Review: Samsung HW-H7500 (HW-H7501) gebogen soundbar

31 januari 2015 9 Minuten 4 Reacties
Samsung-HW-H7500-review-totaal-2

In deze review kijken we naar de Samsung HW-H7500, een bij gebogen tv's passende soundbar met HDMI-poorten, een USB-poort en Bluetooth.

Heb je net een 4K Ultra HD tv met gebogen scherm van Samsung gekocht? Bijvoorbeeld de HU8500-serie die we onlangs getest hebben? Dan hoort daar natuurlijk een mooi audiosysteem bij. Als je gaat voor minimaal, strak design en zo weinig mogelijk toeters en bellen kom je dan al snel op een soundbar uit. Maar, een rechthoekige soundbar onder je gebogen scherm ziet er niet uit. Daarom heeft Samsung speciaal voor zijn gebogen tv’s de HW-H7500, een gebogen soundbar, op de markt gebracht.

Introductie soundbar

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een soundbar precies is. Het is kort gezegd een langwerpige speaker die je voor je tv plaatst of onder je tv hangt. Deze speaker beschikt over meerdere drivers die zowel een stereo- als een virtueel surroundgeluid kunnen weergeven dankzij verschillende geluidsmodi. Een soundbar is dus één speaker die alle functies van een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem bevat, maar vanzelfsprekend met beperkingen die we verder in deze review bespreken. De meeste soundbar home cinema systemen worden voorzien van een (draadloze) subwoofer die de lage tonen verzorgt. De slanke speaker is immers te klein en compact om ook deze tonen overtuigend weer te geven.

Samsung HW-H7500 – specificaties

De Samsung HW-H7500 (zwart) en HW-H7501 (zilver) zijn speciaal ontwikkeld om bij de gebogen tv’s van de Koreaanse fabrikant te passen. Zowel qua materialen als qua kromming moeten ze exact passen bij zowel de nieuwe als reeds gelanceerde modellen met een formaat van 55-inch of 65-inch. De systemen bieden volgens Samsung een 8.1-kanaals surround-sound, natuurlijk de virtuele variant. Verder zijn de speakers voorzien van Samsungs eigen TV SoundConnect-technologie voor eenvoudige koppeling met een tv, Bluetooth voor het streamen van muziek, ondersteuning voor Dolby en DTS audio, een HDMI-poort en een USB-poort. De Samsung HW-H7500 en HW-H7501 soundbars met gebogen design hebben een adviesprijs van 699 euro maar inmiddels voor iets meer dan 500 euro te koop.

Advertentie

Samsung HW-H7500 – installatie en design

De Samsung HW-H7500 is een soundbar die geschikt is voor een kleine doelgroep, namelijk die mensen met een gebogen tv van de Koreaanse fabrikant. Maar, dat betekent echter wel dat de speaker compleet afgesteld is voor die tv’s, zowel qua design als qua gebruik. De speaker wordt in een reusachtige doos geleverd maar eenmaal opengemaakt komt een vrij minimale soundbar tevoorschijn. Deze heeft een afmeting van 1230 x 42 x 170 millimeter en weegt 4 kilogram. De subwoofer is met 8,45 kilogram wat zwaarder en heeft een afmeting van 291 x 371 x 291 millimeter. Overigens kun je de soundbar natuurlijk ook bij elke andere tv plaatsen, zelfs gebogen modellen van andere fabrikanten, maar qua design en functionaliteit is het echt een product voor bij een Curved tv van Samsung.

De speaker is is zeer strak afgewerkt, met een grijze grill die rondom de hele voorzijde loopt, een led-display dat achter deze grill verwerkt zit en aansluitingen die zich aan de achterzijde bevinden. Bovenop de speaker zijn knoppen voor het volume, de standby-functie en de selectie van de bron te vinden. Samsung levert een kleine en wat goedkoop ogende en aanvoelende afstandsbediening mee waarmee alle functies bediend kunnen worden.

De installatie is een fluitje van een cent, het design is immers afgesteld op het design van de tv. In de soundbar zit dus een uitsnede waardoor de speaker exact over de voet van de tv past en dus netjes onder het display te plaatsen is. Dit houdt echter wel in dat de aansluitingen niet eenvoudig meer toegankelijk zijn. Het is dus handig van te voren je usb-harddisk, je hdmi-kabel en de ac-adapter aan te sluiten. Maar, na het plaatsen zijn al die kabels niet zichtbaar meer. Even een usb-stick plaatsen wordt wat lastiger, dan moet de soundbar van zijn plek gehaald worden. Overigens is het in deze prijsklasse jammer te zien dat er maar één hdmi-input op het apparaat zit, iets waar je zeker rekening mee moet houden. Wel is er een optische ingang en een 3.5mm-poort aanwezig.

Wanneer de soundbar eenmaal staat is het de beurt aan de subwoofer. Deze is draadloos en kan in principe overal geplaatst worden. Wanneer de soundbar aangezet wordt maakt de subwoofer automatisch verbinding en kun je aan de slag. Hetzelfde geldt voor de koppeling met de tv, wanneer je geen hdmi-kabel gebruikt. De tv geeft na het activeren van de HW-H7500 automatisch een melding en vraagt of de speaker gekoppeld moet worden voor de weergave van geluid. Selecteer ‘ja’ en de soundbar is klaar voor het echte werk.

Samsung HW-H7500 – gebruik

Ook qua gebruik is er maar weinig lastig aan de Samsung HW-H7500. Je kunt in principe direct aan de slag en met het navigeren door de inputs de bron naar keuze beluisteren. Zoals eerder aangegeven is het jammer dat er maar één HDMI-input aanwezig is maar je hebt wel de mogelijkheid een extra bron via de optische ingang, Bluetooth of de 3.5mm-ingang aan te sluiten.

Media die je op een usb-stick of -schijf hebt staan kunnen via de usb-poort, welke aan de achterzijde weggewerkt zit, afgespeeld worden. De soundbar biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder ook AAC, FLAC en OGG. Voor de weergave van audio van tv en andere bronnen is er ondersteuning voor zowel Dolby Digital als DTS. Daarnaast is er een aantal geluidsmodi waarmee de audioweergave beïnvloed kan worden, waaronder Cinema, Voice, Music, Sports en Standard. Een minimale equalizer-functie geeft je de mogelijkheid de bass en treble wat bij te stellen.

Alle inputs en functies werken zoals je zou verwachten, en ook het koppelen van een Bluetooth-apparaat, bijvoorbeeld een smartphone, is eenvoudig. Je selecteert de Bluetooth-input op de soundbar, activeert Bluetooth op je smartphone en selecteert vervolgens op je smartphone de soundbar. Eenmaal gekoppeld kan muziek weergegeven worden.

Samsung HW-H7500 – kwaliteit

Het draait natuurlijk allemaal om de geluidskwaliteit, wat een drastische verbetering moet zijn ten opzichte van de ingebouwde speakers van de tv. We kunnen meteen zeggen dat inderdaad een indrukwekkend betere audioweergave krijgt, wat je voor 500 euro natuurlijk ook wel mag verwachten.

Bij een soundbar is echter wel van belang dat je goed weet wat je koopt. Een soundbar is namelijk geen 5.1-kanaals home cinema systeem met speakers achterin de kamer, iets dat veel mensen vaak te laat beseffen. Dit is niet alleen de schuld van de consument want teveel fabrikanten gebruiken marketingtermen als ‘surround sound’ terwijl een soundbar nooit surround sound zal kunnen leveren. Ook Samsung gebruikt termen als 8.1-kanaals surround sound maar bedoelt hiermee dus dat het geluid via 8 speakers de ruimte ingestuurd wordt. Een soundbar maakt gebruik van de akoestiek in de ruimte en de positionering (en richting) van de speakers om een virtueel surround sound weer te geven, een audioweergave die je een gevoel van een breed geluidsveld met diepte moet geven.

De HW-H7500 is dan ook geen speaker die een daadwerkelijk surround sound levert, het is en blijft virtueel. Afhankelijk van de akoestiek van de ruimte is het geluidsveld wel een stuk breder en komen geluidsobjecten verder te ruimte in. Met name wanneer je op de sweet spot zit, het midden van de soundbar, krijg je een overtuigend brede audioweergave waarmee je absoluut meer het gevoel krijgt middenin de actie te zitten dan wanneer je de speakers van de tv gebruikt. Het geluid zal je echter in geen enkel geval echt omringen, maar dat is iets dat je van te voren, voor de aankoop al moet beseffen.

Advertentie

De Samsung HW-H7500 biedt een goed uitgebalanceerde audioweergave, met kraakheldere dialogen en overtuigende surround-effecten die deze dialogen niet ondersneeuwen. De speaker verzorgt een strakke weergave van lage tonen, zonder te overheersen, en subtiele details blijven opvallend goed hoorbaar. De Standard-modus biedt in onze optiek de meest natuurlijke en realistische audioweergave, met een geluidsveld dat voldoende breed is. Ook de weergave van muziek is boven gemiddeld goed, met een dynamisch bereik, een strakke bass en een natuurlijke weergave van zang. Ook op hoog volume weet de speaker zich goed staande te houden, al kan de bass dan wat gaan overheersen. Dit is echter eenvoudig bij te stellen.

Samsung HW-H7500 – conclusie

De Samsung HW-H7500 (en dus HW-H7501) is geen soundbar voor iedereen. Met name diegenen die een Curved tv van de Koreaanse fabrikant hebben en een betere audiokwaliteit zoeken halen met dit model een prima systeem in huis. De speaker past perfect bij de tv’s van Samsung en beschikt over een hoogwaardige maar simplistische uitstraling. Daarbij is het systeem eenvoudig te gebruiken, krijg je diverse (draadloze) verbindingsmogelijkheden en ligt de audiokwaliteit op boven gemiddeld niveau. Het is geen goedkoop audiosysteem maar voor zo’n 500 euro krijg je wel kwaliteit, een strak design en voldoende features.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede audiokwaliteit
  • Strak en passend design
  • Eenvoudig in gebruik

Minpunten
  • Met name voor (Samsung) tv’s met gebogen scherm

  • Maar één HDMI-ingang
  • Aansluitingen lastig te bereiken

Reacties (4)