Review: Philips 65OLED973 OLED-tv

14 maart 2018 + 10 minuten 22 Reacties
Philips-OLED-973

De Philips 65OLED973 is het nieuwe topmodel in de 2018 Philips OLED line-up. Hij is voorzien van een geïntegreerde soundbar, HDR10+, en Android TV (Nougat v7). Dit model is enkel verkrijgbaar in een 65-inch schermformaat.

Philips 65OLED973 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x HDCP2.2), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch
 • digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac 2×2) ingebouwd, Android TV (7.0 Nougat), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
 • Afmetingen: 1.462 x 907 x 269 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 31,5 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 192 / 0,3 watt (Energielabel B)
 • Adviesprijs: 4.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2018 Philips  oled tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 65OLED973 – design

Voor dit nieuwe topmodel koos Philips een opvallend nieuwe insteek. Het scherm zelf gebruikt een design dat sterk herinnert aan het ‘picture on glass’ design van LG. Het OLED-paneel kleeft als het ware tegen een glazen achterplaat die een vijftal millimeter uitsteekt voorbij de rand van het scherm. De volledige achterzijde is metaalgrijs afgewerkt, net zoals de behuizing van de elektronica en de voet. De Ambilight leds zijn achteraan bevestigd op een aparte rail die rondom het volledige scherm gaat.

De meest in het oog springende keuze hebben we voor het laatst gehouden. Het toestel is voorzien van een soundbar die verwerkt zit in de voet. De voorzijde van de soundbar is bekleed met een mooie grijze stof, en de rest van de voet is net zoals het scherm afgewerkt in metaalgrijs. De voet/soundbar zit vast aan het toestel maar kan ook gekanteld worden in geval je het scherm aan de muur wenst te bevestigen.

Advertentie

De voet is erg groot, maar door de geringe hoogte, goede vormgeving en mooie materiaalkeuze stoort dat van voor bekeken eigenlijk niet. Achteraan is de voet wel vrij diep. Hij bevat bovendien de aansluitingen die allemaal naar de achterwand wijzen, waardoor je het toestel toch redelijk ver van de muur moet plaatsen.

Een voorzichtige inschatting is dat de rug van het scherm ongeveer 25 cm van de muur verwijderd is. Kies je voor wandmontage, dan plaatst de constructie van de voet het scherm ook redelijk ver van de muur.

Aansluitingen

De aansluitingen bevatten geen verrassingen. Zoals gezegd zitten ze in de voet, en wijzen ze allemaal naar de achterwand. Dat kan tijdens het opstellen wat problemen veroorzaken als je het scherm te dicht tegen de muur zet. De aansluitingen staan redelijk in het midden van het scherm, en achter een 65 inch scherm reiken om een kabel in te pluggen is een uitdaging.

Even het scherm verschuiven is de aangewezen oplossing. Voor de HDMI-aansluitingen zal dat niet zo erg zijn (dat doe je niet regelmatig), maar voor een USB-apparaat of een hoofdtelefoon is dat lastiger. Ook al staan die aansluitingen het dichtst bij de rand, de bereikbaarheid en zichtbaarheid is beperkt. Je kunt natuurlijk steeds een verloopkabel aansluiten en die laten liggen, zodat je niet telkens achter het toestel moet knoeien. De tv beschikt ook over een draadloze netwerkaansluiting en Bluetooth (voor draadloze keyboards).

Philips 65OLED973 – gebruiksgemak

De 2018 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 7 (Nougat). Die brengt ondersteuning voor het HLG-formaat voor HDR, wat later belangrijk kan worden voor HDR tv-uitzendingen. Je kan nu ook met meerdere Google-accounts inloggen. Maar tijdens de installatie merken we een feature die kennelijk verdwenen is. Wanneer je een Google-account instelt moet je een gebruikersnaam en paswoord intypen. Op eerdere versies kon je eenvoudig via je smartphone vragen om je televisie te configureren. Dat blijkt nu niet meer mogelijk. Vermits je dit maar een keer doet is het geen groot nadeel, maar het is wel een stap achteruit.

Afstandsbediening

Philips levert twee afstandsbedieningen mee met 65OLED973. We hadden bij dit topmodel de iets luxueuzere versie verwacht die ook bij de POS9002 zat. Maar de klassieke remote met toetsenbord aan de achterzijde lijkt ons dezelfde versie als die van de PU7502. Deze is iets breder, waardoor hij ook voelbaar groter is, en ligt iets minder goed in de hand. De toetsen hebben ook een vrij harde aanslag. Een iets zachtere aanslag zou het comfort verbeteren. Deze remote werkt uitsluitend met infrarood, ook voor het toetsenbord aan de achterzijde, dus goed richten blijft noodzakelijk. Door IR-zenders in de lange zijde te stoppen is het toetsenbord relatief makkelijk bruikbaar, maar het blijft minder handig dan Bluetooth.

De tweede remote is een kleine smalle staaf, die ook met IR werkt maar als belangrijkste functie een ingebouwde microfoon heeft (die via Bluetooth werkt). Momenteel kan je eenvoudige zoekopdrachten inspreken, maar in de loop van dit jaar komt de Google Assistant (in eerste instantie met ondersteuning voor Engels, Duits, Frans en Italiaans, maar later dit jaar ook in het Nederlands) naar Android TV, en dan zullen er meer mogelijkheden komen voor de microfoon. Zo kan je rechtstreeks zoeken in andere toepassingen, en bijvoorbeeld je Hue lampen aansturen via stemcommando’s.

Hoe leuk dat ook lijkt, toch zijn we niet enthousiast over die kleine remote. De enige toetsen zijn volume +/-, Home, Back, een aanraakgevoelig deel dat als d-pad functioneert (het zilveren stuk boven de Back-toets), de microfoon toets, en een aan/uit toets. Lang drukken op de Home toets brengt je naar het tv-menu, en lang drukken op de OK-toets (de touchpad) brengt een opties menu op. Toch vereisen veel acties intensief gebruik van de d-pad. En dat allemaal met een aanraakgevoelige toets die regelmatig dienst weigert, en waar je soms per ongeluk een klik in plaats van een veeg-actie doet, waardoor je een ongewenste actie selecteert. We zijn nooit fan geweest van dit soort touchpads net omdat ze op een remote zelden echt betrouwbaar werken. Deze is helaas geen uitzondering. Kortom, laat de klassieke remote zeker ook op tafel liggen.

Een goed alternatief is de Philips TV remote app voor je smartphone. Die geeft je toegang tot bijna alle tv-functies, je start er apps rechtstreeks mee op en hij beschikt over een microfoon functie en toetsenbord.

Philips 65OLED973/12 – features

Smart tv-platform

TP Vision besloot om in de 65OLED973 geen andere chipset te gebruiken, dus net zoals heel wat modellen van vorig jaar gebruikt deze televisie de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is een standaard chipset voor Android televisies. Over het algemeen volstaat die voor een vrij vlotte ervaring, maar we blijven het jammer vinden dat er in een topmodel zoals dit niet voor een krachtigere chipset gekozen wordt. Dat zou de ervaring naar een meer premium gevoel tillen. Nu wil de set wel eens haperen, al is dat uitzonderlijk, en dat zagen we uiteraard liever niet.

Advertentie

Tijdens onze eerste testen veroorzaakte de Amazon Video app een hele reeks problemen. Het toestel werd sloom, reageerde traag of niet meer op commando’s en de app veroorzaakte ook een deel foutberichten. Toen we de volgende dag opnieuw wilden testen bleek de app een update gekregen te hebben (herkenbaar aan het nieuwe icoon) en waren de problemen van de baan. Wie zijn toestel dus voor het eerst opstart, doet er goed aan om even geduld te hebben tot alle updates binnen zijn. De app weigert HDR-video te tonen, alhoewel dat wel zou moeten kunnen. Bij Netflix bekeken we probleemloos HDR-content.

Smart functies

De interface van Android TV (Nougat) is nog steeds onveranderd. Het Home scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies. Onderaan een rij met instellingen.

De Android Home toets staat rechts onder de D-pad. Philips gebruikt ook nog steeds een alternatief menu dat je activeert met de toets boven de d-pad. Dat is de snelste weg om een andere ingang te kiezen, de mediaspeler te starten, of andere functies voor live-tv zoals de zendergids, of opnames te bekijken.

De 65OLED973 is uitgerust met een enkele tuner en CI+-slot. Opnemen kan naar een USB harde schijf, maar opnemen en tegelijk een andere zender bekijken is onmogelijk.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. Helaas verplichte hij wel zo goed als alle video’s om het volledige scherm te vullen, en dit konden we niet corrigeren via de menu’s. Dat was op vorige modellen vreemd genoeg geen probleem, en wordt hopelijk opgelost bij een software-update. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.

Ambilight

Geen Philips tv is volledig zonder Ambilight. De driezijdige versie schijnt kleuren op de wand achter de televisie die overeenkomen met het beeld op het scherm. Zo lijkt het beeld nog groter. Hou er wel rekening mee dat je dus wat vrije ruimte moet laten rond het scherm om er maximaal van te genieten. Philips biedt verschillende modes, van zeer energetisch (game) tot eerder rustig (relaxed). Om je dansfeestjes wat pit te geven kan Ambilight ook audio volgen in plaats van video, of je kunt hem instellen als lounge-licht. Koppelen met je Hue-lampen hoort ook tot de mogelijkheden.

Sommige mensen vonden de Ambilight op de POS9002 te agressief. Alhoewel  het ons persoonlijk niet stoorde, lijkt ook deze versie mogelijk een lichtband te creëren op het plafond. Denk er aan dat je de helderheid en kleurverzadiging van Ambilight via de menu’s kunt aanpassen als je het effect wat wilt verkleinen.

Philips 65OLED973 – Beeldkwaliteit

De OLED973 reeks gebruikt, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog steeds het 2017 LG-paneel. Philips bevestigde dit, en vertelde er bij dat de verschillen met het nieuwe paneel sowieso erg klein zijn.

De andere OLED-toestellen (873 en 803) gebruiken wel het nieuwe 2018 paneel.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

BeeldBeeld GeavanceerdBeeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films

Advertentie

Kleur: 50
Contrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50

Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/HDR Upscaling: Uit/Aan*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Maximum*
Contrast: Dynamisch Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Films instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
 • HDR Upscaling: geeft een zeer licht HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd omdat je zo toch iets meer van de mogelijkheden van het scherm geniet.
 • HDR Perfect: Dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er een beperkt risico dat je wat highlights weg clipt. (alles boven 1000 nits) Persoonlijke smaak mag je hier leiden, maar laat minstens Minimum geactiveerd.
 • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten. Activeer in dit geval ook ruisreductie.
 • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
 • Motionstijl: Uit voor puristen, maar de ‘films’-stand gaf heel wat extra detail, vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Philips introduceerde vorig jaar zijn eerste, eigen beeldverwerkingschip, de P5. De chip heeft zijn sporen al verdiend in voorgaande modellen, en wordt dit jaar gebruikt in een aantal extra modellen, waaronder de OLED973. Kennelijk heeft Philips niet stilgezeten en is er toch een ander ‘getuned’ aan de chip, want de deinterlacing prestaties die in vorige testen nog hier en daar een steek lieten vallen, zijn nu uitstekend. Het toestel herkent snel en betrouwbaar alle belangrijkste frame-rates voor video en film.

De andere prestaties lijken ons grotendeels onveranderd. Het toestel werkt goed willekeurige ruis weg, en kan ook blokvorming in sterk gecomprimeerde videobestanden weghalen, al is hij in dat laatste geval iets minder sterk. We lieten de ruisonderdrukking voor beide instellingen op Minimum staan. De reden is eenvoudig, wie ook wat extra scherpte in zijn beeld wenst, moet de scherpte instelling minstens op 1 zetten (tot 2 vonden we het ok). Daarna haal je met de Ultra Resolution instelling nog een klein beetje extra definitie uit het beeld. Maar als je dan geen ruisonderdrukking activeert, brengt het scherm ook zonder pardon alle ruis beter in beeld.

OLED-tv’s scoren uitstekend bij bewegingsscherpte, maar laten nog steeds dat laatste beetje detail liggen dat de beste lcd’s wel kunnen tonen. Laat daarom minstens ‘Films’ geactiveerd als Motionstijl. Philips heeft overigens een uitstekend algoritme voor motion compensation, dus raden we zelfs aan om motionstijl op ‘Standaard’ te zetten. De ‘Vloeiend’ instelling creëert iets te veel zichtbare artefacten.

In de Film preset scoort deze televisie met een uitmuntende kalibratie. De grijsschaal is perfect neutraal, en levert de juiste kleurtemperatuur. Met een gemiddelde fout onder één (DE2000) is het resultaat zo goed alsof de tv net gekalibreerd is. De gammacurve zit netjes rond 2,2, dat is een goed compromis voor alle kijkomstandigheden. Wie bij iets verduistering kijkt en wat meer impact wenst, kan de gammawaarde in de gevorderde instellingen naar +1 of +2 zetten. Het beeld heeft een perfecte kleurweergave, en nagenoeg foutloze huidskleuren.

OLED-schermen verbergen al wel eens wat zwartdetail, maar daar is in de voorbije maanden duidelijk aan gesleuteld. Zelfs in erg donkere scènes zien we zo goed als alle detail. Geniet van het beeld van deze televisie, het is bijzonder knap.

HDR

Philips heeft zich in het kamp van HDR10+ gepositioneerd, deze televisie ondersteunt nu HLG, HDR10 en HDR10+. Het OLED-paneel levert in ‘Films HDR’ beeldmode een maximale helderheid van ongeveer 670 nits en kan pieken naar ongeveer 705 nits. Bij een volledig wit scherm haal je nog 145 nits, allemaal zeer typische scores voor de huidige OLED-panelen. Het kleurbereik klokt af op 97% DCI-P3, en 71% Rec.2020, dat is voorlopig nog steeds bij de beste prestaties tussen alle televisies, en ruim voldoende om een mooi en rijk HDR-beeld te tonen. Er is nog wat verbetering mogelijk in het saturatieverloop van de kleuren, maar het resultaat blijft prima.

Philips levert ook in de Film-HDR beeldpreset een goede kalibratie. De HDR Perfect-instelling staat standaard op minimum, wat betekent dat het scherm de HDR-beelden lichtjes helderder maakt, weliswaar zonder detail in helderste partijen te verbergen. Je kunt het uitzetten, maar dat maakt het beeld naar onze smaak te donker. Wil je nog meer punch (ideaal als je bij veel licht kijkt), zet dan HDR Perfect op maximum. Alle witdetail boven 1.000 nits wordt dan verborgen maar het beeld is aanzienlijk helderder. De meeste content wordt rond de 1.000 nits gemastered dus dat zal zelden een probleem zijn. Je mag deze instelling naar smaak aanpassen, maar we prefereren de minimum of medium stand.

SDR-content een HDR-effect geven doe je met ‘HDR-upscaling’. Het effect is beperkt, maar duidelijk zichtbaar, en een aanrader als je bij veel licht kijkt.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan blijken. Het scherm gaat goed om met reflecties, en heeft een neutralgrijze toon.

Gaming

In de film-mode meten we een lag van 55,8 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect ok is. In de game-mode zakt de lag naar 35,7 ms wat een uitstekend resultaat is. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 65OLED973 – Audiokwaliteit

Die impressionante soundbar legt de verwachtingen hoog. Wat onmiddellijk opvalt: ze munt uit in het midden en hoog. Zelfs in die mate dat we de klank aanvankelijk iets te scherp vonden. De soundbar legt uitstekend alle detail in de klank bloot, maar dat betekent ook dat hij genadeloos alle ruis, of klein lawaai van een live-opname in de verf zet. Uiteindelijk laten we de treble instelling een beetje zakken om dat effect wat te counteren.  Aan de lage kant is de bas goed aanwezig, maar zodra je het volume vrij ver open draait, blijft hij wat achter. Bij erg hoge volumes kan je de bassen zelfs licht oversturen.

Met dialogen, en vocaal werk is het geluid erg goed. Voor muziek zal het wat afhangen van je smaak en genre. De soundbar presteert aanzienlijk beter als je het volume niet te hoog zet (al zeggen we er wel bij dat dat voor de meeste omstandigheden nog zeker luid genoeg zal zijn). Filmsoundtracks kwamen erg goed uit de verf, zeker met de film geluidsmode. Het eindresultaat is goed, en een pak beter dan dat van de meeste andere televisies, maar blijft toch iets onder onze verwachtingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral en HDFury Vertex HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Philips 65OLED973 – Conclusie

De 65OLED973 van Philips komt met een nieuw design en een ingebouwde soundbar die ongetwijfeld het grote discussiepunt is. Ze is een vast onderdeel van het toestel, zelfs bij wandmontage. Ze drijft de totaalprijs behoorlijk op, en presteert goed, maar toch net iets onder onze verwachtingen. De prijs plaatst het toestel duidelijk in de hoogste regionen. Als ander minpunt stippen we de Android chipset aan, die mag in een topmodel best wat krachtiger zijn. En de kleine staafremote met zijn touchpad kon ons niet echt bekoren. Maar waar het telt, in beeldkwaliteit, is de Philips een uitstekende televisie, zelfs van referentieniveau. Het OLED-scherm levert prachtige kleuren, perfect zwart met uitstekend zwartdetail, en zeer goede bewegingsscherpte. De P5, Philips’ eigen beeldverwerkingschip, staat garant voor top beeldverwerking, zodat je met al je bronnen van indrukwekkend beeld geniet. Ambilight is een mooi en uniek extraatje.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Ambilight

Minpunten
 • Android chipset iets te zwak voor topmodel

 • Tweede, kleinere remote is onhandig
 • Prijs

Reacties (22)