Review: Samsung BD-F7500 Blu-ray speler

30 juli 2013 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung-BD-F7500

Bij het grote assortiment aan tv's dat Samsung dit jaar naar Nederland gebracht heeft horen natuurlijk ook nieuwe Blu-ray spelers. De Koreaanse fabrikant introduceert verschillende modellen, waaronder de high-end BD-F7500. Deze Blu-ray speler beschikt onder meer over 3D weergave, Samsung's Smart tv platform, ingebouwd wifi en upscaling naar 4K-resolutie. De BD-F7500 heeft een adviesprijs van 299 euro en is daarmee één van de duurdere spelers die je momenteel kunt kopen, maar de speler wordt inmiddels aangeboden voor iets meer dan 225 euro.

Samsung BD-F7500 – Features en functies

De Samsung 2013 Blu-ray speler line-up bestaat uit vier nieuwe spelers waarvan de BD-F7500 het topmodel is. Deze Blu-ray speler is uitgerust met de nieuwste technieken en Samsung’s vernieuwde Smart TV platform. Zo krijg je onder meer de mogelijkheid om HD-content op te schalen naar de hoge 4K-resolutie maar daar heb je alleen wat aan als je ook een 4K Ultra HD tv hebt. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor 3D weergave en beschikt de speler over twee HDMI-uitgangen zodat je ook een receiver kunt koppelen die niet 3D- of 4K-ready is. Verder is er ondersteuning voor alle HD audioformaten, kun je browsen middels de ingebouwde web browser, is er de mogelijkheid om de Blu-ray speler te bedienen middels een applicatie voor smartphones en tablets, en kun je eenvoudig content delen middels technieken als DLNA en WiDi.

Samsung BD-F7500 – Design en aansluitingen

De BD-F7500 beschikt over een opvallend design dat bestaat uit zwarte en zilveren tinten. De voorzijde van de speler is compleet zwart met bovenin een aantal touch-knoppen. Een deel van de voorzijde kan naar beneden geklapt worden waarna de disc-lade en een usb-poort te voorschijn komen. Om de speler heen is een metallic lijst geplaatst die het geheel een premium look geeft. De Blu-ray speler is niet een van de dunste modellen maar dat is zelden een groot nadeel. Het geheel voelt wat licht aan maar dat neemt niet weg dat de bouwkwaliteit goed is.

Wat betreft de aansluitingen beschikt de BD-F7500 over twee HDMI-uitgangen. Hiermee kun je een receiver of home cinema systeem koppelen wanneer er geen ondersteuning voor 3D- of 4K-content is. Het geluid gaat dan via de ene HDMI-kabel richting de receiver of home cinema set, terwijl het beeld middels de andere HDMI-kabel richting de tv gaat. Aan de achterzijde vinden we ook nog een optische digitale uitgang terug, een ethernetpoort en 7.1-kanaals analoge audio-uitgangen voor het koppelen van een receiver/versterker. De afstandsbediening valt, net als bij vele andere Blu-ray spelers, wat tegen. De accessoire is wat aan de grote kant en voelt goedkoop aan. Wel functioneert de afstandsbediening prima, lichten de knoppen op in het donker en heb je direct toegang tot de meest belangrijke functies van de speler. Daarbij heb je de mogelijkheid om de speler te bedienen met een applicatie voor je smartphone of tablet.

Samsung BD-F7500 – Gebruik en Smart Hub

Hoewel Samsung al niet bekendstaat om lastige interfaces en onoverzichtelijke menu’s heeft de Koreaanse fabrikant de interface voor Blu-ray spelers nog maar iets eenvoudiger gemaakt. Je krijgt nog steeds toegang tot dezelfde secties, opties en onderdelen maar de weergave is een stuk gestructureerder en overzichtelijker. Het idee van de blokjes met content doet zelfs een klein beetje denken aan de touch-interface van Windows 8. Ook het navigeren door de interface gaat soepel en snel, mede dankzij de dualcore-processor, en alle functies zijn duidelijk omschreven zodat je ook weet wat je aanpast.

Vanuit het beginscherm krijg je direct toegang tot de belangrijkste onderdelen van de Blu-ray speler, waaronder film- en videocontent, applicaties en media die je vanaf andere apparaten binnen je thuisnetwerk kunt streamen. Ook vind je hier de meestgebruikte applicaties, toegang tot de web browser en natuurlijk de instellingenmenu’s van de Blu-ray speler. Ook de subweergaven met content, applicaties en andere media zijn vereenvoudigd waardoor je snel bij interessante apps en content kunt komen.

Het Smart tv platform dat we kennen van Samsung’s Smart tv is niet aanwezig, althans niet in zijn uitgebreide vorm. Zoals hierboven omschreven heeft Samsung gekozen voor een versimpelde weergave, zonder toeters en bellen. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht van wat de mogelijkheden zijn, welke apps beschikbaar zijn en welke content je vanuit je netwerk kunt streamen. Natuurlijk heb je wel toegang tot het grote aanbod van applicaties, met name ook veel applicaties die voor de Nederlandse gebruiker interessant zijn.

Middels AllShare is het mogelijk content te streamen vanaf een pc, tablet of smartphone binnen je eigen thuisnetwerk. Hiervoor kun je de ingebouwde wifi-module gebruiken maar ook is het mogelijk de speler middels een ethernetkabel te koppelen. Het overzicht van functies en menu’s valt hier wat tegen maar eenmaal in de lijst met beschikbare media aangekomen gaat het streamen van content zonder problemen. De speler ondersteunt een grote hoeveelheid bestanden, waaronder AAC, MP3, WMA, MPEG2/4, DivX (HD), AVCHD, MKV, WMV en MPO.

Hoewel deze functie wellicht onder het kopje beeldkwaliteit hoort wil ik het toch hier behandelen. De speler beschikt namelijk over de mogelijkheid om SD en HD materiaal op te schalen naar een 4K Ultra HD resolutie. Dit is een op het eerste gezicht leuke feature maar hou er wel rekening mee dat je hiervoor een 4K Ultra HD display nodig hebt en deze zijn momenteel nog aan de prijzige kant. Helaas hebben we deze functie dan ook niet kunnen testen.

Een andere nieuwe feature is Miracast, al maakt Samsung hier een eigen standaard van in de vorm van AlllShare Cast. Dit houdt simpel gezegd in dat je een smartphone of tablet die ook met AllShare Cast is uitgerust (een toestel van Samsung dus) draadloos kunt koppelen met de speler, zonder tussenkomst met een wifi-netwerk. De speler en smartphone of tablet communiceren direct met elkaar en middels één druk op de knop kun je het scherm van je smartphone of tablet spiegelen op tv middels de speler. Helaas werd onze Galaxy Tab 3 (7.0) niet herkend dus deze functie hebben we niet kunnen testen.

De BD-F7500 beschikt over een dualcore-processor die het navigeren binnen de interface snel en soepel maakt maar blijkbaar heeft deze processor ook invloed op te laadtijden. Zo laden de meeste Blu-ray discs binnen 30 seconden en dat is toch weer 10 seconden sneller dan de Panasonic DMP-BDT330 die we eerder aan een review onderwierpen.

Als laatste punt wil ik kort toch nog even de ingebouwde web browser noemen, maar helaas niet omdat deze zo goed is. De browser is leuk om even snel iets te laten zien maar voor overige zaken is deze veel te traag, worden niet alle websites op de juiste manier weergegeven en blijft het allemaal te vaak hangen. Dit alles komt de gebruikservaring helaas niet ten goede.

Samsung BD-F7500 – Beeldkwaliteit

Het allerbelangrijkste van een Blu-ray speler is natuurlijk de beeldkwaliteit, maar we hebben al eens eerder aangegeven dat het wat deze apparaten betreft nog maar weinig uitmaakt of je nu een high-end model van Samsung, Panasonic, LG, Philips of Sony hebt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar de grotere fabrikanten hebben de beeldweergave van Blu-ray spelers redelijk goed onder de knie en moeten zich van elkaar onderscheiden met andere functies. Dat betekent echter niet dat we gewoon aannemen dat de BD-F7500 een goede beeldkwaliteit biedt.

Gelukkig weet de Blu-ray speler ons al snel gerust te stellen, zelfs wanneer we in eerste instantie een DVD gebruiken om de upscaling-functie te beoordelen. Zonder al teveel introductie van ruis en artifacts weet de speler het beeld aardig scherp en overtuigend neer te zetten. Kleuren zijn natuurlijk, details blijven goed behouden en over het algemeen is de weergave van DVD-materiaal redelijk schoon. Echter is de motion handling, of het opvangen van snel bewegende objecten en beelden, niet bijzonder goed. Hier en daar worden details en objecten daardoor uitgesmeerd.

Natuur is deze speler bedoeld voor de weergave van Blu-ray discs en op dat vlak laat de BD-F7500 zien waarom er een premium prijskaartje aanhangt. Wanneer je een Blu-ray disc afspeelt is er nauwelijks tot niets op te merken dat niet bevalt of dat beter kan. Zo worden beelden zeer dynamisch weergegeven, met een echt gevoel van diepte en levendigheid. De kleurweergave is realistisch en de weergave van details overtuigend. De zwartwaarden worden indrukwekkend diep gehouden en ook in schaduwen en donkere delen op het scherm blijft de weergave van subtiele details behouden. Gelukkig weet de speler native HD-materiaal prima te verwerken wanneer het aankomt op snel bewegende objecten en beelden, waardoor het uitsmeren van objecten en details niet voorkomt.

Ook op het gebied van 3D weergave is de BD-F7500 een zeer goede speler. In tegenstelling tot de modellen van vorig jaar is er nauwelijks sprake meer van crosstalk en de diepte die weergegeven wordt is overtuigend. In 3D-modus worden objecten en texturen haarscherp weergegeven, blijft het contrast op indrukwekkend hoog niveau en is de weergave vloeiend en dynamisch. De 2D-naar-3D conversie functie is leuk maar met name een feature die je zo nu en dan eens aanzet. Een echt overtuigend 3D-effect wordt er niet door gecreëerd en soms zorgt het juist voor een onrealistische weergave.

Samsung BD-F7500 – Audiokwaliteit

Hoewel de echte audiofan waarschijnlijk een aparte CD-speler inzet voor muziek voldoet de BD-F7500 Blu-ray speler prima voor het zo nu en dan beluisteren van een CD of het streamen van muziek. Stereo content wordt weergegeven met voldoende detail en klinkt overtuigend helder en dynamisch. Het ontbreekt echter wat aan de souplesse die je met high-end stereo-componenten kunt krijgen. Voor film is de speler meer dan voldoende wanneer je een indrukwekkend, krachtig en dynamisch geluid wilt hebben. Met name wanneer je zelf zorgt voor de juiste input in de vorm van DTS-HD Master Audio of Dolby TrueHD weet de BD-F7500 met een echte ‘punch’ weer te geven. Daarbij is de surround-weergave voldoende dynamisch om je in een film onder te dompelen.

Samsung BD-F7500 – Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan is de Samsung BD-F7500 een boven gemiddeld goede Blu-ray speler. Puur kijkend naar de beeldkwaliteit en audiokwaliteit zijn er concurrenten die voor iets minder geld nagenoeg hetzelfde bieden, waaronder Panasonic met de DMP-BDT330, maar met de BD-F7500 sla je de plank absoluut niet mis. Het grote voordeel van een Blu-ray speler van Samsung is dat je toegang hebt tot een zeer gebruiksvriendelijk Smart tv platform met een groot aanbod van applicaties. Tel daar de streamingmogelijkheden, de 4K Ultra HD scaler en de twee HDMI-uitgangen bij op en je hebt een compleet apparaat dat absoluut aan te raden is.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk en snel
  • Twin-HDMI functie

Minpunten
  • Web browser traag en buggy

  • Relatief duur
  • Minimaal en verouderd Smart TV platform

Reacties (0)