Review: Samsung QE65Q90R (Q90R-serie) Ultra HD QLED tv

10 april 2019 + 10 minuten 40 Reacties
SamsungVDOct 2018LAAlisaMatthewDB1241-016509-00

Samsung claimt het probleem van de kijkhoek bij lcd-tv’s opgelost te hebben. Een boud statement, maar na een paar indrukwekkende demo’s zijn we erg nieuwsgierig. We testen de 65-inch QE65Q90R.

Samsung QE65Q90R – specificaties

 • Wat: Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (30×16 segmenten)
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: One connect box: 4x HDMI (2.1, VRR, ALLM, 4K HFR, eARC (na firmware update)), 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box, Invisible Connection, Ambient Mode
 • Afmetingen: 1.450 x 921 x 285 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 34,7 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 209 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 3.699 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung QE65Q90R – design

De QE65Q90R (Q90R-serie) erft zijn design grotendeels van de 2018 Q9FN-serie. Het scherm is voorzien van een metaalkleurig kader dat vooral in het oog springt van opzij bekeken. Het kader is daar ongeveer 25mm breed, het wat dikker profiel is een gevolg van de full array achtergrondverlichting. Van voor bekeken valt het nauwelijks op, het is ongeveer 5 mm breed, en mooi afgeschuind. De achterzijde is afwerkt met een streepmotief.

 

De meest opvallende verandering is de keuze voor een nieuw type voet. De massief metalen gebogen plaat (goed voor bijna 7kg!) geeft de 65-inch tv een stevige basis. Het ziet er ook erg knap uit, en zorgt ondanks de stevige maten van de tv voor een lichtvoetig uiterlijk. We vinden het een erg mooie keuze. De voet is bovendien ook vrij ondiep, dat maakt plaatsen alweer iets makkelijker.

Net als vorig jaar bespeuren we aan de achterzijde van de QE65Q90R geen aansluitingen, noch voor stroomvoorziening of externe bronnen. Enkel de connector van de Invisible Connection is zichtbaar, en de dunne kabel kan je netjes langs de voet weg laten lopen.

Aansluitingen

De One Connect box is grotendeels onveranderd ten opzichte van vorig jaar. We vinden er vier HDMI-aansluitingen, die volgens Samsung HDMI 2.1 gebruiken. Ze zijn niet alleen klaar voor Ultra HD HDR, maar ook voor High Frame Rate (HFR, 120fps) zowel in 4K als Full HD. Voor gamers is er ondersteuning voor VRR en ALLM en na een toekomstige firmware upgrade zal ook eARC beschikbaar zijn. Driemaal USB, drie antenne-aansluitingen en de bedrade netwerkaansluiting maken de lijst volledig. Er is uiteraard WiFi voorzien en Bluetooth is beschikbaar voor wie een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken.

De kabel tussen de One Connect box en televisie is erg dun (3,4 mm) en gedeeltelijk transparant. Hij verzorgt niet alleen alle datavervoer maar levert ook stroom aan de televisie. De bijgeleverde kabel is vijf meter lang, en er is een optionele vijftien meter lange versie beschikbaar.

De One Connect box en de special kabel blijven een unieke oplossing die voor veel flexibiliteit zorgt bij de plaatsing. Wandmontage of een opstelling op een meubel waarbij alle randapparaten en lelijke kabels uit het zicht blijven, het is erg eenvoudig.

Samsung QE65Q90R – gebruiksgemak

Voor de installatie van de QE65Q90R kan je nog steeds kiezen tussen de klassieke manier, met behulp van de afstandsbediening of je gebruikt de SmartThings app op je smartphone. In beide gevallen is de installatie eenvoudig en snel gebeurd. De meerwaarde uit het gebruik van de app is echter beperkt: het is makkelijker om het toestel op je Samsung account te registreren en voor die zeldzame gevallen dat je iets moet intypen (pincode, postcode). De SmartThings app werkt daarna ook als remote.

De menu’s voor alle instellingen en de Smart Hub werken erg vlot, dat is naast het grote gebruiksgemak een sterke troef voor Samsung. Wie in de menu’s kijkt, merkt dat de meeste beeld- en geluidsinstellingen schuilen in de ‘expert-instellingen’ van het respectievelijke menu. Voor sommige instellingen moet je ook in het ‘Algemeen’ menu zijn, dat is bijvoorbeeld het geval voor alle game-gerelateerde instellingen.

Afstandsbediening

De Smart controller is vrijwel onveranderd ten opzichte van vorig jaar. De enige wijziging is de toevoeging van drie sneltoetsen onderaan, voor Netflix, Prime Video en Rakuten TV. De slanke, lichte remote is uitgevoerd in licht metaal. Hij ziet er niet alleen luxueus uit, maar voelt ook erg aangenaam. De toetsen zijn makkelijk te bedienen en je vindt ze zelfs op de tast. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub zodat je het gebrek aan toetsen zelden als een gemis ervaart.

Je kunt de Smart Controller nog steeds gebruiken als universele remote voor je randapparaten. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen en scroll naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je doorloopt een erg eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar. Onze settopbox voor digitale tv (Telenet digicorder) en Blu-ray-speler konden we bedienen met de Smart Controller. Zorg er voor dat de One Connect Box niet afgedekt op verstopt opgesteld staat ten opzichte van de te bedienen toestellen. Hij stuurt immers IR-signalen uit voor de bediening.

Samsung QE65Q90R – features

Smart tv-platform

De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Smart functies

Bij de apps is een van de belangrijkste toevoegingen Apple iTunes Movies and TV Shows (naam nog onder voorbehoud), en ondersteuning voor Airplay 2. Beide functies zouden binnen korte tijd (laatste feedback van Samsung: in mei) beschikbaar moeten komen. De Q90R is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.

Vorig jaar werd de ondersteuning voor de oudere formaten Divx en xVid verwijderd uit de mediaspeler. Ook DTS-soundtracks speelt de Samsung niet af. Dat is jammer, want op die twee gebreken na is de mediaspeler van Samsung erg volledig (HEVC, HDR, én ondertitels). De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken, maar dat had slechts matig succes. Bixby werd tijdens onze testen ook ongewild geactiveerd terwijl we film keken. Om dat af te zetten klik je op de microfoon, selecteer ‘Explore Bixby’. In het volgende scherm selecteer je rechts bovenaan de instellingen, kies ‘Voice Wake up’ en zet dit af.

Ambient Mode

Met Ambient Mode geef je de QE65Q90R televisie een functie als je geen tv kijkt. Zo vermijd je een groot zwart vlak in de woonkamer. Ambient Mode kreeg dit jaar een flinke uitbreiding.

Zo zijn er meer verschillende patronen die je kunt tonen, en kan je de kleuren van een aantal patronen afstemmen op je woonkamer. Gebruik de tv als een fantastisch fotokader, infokader of kunstinstallatie, mogelijkheden genoeg. De SmartThings app is een handige manier om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.

Samsung QE65Q90R – Beeldkwaliteit

Quantum dots zijn nog steeds Samsungs uitverkoren technologie voor de topmodellen. De QE65Q90R gebruikt, net als de andere Q90R-serie modellen, volgens Samsung dezelfde backlight unit als de Q9FN vorig jaar. Dat betekent een onderverdeling in 30×16 segmenten, en dat werd tijdens het tellen ook bevestigd. De grote vernieuwing moet komen van twee dingen: de nieuwe Quantum Processor 4K én een nieuwe aanpak om de kijkhoek te verbeteren (Ultra Wide Viewing Angle). De aanwezigheid van die laatste technologie merken we onmiddellijk bij het fotograferen van de paneelstructuur. Die krijgen we namelijk onmogelijk nog duidelijk in beeld (met onze apparatuur).

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-modus.

Film ModeExpertinstellingenExpertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 26
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 0
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Laag*
Auto Motion Plus: *
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 26. Die helderheid is prima en je kunt nog veel hoger gaan, al activeer je dan best de lichtsensor, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook kleurbanden goed weg, de ‘laag’ stand gaat iets minder hard te werk.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De Quantum Processor 4K van Samsung mag dan wel een futuristische naam dragen die niets met quantum computing te maken heeft, de resultaten zijn desalniettemin uitstekend. Upscaling en ruisonderdrukking leveren uitstekend werk. We zijn vooral erg verrast door hoe goed de nieuwe processor compressieruis (blokvorming) verwijdert en hoe goed hij hinderlijke kleurbanden in zachte gradiënten wegwerkt. Laat ‘Clean Digital View’ in de laagste stand staan, al gaf ‘Auto’ naar onze smaak ook zeer goede resultaten, en die stand is vereist als je kleurbanding echt wenst te vermijden. Uiteraard blijft de ‘uit’ stand aanbevolen voor puristen. In de film modus staat ‘Scherpte’ op nul, je kunt dat veilig optrekken naar ergens tussen 5 en 10 als je iets meer detail in je beeld wenst, én de ruisonderdrukking geactiveerd laat.

Het scherm lijkt ons tegenover vorig jaar iets in te boeten aan bewegingsscherpte. Er is vaak een hele lichte halo zichtbaar en dat kost wat detail in snel bewegende scénes. ‘Auto motion Plus’ heeft nog steeds een beperkt aantal mogelijkheden. De ‘Auto’ stand is goed voor mooie, vloeiende beelden met maximaal detail, maar creëert iets te veel beeldfouten, zeker bij beelden van lage kwaliteit. ‘Aangepast’ is daarom vaak de betere keuze, met ‘Wazigheidsvermindering’ op 8-10, en ‘Trilvermindering’ tussen 6 en 8. Vermijd ‘Led Clear Motion’, het flikkerende beeld is een te hoge prijs voor wat extra detail.

De full array achtergrondverlichting van de Q90R kennen we al van vorig jaar in de Q9FN. Met de verbeterde aansturing dankzij de nieuwe processor is het resultaat op een aantal kritische plaatsen verbeterd. Zo is er beter schaduwdetail, in die mate dat we het niet meer nodig vinden om aan de instellingen te sleutelen. Extreme voorbeelden zoals de film ‘Gravity’ blijven een lastige zaak, sterren worden iets te donker tegen het pikzwart van de hemel, maar over het algemeen zijn de prestaties erg goed. Het scherm heeft een eigen ANSI contrast van ongeveer 3.000:1 (afhankelijk van de test kwamen we uit op 2.500:1 tot 3.500 of zelfs 7.000:1). Bij onze andere contrastmetingen loopt dat nog verder op. Het pompen van de achtergrondverlichting is duidelijk verminderd. Enkel in zeer extreme gevallen (aardedonkere scènes met ondertitels) merk je het nog erg licht. In HDR-beelden echter kunnen ondertitels wel nog zichtbaar effect hebben en het beeld zacht doen pompen. Deze licht overbelichte foto toont het dat de Samsung erg goed zijn segmentgrenzen verbergt.

We merkten op dat het scherm af en toe zijn witte tinten een roze of groene gloed gaf. Een goed voorbeeld is dit resolutiescherm, waar je rechts verticale lijnen hebt van 1 pixel breed (wit/zwart), in het midden 2 pixels breed, en links 4 pixels. De rechterblok heeft een groene tint, en de middenste blok een roze tint (moeilijker zichtbaar). Dit is vermoedelijk te wijten aan een vorm van subpixel rendering die Samsung gebruikt, maar omdat het kijkhoekfilter het onmogelijk maakt om duidelijke foto’s te maken kunnen we dat niet bevestigen.

We zagen dit  enkel in testbeelden, maar het effect is niet uit te sluiten in echte content. Na twee films bekeken te hebben is het ons niet opgevallen, dus vermoedelijk zal dit op normale content weinig voorkomen.

De ‘Film’ modus levert uitstekende resultaten. Diep contrast gecombineerd met prima zwartdetail en een neutrale grijsschaal zorgen voor erg natuurlijke beelden met veel diepte en detail. De kleurweergave is top. Het is een plezier om naar de televisie te kijken.

HDR

Samsung houdt nog steeds zijn handen af van Dolby Vision. Het is een van de weinige zaken die we echt betreuren. De tv ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+. Maar de HDR-prestaties liegen er niet om. De Q90R haalt een piekhelderheid van 1660 nits en op een volledig wit scherm nog steeds een ruime 579 nits. HDR is dan ook een bijzonder levendige ervaring. Opmerkelijk is wel het kleurbereik dat ten opzichte van de 2018 Q9FN duidelijk gedaald is, nu 88% DCI-P3 en 65% Rec 2020 (vs respectievelijk 97 en 73% op de Q9FN). Dat lijkt een vrij groot verschil, maar de impact is beperkt, vooral groen lijkt wat aan intensiteit te moeten inleveren. Deze daling is vermoedelijk te wijten aan de Wide Angle Film.

Helaas heeft Samsung nog steeds niet geleerd om netjes de vereiste helderheidscurve te volgen, maar blijft het de beelden veel helderder maken. In de Film mode is de helderheid over een groot deel van de curve meer dan 50% te hoog. Dus ja, de beelden zijn heel helder, maar dat moet niet. Je kunt het contrast terugschroeven naar 40 (komende van 50) voor een veel beter resultaat. De Q90R toont wel netjes alle witdetail, zelfs tot 10.000 nits.

We merkten dat Samsung ook dynamische tonemapping uitvoert (en dus het beeld aanpast op basis van de algemene en/of piekhelderheid die zichtbaar is), maar geen optie biedt om dit uit te schakelen. Kortom de beelden zijn indrukwekkend, en opnieuw, een plezier om naar te kijken, maar wie studio-accuraat beeld zoekt voor HDR laat best een kalibrator aanrukken.

Reflecties en kijkhoeken

We hebben de nieuwe technologie die Samsung gebruikt om de kijkhoek te verbeteren al uitvoerig toegelicht in een vorig artikel. Tijd nu om na te gaan of Samsung die goede indruk kon bevestigen. En het antwoord is: Absoluut! Zelfs tot een kijkhoek van 60° behoudt het scherm erg goed zijn contrast en is er weinig kleurshift. Zwart wordt weliswaar nog steeds wat helderder, zodat segmentgrenzen in extreme gevallen iets beter zichtbaar worden, maar voor het overgrote deel van onze testen is het resultaat indrukwekkend, en komt hier en daar dicht bij de prestaties van OLED. Dat is indrukwekkend.

Ook reflecties zijn aanzienlijk minder hinderlijk. Ze worden wel breder uitgesmeerd maar verliezen sterk aan intensiteit, zodat ze veel minder storend zijn.

Gaming

In de film beeldmodus van de QE65Q90R meten we een lag van 79,7 ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-modus actief zakt de lag naar 16,2 ms en dat is een topresultaat. De spelmodus activeer je in de instellingen, onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus’. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmodus aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen, al gaat de lag dan wel richting 40ms (nog steeds goed).

Samsung biedt ondersteuning voor VRR (Variabel Refresh Rate), onder de noemer Freesycnc (zoals de gelijknamige technologie van AMD). Door ‘games verbeteren’ te activeren verlicht de tv zwartdetail in beperkte mate zodat je beter in de schaduwen ziet, en past hij het geluid aan.

Samsung QE65Q90R – Audiokwaliteit

De goede audioprestaties zijn een prima aanvulling voor de beeldkwaliteit. De klank is stevig, met een goede portie bas. Dat nodigt op zijn beurt uit om het volume op te krikken, maar dan hoor je de bas verdwijnen. De Samsung is geen boombox voor je party, maar hij zet wel een mooie soundtrack onder de film.

De tv kan, met behulp van de Intelligent modus, de klank aanpassen aan de ruimte. Dat vereist een zeer korte test (uit te voeren in het menu van intelligent modus: ‘Capaciteit van tv controleren’). Het resultaat is hoorbaar, maar zal ongetwijfeld afhangen van je opstelling. Probeer het zeker uit, je kunt het indien gewenst ook eenvoudig uitzetten.

Geen Dolby Atmos op deze Samsung QE65Q90R, een feature die we op veel concurrenten aantreffen. Maar de Samsung kan wel Dolby Atmos doorgeven aan een soundbar of AV-receiver via zijn HDMI-ARC aansluiting (die met een toekomstige firmware upgrade ook eARC zal leveren). Als je dit wenst te gebruiken moet je het wel activeren in de instellingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Samsung QE65Q90R – Conclusie

Samsung blijft sleutelen aan zijn QLED-technologie en dat merk je. De nieuwe Ultra Wide Viewing Angle is de revelatie van het jaar. Een lcd met een kijkhoek die bijna naast OLED kan staan. De speciale film heeft wel een kost: het HDR-kleurbereik is licht verminderd, al zal je daar in de praktijk niets van merken. We betreuren vooral het ontbreken van Dolby Vision en Atmos op deze set (Atmos kan wel doorgegeven worden aan een Atmos soundbar) en Samsung blijft het beeld onnodig helder maken in HDR. We merken ook op dat Samsung de QE65Q90R aanzienlijk goedkoper in de markt zet: de Q90FN startte vorig jaar op 4.299, de Q90R start nu aan 3.699. Dat is uiteraard duur, maar je haalt dan ook de beste lcd-tv in huis.

De nieuwe processor levert verbeterde dimming van de achtergrondverlichting, en met zijn 480 zones biedt de Samsung uitstekend contrast, met prachtig zwartdetail. De kleurweergave is excellent en beeldverwerking over het algemeen is bijzonder goed.  Deze Samsung laat een zeer goede HDR indruk na en ook gamers worden uitgebreid verwend. De vele lifestyle features zoals de One Connect box, Invisible cable, Ambient Mode en een uitgebreide Smart Hub zijn bovendien allemaal echte meerwaardes.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Uitstekende local dimming (Contrast en zwartwaarde)
 • Ongeziene kijkhoek voor een lcd
 • Invisible Connection en One Connect box
 • Kleurweergave
 • Goede bewegingsscherpte
 • Zeer heldere HDR-weergave

Minpunten
 • Geen Dolby Vision/Atmos

 • Minder groot HDR kleurbereik dan vorig jaar
 • Nog steeds te helder gekalibreerd in HDR


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (28)

Yordy

Yordy
23 april 2019 om 13:47

Hoi Martijn,

Bedankt voor de goede review. Ik lees echter in de review terug dat de connectbox HDMI 2.1 aansluitingen heeft, maar dat is toch niet zo?

Ik twijfel tussen deze tv en de LG Oled c9. Maar bij Oled ben ik bang voor inbranden, gezien in veel game. Maar deze heeft wel HDMI 2.1 en ik dacht de Samsung niet…

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
23 april 2019 om 13:53

De HDMI2.1 aansluiting is door Samsung bevestigd, al kan ik niet bevestigen of dat één of alle aansluitingen betreft. Vermits er ondersteuning is voor 4K HFR moet er minstens één zijn die HDMI2.1 bandbreedte levert, want 4K HFR is onmogelijk via HDMI2.0.

Lees zeker even het artikel van enkele dagen geleden over HDMI 2.1 zodat je weet of je het echt nodig hebt.

Inloggen
Yordy

Yordy
23 april 2019 om 15:00

Eric, Bedankt voor je reactie.

Voor mij is HDMI 2.1 een must, met het oog op de nieuwe PS5 en Xbox, die ondersteuning voor HDMI 2.1 gaan leveren. Ik koop dat een meer toekomst bestendige tv 😉

Inloggen
Bonne J. Gringhuis

Bonne J. Gringhuis
25 november 2019 om 14:53

Gelden de expertinstellingen genoemd ook voor de QE55Q90R ?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
04 december 2019 om 12:16

Normaal gezien wel.

Inloggen
sir oled

sir oled
27 mei 2019 om 18:16

Beste Yordy,

Beter laat dan nooit de hdmi 4 (2.1) is degene die je X-box zal laten opbloeien.

Mvg,

Inloggen
Jos

Jos
10 maart 2020 om 18:33

Blijkt dus uiteindelijk dat alleen de 8k uitvoering van samsung model 2019 een hdmi 2.1 aansluiting heeft gekregen op de connectbox!
En in eerste instantie zelfs ook niet, gebruikers moeten zelf contact opnemen met samsung om een wissel van connectbox aan te vragen.
Ik heb recent de 4K 75Q90r aangeschaft en ga bij samsung eisen dat ze mij ook van een connectbox met 2.1 gaan voorzien. Zou raar zijn om een tv te hebben die 120fps aan kan maar het niet kan gebruiken door ontbreken van de juiste hdmi poort.

Inloggen
Bart

Bart
17 mei 2020 om 14:57

Hi Jos, ik zie je reactie. Ik heb zelf een 75Q90R. Contact opgenomen met samsung en succes gehad nav hdmi 2.1?
Gr Bart

Inloggen
Klaas

Klaas
11 juli 2020 om 20:54

Beste jos ik heb de q90r 65 inch

Hoe kan ik aanspraak maken op een andere connectbox wil ook graag hdmi2.1 en earc
Graag jou reactie

Inloggen
Cor

Cor
15 februari 2020 om 15:19

Ik overweeg de aanschaf van belangstelling van de Samsung TV QLED 4K QE55Q90R dus voor de 55 inch en niet de geteste 65 inch.

Nu lees ik in de test dat Dolby Vision en Atmos op deze TV ontbreekt maar het wel kan door geven aan een soundbar.
Maar ik neem aan dat dit ook aan mijn Denon AVR-X1600H receiver kan worden door gegeven die Dolby Atmos ondersteund.
En gaat dit ook op voor het 55inch model.

Verder lees ik diversen berichten over eARC.
Deze zou via een update beschikbaar komen maar dit wordt al een jaar geroepen maar is er nog steeds niet.
Is hier inmiddels al iets over bekend?

Vast bedankt.

Mvg,

Cor

Inloggen
Jos Tempelman

Jos Tempelman
31 maart 2020 om 10:12

was van plan om dit toestel bij de TV reus aan te schaffen .
wat is de algemene ervaring van FWD of andere mensen ,met deze leverancier ?

Inloggen
Cor

Cor
31 maart 2020 om 10:42

Heb de TV inmiddels gekocht.
Gratis gekalibreerd en voor een goede prijs.
Weet niet of ik de naam mag noemen.

Verder heb ik contact gehad met Samsung of de beloofde Firmware update voor eARC er al is en of ik dit evt. bij de instelleningen van de TV kan terug vinden.
De TV geeft aan dat ik de meest recente software heb nl 1352.0.

Dit was hun antwoord:
“Er is geen overzicht van wat er in bepaalde updates gebeurt, de enigste mogelijkheid om dit in te zien is voor het starten van de update.
Ik durf je dus niet te vertellen of de eARC update nu al beschikbaar is”

Als iemand het weet?

Inloggen
Onno

Onno
31 maart 2020 om 13:54

Mij is toch nog de HDMI aansluiting onduidelijk.
De nieuwe PS5 is in staat om 4k-beelden op 120Hz (4k HFR) weer te geven (dus HDMI 2.1 nodig)
Wordt deze feature nu wel/niet ondersteunt door de Q95R.
Dat lijkt er wel op, kijkende naar de specificatie
One connect box: 4x HDMI (2.1, VRR, ALLM, 4K HFR, eARC (na firmware update))

Toch begin ik te twijfelen vanwege de reacties hierop.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
31 maart 2020 om 14:59

Omtrent 4K HFR, eARC en alle andere HDMI 2.1 vragen:
* Bij de collega’s van rtings kan je in hun review van de Q90R ook zien dat deze televisie VRR ondersteunt en 4K@120Hz.
* in de handleiding (http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201910/20191024133448825/MUSDVBEUR-3.0.0_EM_MUSE_EU_DUT_190820.0.pdf) vind je op pagina 160 dat er ondersteuning is voor 4K@120 in 4:2:0 en 10 bit.

Daarvoor moet je “Instellingen > Algemeen > Beheer externe apparaten > Invoersignaal extra” activeren.

Omtrent eARC: Samsung heeft al verschillende malen tegenover verschillende reviewers (bvb ook hdtvtest) dat dit via een firmware komt. Die is helaas wel al een aantal keer uitgesteld, en voor zover ik weet ook nu nog niet beschikbaar.

Ik heb ook nu Samsung opnieuw om verduidelijking gevraagd, maar die blijft tot nog toe uit.
Wil je echt 100% zekerheid over een HDMI 2.1 aansluiting, dan kan je voorlopig nog steeds enkel bij LG terecht.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
02 mei 2020 om 16:32

De firmware update voor eARC is door Samsung bevestigd voor juli 2020.

Inloggen
HvK

HvK
12 mei 2020 om 10:51

Ik kwam dit tegen:
Samsung will not include eARC support on any of the HDMI in/out connections in its 2019 television line. According to Samsung spokesman Scott *****, eARC is not being supported in the company’s 2019 TVs because: “We are moving to a streaming world and the streaming sites are adding Dolby Atmos–which is a key reason you’d want eARC–through [the lossy] Dolby Digital Plus [format]. So we really feel we can support our customers now” with standard HDMI-ARC.

Het lijkt dus een valse belofte te zijn dat er na een toekomstige firmware upgrade eARC beschikbaar zou komen op deze TV. Samsung lijkt lijkt derhalve niet betrouwbaar te zijn met zijn uitspraken bij de lancering van dit toestel.

Inloggen
Sander

Sander
14 mei 2020 om 17:02

Heren,

Ik zit te twijfelen om een 75Q85R of een 75Q90R aan te schaffen, momenteel is het prijsverschil tussen beide ongeveer €500,00. Denken jullie dat het dit waard is om een 75Q90R aan te schaffen.
Wat is begrijp zijn alleen de dimmingzones anders (10×10) of (30X16).

Ik hoor graag van jullie, alvast bedankt.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
15 mei 2020 om 11:33

Op een 75″ zou ik persoonlijk voor de extra dimmingzones kiezen. Anderzijds, 500 euro is een flink verschil, en ik kan natuurlijk niet in jouw plaats inschatten of dat verschil de extra zones rechtvaardigt.

Inloggen
Klaas

Klaas
12 juli 2020 om 11:51

Beste jos ik heb de q90r 65 inch

Hoe kan ik aanspraak maken op een andere connectbox wil ook graag hdmi2.1 en earc
Graag jou reactie

Inloggen
Cor

Cor
14 juli 2020 om 16:57

De Samsung TV QE55Q90R heb ik dit jaar aangeschaft.
Graag wil ik ook de door Samsung beloofde upgrade naar Earc.
Samsung liet mij eerder dit weten: “Er is geen overzicht van wat er in bepaalde updates gebeurt, de enigste mogelijkheid om dit in te zien is voor het starten van de update.
Ik durf je dus niet te vertellen of de eARC update nu al beschikbaar is”
We zijn nu weer enkele maanden verder.

Wie weet welke mogelijkheden er zijn eARC te realiseren.

Inloggen
L v Ophoven

L v Ophoven
23 juli 2020 om 12:46

Ik heb over de beloofde maar niet geleverde eARC support meegeklaagd op het Samsung user forum.
https://eu.community.samsung.com/t5/audio-video/earc-update-voor-q90r-qled-tv/m-p/1780368/highlight/false#M7738 voor de thread.
Lees mee en zie hoe hun reacties elkaar gewoonweg tegenspreken en er zelfs gelogen wordt dat het in firmware update 1361.0 zit verwerkt!
Ik zou het toejuichen als FWD hieraan een nieuw artikel zou wijden. Wellicht dat jullie wel een afdoend antwoord kunnen lospeuteren hierover, op een hoger niveau en ook de vraag kunnen stellen hoe de gedupeerden kunnen worden tegemoetgekomen. Want dit was het belangrijkste argument (na het hogere aantal dimming zones) voor mij om voor het 2019 model te gaan tov het 2020 model.

Inloggen
Klaas

Klaas
23 juli 2020 om 17:47

Ja klopt zit er ook al telkens op te w8.
Het hoort gewoon bij de tv en als set zijnde samen met de soundbar de hwq90 die heeft wel earc

Inloggen
Cor

Cor
23 juli 2020 om 17:20

Kreeg recent nog van BruceH hier op het forum te horen dat er een upgrade half Juli zou komen.
Dit is inmiddels ook voorbij en dus weer niets!
Maar ja, ze hebben het jaar er niet bij gezet!

Inloggen
L v Ophoven

L v Ophoven
23 juli 2020 om 22:24

Ja, hij blijft wel bij zijn statement dat de eARC support via firmware upgrade beschikbaar gemaakt wordt. Is wederom aan het wachten op een update van hun product specialist. Maar hij is natuurlijk ook slechts de messenger. Kan er ook niks aan doen dat Samsung zo omgaat met haar klanten. Ik wacht het nog even af. Maar ik hoop wel tevens dat er wat meer aandacht wordt geschonken op de tech sites aan deze vorm van misleiding. Heb door het jaar heen op diverse sites gelezen dat de firmware upgrade eraan zou komen…
Als je zoiets als kleine ondernemer zou flikken was je binnen onafzienbare tijd failliet en bedolven onder de claims.

@Homecinemamagazine.nl;

Is het een idee om dit eens nader te belichten ? Een beetje kritische journalistiek kan geen kwaad hier en leidt wellicht tot meer openheid.

mvg

LJG v Ophoven

Inloggen
Cor

Cor
24 juli 2020 om 17:46

Uiteraard verwijt ik BruceH niets.
Hij geeft gewoon door wat hij hoort of vernomen heb.
Aandacht aan deze praktijken van Samsung zou geheel terecht zijn.

Mvg Cor

Inloggen
L v Ophoven

L v Ophoven
28 juli 2020 om 18:54

Zojuist bericht gekregen van customer support dat er voorlopig nog niks bekend is over de eARC update, de updates voor de tv in de gaten te houden (wat dat ook mag betekenen..) en te wachten tot september alvorens opnieuw contact met hen op te nemen…

Dat klinkt niet echt veelbelovend eerlijk gezegd.

Maar goed; heb Samsung ook via Facebook benaderd en de medewerker aldaar heeft het doorgespeeld naar hun product specialist. Update aldaar volgt…

mvg

LJG v Ophoven

Inloggen
Cor

Cor
29 juli 2020 om 09:29

Dit is het zoveelste bericht met als reactie, afwachten maar.
Het lijkt niet alleen maar op aan het lijntje houden, maar is het ook.
Mijn vertrouwen is in ieder geval weg in Samsung.

Mvg.

COR.

Inloggen
Klaas

Klaas
01 augustus 2020 om 09:42

Is inderdaad wel erg onduidelijk alleen

Vorig jaar de set gekocht voor bijna 4800 euro q90 soundbar en tv 65 inch.
Met inderdaad de belofte dat er EARC komt.
Walgelijk wat ik nu allemaal lees

Inloggen
Sam

Sam
05 augustus 2020 om 21:57

Erg jammer dit,geen
eArc….zit er wel HDMI 2.1 op? dit is toch wel een mist voor next-gen gaming ps5 en xbox one X Series.

Inloggen
L v Ophoven

L v Ophoven
15 augustus 2020 om 17:49

Nou, vandaag verscheen er ineens een pop-up in mijn tv-scherm met de mededeling dat de News header functie in Ambient Mode vanaf oktober niet meer ondersteund wordt…En ik gebruik die functie elk weekend!

Fijn hoor, zo’n TV van ruim 3500 euro waar wel functies van verwijderd worden maar geen beloofde functies bijkomen! En dat al na 1 JAAR! Ik heb een Iphone 6S die nu na al die jaren nog steeds de volle ondersteuning en nieuwe functies krijgt!! Maar bij Samsung is het na de release en het ontvangen geld; jammer maar helaas!

Wat een prutfirma dit!

met teleurgestelde groeten,

L v Ophoven

Inloggen
Gerard

Gerard
10 september 2020 om 12:43

Is er al iets bekend wanneer samsung de update voor eARC door voert??
ben van plan om ook deze tv aan te schaffen.

Inloggen
Gerard

Gerard
10 september 2020 om 12:45

Als ik de sonos arc koop werkt dan dolby atmos in combinatie met deze tv wel??

Inloggen
L van Ophoven

L van Ophoven
11 september 2020 om 14:03

Ik heb de ARC en icm Netflix heb je wel Atmos via dd+
Maar dit is dus niet True HD Atmos!

Inloggen
Cor

Cor
07 oktober 2020 om 16:53

@L V OPHOVEN schreef op 28 juli 2020 van customer support bericht te hebben gekregen dat er voorlopig nog niks bekend is over de eARC update en dat hij de updates voor de tv in de gaten moest houden en te wachten tot september alvorens opnieuw contact met hen op te nemen.

Inmiddels is het a al Oktober en het blijkt dus weer een loze kreet van Samsung.
Baal als een stekker over een belofte die niet na wordt gekomen.
Samsung is langzamerhand een onbetrouwbaar merk geworden.

Inloggen
Willem

Willem
16 oktober 2020 om 18:04

Ik zit, na veel reviews te hebben gelezen/bekeken, eraan te denken om de 55″ 90R te kopen. Alleen de berichten over Dolby Vision houden me nog tegen. Hoe toekomstbestendig is deze tv? Ik wil er wel een flink aantal jaren mee vooruit. Heb ik echt Dolby Vision nodig? Kan Samsung het via een firmware-update beschikbaar stellen als het dé standaard wordt?

Inloggen
HvK

HvK
17 oktober 2020 om 10:03

Ik was ook vastbesloten een Samsung te kopen. Ben er toch op teruggekomen om 2 redenen. Samsung geeft geen updates op zijn Tv’s en heeft geen Dolby Vision. Mocht Samsung ooit nog besluiten naar Dolby Vision te gaan dan voorzie ik geen updates voor oude Samsung modellen. Uiteindelijk heb ik gekozen uit merken die Android TV gebruiken omdat deze over het algemeen wel updates geven op Tv’s van voorgaande jaren. Je komt dan uit bij Philips of Sony die ook beide Dolby Vision en Dolby Atmos hanteren. Ik heb gekozen voor een High End LCD omdat ik OLED nog te prijzig vindt en LCD ook een hogere lichtopbrengst heeft. Het is een Sony geworden omdat deze Full Array Led heeft. Daarnaast heeft de Sony ook eARC.

Inloggen
Willem

Willem
17 oktober 2020 om 19:28

Bedankt voor de reactie. Dat is ook wat mij tegenhoudt. Wat betreft Oled is de reflectie voor mij een minpunt (raam op zuiden) en vind ik inbranden een risico, omdat er bij mij nog redelijk veel ‘gewone’ tv gekeken, met logo in de bovenhoek. Ik zal eens naar Sony kijken.

Inloggen
edwin

edwin
08 november 2020 om 16:27

Als mijn audio via een denon AVR-X2600h loopt mis ik eARC toch niet?
Inmiddels ook al iets bekend over de eARC update op de TV? Denk dat ik deze TV ga aanschaffen met de black friday periode.

Inloggen
Robert

Robert
23 december 2020 om 13:27

Gisteren een medewerker van Samsung gesproken en die gaf aan dat de eArc update nog steeds op de planning staat voor de Q90R echter nog steeds niet bekend wanneer dat zou moeten gebeuren… Ik heb deze tv nu een jaar en ben vooralsnog zeer tevreden i.c.m. met receiver werkte alle audio perfect. Nu ga ik switchen naar een Sonos Arc voor het geluid en ik hoop echt dat dit ook gewoon werkt met o.a. Dolby Atmos. Deze is nog niet binnen, dus kan ik helaas niet over zeggen.

Inloggen
Steveb

Steveb
03 januari 2021 om 14:29

Op deze tv zit dus geen hdmi 2.1 ondanks dat dit wel op deze pagina staat omschreven. Samsung heeft mij in het verleden aangegeven dat de tv wel 2.1 was, dit heb ik zwart op wit en daarom nadat de ps5 uit was en het duidelijk was dat het geen 2.1 was opnieuw contact gezocht met Samsung. Toen gaven ze aan dat het geen 2. 1 was (december 2020) en dat ik in het voorjaar van dit jaar in aanmerking kom voor een update. Ik moet het allemaal nog zien, heb weinig vertouwen in Samsung en updates.

Mijn vraag is aan fed of mensen die hier mee rover weten. Wat kan ik doen als Samsung hun beloftes niet nakomt?

Inloggen