Review: Samsung QE55Q85R (Q85R-serie) QLED-tv

14 augustus 2019 + 10 minuten 30 Reacties
SamsungVDOct 2018LAAlisaMatthewDB1241-016509-00

De Samsung QE55Q85R neemt zijn plaats in de line-up in net onder het topmodel, de Q90R. Op papier lijken de toestellen heel veel gemeen te hebben. Het belangrijkste verschil is een kleiner aantal zones in de local dimming van de achtergrondverlichting.

Samsung QE55Q85R – specificaties

 • Wat: Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (10×10 segmenten)
 • Schermformaat: 55 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: One Connect Box: 4x HDMI (2.1, VRR, ALLM, 4K HFR, eARC (na firmware update), 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box, Invisible Connection, Ambient Mode
 • Afmetingen: 1.231 x 792 x 231 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 20,6 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 157 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung QE55Q85R – design

De Q85R sluit met zijn design aan op de modellen van vorig jaar. Het scherm kreeg een dun lichtmetalen kader van ongeveer vijf millimeter. Van opzij is het minder breed dan op de Q90R, en het geeft het scherm een mooi, luxe gevoel.

De voet heeft een T-vorm, met vooraan een lichtmetalen balk die het scherm als het ware onderlijnt. De nek van de voet is opengewerkt, een mooi detail.

Aan de achterzijde van de nek is plaats voorzien om de Invisible Connect kabel weg te leiden. De rug is afgewerkt met een horizontaal streeppatroon. Er is geen enkele aansluiting beschikbaar op het toestel zelf, ook niet voor stroom. Alles wordt via de Invisible Connect kabel geleverd.

Aansluitingen

Net als zijn grote broer, de Q90R, is de Q85R uitgerust met een One Connect Box waarop je alle aansluitingen vindt. De kabel tussen de One Connect box en televisie is erg dun (3,4 mm) en gedeeltelijk transparant. Hij verzorgt niet alleen alle datavervoer maar levert ook stroom aan de televisie. De bijgeleverde kabel is vijf meter lang, en er is een optionele vijftien meter lange versie beschikbaar.

Op de One Connect Box vinden we vier HDMI-aansluitingen, die volgens Samsung HDMI 2.1 gebruiken. Ze zijn niet alleen klaar voor Ultra HD HDR, maar ook voor High Frame Rate (HFR, 120fps) zowel in 4K als Full HD. Voor gamers is er ondersteuning voor VRR en ALLM en na een toekomstige firmware upgrade zal ook eARC beschikbaar zijn. Drie maal USB, drie antenne-aansluitingen en de bedrade netwerkaansluiting maken de lijst volledig. Er is uiteraard WiFi voorzien en Bluetooth is beschikbaar voor wie een draadloze hoofdtelefoon wenst te gebruiken.

De One Connect box en de dunne, bijna onzichtbare kabel blijven een unieke oplossing die voor veel flexibiliteit zorgt bij de plaatsing. Of je nu kiest voor wandmontage of een opstelling op een meubel waarbij alle randapparaten en lelijke kabels uit het zicht blijven, het is erg eenvoudig.

Samsung QE55Q85R – gebruiksgemak

Installeren kan op de klassieke manier met de remote, of met de SmartThings app op je smartphone. De meerwaarde van de app is beperkt, wachtwoorden en codes intypen is iets eenvoudiger. Achteraf kan je hem ook gebruiken als afstandsbediening. Hoe je het ook doet, de installatie is erg eenvoudig.

De menu’s voor alle instellingen en de Smart Hub werken erg vlot, dat is naast het grote gebruiksgemak een sterke troef voor Samsung. Wie in de menu’s kijkt, merkt dat de meeste beeld- en geluidsinstellingen schuilen in de ‘expertinstellingen’ van het respectievelijke menu. Voor sommige instellingen moet je ook in het ‘Algemeen’ menu zijn, dat is bijvoorbeeld het geval voor alle game-gerelateerde instellingen.

Afstandsbediening

De Q8R5 komt met dezelfde Smart controller als de Q90R. De slanke, lichte remote is uitgevoerd in licht metaal. Hij ziet er niet alleen luxueus uit, maar voelt ook erg aangenaam. De toetsen zijn makkelijk te bedienen en je vindt ze zelfs op de tast. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub zodat je het gebrek aan toetsen zelden als een gemis ervaart. Onderaan vind je drie sneltoetsen voor Netflix, Prime Video en Rakuten TV.

Je kunt de Smart Controller ook gebruiken als universele remote voor je randapparaten. Je doorloopt daarvoor een eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar. Let op, de One Connect Box mag niet afgedekt op verstopt opgesteld staat ten opzichte van de te bedienen toestellen. Hij stuurt immers IR-signalen uit voor de bediening.

Samsung QE55Q85R – features

Smart tv-platform

De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.

Smart functies

Bij de apps is een van de belangrijkste toevoegingen de Apple TV app, en ondersteuning voor Airplay 2. Beide functies zijn beschikbaar sinds firmware 1065.

De Q85R is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.

Vorig jaar werd de ondersteuning voor de oudere formaten Divx en xVid verwijderd uit de mediaspeler. Ook DTS-soundtracks speelt de Samsung niet af. Dat is jammer, want op die twee gebreken na is de mediaspeler van Samsung erg volledig (HEVC, HDR, én ondertitels). De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken, maar dat had slechts matig succes. Bixby werd tijdens onze testen ook ongewild geactiveerd terwijl we film keken. Om dat af te zetten klik je op de microfoon, selecteer ‘Explore Bixby’. In het volgende scherm selecteer je rechts bovenaan de instellingen, kies ‘Voice Wake up’ en zet dit af.

Ambient Mode

Ambient Mode is een integraal onderdeel geworden van de volledige QLED line-up. Met deze slimme functie integreer je de tv in je interieur als hij uitstaat. De mogelijkheden werden dit jaar flink uitgebreid.

Zo zijn er meer verschillende patronen die je kunt tonen, en kan je de kleuren van een aantal patronen afstemmen op je woonkamer. Gebruik de tv als een fantastisch fotokader, infokader of kunstinstallatie, mogelijkheden genoeg. De SmartThings app is een handige manier om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.

Samsung QE55Q85R – Beeldkwaliteit

Het VA-paneel van de Q85R is gecombineerd met een Direct Full Array achtergrondverlichting voor verbeterd contrast. Met 10×10 (100) segmenten beschikt hij over beduidend minder segmenten dan de Q90R (480), maar dat lijkt ons nog voldoende voor mooie resultaten. Bovendien is de Q85R ook voorzien van Samsungs Ultra Wide Angle technologie die de kijkhoek aanzienlijk verbetert. Deze film belet ons wel om een duidelijke shot van de pixels te maken.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Film Mode Expertinstellingen Expertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 18
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 0
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Laag*
Auto Motion Plus: *
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 26. Die helderheid is prima en je kunt nog veel hoger gaan, al activeer je dan best de lichtsensor, te vinden onder Algemeen,  Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook kleurbanden goed weg, maar kan verlies van beelddetail veroorzaken.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Ook op de Q85R mag Samsungs nieuwe Quantum Processor 4K niet ontbreken. Ook hier levert hij dezelfde resultaten die we op de vorige geteste modellen zagen. Upscaling en ruisonderdrukking zijn zeer goed. Let op met ‘Clean Digital View’, de instelling die instaat voor alle ruisonderdrukking. Die werkt in de ‘Laag’ stand goed alle willekeurige ruis en zelfs veel blokruis (compressieruis) weg, maar in de ‘Auto’ stand kan hij wat detail doen verdwijnen. Die stand is wel vereist als je kleurbanden maximaal wenst te vermijden. In de meeste gevallen prefereren we de toch de ‘Laag’ stand.

Op vlak van bewegingsscherpte boet je niets in ten opzichte van de Q90R. Er is een kleine vage rand zichtbaar rond snel bewegende voorwerpen, en dat kost uiteraard wat detail in actiescènes. ‘Auto motion plus’ zorgt in de ‘Auto’ stand voor vloeiende beelden met optimaal detail, maar de meeste filmfans zullen de occasionele beeldfout in complexe beelden storend vinden. Kies ‘Aangepast’ met ‘Wazigheidsvermindering’ op 8 tot 10, en ‘Trilvermindering’ op 6 tot 8. Vermijd ‘Led Clear Motion’, het flikkerende beeld is een te hoge prijs voor wat extra detail.

Hoe doet de Direct Full Array achtergrondverlichting met zijn 100 zones (10×10) het? Wat vooral opvalt is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Q70R die het met 40 zones moet stellen. Onze test uit Gravity waar je de sterren ziet tegen het aardedonker van de ruimte toont meer en helderdere sterren, al blijft het nog iets minder indrukwekkend dan op de Q90R. Met zijn 100 zones doet de Q85R het over het algemeen zelfs erg goed, ook al lijkt de stap van 480 (Q90R) naar ‘slechts’ 100 zones erg groot. Segmentering in onze HDR vuurwerk scène is veel beperkter zichtbaar. We halen nog een ANSI-contrast van ongeveer 4.700:1 en in sommige testscènes kan dat zelfs nog hoger gaan.

Kortom, erg goede prestaties en de Samsung verbergt erg goed de segmentgrenzen, al kan dat af en toe wat zwartdetail kosten. Net zoals op Q90R kunnen ondertitels in HDR-beelden echter wel nog zichtbaar effect hebben en het beeld zacht doen pompen.

De ‘Film’ mode levert zeer goede resultaten. De grijsschaal is heeft een heel lichte cyaan tint, en is een tikje te donker in de donkerste schakeringen. In donkere beelden kan de local dimming wat zwartdetail verbergen. Het geeft het beeld wel flink wat impact gecombineerd met het prima contrast. De kleurweergave is uitstekend, met natuurlijke kleuren en mooie huidtinten.

HDR

Samsung ondersteunt enkel HDR10+, HDR10 en HLG. Dolby Vision helaas niet. Wat deze tv wel biedt is een erg hoge piekhelderheid. Met 1.246 nits op een 10% venster mevert hij iets en nog 650 nits op een volledig wit scherm levert hij minder dan de Q90R (1.640 nits) maar nog steeds meer dan voldoende om zich bij de absolute top plaatsen. Ook op een volledig wit scherm haalt hij met 650 nits een topresultaat. Het kleurbereik klokt af op 93% DCI-P3 en 69% Rec.2020, net zoals de andere QLED modellen dit jaar, iets lager dan vorig jaar.

Zoals we gewend zijn van Samsung is de helderheid van het beeld over het algemeen iets te hoog, maar minder ernstig dan op andere modellen. Gemiddeld is het beeld 20% te helder, maar de Samsung zorgt er wel voor dat je alle witdetail te zien krijgt.

Kortom, de QE55Q85R zet een krachtig HDR-beeld op het scherm met prima kleuren en zal zelfs in een goed verlichtte omgeving een sterke indruk nalaten.

Reflecties en kijkhoeken

Dit model is uitgerust met de Ultra Viewing Angle technologie die we toegelicht hebben in een vorig artikel. Net zoals op de Q90R zorgt deze technologie voor een erg brede kijkhoek, tot 60°.  Contrast en kleurweergave worden prima bewaard.  Zwart stijgt weliswaar nog steeds, zodat segmentgrenzen in extreme gevallen beter zichtbaar worden, maar over het algemeen is het resultaat fantastisch en bij LCD-schermen zelfs ongezien.

Ook reflecties zijn aanzienlijk minder hinderlijk. Ze worden wel breder uitgesmeerd maar verliezen sterk aan intensiteit, zodat ze veel minder storend zijn.

Gaming

In de film beeldmode meten we een lag van 74,5 ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 22,7 ms en dat is een topresultaat. De spelmode activeer je in de instellingen, onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus’. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmode aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen, al gaat de lag dan wel richting 40ms (nog steeds goed).

Samsung biedt ondersteuning voor VRR (Variabel Refresh Rate), onder de noemer Freesycnc (zoals de gelijknamige technologie van AMD). Door ‘games verbeteren’ te activeren verlicht de tv zwartdetail in beperkte mate zodat je beter in de schaduwen ziet, en past hij het geluid aan.

Samsung QE55Q85R – Audiokwaliteit

Met zijn behoorlijke krachtige audio kan de Q85R een heel degelijk resultaat neerzetten. Al mist hij een beetje de impact van de Q90R, toch leveren de 20W main speaker en 20W woofer flink wat volume met een goed gebalanceerde klank. Zolang je de volumeknop niet helemaal open draait, geniet je van kristalheldere dialogen en prima muziek en soundtracks.

De tv kan, met behulp van de Intelligent mode, de klank aanpassen aan de ruimte. Dat vereist een zeer korte test (uit te voeren in het menu van intelligent mode: ‘Capaciteit van tv controleren’). Het resultaat is hoorbaar, maar zal ongetwijfeld afhangen van je opstelling. Probeer het zeker uit, je kunt het indien gewenst ook eenvoudig uitzetten.

Deze Samsung kan Dolby Atmos doorgeven aan een soundbar of AV-receiver via zijn HDMI-ARC aansluiting (die met een toekomstige firmware upgrade ook eARC zal leveren). Als je dit wens t te gebruiken moet je het wel activeren in de instellingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Samsung QE55Q85R – Conclusie

Echt grote tekortkomingen vinden we niet op deze Samsung. Hij mist Dolby Vision, en is zoals de meeste Samsung modellen te helder gekalibreerd in HDR. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 10×10 segmenten, maar Samsung stuurt die uitstekend aan, zodat je zelden de segmentgrenzen ziet. In donkere beelden speelt de set echter op veilig, en dat kan je af en toe wat zwartdetail kosten.

Positieve punten zijn er genoeg. Een ruim kleurbereik en indrukwekkende helderheid, gecombineerd met het uitstekende contrast van de Direct Full Array technologie zorgt voor knappe beelden, en HDR met een sterke impact. Het scherm heeft bovendien een uitstekende kijkhoek die zelfs met OLED kan wedijveren. Goede beeldverwerking, de handige Smart Hub en flink wat gamer features samen met een lage input lag maken dit een allround tv die zowel voor film, familie als gamers een prima keuze is. Met de One Connect Box, Invisible Cable en Ambient Mode heeft hij ook heel wat lifestyle allures.  De prijs mocht een tikje lager om hem echt aantrekkelijk te maken. Voor nauwelijks 300 euro extra haal je de Q90R in huis, en voor 2.000 euro heb je een aantal uitstekende OLED-toestellen. Met een kleine korting is het een echte aanrader.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Prima local dimming (Contrast en zwartwaarde)
 • Uitstekende kijkhoek voor een lcd
 • Invisible Connection en One Connect box
 • Kleurweergave
 • Goede bewegingsscherpte
 • Zeer heldere HDR-weergave

Minpunten
 • Geen Dolby Vision/Atmos ondersteuning

 • Minder groot HDR kleurbereik dan vorig jaar
 • Een tikje te helder gekalibreerd in HDR

Reacties (30)