Review: Samsung HW-K950 soundbar met Dolby Atmos

25 oktober 2016 + 10 minuten 6 Reacties
samsung-hw-k950-feature

In deze review kijken we naar de Samsung HW-K950, een soundbar met Dolby Atmos-weergave, twee draadloze surroundspeakers en een draadloze subwoofer.

Hij is al een hele tijd geleden aangekondigd maar sinds kort ligt hij in de Nederlandse winkels; de HW-K950. Dit is één van de eerste soundbars die beschikt over Dolby Atmos,  geleverd wordt met twee draadloze speakers en beschikt over diverse streamingmogelijkheden. In deze review kijken we naar de Samsung HW-K950.

Wat is de Samsung HW-K950?

De Samsung HW-K950 is een soundbar die voorzien is van Dolby Atmos-ondersteuning, wat betekent dat je een ‘3D geluidservaring’ krijgt middels een slanke soundbar, een draadloze subwoofer en twee draadloze luidsprekers voor de achterzijde van de kamer. Samsung noemt het een 5.1.4 Dolby Atmos-systeem, waarbij de soundbar en luidsprekers aan de achterzijde ook audio richting het plafond sturen.

In een ‘echte’ Dolby Atmos opstelling heb je onder meer luidsprekers aan het plafond hangen maar de meeste mensen zitten hier niet op te wachten. Een alternatief zijn luidsprekers die audio richting het plafond sturen en middels weerkaatsing de audio-objecten van boven de luisterpositie laten komen. Een echte soundbar kunnen we dit systeem niet noemen want je moet de twee speakers aan de achterzijde dus ook nog kwijt, plus de draadloze subwoofer. Voor het complete pakket moet ook diep in de buidel getast worden; de adviesprijs is 1.499 euro.

Advertentie

Design en aansluitingen

De Samsung HW-K950 soundbar wordt in een reusachtige doos geleverd maar daar zitten natuurlijk ook de subwoofer en de draadloze speakers voor de achterzijde in. Toch is de HW-K950 niet de kleinste soundbar die we ooit gezien hebben, met een afmeting van ruim 120 centimeter breed, 8 centimeter hoog en 13 centimeter diep. Met een gewicht van 6.7 kilogram is het zeker ook niet de lichtste die we ooit gezien hebben. Maar, dat heeft allemaal natuurlijk zijn redenen aangezien de soundbar zit volgestopt met speakers en features.

Wat direct opvalt is dat Samsung dit model geen gebogen design heeft meegegeven; gewoon simpel en één strak apparaat. Heel vreemd is dit niet aangezien de Koreaanse fabrikant dit jaar al een stuk minder gebogen schermen op de markt gebracht heeft. De HW-K950 past net zo goed bij deze schermen maar zal de buiging in het scherm niet volgen. De soundbar heeft verder een vrij minimalistisch design, zonder toeters en bellen. De speakers beschikt over een grijze afwerking, met een iets donkerdere grill die half transparant is. Het apparaat overheerst qua design niet in de ruimte en dat kunnen we altijd waarderen. Ook is alles zeer netjes afgewerkt, met een goede bouwkwaliteit en hoogwaardige materialen als metaal.

De twee surroundspeakers die meegeleverd worden kennen eenzelfde design; grijs afgewerkt met een metalen grill. Echter, hier moet wel gezegd worden dat draadloos niet helemaal draadloos is. Ze communiceren draadloos met de soundbar maar moeten nog wel middels een kabel van stroom voorzien worden. Je hebt dus twee stopcontacten nodig en de stroomkabel van de speakers is aan de korte kant. Hoewel de soundbar geleverd wordt met beugels om deze aan de muur te hangen moet je zelf een oplossing zoeken voor de surroundspeakers. Het is aan te raden deze op te hangen of op een standaard te zetten. De subwoofer is ook ‘draadloos’, wat betekent dat er alleen een kabel voor de voeding gelegd moet worden. Het apparaat heeft een matzwarte afwerking meekregen en moet – volgens Samsung – naast de tv geplaatst worden.

De soundbar zelf is voorzien van diverse aansluitingen, die zich in inkepingen onder het apparaat bevinden. Hier zien we onder meer twee hdmi-inputs en één hdmi arc-output met 4K Ultra HD-ondersteuning en hdcp 2.2 terug, een optische digitale input en een analoge 3.5mm-input. Ook is er een microUSB-poort aanwezig en natuurlijk vindt draadloze communicatie plaats middels WiFi en bluetooth. Samsung biedt alle verbindingsmogelijkheden maar voor deze prijs hadden we graag een of twee extra hdmi-inputs gezien zodat je echt alles optimaal kwijt kunt. De soundbar is daarbij uitgerust met een aantal knoppen die zich aan de rechterzijde bevinden. Zo kun je het volume bedienen, de bron selecteren en het apparaat in- of uitschakelen.

Er wordt ook een kleine maar handige afstandsbediening meegeleverd, welke de looks heeft van de afstandsbediening die dit jaar met de tv’s van Samsung geleverd wordt. De accessoire is klein maar ligt comfortabel in de hand en is netjes afgewerkt. Je vindt er alle basisfuncties op terug zodat je snel aan de slag kunt. De volume-knop en woofer-knop zijn wat anders dan we gewend zijn maar maken het door naar boven en onder te tikken mogelijk het volume aan te passen.

Installatie en configuratie

Het aansluiten van de Samsung HW-K950 is een fluitje van een cent, zeker als je optimaal gebruik wilt maken van de Dolby Atmos-mogelijkheden. Je sluit de soundbar middels hdmi aan op je (Ultra HD) Blu-ray speler en koppelt ook de tv middels hdmi (arc). Er zijn meerdere mogelijkheden om je soundbar met apparaten en je te koppelen. Alles hierover vind je in ons artikel over het aansluiten van je soundbar.

Vervolgens kun je de speakers en subwoofer koppelen met de soundbar, mits je een goede plek gevonden hebt om ze te plaatsen. De surroundspeakers moeten iets boven oorhoogte gehangen/gezet worden, liefst op minimaal een meter afstand staan en niet schuin naast maar iets achter de luisterpositie geplaatst worden. Nu is dat niet in elke kamer mogelijk maar het loont wel te kijken naar de mogelijkheden. De speakers en de subwoofer worden automatisch bent de soundbar gekoppeld maar mocht er toch iets fout gaan dan heb je de mogelijkheid ze handmatig te koppelen. De soundbar zelf kun je overigens voor de tv zetten (als deze hoog genoeg staat) of onder de tv hangen met de meegeleverde beugels. Let wel dat er boven de soundbar nog ruimte is zodat de speakers in geluid richting het plafond kunnen sturen.

Helaas is er geen automatische kalibratiefunctie waarmee je de audioweergave laat afstellen door onder meer te kijken naar de akoestiek van de kamer. De standaardafstelling voor de luidsprekers is niet voor elke kamer optimaal dus is het verstandig zelf even aan de slag te gaan met de levels van de speakers. Voor elk kanaal (ook de hoogtekanalen van de speakers en de soundbar) kun je het niveau in dB instellen en het loont om hier even voor te gaan zitten. Als de surroundspeakers bijvoorbeeld dichtbij de luisterpositie staan is het verstandig ze een stuk zachter te zetten zodat ze niet gaan overheersen. Let overigens wel dat de surroundspeakers (waarschijnlijk door hun draadloze connectie) wat statische ruis kunnen weergeven. Als je echt dicht op de luidsprekers zit is dit hoorbaar.

Gebruik

Je kunt de Samsung HW-K950 op verschillende manieren bedienen. Zoals hierboven omschreven geven een aantal knoppen op de soundbar zelf directe toegang tot de basisfuncties en heb je de mogelijkheid de soundbar te bedienen middels de meegeleverde afstandsbediening. Daarnaast kun je voor de bediening de Samsung Multiroom-app gebruiken. De afstandsbediening is voor de installatie en configuratie echter het handigst want hiermee kun je de niveaus van de speakers bepalen en zelfs nog de weergave van bepaalde frequenties aanpassen. De standaard bediening kan zowel met de app als met de afstandsbediening.

De Multiroom-app van Samsung biedt diverse mogelijkheden om je muziek over de speakers te laten klinken. Zo zijn nagenoeg alle populaire muziekdiensten aanwezig, waaronder ook Spotify, Deezer, Tidal en Qobuz. Daarnaast kun je muziek vanaf een NAS of DLNA-server in huis richting de speaker streamen en muziek vanaf je mobiele apparaat weergeven. Ook is er ondersteuning voor high-res audioformaten, iets dat we in deze prijscategorie natuurlijk wel eisen. Mocht WiFi geen optie zijn dan kun je muziek eenvoudig via bluetooth naar de soundbar streamen. De Multiroom-app heeft in zijn naam natuurlijk nog een andere functie zitten; koppel andere Samsung multiroom-speakers en je kunt audio door je hele huis weergeven. De app is overigens eenvoudig te gebruiken, goed gestructureerd en vooral ook stabiel en snel.

Advertentie

Natuurlijk hebben we content van verschillende bronnen geprobeerd en hoewel nagenoeg alles vlekkeloos afspeelt valt het op dat DTS helemaal niet ondersteund wordt. Het is een Dolby Atmos-soundbar maar toch was ondersteuning voor DTS:X, of in ieder geval DTS HD Master Audio, wel gewenst. Het maximale dat Samsung biedt is ondersteuning voor tweekanaals DTS maar dat is zonde wanneer je content met een DTS-soundtrack wilt bekijken. Tegenwoordig worden de meeste films voorzien van een Dolby soundtrack en anders zowel Dolby Als DTS maar toch zien we in onze collectie nog aardig wat DTS soundtracks terug. Je kunt dit opvangen door de audiotrack als PCM naar de soundbar te sturen.

Audiokwaliteit

Een soundbar heeft ons nog niet vaak kunnen overtuigen als het op surroundsound aankomt en we zijn al helemaal sceptisch wanneer we de term Dolby Atmos daar bij zien staan. Maar, op papier gaven we Samsung toch wat vertrouwen, mede omdat er dus twee extra speakers achterin de kamer geplaatst moeten worden. Samsung met de Dolby Atmos-modules die naar boven wijzen zou dit wel eens kunnen werken.

We hebben de soundbar dan ook direct aan de belangrijkste test onderworpen; de Dolby Atos soundtracks van Deadpool, the 5th Wave en Everest. Vooral die laatste vraagt veel van een home cinema-systeem, met name ook van de surroundspeakes en de subwoofer. Over het algemeen genomen zijn we zeer onder de indruk van de Samsung HW-K950. Dit krachtige systeem heeft deze test zeer goed doorstaan. Het toevoegen van de surroundspeakers is een zeer goede beslissing geweest en maakt het Dolby Atmos-effect honderd maal overtuigender dan wanneer er alleen een soundbar opgesteld staat. Als je zorgt dat deze surroundspeakers goed geplaatst worden krijg je een overtuigende, dynamische en strakke Atmos-ervaring voorgeschoteld waardoor je daadwerkelijk in een film getrokken wordt. Objecten verplaatsen zich vloeiend door te ruimte en je hebt dus niet meer het idee dat een bepaald geluid uit een specifieke speaker komt, het idee achter Dolby Atmos.

De dialogen blijven daarbij overeind staan, surroundeffecten klinken strak en overtuigend en er zit voldoende laag in om je op te bank te doen schudden. De subwoofer is echter niet de beste speaker in dit systeem; het kan net iets strakker en nauwkeuriger, en ook kan het zijn dat de woofer gaat overheersen. Dit is met name bij hogere volumes of bij een plaatsing die niet ideaal is (experimenteer hiermee). Al met al zijn we echt onder de indruk van de Atmos-ervaring dit systeem biedt, met name ook door de sprankeling die in het geluid zit. Met kleine satellietspeakers krijgen we vaak het gevoel dat het geluid ‘opgesloten’ zit en daardoor te weinig indruk maakt maar dat is hier helemaal niet het geval. De audio uit de surrounds komt levendig, helder en sprankelend over. Daarbij is het ook belangrijk om te vermelden dat de sweet spot vrij breed is. Dit betekent dat waar je ook zit op een bank, je een overtuigende surround-ervaring met een breed geluidsveld voorgeschoteld krijgt. Ook normale Dolby (TrueHD, Digital,etc) -bronnen klinken indrukwekkend. Met de virtuele surroundmodi kun je hier alle speakers voor inschakelen voor een geluid waarin je ondergedompeld wordt. Samsung heeft dit ‘upmixen’ goed onder de knie en laat je bijna denken met een echte Atmos-soundtrack te maken te hebben.

Voor muziek stelt de HW-K950 ook zeker niet teleur maar het is wel duidelijk dat dit systeem met name gericht is op film. De subwoofer laat met muziek zien toch best wat muzikale kwaliteiten te hebben maar we moeten hier wel dezelfde kanttekeningen plaatsen; het mag iets strakker en nauwkeuriger, iets dat bij muziek nog belangrijker is. De surroundspeakers gebruiken we voor muziek liever niet (je kunt de virtuele surroundmodus altijd aanzetten) en met stereogeluid weet de soundbar zich prima staande te houden. Het geluidsveld is breed en subtiele details in de muziek zijn goed te onderscheiden. Toch missen we in het midden wat dynamiek; het komt wat plat en levenloos over op momenten, zowel qua instrumenten als qua zang. Het is misschien ons hifi-oor maar op dit vlak hadden we net wat meer dynamisch en vuurwerk verwacht. Op hoog volume houdt de speaker zich goed stand; er is geen vervorming waar te nemen en je kunt met een gerust hart een feestje geven.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Samsung HW-K950 één van de beste soundbars die we tot op heden gehoord en gezien hebben. Dit systeem weet, met name dankzij de extra speakers, een overtuigend surround-effect met veel hoogte, breedte en diepte neer te zetten. Daarbij is het geheel voorzien van een strak en net afgewerkt design, diverse aansluitingsmogelijkheden en voldoende opties voor het streamen van je media. Ook is de bediening een fluitje van een cent. Toch zijn er zeker verbeterpunten te vinden. Het ontbreken van ondersteuning voor DTS vinden we jammer en ook hadden we voor 1.499 euro liefst wat meer hdmi-inputs gezien. Daarbij is de soundbar met name indrukwekkend bij films en series. Bij de weergave van muziek presteert de soundbar nog steeds prima, maar er zijn voor dit geld betere opties te vinden. De Samsung HW-K950 is een flexibel en indrukwekkend klinkend systeem en mag wanneer je op zoek bent naar een echte home cinema-ervaring zonder veel kabels niet op je verlanglijst ontbreken.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ultieme Dolby Atmos-ervaring zonder veel speakers
  • Veel streaming- en aansluitmogelijkheden
  • Strak en fraai design

Minpunten
  • Geen ondersteuning voor DTS soundtracks

  • Maar twee hdmi-ingangen
  • Muziekweergave minder dan filmweergave

Reacties (6)