Review: Samsung QE55Q7FN (Q7F-serie) lcd led tv

23 mei 2018 + 10 minuten 4 Reacties
Samsung_QE55Q7FN-lifestyle

De Samsung Q7FN-reeks mikt op de kijkers die QLED-prestaties zoeken, maar die het budget voor een Q9FN-model toch wat buitensporig vinden. Dit model deelt heel wat eigenschappen met het topmodel, maar laat onder andere de full array local dimming achtergrondverlichting vallen voor een edge led versie. We bekijken de impact van die beslissing.

Samsung QE55Q7FN – specificaties

 • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv met lokale dimming (6×1 segmenten)
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: One connect box: 4x HDMI (1xARC, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box, Invisible Connection, Ambient Mode
 • Afmetingen: 1.227 x 785 x 284 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 21,0 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 141 / 0,5 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 2.199 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2018 op de markt bracht, vind je in de 2018 Samsung lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung QE55Q7FN – design

In tegenstelling tot de Q9FN die door zijn full array achtergrondverlichting een wat breder profiel heeft, kan de Q7FN uitpakken met de typische ultraslanke look die we kennen van Edge Led televisies. Het scherm heeft een kleine zwarte rand in het beeld (6 mm), en wordt omlijst door een dun metaalkleurig lint. De licht gewelfde achterzijde is afgewerkt in een horizontaal streeppatroon. Onderaan het scherm pronkt een klein discreet Samsung logo.

Het scherm staat op dezelfde voet als de Q9FN. Vooraan is er enkel een smalle metalen cilinder zichtbaar, de nek zit diep verborgen achter het toestel zodat het scherm lijkt te zweven boven je tv meubel.

Aan achterzijde vallen geen aansluitingen te bespeuren, noch voor stroomvoorziening of externe bronnen. Enkel de connector van de Invisible Connection die bovendien kan verborgen worden achter een afdekplaat. De dunne kabel zelf leid je netjes weg langs de nek van de voet.

Aansluitingen

Bij de aansluitingen lever je absoluut niets in ten opzichte van de Q9FN. Alle aansluitingen zitten op de bijzonder lijvige One Connect box. Samsung heeft gekozen voor een passieve koeling, zodat de One Connect box volledig geruisloos werkt. We vinden vier HDMI-aansluitingen, allemaal klaar voor Ultra HD en HDR, een digitaal optische uitgang, en drie USB-aansluitingen aan de zijkant. Tot slot zijn er drie antenne-aansluitingen, de bedrade netwerk aansluiting en de stroomvoorziening. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar de televisie beschikt wel over Bluetooth.

De verbinding tussen de One Connect Box en de televisie maak je met één kabel. Die zorgt niet enkel voor alle aansluitingen maar levert ook stroom aan het televisietoestel. Toch is Samsung er in geslaagd om de kabel nauwelijks dikker te maken dan vorig jaar, hij is nu ongeveer 3,4 mm dik. Hij is niet meer volledig transparant maar kan nog steeds zo goed als onzichtbaar weggewerkt worden. De bijgeleverde kabel is vijf meter lang, en er is een optionele vijftien meter lange versie beschikbaar.

Door deze oplossing krijg je enorme keuzevrijheid bij het plaatsen van de televisie. De televisie hoeft bijvoorbeeld niet meer tegen een muur te staan, omdat je slechts één, dunne, bijna onzichtbare kabel moet wegleiden. Ook wandmontage is om dezelfde reden super eenvoudig. Natuurlijk heeft niet iedereen die vrijheid nodig, maar het is wel een enorm handige optie.

Samsung QE55Q7FN – gebruiksgemak

De installatieprocedure verloopt erg eenvoudig. Je kunt ze bovendien ook uitvoeren met behulp van de smartphone app SmartThings.

De installatie via Smartthings levert bijzonder weinig voordelen. De app logt je wel automatisch in met je Samsung-account, en het is natuurlijk eenvoudiger om hier en daar iets in te typen. Maar bij de selectie van een WiFi-netwerk moesten we nog steeds manueel het paswoord intypen, terwijl dat naar verluidt automatisch zou moeten kunnen. Wil je de installatie nogmaals doorlopen, dan kan de app de tv niet van in het begin configureren, en moet je een deel van de procedure toch met de remote uitvoeren. Er is dus nog wat verbeteringswerk aan de winkel, maar installatie doe je normaal gezien één keer dus tillen we daar niet te zwaar aan. Je kunt SmartThings ook gebruiken om je smartphone als remote te gebruiken. Dan werkt de app prima.

De Samsung menu’s en Smart Hub werken bijzonder vlot. Je hoeft werkelijk nooit op de menu’s te wachten. Samsung heeft zo goed als alle instellingen voor beeld en geluid in de ‘expertinstellingen’ gestopt. Dat is handig voor de doorsnee consument die aan al die zaken weinig boodschap heeft. Vergeet ook niet dat sommige beeld-gerelateerde instellingen (zoals de eco-instellingen, game mode en HDMI instellingen), apart staan in het ‘Algemeen’ menu.

Afstandsbediening

In plaats van de luxueuze lichtmetalen remote van de Q9FN krijg je de ‘gewone’ Smart Remote controller. De remote werkt met Bluetooth dus richten is geen verplichting. Die is uitgevoerd in zwart plastiek en is licht gebogen. Hij licht goed in de hand, en de knoppen zijn makkelijk te vinden door hun zacht reliëf. De combinatie met de Smart Hub zorgt er voor dat je zelden het gevoel hebt dat er te weinig toetsen zijn.

Ook deze Smart Controller doet dienst als universele remote voor je randapparaten. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen (voorlaatste icoon links) en scroll in de mogelijkheden helemaal naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je doorloopt een erg eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar. Onze settopbox voor digitale tv (Telenet digicorder) en Blu-ray-speler konden we bedienen met de Smart Controller.

Zorg er voor dat de One Connect Box niet afgedekt op verstopt opgesteld staat ten opzichte van de te bedienen toestellen. Hij stuurt immers IR-signalen uit voor de bediening.

Samsung QE55Q7FN – features

Smart tv-platform

De Smart Hub herkennen we van vorig jaar. Hij is nog steeds erg handig, en een plezier om in te werken. Alle functies, bronnen en instellingen zijn snel terug te vinden in de balk onderaan. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.

Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties, kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.

Smart functies

De Q7FN is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel, en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is.

De mediaspeler van Samsung is altijd een bijna universele speler geweest. Dit jaar merken we echter dat ondersteuning voor Divx én voor Xvid videoformaten verdwenen zijn. Nu zijn die formaten al lang pensioengerechtigd, dus heel erg vinden we dat niet. Wat we wel jammer vinden is dat de speler niet langer DTS-soundtracks afspeelt. Verder zijn Full HD, Ultra HD en HDR, gecodeerd in H.264, HEVC of VP9 geen probleem, net als ondertitels. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands.

Ambient Mode

Een nieuwe feature die komt overwaaien van de Samsung ‘The Frame’ is Ambient mode. Daarmee geeft Samsung de tv een functie als je niet actief zit te kijken.

De bedoeling is dat het toestel geen zwart vlak blijft in je woonkamer. Ambient mode kan je instellen om decoratieve patronen te tonen, informatie zoals tijd en weersinfo, of als groot fotokader. Het beeld wordt bewust dim gehouden om niet te op te vallen, en om de indruk te wekken van een kunstkader.

Samsung QE55Q7FN – Beeldkwaliteit

De QLED reeksen maken gebruik van quantum dots in de achtergrondverlichting om een rijk kleurbereik te realiseren, maar functioneren verder als een gewone lcd-tv. De Q7FN-reeks gebruikt een edge led met local dimming en we telden (met wat moeite) 6×1 segmenten, zes kolommen dus. Dat is erg weinig voor een televisie die heel wat licht zal genereren. De Q7FN is uitgerust met een VA-paneel, dat licht lijkt te verschillen van de versie in de Q9FN.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-mode.

Film Mode Expertinstellingen Expertinstellingen
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Achtergrondverlichting: 16
Helderheid: 0
Contrast: 45
Scherpte: 0
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Clean Digital View: Uit/Laag
Auto Motion Plus: *
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
HDR+-modus: Uit *
Kleurtint: Warm 2
Film modus: Auto2
Gamma: BT.1886 / 0*
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 16. Dat levert een aangename helderheid en je kunt, wanneer je kijkt bij veel licht, de instelling nog een heel pak hoger zetten. In dat geval kan je ook de lichtsensor overwegen, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
 • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt. De ‘Auto’ stand werkt ook kleurbanden goed weg, de ‘laag’ stand gaat iets minder hard te werk.
 • Omdat de Q7FN wat zwartdetail wegdrukt, kan je de gamma verhogen naar 1.
 • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wil, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
 • HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het lijkt ons wel dat je wat witdetail verliest.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De beeldverwerking op de QE55Q7FN is uitstekend. Hij herkent vlot en betrouwbaar de verschillende video- en filmframerates, en zorgt voor prima deinterlacing van 1080i bronnen. Moiré en gekartelde randen zal je slechts hoogst uitzonderlijk zien. De upscaling van lage resolutiebronnen is uitstekend, en levert mooie scherpte en prima detail. Je mag de scherpte wat hoger zetten, tot maximum 10 om detail een licht accent te geven.

De ruisonderdrukking (‘Clean Digital View’) levert goed werk, en nu Samsung naast de ‘Auto’ stand opnieuw een ‘laag’ stand heeft voorzien, heb je terug een goede reeks keuzes. ‘Uit’ voor de beste bronnen, ‘Laag’ als je toch wat ruis wenst te verwijderen, en ‘auto’ voor de oudere bronnen zoals dvd. In de ‘Auto’ stand verwijdert de Clean Digital View ook sommige kleurband-effecten.

Op vlak van bewegingsscherpte presteert de QE55Q7FN goed, maar wel duidelijk minder goed dan de Q9FN. Er is nog steeds heel wat detail zichtbaar in snel bewegende scènes, maar hier en daar zie je een duidelijke, brede dubbele of wazige rand rond bewegende voorwerpen. Daardoor gaat er niet alleen wat detail, maar ook scherpte verloren. We konden dat ook niet wegwerken met het gebruik van andere instellingen. ‘Auto Motion Plus’ op ‘Auto’ levert vloeiende camerabewegingen maar creëert hier en daar duidelijke artefacten. Kies eventueel ‘Aangepast’ en zet wazigheidsvermindering op 8-10, en trilvermindering tussen 6 en 8. Hoewel je met ‘Led Clear Motion’ extra detail ziet in snel bewegende beelden, raden we het gebruik af omdat je zichtbare flikkering in het scherm krijgt.

De QE5Q7FN heeft een prima contrast en erg goede zwartwaarde, vooral te danken aan het VA-paneel. De local dimming van de edge led achtergrondverlichting kan daar weinig meerwaarde leveren. De beperkte onderverdeling (zes kolommen) en de focus op het vermijden van zichtbare segmentgrenzen en helderheidssprongen beperkt de verbetering van het contrast. Donkere banden boven en onder langspeelfilms blijven dan ook iets te helder. Anderzijds is er enkel in de meest extreme gevallen (ondertitels op zwart scherm) wat zacht pompen (wisselende helderheid) zichtbaar.

Zoals de andere Samsung toestellen die we dit jaar al zagen verbergt de Q7FN in de film mode iets te veel zwartdetail. Je verbetert dat door de gamma-waarde te veranderen naar 1 (of zelfs 2 als je echt bij veel omgevingslicht kijkt). Het beeld is al bijzonder helder, en heeft in de helderste tinten de neiging die nog helderder te maken waardoor de grijsschaal daar iets te koel (lichte cyaan tint) wordt.

De kleurweergave is prima, maar ook hier zijn de meeste kleuren iets te helder. De fouten zitten op de grens van wat zichtbaar is. Het totaalbeeld geniet van de combinatie van een goed contrast, met intense kleuren en veel licht. Net zoals bij deQ9FN maken we ons de bedenking dat deze topmodellen toch een iets betere kalibratie verdienen.

HDR

Als de QE55Q7FN ergens mee kan uitpakken, dan is het zijn piekhelderheid. We meten een maximum van 2269 nits, een nieuw record. Dat kan het toestel echter maar beperkte tijd vasthouden, en het maximum valt dan terug naar 840 nits, nog altijd een erg goede waarde, vooral omdat het dat ook op een volledig wit scherm kan tonen. Gecombineerd met zijn enorm kleurbereik (ook een record) van 76% Rec.2020 en 99% DCI-P3 heeft de Q7FN dan ook het vereiste potentieel in huis om HDR-beelden werkelijk tot leven te brengen.

Helaas gaat Samsung iets te enthousiast om met al die brute kracht. Waar de Q9FN zijn middentonen en helderste tinten een licht zetje gaf, zijn die op de Q7FN werkelijk veel te helder. In plaats van de PQ-curve netjes te volgen, zit deze Samsung er zo goed als altijd en vrij sterk boven, en toont hij beelden die veel helderder zijn dan noodzakelijk, zeker op content die gemastered werd op een 1000 nits scherm. Op content die gecreëerd werd op een 2000 of 4000 nits scherm is het resultaat licht beter, maar blijft de QE55Q7FN insisteren op een te helder beeld. Dat kan kleuren lichtjes verwateren.

De combinatie van de enorme helderheid en de beperkte local dimming maakt ook dat je af en toe wel dimming-effecten kunt zien, al is dat vooral een probleem als je niet recht voor het scherm zit. Kortom, ja dit toestel heeft veel potentieel in huis, maar het springt er te enthousiast mee om. HDR-beelden zijn bijzonder indrukwekkend, maar af en toe gewoon te intens.

Samsung ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+. Door HDR+ te activeren in de Expertinstellingen van de beeldmenu’s, geef je SDR-content een HDR-bewerking. De beelden worden dan wel erg helder, dus het lijkt ons vooral nuttig als je erg veel zon in de woonkamer hebt.

Reflecties en kijkhoeken

De QE55Q7FN heeft net als de Q9FN een speciaal anti-reflectiefilm. Het verwijdert omgevingsreflecties zeker niet volledig, maar weer ze degelijk. De kijkhoek lijkt ons wel iets beperkter dan op het topmodel, en vooral de in donkere content is het opletten, omdat segmentgrenzen van de local dimming op dit zeer heldere scherm dan gemakkelijk zichtbaar worden.

Gaming

In de film beeldmode meten we een lag van 77,2 ms. Dat is te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 27,8 ms en dat is een prima resultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmode aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen. Als je de Motion Plus instelling daar uit zet, zakt de lag zelfs nog naar 16,4 ms, een zeer goed resultaat.

Samsung claimt ondersteuning voor VRR (Variabel Refresh Rate), een erg goede feature voor hardcore gamers, maar die konden we niet verifiëren. De feature zou in een volgende firmware upgrade zitten.

Samsung QE55Q7FN – Audiokwaliteit

De geluidsprestaties zijn degelijk, met flink wat volume, een hoorbare bas en duidelijke dialogen. Bij erg hoge volumes hoor je wel de traditionele beperkingen: de bas verdwijnt of wordt toegeknepen en lichte vervorming is dan hoorbaar. Voor heel wat kijkers zal de Q7FN voldoende en prima geluid leveren.

Samsung heeft een nieuwe ‘auto volume’ functie ingebouwd die het volume van verschillende programma’s én verschillende bronnen enigszins gelijk trekt. Stoor je je regelmatig aan luide reclame, of het verschil tussen sommige van je bronnen, levert dat een goede oplossing.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Samsung QE55Q7FN – Conclusie

De Samsung QE55Q7FN illustreert dat je ook te ver kunt gaan met helderheid in HDR-weergave. Het toestel heeft enorme piekhelderheid en kleurbereik, maar maakt daar te enthousiast gebruik van en het resulterende HDR-beeld is gewoon te helder. In tegenstelling tot de Q9FN moet het zich behelpen met een edge led met zeer beperkte local dimming, en iets beperktere kijkhoek. Wie dus niet centraal voor het scherm zit, kan bij die zeer heldere beelden soms de segmenten van de achtergrondverlichting zien.

Uiteraard is de televisie niet zonder verdienste. De troeven de QLED-reeks zijn de Invisible Connection en One Connect box, en indien je de tv als designstuk wilt gebruiken, de Ambient mode. Het scherm heeft een uitstekend contrast, goede uniformiteit, en degelijke kleurweergave (zeker in SDR, in HDR lijkt kalibratie vereist). Het gebruiksgemak van de Smart Hub en Smart Remote blijft ook een prima troef. De prijs is een pak toegankelijker dan die voor de Q9FN-reeks, maar blijft hoog, zeker als we in rekening nemen dat je voor goede HDR-weergave op een kalibratie aangewezen blijft.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Invisible Connection en One Connect box
 • Uitstekend contrast en kleurweergave
 • Zeer hoge helderheid
 • Zeer groot kleurbereik
 • Goede bewegingsscherpte

Minpunten
 • HDR-weergave te helder

 • Kijkhoek beperkt voor donkere beelden
 • Local dimming heeft beperkte meerwaarde


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

sir oled

sir oled
23 mei 2018 om 18:15

Zie dat hij net als DE Q9 worstelt om de vastgelegde hdr curve te volgen blijkbaar is de boodschap toch aangekomen om dit toch te vermelden. Als film adept zijn it toch zaken die hopelijk niet door andere producenten worden aangenomen als nieuwe referentie, voor de rest prima review.
grtz

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
23 mei 2018 om 18:29

“blijkbaar is de boodschap toch aangekomen om dit toch te vermelden” Hoezo? het staat vermeldt in de review van de Q9FN, en het staat hier nog eens opnieuw vermeldt. Dus beide reviews spreken er over. Het is wel zo dat de Q9FN veel minder overdrijft (975 nits wordt ongeveer 1265 nits), terwijl de Q7FN VEEL verder gaat (975 nits wordt in dezelfde meting 2.500 nits).

Inloggen
sir oled

sir oled
23 mei 2018 om 19:35

Wordt inderdaad vermeld maar eerder positief ingepakt waarbij bij deze Q7 eerder negatief wordt vermeld.
Misschien toch eens deze checken kan u eventueel vergelijken met bekomen testresultaten.

https://www.youtube.com/watch?v=2oxPD7HRVf8&t=1s

grtz

Inloggen
mohamed

mohamed
04 augustus 2020 om 00:07

QE55Q-Q8 ASSY OCB Y2018 ik nodig informatie voor Samsung one connect

Inloggen