Review: Philips Screeneo HDP1590 projector

17 juni 2014 + 10 minuten 1 Reacties
Philips-Screeneo-review-2

In deze review kijken we naar de Philips Screeneo HDP1590TV, een short-throw projector die een beeld van maximaal 100-inch kan weergeven.

Het is alweer even geleden dat we een projector (of beamer) aan een review onderworpen hebben en daarom kijken we in deze review naar de nieuwe Philips Screeneo HDP1590, een zogenaamde short-throw projector die op korte afstand een groot formaat beeld kan projecteren. Daarbij draait dit model op Android-software en is hij rijkelijk uitgerust met aansluitingsmogelijkheden.

Philips Screeneo HDP1590 – specificaties

Wanneer je graag een groot formaat televisie wilt maar niks ziet in een grote kast aan de muur dan is een projector een ideale oplossing. Een short-throw projector is helemaal ideaal want deze hoef je niet per se aan het plafond te bevestigen of achterin de kamer te zetten. Je zet de projector vlak voor de muur en vervolgens krijg je een beeld tot wel 100-inch voorgeschoteld. Dit is dan ook de kernfunctie van de Philips Screeneo HDP1590TV.

Voor een prijs van momenteel 1.599 euro krijg je een rijkelijk uitgeruste projector met diverse aansluitingsmogelijkheden. Het apparaat is voorzien van een led-lamp die op een afstand van 10 centimeter al een beeld van 50-inch kan weergeven. Schuif je de projector verder weg dan kun je op een afstand van zo’n 40 centimeter een beeld met een diagonaal van 100-inch weergeven. De resolutie van het beeld is 1.280 bij 800 pixels. De projector is uitgerust met een eigen luidsprekersysteem, komt met een fraai handvat om het geheel te verplaatsen, is voorzien van drie HDMI-ingangen en beschikt over een ingebouwde WiFi-module. De projector draait op Android 4.2-software en biedt toegang tot een klein aantal apps.

Overigens is het niet onbelangrijk nogmaals te benadrukken dat deze projector beschikt over een led-lamp. Het grote voordeel hiervan is dat de levensduur van een paar duizend uur verlengd wordt naar zo’n 30.000 uur. Kortom, de lamp moet nagenoeg de complete levensduur van het apparaat meegaan. Daarbij zorgt een led-lamp voor minder energieverbruik, iets waar we tegenwoordig natuurlijk ook op moeten letten.

Philips Screeneo HDP1590 – design

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat de Philips Screeneo HDP1590TV een projector is. Het compacte apparaat doet meer aan als een speakerdock, met name door de gril die rondom het apparaat geplaatst is. Maar even goed zoeken en je ziet aan de binnenkant een netjes weggewerkte led-lamp zitten. De projector is zeer fraai afgewerkt en is aan de achterzijde voorzien van een bruin handvat waarmee je de projector eenvoudig kunt verplaatsen. Overigens wordt er ook een handige tas meegeleverd. Het geheel is een kleine 34 centimeter breed en zo’n 15 centimeter hoog.

Het apparaat is aan de achterzijde voorzien van verschillende aansluitingsmogelijkheden, waaronder twee HDMI-poorten, twee USB-poort en de antenne-aansluiting voor de ingebouwde DVB-T tuner. Als je het klepje met het logo aan de voorzijde naar beneden schuift komen er nog meer aansluitingen tevoorschijn, waaronder een extra HDMI- en USB-poort. Ook vind je hier de koptelefoonaansluiting.

Philips Screeneo HDP1590 – gebruik

Er wordt geen uitgebreide handleiding met de Philips Screeneo HDP1590TV meegeleverd maar heel lastig is het gebruik niet. Met de quick-start manual kom je een eind en online is natuurlijk wel een handleiding te vinden. Wanneer de standby-knop drie seconden ingehouden wordt start de projector op en binnen enkele seconden zit je in het menu. Na een aantal simpele instellingen kom je in een interface met diverse icons, waaronder alle inputs, de browser, de instellingen en de DLNA-mogelijkheden. De interface is vrij overzichtelijk en de icons maken meteen duidelijk wat je kunt verwachten. Ook het instellingenmenu is vrij simpel, waardoor je bijvoorbeeld direct kunt verbinden met je thuisnetwerk en het internet. Helaas wordt er bij belangrijke instellingen niet omschreven waarvoor ze precies dienen, iets dat voor de beginnende gebruiker toch wel handig is.

Met de algemene interface zit het dus wel goed, maar het probleem zit hem in het feit dat de projector op Android draait. Bij het kijken van een film of het streamen van wat content zal je hier weinig van merken maar zodra je het icon van Android opent kom je een aantal bekende icons tegen. Zo is hier onder meer de browser, een agenda en e-mail app (?!), YouTube en een APK-installer te vinden. Dat klinkt natuurlijk leuk en aardig maar in feite stelt het weinig voor. Ja, je kunt een YouTube-video opzoeken en je kunt theoretisch gezien browsen, maar van harte gaat het niet. De navigatie met de afstandsbediening is der mate problematisch en lastig dat dit al snel frustrerend wordt. Daarbij kwam het nogal eens voor dat de input op de afstandsbediening niet doorgevoerd werd. Voeg daar aan toe dat de browser dingen als in-frame knoppen, scroll-menu’s en ingewikkelde menu’s niet (juist) herkend en het is een vervelende ervaring.

Maar, je zou zeggen dat je dan wat andere apps installeert om te kijken of deze wellicht een betere ervaring bieden. Dit is theoretisch gezien mogelijk maar helaas beschikt de Philips Screeneo HDP1590TV niet over een app store, geen Google Play Store dus. Je kunt via een omweg via de APK-installer en een APK-bestand op een USB-stick zelf aan de slag gaan maar dit zie ik de gemiddelde consument met een beamer niet snel doen. Het zijn gewoon teveel stappen, waar het ook gewoon simpel met een app store verholpen had kunnen worden. Daarbij waarschuwt Philips zelf ook nog eens dat het niet verstandig is om bestanden uit onbekende bron te installeren… Jammer, want dat is een gemiste kans.

De projector is voorzien van ingebouwd WiFi met Miracast en DLNA ondersteuning, USB-poorten, Bluetooth en 4GB aan intern opslaggeheugen. Mocht je dus toch de browser willen gebruiken dan is het mogelijk om een (Bluetooth-)keyboard aan te sluiten. Echter, zowel mijn keyboard als mijn muis werd niet herkend en dus bleef de werking met de afstandsbediening frustrerend. Hetzelfde geldt voor het spelen van games, als je alle stappen doorlopen hebt om deze via de omweg te installeren. Je zou voor een comfortabele bediening van deze games een Bluetooth-controller kunnen aansluiten.

Maar, al te negatief gaan we over het gebruik niet worden want de projector heeft vanzelfsprekend ook positieve punten. De ondersteuning van digitale media bijvoorbeeld. Je kunt eenvoudig media streamen vanaf een server in je thuisnetwerk dankzij DLNA en je kunt een usb-stick aansluiten. Er wordt een groot aantal bestandsformaten ondersteund, waaronder ook MKV-bestanden. Hoewel de projector over redelijke speakers beschikt is het mogelijk externe speakers fysiek of via Bluetooth aan te sluiten.

Philips Screeneo HDP1590 – beeldkwaliteit

De Philips Screeneo HDP1590TV is zoals hierboven omschreven uitgerust met een led-lamp die een contrast van 100.000:1 en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels biedt. Die resolutie is aan de lage kant en zal voor velen toch een afknapper zijn. Aan de andere kant krijg je met dit apparaat wel zeer eenvoudig een 50-inch scherm op een afstand van 10 centimeter en als je 40 centimeter ruimte hebt kun je een 100-inch scherm laten weergeven. Daarbij is de projector voorzien van verschillende instellingen om de weergave te optimaliseren, waaronder de keystone-correctie, de helderheid en het contrast. Ook is de kleur van de muur te selecteren voor een optimale kleurweergave en zijn er een aantal presets voor de beeldweergave, waaronder een bioscoopmodus. Voor de geavanceerde gebruiker zijn er instellingen voor de kleurruimte, gamma en de kleurtemperatuur, al zijn deze instellingen in de vorm van presets.

Wanneer je een projector als de Philips Screeneo HDP1590TV hebt dan wil je natuurlijk een zo groot mogelijk beeld weergeven, zeker in een maand als deze met alle WK-wedstrijden. Met een 100-inch scherm wordt het echter al snel duidelijk dat de resolutie aan de lage kant is. Het grote beeld komt nogal soft en soms zelf wazig over. Daarbij is de helderheid niet bijzonder hoog af te stellen, zeker niet zonder aan beeldkwaliteit in te leveren. Wanneer je overdag comfortabel een film wilt kijken en de helderheid maximaal openzet (niet aan te raden) dan heeft de projector er al moeite mee om tegen het licht op te boksen. In de avond is dit probleem een stuk kleiner maar wordt wel direct duidelijk dat er qua contrast nog heel wat te winnen valt. De projector weet zwarttinten niet optimaal weer te geven waardoor ze nogal grijzig en dof overkomen. Ook de grijsgradaties in donkere delen van het scherm vallen tegen waardoor subtiele details in films soms verloren gaan. Over het algemeen mist het beeld dus net die extra dynamiek om een film van het scherm (de muur) te laten spatten, al kunnen de primaire kleuren weer té verzadigd overkomen. Ja, een projector komt qua contrast vaak niet in de buurt van een high-end plasma of lcd tv maar toch laat dit model, zeker kijkend naar de prijs, te wensen over. Voor dat geld mag je toch een hoger contrast, een hogere helderheid en een dynamischer plaatje verwachten.

Overigens beschikt de Philips Screeneo HDP1590TV ook over 3D-weergave. Er wordt één actieve 3D-bril meegeleverd dus je kunt in ieder geval zelf meteen van een 3D-film genieten. Dat genieten wordt echter beperkt door wederom dat lage contrast en die lage helderheid. Een actieve 3D-bril heeft over het algemeen een hoge helderheid nodig omdat de glazen zelf het licht al dimmen. Wanneer je dit combineert met de lage helderheid van de lamp dan komt dit de 3D-ervaring niet direct ten goede. Overigens is er van crosstalk nauwelijks sprake, een positief punt dus. De meegeleverde 3D-bril zit comfortabel maar laat aan weerszijden teveel open ruimte zodat licht in je ogen valt en ook de 3D-ervaring niet ten goede komt.

De Philips Screeneo HDP1590TV is een relatief stille projector. Wanneer er een stilte moment plaatsvindt in een film hoor je hem wel maar tijdens normaal tv- en film-kijken zal de projector niet te aanwezig zijn. Ook straalt de projector wel iets van warmte uit maar niks om als uitgebreid te omschrijven.

Philips Screeneo HDP1590 – audiokwaliteit

De speakers hebben we al kort even behandeld en zijn een aardig pluspunt van deze projector. De Philips Screeneo HDP1590TV is voorzien van stereoluidsprekers aan de zijden van het apparaat en een ingebouwde subwoofer. Voor een projector met ingebouwde speakers komt hier een heel aardig geluid uit. Het ontbreekt net wat aan detail in de hoge en lage tonen maar dialogen zijn goed verstaanbaar en zelfs muziek klinkt niet onaardig. Ideaal omdat je de projector ook kunt verplaatsen en dus niet altijd per se vast wilt zitten aan een gekoppeld speakersysteem. Gelukkig zijn er voor de fanatieke gebruikers en home cinema-fans wel fysieke en draadloze mogelijkheden een externe luidspreker of een home cinema luidsprekersysteem aan te sluiten.

Philips Screeneo HDP1590 – conclusie

Alles bij elkaar genomen mag duidelijk zijn dat de Philips Screeneo HDP1590TV niet de ultieme projector voor de echte home cinema-enthousiasteling is. De projector laat met name op het gebied van beeldkwaliteit teveel steken vallen, maar ook de invulling van Android en de bijbehorende apps is mager. Maar, aan de andere kant is het wel een ideaal apparaat om zo nu en dan eens een wedstrijd of een livestream ergens te projecteren, waar je maar wilt en zo groot als je wilt. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om al je media fysiek aan te sluiten of draadloos te streamen, en is de audiokwaliteit boven gemiddeld goed. Tel daarbij de lange levensduur van de lamp en het compacte formaat op en je hebt een prima mobiele projector voor diegenen die niet veel eisen stellen aan de beeldkwaliteit maar gewoon een groot beeld willen en een projector waarop alles direct weergegeven kan worden. Als beeldkwaliteit wel bovenaan je lijstje staat kun je voor minder geld een betere projector krijgen.

6.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede audiokwaliteit
  • Veel aansluiting- en streamingmogelijkheden
  • Groot scherm op korte afstand

Minpunten
  • Bediening soms frustrerend

  • Android voegt weinig toe
  • Beeldkwaliteit is ondergeschikt

Reacties (1)