Review: Samsung BD-H6500 Blu-ray speler

13 juli 2014 + 10 minuten 2 Reacties
Samsung-BD-H6500-review-feature

In deze review kijken we naar de Samsung BD-H6500 Blu-ray speler met 4K-upscaling, 3D-weergave, ingebouwd WiFi en de Samsung Smart Hub.

Samsung heeft begin dit jaar drie nieuwe Blu-ray spelers voor de Nederlandse markt aangekondigd. Het topmodel van vorig jaar, de BD-F7500, blijft voorlopig nog te koop maar vlak daaronder vinden we dit jaar de BD-H6500. Deze Blu-ray speler beschikt onder meer over 3D-weergave, 4K-upscaling, ingebouwd WiFi en toegang tot de Smart Hub van Samsung.

Samsung BD-H6500 – specificaties

De Samsung BD-H6500 Blu-ray speler werd in maart geïntroduceerd voor een adviesprijs van 179 euro maar kan inmiddels al bij diverse winkels gekocht worden voor zo’n 140 euro. Voor dit bedrag krijg je een rijkelijk uitgeruste Blu-ray speler, zelfs met de mogelijkheid om HD-materiaal op te waarderen naar de 4K Ultra HD-resolutie dankzij de UHD Picture Processor. Hiervoor moet de speler echter wel aangesloten worden op een 4K Ultra HD tv.

De Blu-ray speler beschikt over één HDMI 1.4a uitgang en kan dus 4K materiaal met maximaal 30 frames per seconde uitsturen. Het moet echter gezegd worden dat 9 van de 10 UHD tv’s die je in de winkel vindt zelf over een upscale-functie beschikken waardoor je deze op je Blu-ray speler niet eens nodig zult hebben. Maar, de kans is groot dat je geen UHD tv hebt. Gelukkig zijn er ook dan nog voldoende interessante features, waaronder ondersteuning voor 3D-materiaal en ingebouwd WiFi met DLNA, AllShare Cast en AllShare Play.

Advertentie

Ook biedt de BD-H6500 toegang tot het Smart Hub platform van Samsung. Hier kun je diverse applicaties downloaden, waaronder games, video on demand-diensten en nieuws-apps. De speler kan omgaan met zowel 2D als 3D Blu-ray discs, cd’s, dvd’s en een groot aantal digitale bestandsformaten. Zo is er ondersteuning voor onder meer MKV, DivX Plus HD, MKV 3D SBS, MPO, WMA, MP3, AVI, HD WMV, XviD, AAC, AVCHD, TS en M2T. Bestanden kunnen via het thuisnetwerk of een aangesloten usb-stick/schijf afgespeeld worden.

Natuurlijk is er ook ondersteuning voor hoge resolutie audioformaten als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD aanwezig, en kun je cd’s rippen naar usb. Een usb-stick of -schijf kan aangesloten worden op de usb 2.0-poort van de speler. De BD-H6500 is uitgerust met één HDMI 1.4a-uitgang, een ethernetpoort en een digitale optische uitgang. Je kunt de speler bedienen middels de meegeleverde afstandsbediening of een app voor je smartphone of tablet.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Panasonic TX-P60ZT60 plasma tv en de Marantz SR6008 receiver.

Samsung BD-H6500 – design

Wat betreft het design is de BD-H6500 gewoon een strakke maar eenvoudige Blu-ray speler. Het apparaat is met een hoogte van 33 millimeter bijzonder slank en dus eenvoudig in een kast te plaatsen. De behuizing is afgewerkt in een glanzend zwarte kleur en alleen de hoek aan de rechter voorzijde is afgerond. Bovenop deze hoek vinden we de knoppen voor afspelen, stoppen het openen van de lade en het inschakelen of uitschakelen van het apparaat. Op de voorzijde zien we een led-display, de disclade en een usb-poort terug.

Hoewel de speler er strak en premium uitziet valt de bouwkwaliteit wat tegen. Het geheel weegt nauwelijks iets en is nagenoeg compleet uit plastic vervaardigd. Wat extra gewicht kan de stabiliteit van het lezen van discs verbeteren en geeft een speler ook wat meer premium gevoel mee. Maar, je betaalt er 140 euro voor dus als een groot minpunt zullen we dit niet beschouwen.

Over de afstandsbediening kan eigenlijk hetzelfde gezegd worden. Deze is zeer licht en compleet uit plastic vervaardigd. De belangrijkste functies zijn direct op de afstandsbediening toegankelijk en een mooi pluspunt is dat de mediaspeler-knoppen licht geven in het donker. Mocht de afstandsbediening je niet bevallen kun je altijd nog de Remote TV-app van Samsung gebruiken.. alhoewel.. zie volgende kopje.

Samsung BD-H6500 – gebruiksgemak

Wanneer je de Samsung BD-H6500 Blu-ray speler voor de eerste keer opstart wordt je door de belangrijkste instellingen geloodst, onder meer voor het koppelen met je thuisnetwerk en de smart tv-instellingen. De menu’s van de speler hebben ten opzichte van vorig jaar een kleine make-over gekregen, maar Samsung houdt nog steeds vast aan eenvoudig in een strak jasje. In alle menu’s is een duidelijke structuur te vinden en snel verdwalen zul je dus niet. Ook de navigatie door de menu’s verloopt soepel en bij de meeste opties wordt een korte omschrijving gegeven waardoor je weet wat je nu eigenlijk aanpast.

Het beginscherm van de BD-H6500 is een smart tv-interface die speciaal voor Blu-ray spelers en home cinema systemen ontwikkeld is. We zien hier dus niet de nieuwe smart tv-interface terug die op de 2014 Smart tv’s van de Koreaanse fabrikant te vinden is. Samsung heeft het bewust een stuk eenvoudiger gehouden maar biedt alsnog toegang tot veel interessante features en functies. Het beginscherm bestaat uit een icon voor de instellingen, aanbevolen apps, ‘Mijn Apps’ en segmenten voor de Blu-ray disc die in de lade ligt, content van video on demand-diensten, multimedia en Samsung Apps. Onder het volgende kopje gaan we dieper in op het smart tv-platform.

Het laden van Blu-ray discs gaat redelijk snel, en met de snelle start-functie kun je binnen 10 tot 15 seconden een film bekijken. Ook met de snelheid van de software zit het wel goed. De BD-H6500 is snel genoeg om comfortabel door de smart-functies, de apps en de menu’s te bladeren en ook input op de afstandsbediening wordt acuut geregistreerd en uitgevoerd. Kortom, qua gebruiksgemak zit het redelijk goed.

Samsung SmartView-app

Onder dit kopje had ik graag willen omschrijven hoe de ervaringen met de SmartView-app van Samsung zijn. Hiermee zou de tv namelijk bediend moeten kunnen worden. Echter, het is helaas niet gelukt een app te vinden die ook daadwerkelijk met deze speler werkt. Om te beginnen staat er al nergens omschreven welke app je precies moet hebben en daardoor wordt het al een lastig verhaal. We hebben twee versies van de SmartView-app voor iOS geprobeerd. Bij versie 1.0 kon er geen netwerkverbinding gelegd worden met de speler (of Samsung tv) en bij versie 2.0 werd alleen de tv herkend. Helaas een zeer slechte ervaring dus, iets dat we bij Samsung eerder al eens gemeld hebben. Vooralsnog is het ons onduidelijk of het nu mogelijk is de speler te bedienen en met welke app.

Advertentie

Samsung BD-H6500 – features

Smart tv

Zoals gezegd maakt Samsung op Blu-ray spelers en home cinema systemen gebruik van een uitgeklede versie van het smart tv-platform dat we van de tv’s van de Koreaanse fabrikant kennen. Het platform beschikt over één beginscherm waar je alle belangrijke snelkoppelingen kunt vinden. Op het beginscherm zie je rechts onderin een icon voor de instellingen van de speler, en onderin aan de linkerzijde aanbevolen (niet aan te passen) en ‘Mijn Apps’. Bovenin vinden we secties voor de disc die op dat moment in de lade zit, video on demand-content, media uit je thuisnetwerk en van usb, en een overzicht van alle apps (geïnstalleerd en te downloaden).

De video on demand-content sectie bestaat uit snelkoppelingen naar films en series van Pathé Thuis en MovieMax. Hier vind je informatie over een film en de mogelijkheid deze film bij een van deze diensten te bestellen. Het Multimedia-gedeelte biedt toegang tot mediabestanden die je op een usb-medium, een apparaat in je thuisnetwerk en in de cloud hebt staan. Het is mogelijk om met een Samsung-account bestanden van bijvoorbeeld je pc in de cloud op te slaan en zo via je Blu-ray speler of tv weer te geven. In de Samsung Apps-sectie vind je een overzicht van alle apps die op de speler geïnstalleerd staan en kun je middels categorieën zoeken naar nieuwe apps. Het app-aanbod van Samsung is voor de Nederlandse gebruiker interessant genoeg, met onder meer NPO, Netflix, Videoland, NOS, YouTube en RTL XL. Ook Spotify is aanwezig.

Smart-features

Natuurlijk beschikt de BD-H6500 over meer interessante features, waaronder AllShare Cast en AllShare Play waarmee je media vanaf een compatibel apparaat naar de speler gestreamd kan worden. Ook is er DLNA aanwezig waardoor je eenvoudig met apparaten in je thuisnetwerk verbinding kunt maken, en middels Screen Mirroring kun je het scherm van je smartphone of tablet weergeven op tv. Ook dit moet echter door het mobiele apparaat ondersteund worden. De mediaspeler van de BD-H6500 is eenvoudig in gebruik en biedt ondersteuning voor de meest populaire bestandsformaten, waaronder MPEG2/4, DivX HD, AVCH, MKV, WMV, FLAC, WMA, APE, OGG, AIFF, JPEG en MPO.

Een andere interessante feature is dat de BD-H6500 beschikt over ondersteuning voor de Samsung Sharp M7 en Shape M5 Multiroom speakers. Dit houdt in dat wanneer je deze speakers thuis hebt staan je ze draadloos met de Blu-ray speler kunt koppelen. Vervolgens kun je muziek of andere media draadloos over je WiFi-netwerk via de speakers weergeven.

Web browser

De BD-H6500 beschikt over een web browser waarmee je over het net kunt surfen. De browser is prima bruikbaar wanneer je even snel wat wilt laten zien en laadt ook redelijk snel. Echter, het is de bediening die het lastigst is. Met de afstandsbediening kom je gewoon niet snel bij bepaalde knoppen op websites, ondanks dat je een cursor vrij over het scherm kunt bewegen. Ook het invoeren van adressen gaat bijzonder traag. Voor diegenen die de browser toch graag willen gebruiken is er de mogelijkheid een muis en/of toetsenbord aan te sluiten.

Samsung BD-H6500 – beeldkwaliteit

Wanneer je een Blu-ray disc speler koopt dan koop je deze natuurlijk voor een goede weergave van zowel je dvd’s als Blu-ray discs. De BD-H6500 beschikt over een aantal opties voor het aanpassen van de beeldweergave maar eigenlijk hoef je hier niks aan te passen zodra je de speler aanzet.

SD-content

De kans is groot dat je nog een grote collectie dvd’s hebt en dus is het goed om te horen dat de BD-H6500 ook met SD-content prima uit de voeten kan. De speler verwerkt dvd-materiaal indrukwekkend goed, zonder verlies aan detail of andere ongewenste bij-effecten. Harde lijnen worden bijzonder strak weergegeven en ook snel bewegende beelden lijken nauwelijks een probleem te vormen voor deze speler. Met de upscale-functie zit het dus wel goed; uit dvd’s wordt het maximale gehaald.

HD-content

Natuurlijk laat de BD-H6500 pas echt zien wat hij kan wanneer je een Blu-ray disc in de lade legt. De speler laat een extreem goede indruk achter door het zeer strakke, schone en levendige plaatje. Er is geen enkele sprake van ruis of artefacten en ook snelle bewegingen van of in het beeld worden nagenoeg perfect opgevangen. Het plaatje is over het algemeen erg rustig maar zeer gedetailleerd en dynamisch. Ook zijn de grijsgradaties en zwartwaarden goed te noemen, waardoor ook in donkere delen van het scherm details zichtbaar blijven en je net wat meer gevoel van diepte krijgt. Met hd-materiaal worden kleuren overtuigend en natuurlijk weergegeven, zonder te verzadigd over te komen.

3D-content

Ook met 3D Blu-ray discs laat de BD-H6500 weinig te wensen over. De speler schotelt op de Panasonic TX-P60ZT60 plasma tv een prima 3D-ervaring voor, zonder noemenswaardige vormen van ghosting of crosstalk. Ook met 3D-materiaal worden snelle bewegingen vloeiend weergegeven, zonder verlies aan detail. Het 3D-beeld komt zeer scherp en levendig over, en ook is het 3D-effect overtuigend.

Samsung BD-H6500 – audiokwaliteit

Op het gebied van de audioweergave valt er ook niks te klagen. De Samsung BD-H6500 beschikt dan wel niet over 7.1-kanaals analoge uitgangen en moet het doen met een otpische- en een HDMI-output, maar dit is voldoende voor de koppeling met je receiver of home cinema set. De speler is voorzien van eigen decoders voor de high-resolution audioformaten maar kan ze ook bitstream richting een receiver streamen. Voor films en series biedt de speler een meer dan prima audioweergave, voor diegenen die gek van muziek zijn zal een stand-alone audiospeler nog altijd wat extra’s bieden, zowel qua kwaliteit als qua mogelijkheden.

Samsung BD-H6500 – conclusie

Alles bij elkaar genomen mag duidelijk zijn dat er maar weinig minpunten aan de Samsung BD-H6500 zitten. Het is jammer dat de communicatie over de smartphone-app vaak ontbreekt – ook bij andere merken –  en dat wij er dus niet uitkwamen om deze app werkend te krijgen. Ook had de bouwkwaliteit van de speler wat beter mogen zijn. Afgezien van dat biedt dit model een indrukwekkend goede beeldkwaliteit met zowel 2D- als 3D-materiaal, krijg je een prima functionerend smart tv-platform, verschillende smart-functies en een gebruiksvriendelijke interface. Kortom, de Samsung BD-H6500 is een meer dan prima Blu-ray disc speler voor diegenen die niet teveel uit willen geven.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Gebruiksvriendelijk en snel
  • Goede beeldkwaliteit

Minpunten
  • Bouwkwaliteit valt tegen

  • SmartView-app werkt niet / is niet te vinden
  • 4K-bestanden niet af te spelen

Reacties (2)