantal knoppen op terug. We missen bijvoorbeeld knoppen om even snel een stukje vooruit of terug te spoelen, daarvoor moet je de skip-toetsen langer ingedrukt houden. Daarbij is het middenstuk, met d-pad en ok-toets, vrij klein waardoor je snel een verkeerde knop kunt indrukken. Al met al is een grotere afstandsbediening met meer ruimte en knoppen toch iets dat onze voorkeur heeft. Het maakt het gebruik net wat comfortabeler.

Samsung UBD-K8500 – beeldkwaliteit

Het draait bij de Samsung UBD-K8500 natuurlijk allemaal om de beeldkwaliteit, met name wanneer we een Blu-ray of zelfs Ultra HD Blu-ray film in de speler stoppen. Voor deze review hebben we een aantal demo video’s in 4K en HDR bekeken, Gravity in HD plus de films Mad Max en The 5th Wave in 4K Ultra HD.

Maar, voordat we aan de beste content beginnen kijken we naar standaard resolutie-content en hd-content van onder meer Netflix en dvd. Op dit vlak presteert de UBD-K8500 redelijk tot goed. De speler weet van de lage resolutie toch nog prima te kijken content te maken, al zien we wel wat meer ruis en artefacten terug dan bijvoorbeeld met de Panasonic DMP-UB900. De kleurweergave is zeer goed en met de scherpte is het ook goed gesteld. Motion handling, het opvangen van snel bewegende beelden en objecten is redelijk. Hier en daar is er sprake van judder en blur.

Het draait echter allemaal om content van goede kwaliteit. Als we een standaard Blu-ray disc in de speler stoppen laat hij zich dan ook van zijn beste kant zien. Met overtuigende kleuren, een haarscherpe weergave en een vele betere bewegingsverwerking. De UBD-K8500 weet net dat beetje extra diepte en dynamiek aan Gravity toe te voegen waardoor de film meer tot leven komt. Toch moeten we ook hier de kanttekening maken dat we met name in de grote zwarte vlakken aardig wat ruis tegenkomen.

Mad Max in 4K Ultra HD en HDR is de ultieme showcase voor de UBD-K8500. De speler maakt hier een waar schouwspel van, met zeer heldere maar nauwkeurig weergegeven lichte objecten als de zon of schitteringen op auto’s. Het spat daadwerkelijk van het scherm. Het grote kleurbereik zorgt voor een zeer natuurgetrouwe en levendige weergave, gecombineerd met subtiele details die perfect naar voren komen door de hoge resolutie. Vuurballen krijgen een 3d-achtig effect mee door de vele kleurgradaties en de overtuigende helderheid, en subtiele texturen in gezichten voegen nog meer realisme en dynamiek toe. Toch is ook hier weer hetzelfde minpuntje te merken; grote oppervlakken (in dit geval de oranje woestijn) bevatten aardig wat ruis. Bewegingen worden wel een stuk beter en strakker opgevangen.

Al met al doet de Samsung UBD-K8500 precies wat je mag verwachten van een Ultra HD Blu-ray speler. Het apparaat combineert HDR, de 4K Ultra HD-resolutie en het grotere kleurbereik tot een weergave waar meer leven inzit, waar meer diepte inzit en wat dichterbij de wereld komt zoals we die met onze eigen ogen zien. Verbeterpunten zijn er zeker, met name op het gebied van ruis. En daarbij moeten we ook zeggen dat het aanbod van 4K HDR-content (op Blu-ray met name) op dit moment nog te wensen overlaat.

Samsung UBD-K8500 – conclusie

Alles bij elkaar genomen kunnen we een duidelijke conclusie geven; de Samsung UBD-K8500 is een meer dan prima mediaspeler wanneer je voor de hoogste kwaliteit 4K Ultra HD-content wilt gaan én wilt profiteren van het grotere kleurbereik en high dynamic range. De combinatie van deze elementen verzorgt een indrukwekkend plaatje waar we alleen maar enthousiast over kunnen zijn. De Panasonic DMP-UB900 presteert net wat beter op het gebied van beeldkwaliteit maar is ook 300 euro duurder. Voor 499 euro heb je met de Samsung UBD-K8500 de, op het moment van schrijven, goedkoopste 4K Ultra HD Blu-ray speler in de markt, voorzien van een strak design en uitgerust met genoeg features om heel je video- en audiocollectie met of zonder kabel af te spelen. Heb je nog niet echt een Ultra HD Blu-ray speler nodig? Dan loont het nog een half jaartje te wachten tot er goedkopere (en meer) modellen verschijnen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede overall beeldkwaliteit
  • Eenvoudig in gebruik
  • Voldoende smart-features

Minpunten
  • Afstandsbediening is te klein

  • Ruis is te vaak duidelijk aanwezig
  • Aanbod van 4K HDR-content is nog mager

Reacties (8)