Philips 55OLED805 – specificaties
- Wat: Ultra HD OLED-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, ARC, ALLM, 2K HFR), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 9.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 4th Gen P5 Processor met AI
- Afmetingen: 1.228 x 722 x 230 mm (incl. voet)
- Gewicht: 21,8 kg (incl. voet)
- Verbruik: 146 / 0,3 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 1.999 euro
Een compleet overzicht van de Philips 2020 OLED-modellen met hun specificaties vind je in de Philips 2020 oled tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.
Philips 55OLED805 – Design
Philips blijft grotendeels bij het design van vorig jaar (OLED804). Het slanke OLED-scherm heeft een fijne, metalen rand die naadloos ombuigt en overgaat in de rug. De opvallendste wijziging zit in de voetjes.
Het toestel staat nog steeds op twee elegante dwarsvoetjes, maar de scherp afgelijnde balkjes van vorig jaar zijn vervangen door afgeschuinde, afgeronde versies die een iets meer organische look hebben.
Dat is overigens niet het enige verschil. Philips heeft erkend dat die kleine voeten het zo goed als onmogelijk maken om een soundbar voor de tv te zetten. Daarom wordt het toestel nu geleverd met een adapter set waardoor het scherm wat hoger staat en er ruimte is voor een soundbar. Door de corona-perikelen zat die adapter helaas niet bij onze test set.
Philips 55OLED805 – Aansluitingen
Vier HDMI-aansluitingen is het gebruikelijke aantal voor een high-end tv. Philips blijft evenwel bij HDMI 2.0 aansluitingen, geen HDMI 2.1 versies. Alle vier de aansluitingen bieden ARC en ze zijn klaar voor Ultra HD HDR in de beste kwaliteit. De enige HDMI 2.1-feature die we wel terug vinden is ALLM.
De 55OLED805 is verder uitgerust met twee USB-aansluitingen, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Een hoofdtelefoonuitgang en digitaal optische uitgang maken de lijst volledig. Drie van de vier HDMI-aansluitingen, alle USB-aansluitingen en de hoofdtelefoonuitgang staan opzij. De andere aansluitingen staan achteraan en wijzen naar onder, ideaal voor wandmontage.
Philips 55OLED805 – Gebruiksgemak en smart tv
De Android chipset van de OLED805-serie is dezelfde als die op de modellen van vorig jaar. Het is de MT5887, met een quad-core ARM Cortex-A53, 2,5 GB RAM en de Mali G51 GPU. De chipset is krachtig genoeg om voor een vrij vlotte ervaring te zorgen, maar moet nog steeds de nieuwere Sony modellen voor laten op dit vlak.
De interface van Android 9 (Pie) organiseert alle content in kanalen die horizontale rijen innemen op het scherm. Deze kanalen kan je zelf aanpassen of verwijderen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden Android TV 9 verwijzen we je naar ons Android TV 9 achtergrondartikel.
De meeste instellingen zijn niet geïntegreerd in de Android menu’s, maar hebben nog steeds een eigen menu dat bovendien het hele scherm, of een groot deel van de linkerzijde vult. Dat is onhandig als je regelmatig in de instellingen speelt, maar voor de meeste gebruikers maakt dat weinig uit. De menu’s zijn wel overzichtelijk en navigeren vlot.
Afstandsbediening
Een nieuw jaar, een nieuwe afstandsbediening. Philips blijft op zoek naar de ideale zapper voor zijn tv’s. Het nieuwe model is lang en slank, met toetsen die perfect in het oppervlak van de remote verwerkt zijn.
De toetsen zijn verlicht, en de achterzijde is van Muirhead leder, twee details die de remote een tikje luxe geven. De verlichting activeert kort als je een toets indrukt, een ietwat onhandige keuze vermits je dus in het donker de eerste toets moet vinden. Sony pakt dat beter aan met een verlichting die activeert op basis van omgevingslicht en een bewegingssensor.
De remote van de OLED805-serie is erg licht, ligt fijn in de hand, en de toetsen zijn erg gemakkelijk in te drukken. Toch zijn we over het gebruiksgemak iets minder tevreden. De layout is redelijk, maar wordt gehinderd door die quasi naadloze toetsen. Omdat ze bijzonder makkelijk in te drukken zijn, en ze zo dicht bij elkaar liggen, gebeurt het gemakkelijk dat je een aangrenzende toets indrukt. Je duim dwaalt licht en het is zover. Zo drukten we meermaals per ongeluk op de ‘Home’ toets, terwijl we eigenlijk gewoon naar beneden wilden navigeren (de toets er vlak boven). Wie de ‘ingangen’ wil zien start soms per ongeluk Netflix op. Er blijft dus zeker ruimte voor verbetering.
Het toetsenbord dat we op veel Philips remotes vonden is verdwenen. De remote gebruikt Bluetooth voor de spraakopdrachten, maar werkt verder volledig via infrarood.
Functies
De OLED805 beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot, de OLED804 beschikte nog over een dubbele tuner. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk.
Je kijkt HDR via Netflix (Dolby Vision) en via YouTube (HLG en HDR10). De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.
Airplay 2, een feature die we bij veel andere merken vinden ontbreekt, maar Philips biedt wel een unieke feature, DTS Play-Fi. Je vindt het op alle 2020 tv-modellen, de nieuwe 8000 series soundbar en de W6205/W6505 WiFi-speakers. Later op het jaar komt Play-Fi ook op de 2019 tv-modellen. Play-Fi is een WiFi-gebaseerd multiroom systeem dat je ook kan gebruiken om draadloze surround te creëren. Aangesloten toestellen kunnen van verschillende merken zijn, niet enkel van Philips. Vanuit de Play-Fi app op je smartphone kan je allerlei muziekdiensten streamen naar de tv en/of aangesloten speakers. Play-Fi biedt je ook de unieke optie om niet alleen streaming diensten, maar ook het geluid van je tv naar een aangesloten speaker te streamen.
De lijst met DTS Play-Fi apparaten is eerder beperkt, maar het lijkt ons handige zet van Philips om onmiddellijk de link te leggen met zijn audio-afdeling, en een open eco-systeem te kiezen zodat je meer opties hebt.
Ambilight
Uiteraard beschikt de 55OLED805 over driezijdige Ambilight. De kleine leds spreiden hun gloed uit op de wand achter de televisie. Nieuwe features dit jaar zijn Ambilight Sleep, een mode waarbij de tv je met zacht licht en geluid in slaap wiegt. Ambilight Air is de nieuwe optie waarmee je de tv koppelt aan Philips’ nieuwe WiFi-speakers die ook over Ambilight beschikken.
Philips 55OLED805 – Beeldverwerking
De P5 beeldprocessor van Philips is ondertussen aan zijn vierde generatie toe. De nieuwe generatie voegt een vleugje AI toe aan de beeldverwerking. Concreet maakt de processor gebruik van een door AI getraind algoritme om aan beeldclassificatie te doen. De processor identificeert in welke mate het beeld in deze categorieën valt: Natuur, Gezicht, Beweging, Donker, en Andere. Op basis van die classificatie worden de algoritmes verder op in de beeldverwerking aangepast.
Deze klassering wordt in elke beeldmode uitgevoerd, maar Philips heeft ook een AI-beeldmode toegevoegd. In zijn default toestand is dat een equivalent van de Vivid beeldmode, maar je kunt hem aanpassen via een speciaal menu waar je eenvoudig bepaalt in welke mate je Contrast, Kleur, Scherpte, Source Perfection en Beweging wil laten optimaliseren. Het is een opmerkelijke keuze waarmee Philips veel ruimte geeft om het algoritme te tunen, en die wat toegankelijker is voor minder technische gebruikers. Maar anderzijds lijkt het ons ook erg verwarrend. Gebruikers denken misschien dat ze enkel in de AI-mode van de nieuwe voordelen genieten (neen dus, AI is altijd actief), en wie in de AI-mode zit wil misschien de kleurtemperatuur aanpassen, maar kan dat niet.
De implementatie moet dus iets duidelijker, maar de resultaten zijn in elk geval uitstekend. De OLED805 erft alle goeds van zijn voorganger, de OLED804 (lees de review hier). Hij scoort uitstekend op alle vlakken, maar ook zijn zwakke plek is gebleven. Kleurbanden blijven duidelijk zichtbaar, zeker in donkere scènes met lage kwaliteit zoals onze Game of Thrones scène. Met ‘MPEG Ruisonderdrukking’ op maximum verbetert dat sterk, maar verlies je ook veel detail. Je hanteert beter de Minimum of voor erge gevallen de Midden stand.
Waar andere fabrikanten met een OLED-aanbod dit jaar ook een nieuw soort Black Frame Insertion (wat is BFI) voorstellen, ontbreekt dit bij Philips. Dat klein beetje extra scherpte in snelle bewegingen zoals we het op de LG CX zagen loop je dus mis. Maar Perfect Natural Motion levert nog steeds uitstekende resultaten. Philips heeft wel wat met de namen van de motionstijlen gejongleerd. Wat vroeger de Films mode was is nu de ‘Echt Bioscoop’ mode. Die is ideaal voor de puristen, hij zet enkel 24fps bronnen die in een 60Hz beeldsignaal zitten om naar een 5:5 120Hz signaal, zonder motion interpolation. De nieuwe ‘Films’ beeldmode is eigenlijke de oude sport-mode, met minimale frame-interpolation, maar maximale ‘Perfect Clear Motion’ voor scherpe bewegende beelden. Persoonlijk prefereren we nog steeds ‘Standaard’ als beste compromis tussen schokkende pan-beelden en te vloeiende beelden.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Beeld | Beeld Geavanceerd | Beeld Geavanceerd |
Beeldmodus: Films
Kleur: 50 |
Kleur/Kleurverbetering: Uit Kleur/Kleurengamma: Normaal Kleur/Kleurtemperatuur: Warm Contrast/Contrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden Contrast/Perfect Natural Reality: Uit/Minimum Contrast/HDR Perfect: Uit Contrast/Perfect Contrast: Uit Contrast/Videocontrast: 100 Contrast/lichtsensor: Uit Contrast/Gamma: 0 |
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum Scherp Beeld/MPEG Artefactreductie: Minimum Motion/Motionstijl: Films/Standaard |
Philips 55OLED805 – Beeldkwaliteit
Op ons testmodel van de 55OLED805 zien we dat de pixelstructuur niet verschilt van die van vorig jaar. Dat was bijvoorbeeld bij de 65 inch LG CX wel het geval. Ondertussen hebben we ook een Sony A8 in huis en die heeft ook dezelfde pixelstructuur. Het lijkt er dus op dat 55 inch panelen niet veranderd zijn.
Het scherm had een uitstekende uniformiteit, en geen last van verticale strepen. Dat blijft echter mogelijk en hangt dus af van toestel tot toestel, al zeggen we er wel bij dat het uiterst zelden is dat je er in echte beelden last van hebt.
Ook Philips biedt de Filmmaker Mode aan, maar deze valt samen met de ‘Films’ beeldmode. Enerzijds vinden we dat goed, de Films beeldmode deed sowieso al alles wat Filmmaker mode moet doen, anderzijds is het wat onduidelijk aangezien je nergens de woorden Filmmaker mode aantreft. In het menu, onder General Settings, kan je ‘HDMI Auto movie mode’ activeren. De tv schakelt dan automatisch naar Filmmaker mode als een HDMI-bron dat signaleert.
De ‘Films’ beeldmode is zo goed als perfect gekalibreerd. De grijsschaal is perfect neutraal, en de kleurweergave quasi perfect. Opvallend is dat de OLED805 ook perfect alle zwartdetail toont. Deze beeldmode gebruikt een gammawaarde van 2,2 die eerder mikt op de doorsnee woonkamer dan op een verduisterde ruimte. Wie voor de echte filmervaring wil gaan, zet de gamma-instelling op +2 voor een gammawaarde van 2,4. Zo wordt het beeld iets donkerder en krijgt het wat meer pop. Het is in elk geval smullen van de knappe beelden.
Philips 55OLED805 – HDR
Sinds vorig jaar ondersteunt Philips naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision én HDR10+, een keuze die we nog steeds toejuichen. Zo ben je zeker dat je altijd de ruimste keuze hebt voor HDR. Dolby Vision IQ ontbreekt echter.
Philips zit traditioneel bij de kop van het peloton voor piekluminantie. In de HDR Film beeldpreset, én met de constrastmode ‘Geoptimaliseerd voor Beeld’ halen we een piekluminantie van ongeveer 805 nits op een 10% venster, en 944 nits op een 2% venster. Beide waardes worden bereikt na enige tijd, in normaal gebruik moet je daar vermoedelijk 50-80 nits af doen. Het blijft een knap resultaat, in lijn met vorig jaar. Een volledig wit scherm klokt af op 148 nits.
Het kleurbereik van de 55OLED805 zit op 91% DCI-P3 en 65% Rec2020. Dat is iets lager dan vorig jaar, en ook iets lager dan de andere OLED-concurrenten die we al testten. Het blijft uiteraard ruim voldoende voor een indrukwekkend HDR-beeld.
De HDR Film beeldmode is uitstekend gekalibreerd. Philips negeerde in voorgaande modellen alle metadata, maar dat is dit jaar veranderd. Metadata tot 4.000 nits wordt nu wel gerespecteerd, en alle witdetail is zichtbaar tot 4.000 nits, tenminste als je de ‘HDR Perfect’ instelling op Uit of Automatisch zet. De andere standen tillen helderheid licht op, ten koste van witdetail, zoals dat op vorige modellen het geval was.
HDR Perfect in de Automatisch stand kan je gebruiken als een vorm van dynamische tonemapping op HDR10-signalen. Op testbeelden zien we dat alle witdetail nog steeds bewaard blijft, maar dat het beeld wel helderder wordt. Ook op echte content zien we dat effect. Het beeld wordt steeds iets helderder, maar daardoor kan het lijken alsof je toch wat aan witdetail verliest. In sommige gevallen worden kleuren ook iets fletser. Onze persoonlijke voorkeur is om HDR Perfect toch in de Uit stand te laten, tenzij je echt de extra helderheid wilt.
Philips 55OLED805 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Het OLED-scherm biedt een zeer ruime kijkhoek, en gaat degelijk om met reflecties. Voor het beste resultaat blijft het wel aan te raden om invallend licht op het scherm te vermijden. In de Movie beeldmode meten we een lag van 73,3 ms, een redelijk maar nog steeds te hoog resultaat. In de game-mode zakt de lag naar 33,4 ms, voldoende voor heel wat gamers, maar Philips blijft in dit opzicht achter ten opzichte van de concurrenten.
Philips 55OLED805 – Geluidskwaliteit
Het geluidssysteem van de OLED804 is door de OLED805 overgenomen en licht verbeterd, onder andere door een iets grotere midrange luidspreker en tweeter die minder vervorming en krachtigere stemmen creëren. De woofermodule in de rug kreeg vier passieve radiatoren waardoor de bas nog rijker moet klinken.
Het 50 Watt soundsysteem levert in elk geval een mooie, volle klank. We gooiden er onmiddellijk onze muziek tegenaan en werden aangenaam verrast door een ruime, ademende basweergave. Stemmen klinken erg natuurlijk, en je kunt flink wat volume uit het toestel halen, alvorens hij in de hoogste volumes toch licht in vervorming gaat. Ook filmsoundtracks gaven een ruime, en meeslepende indruk. De OLED805 ondersteunt net als zijn voorganger Dolby Atmos. De surroundervaring is goed en hoorbaar, maar kan niet echt overtuigen, al kunnen we dat de OLED805 moeilijk als een minpunt aanrekenen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
Philips 55OLED805 – Conclusie
Is de 55OLED805 (OLED805-serie) een waardige opvolger van de OLED804? Hij erft heel veel zaken van zijn voorganger, zoveel is zeker, ook een paar zwakkere punten. De Android chipset die voor dit model toch wat krachtiger mocht, bijvoorbeeld. En hij worstelt nog steeds met kleurbanden in donkere, lage kwaliteitsbeelden. Dat zijn echter geen showstoppers vinden we. Waar we wel wat teleurgesteld zijn is het gebrek aan HDMI 2.1-aansluitingen en functies. Dat is vooral voor gamers een minpunt, maar het ontbreken van eARC kan ook voor filmliefhebbers een teleurstelling zijn. Philips heeft ook zijn remote een make-over gegeven en alhoewel die er nu wel wat knapper uitziet, zijn we minder tevreden over het gebruiksgemak.
Uitstekende punten krijgt de Philips 55OLED805 voor zijn algemene beeldverwerking. Die kreeg met de toevoeging van een vleugje AI nog wat extra spierkracht. Het toestel pakt ook uit met een erg accurate kleurweergave en indrukwekkend zwartdetail voor een fantastisch beeldresultaat. In HDR combineert de tv dat met een hoge piekluminantie en ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. SDR-beelden geef je met Perfect Natural Reality een knap HDR-effect. Het geluid klinkt op dit model alweer krachtiger, met een stevige scheut bas. Philips heeft in zijn design echter ook gedacht aan mensen die toch een soundbar willen gebruiken, de tv kan met behulp van een adapter set hoger geplaats worden. Tot slot heeft Philips met de toevoeging DTS Play-Fi zijn tv’s en zijn audioproducten in een keer een multi-room audiosysteem en draadloze surround gegeven.
De Philips 55OLED805 is voorzien van een competitief prijskaartje, vergeleken met de LG CX en Sony A8. Zolang gaming niet bovenaan je lijst staat maakt dat hem een erg aantrekkelijke kandidaat.
Reacties (8)