Review: Philips 46PFL8007K (PFL8007 serie) 3D LCD TV

06 oktober 2012 + 10 minuten 11 Reacties
Philips-PFL8007

Philips heeft dit jaar heel wat nieuwe LCD TV series op de markt gebracht. Het Nederlandse bedrijf, dat de TV tak onlangs ondergebracht heeft in TP Vision, heeft onder meer drie 'instap' series, drie middenklasse series en de high-end 9000 serie gelanceerd. In deze review kijken we naar de PFL8007 serie, onderdeel van de middenklasse series maar eigenlijk een high-end model.

De PFL8007 serie bestaat uit drie modellen dia qua specificaties overeenkomen; een 40, 46 en 55 inch variant. Voor deze review heb ik de 46 inch variant (46PFL8007K) tot mijn beschikking gehad, maar de prestaties en mogelijkheden gelden voor alle modellen. De PFL8007 serie TV’s beschikken onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting, actieve 3D weergave, een 800Hz beeldtechniek, Ambilight Spectra XL en een dual-core processor voor multitasking.

Philips PFL8007 – specificaties

De PFL8007 serie valt tussen de high-end PFL9707/PFL9607 serie en de PFL7007 middenklasse serie. De PFL9707/9607 serie modellen beschikken over net wat meer high-end specificaties als een moth-eye filter, een 1200Hz beeldtechniek, een hoger contrast en Direct LED achtergrondverlichting. De PFL7007 serie modellen lijken veel op de modellen uit de PFL8007 serie, maar in de PFL8007 modellen beschikken over extra features als ISF kalibratie, de Perfect Pixel HD techniek en een extra 3D bril.

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 serie. Meer informatie over de Philips PFL9707/9607 serie vind je in dit artikel.

PFL6007 seriesPFL7007 seriesPFL8007 series
SchermFull HDFull HDFull HD
LEDJaJaJa
Formaat32, 37, 42, 47, 55 inch40, 46, 55 inch40, 46, 55 inch
3DJaJaJa (+ 2D/3D conversie)
3D techniekPassief 3DActief 3DActief 3D
Two Player Fullscreen GamingJaJaJa
Picture Motion Enhancement400Hz800Hz800Hz
Smart TV applicatiesUitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning voor USB-toetsenbord en -muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid2 x 12Watt (RMS)2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage
WifiWifiWifiWifi
HDMI455
USB333
DLNAJaJaJa
TunerDVB-C, DVB-T, DVBT2, DVBS2 (alleen op de 8000-reeks), CI+
AfstandsbedieningAfstandsbediening met aparte knoppen voor 3D, Smart TV en Ambilight, remote control pass-through met EasyLink (HDMI-CEC), MyRemote App
Diepte TV29mm29mm29mm
Ambilight2-zijdig2-zijdig3-zijdig
EnergielabelA voor 32 inch A+ voor andere modellenA voor 40, 46 inch A+ voor 55 inchA voor 40 inch A+ voor 46, 55 inch
Accessoires4x 3D brillen bij 42, 47, 55 inch 2x 3D brillen bij 32, 37 inch Afstandsbediening Draaivoet1x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet2x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet Skype camera

De 46PFL8007 beschikt onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en micro dimming, een 800Hz beeldtechniek, Ambilight Spectra XL verlichting aan drie zijden, de Perfect Pixel HD Engine voor een vloeiende weergave, een dual-core processor, toegang tot het Philips NetTV Smart TV platform, actieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, geavanceerde ISF kalibratie mogelijkheden, USB opnamen, Two Player Full Screen Gaming, twee meegeleverde 3D brillen en een afstandsbediening met QWERTY keyboard.

Philips PFL8007 – design

Zoals we van Philips kennen is de PFL8007 uitgerust met een zeer fraai en vooral ook slank design. Net als andere fabrikanten volgt Philips de trend van steeds dunnere frames al is het één centimeter dunne frame van de PFL8007 niet zo slank als dat van de modellen van LG en Samsung. De TV is voorzien van een donkergrijze metallic afwerking die het geheel een elegante look meegeeft. De voet heeft dezelfde afwerking meegekregen en is ook de plek waar de speakers te vinden zijn.

Wat natuurlijk meteen opvalt is dat aan de randen van de TV de Ambilight LED’s verwerkt zitten. De PFL8007 beschikt over Ambilight Spectra XL wat inhoudt dat je het Ambilight effect aan drie zijden terugvindt. Ik heb het al in eerdere reviews aangegeven maar deze verlichting maakt de kijkervaring zeker comfortabeler en vooral rustiger.

Afstandsbediening

De TV wordt geleverd met een nieuwe afstandsbediening die over twee interessante features beschikt. Aan de bovenzijde is de afstandsbediening grotendeels zoals we deze van Philips kennen, maar wanneer je deze omdraait komt een QWERTY keyboard te voorschijn. Deze kun je gebruiken voor het eenvoudig invoeren van teksten, bijvoorbeeld in applicaties of de browser. Daarnaast beschikt de afstandsbediening over een zogenaamde cursor functie waarmee je door het wijzen naar de TV een cursor kunt bedienen zoals op de PC. Het is wat soms onhandig maar kan gebruikt worden door snel te navigeren binnen het Smart TV platform en apps.

Mocht deze afstandsbediening je niet bevallen dan biedt Philips ook de mogelijkheid om de TV te bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet.

Philips PFL8007 – gebruiksgemak

Als Philips ergens om bekend staat is dit wel het gebruiksgemak. De 46PFL8007 heeft overzichtelijke menu’s, biedt een handige set-up optie om alles optimaal af te stellen en beschikt natuurlijk over het gebruiksvriendelijke Smart TV platform van Philips. Het bladeren door menu’s en content gaat redelijk soepel (hier en daar wat vertraging) en de meeste instellingen zijn snel te vinden.

Als je op zoek bent naar geavanceerde kalibratie mogelijkheden kun je terecht in de ISF (Imaging Science Foundation) opties. Hier vind je opties als witbalans, kleurbeheer en instellingen voor de Perfect Pixel HD Engine. Voor de getrainde gebruiker zijn hier voldoende mogelijkheden om de TV helemaal naar wens in te stellen. De gemiddelde consument zal in ieder geval geen uur hoeven te besteden aan het optimaal afstellen en instellen van de TV. Wel moet opgemerkt worden dat de grote hoeveelheid instellingen en opties het voor de gemiddelde gebruiker onoverzichtelijk kan maken. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je met wat simpele aanpassingen de beeldkwaliteit wilt verbeteren.

Philips PFL8007 – features

De Philips PFL8007 modellen beschikken over een aantal interessante features, waaronder 3D weergave, 2D naar 3D conversie, Two Player Full Screen Gaming en het Smart TV platform. Overigens beschikken alle modellen in deze serie over een ingebouwde Wifi module waardoor je geen ethernet kabel hoeft aan te sluiten om verbinding te maken met je thuisnetwerk en het internet.

Smart TV

Ik heb het in eerdere reviews van Philips TV’s al aangegeven en ook nu moet ik het weer zeggen; Het NetTV platform van Philips is zeer gebruiksvriendelijk, ziet er goed uit en biedt een aardig aanbod van applicaties. Philips heeft het platform wel vernieuwd en voorzien van een nieuw personaliseerbaar beginscherm. Daarnaast moet nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. De PFL8007 modellen beschikken over een dual-core processor waardoor het schakelen tussen apps zeer vloeiend gaat, apps snel openen en het gehele platform snel reageert.

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

Media streaming

Het streamen van media vanaf een met DLNA gecertificeerde PC of NAS binnen het thuisnetwerk gaat zonder problemen. De TV beschikt over een ingebouwde Wifi module waardoor je zonder het gebruik van kabels verbinding maakt met je thuisnetwerk en het internet. Er is ook brede ondersteuning voor digitale bestandsformaten, waaronder AVI, MKV, MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, AAC, MP3, WMA, en JPEG. Het afspelen van 1080p materiaal veroorzaakt hier en daar wat haperingen, maar dat kan ook zomaar met de stabiliteit van het netwerk te maken hebbben. Opvallend is dat de TV blijkbaar geen externe of geïntegreerde ondertiteling kan uitlezen, iets waar je wel rekening mee moet houden.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Two Player Full Screen Gaming

Een interessante feature die we op steeds meer TV’s terug zien is de mogelijkheid om two-player games fullscreen op het scherm te spelen. Elke speler krijgt dus een fullscreen beeld voorgeschoteld waar je voorheen met een splitscreen moest werken. Dit is mogelijk door allebei een 3D bril op te zetten. Een nadeel van deze feature is dat je last hebt van een ghosting effect van het beeld dat de andere speler voorgeschoteld krijgt. Ook is de resolutie van de fullscreen beelden aan de lage kant.

Skype

Ook iets dat we steeds vaker terugzien is de mogelijkheid om Skype te gebruiken op je TV. Het mooie is dat Philips bij de 46PFL8007 een clip-on Skype camera levert die je op het frame van de TV kunt klikken. Hierdoor kun je middels de Skype applicatie eenvoudig videogesprekken voeren met familie of vrienden.

Philips PFL8007 beeldkwaliteit

De 46PFL8007 beschikt over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting. Daarbij maakt de TV gebruik van micro dimming, een soort local dimming techniek die voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast moet zorgen. Het paneel beschikt over een native 200Hz refresh rate maar Philips heeft dit middels de Perfect Motion Engine en de scanning backlight techniek weten op te schroeven tot 800Hz.

Zorgt dit alles ook voor een indrukwekkende beeldkwaliteit? Absoluut. De PFL8007 is een van de beste TV’s die ik de afgelopen maanden voorbij heb zien komen, puur kijkend naar de beeldkwaliteit. Voor een LCD TV zijn de zwartwaarden zeer diep en nagenoeg gelijk aan bijvoorbeeld de zwartwaarden die we op de Samsung ES8000 tegenkwamen. De zwartwaarden zijn consistent over het hele scherm, iets wat we zeker niet van elke LCD TV kunnen zeggen. Daarbij is wit ook echt wit en ligt het contrast op een indrukwekkend hoog niveau. Dit alles samen zorgt voor een extra gevoel van diepte, voornamelijk bij het kijken van films

Een probleem dat we vaak tegenkomen is de backlight bleeding of clouding aan de zijden of in de hoeken van een LCD TV. Gelukkig is hier nauwelijks sprake van. In één van de hoeken is met een compleet zwarte achtergrond een hele subtiele grijstint waar te nemen maar bij normaal TV kijken zal je dit niet opvallen.

SD beelden worden overtuigend weergegeven al laat de motion handling hier nog wat te wensen over. Ja, Philips heeft vele technieken die voor vloeiende bewegingen moeten zorgen (Perfect Motion) maar het gebruik van deze opties levert vaak weer onnatuurlijke beelden op, alsof je naar een homevideo aan het kijken bent. Daarbij leek de beeldkwaliteit bij SD weergave alleen maar achteruit te gaan met deze optie ingeschakeld. Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om deze niet te gebruiken, maar dat is persoonlijk. De upscaling van SD materiaal naar HD resolutie verloopt soepel en zorgt voor scherp ogende beelden.

Bij de weergave van HD materiaal wordt nogmaals bevestigd dat het contrast subliem is. De PFL8007 weet een prachtig plaatje neer te zetten met ook nog eens een zeer scherpe en vooral vloeiende weergave door de krachtige Pixel Perfect HD Engine. Zelfs zonder alle motion technieken aan worden snelle bewegingen of snel bewegende objecten zonder problemen weergegeven. Kleuren worden natuurlijk weergegeven en het is duidelijk zichtbaar dat het kleurenpalet nagenoeg oneindig is. Alles bij elkaar genomen krijg je een levendig en dynamisch plaatje voorgeschoteld.

Is er dan niks negatiefs te zeggen over de beeldkwaliteit? Nou, eigenlijk niet, maar als we echt kritisch zijn dan valt op dat de detailweergave in donkere scenes soms te wensen overlaat. In donkere delen van het scherm gaat het dan te snel naar zwart terwijl er wellicht details zichtbaar moeten zijn. Denk hierbij aan een donkere jas die compleet egaal zwart oogt maar waar je op een andere TV toch golven in terugziet die net wat lichter zijn. dit is deels op te vangen door aan de instellingen te sleutelen, maar het gevolg hiervan was dat de zwartwaarden achteruit gingen. Dat is dus een afweging die je kunt maken.

3D weergave

Helaas ben ik over de 3D weergave minder enthousiast. De algemene elementen komen overeen; zo is de scherpte indrukwekkend, zijn de kleuren overtuigend en zijn de zwartwaarden diep, maar in 3D modus loop je tegen twee andere problemen aan. De eerste is het bekende crosstalk probleem. Helaas heeft Philips het niet voor elkaar gekregen dit helemaal weg te werken waardoor het in sommige scenes (te) duidelijk opvalt. Het tweede probleem is dat snelle bewegingen in 3D modus minder goed opgevangen worden wat kan leiden tot wazige en soms zelfs iets haperende beelden. Je kunt dus oplossen door de Motion technieken aan te zetten, maar dit zorgt weer voor de homevideo look en zorgt daarnaast weer voor artifacts die eerder opduiken.

Overigens had ik vorig jaar nog kritiek op de 3D brillen van Philips. Deze maakten een zoemend geluid, iets wat vrij irritant is. Gelukkig heb ik dat deze keer niet ervaren en zitten de brillen ook redelijk comfortabel.

Kijkhoeken en reflecties

Wat betreft de kijkhoeken en de reflecties presteert de PFL8007 redelijk goed. Vanuit alle hoeken (de normale kijkhoeken die me logisch lijken in een huiskamer) is het beeld goed te bekijken zonder al te veel verlies van contrast en helderheid. Bij veel daglicht of wanneer er een lamp achterin de kamer staat kunnen er reflecties opduiken in het scherm, maar dat is dan een kwestie van de gordijnen wat sluiten of de lamp uitzetten.

Gaming

Wat betreft gaming is de 46PFL8007 een prachtige TV wanneer je de wat simpele games speelt waarbij reactiesnelheid geen belangrijke factor is. Zodra je aan de wat geavanceerdere games begint zul je merken dat de input lag (65ms+) hier voor beperkingen zorgt.

Philips PFL8007 – audiokwaliteit

In tegenstelling tot de Philips 46PFL5507 die ik onlangs getest heb is de 46PFL8007 een topper wat betreft audiokwaliteit. Eigenlijk is er zelfs vrij weinig op aan te merken, natuurlijk meegenomen dat het om simpele TV speakers gaat. Het bereik is groot, lage tonen zijn redelijk overtuigend en dialoog wordt niet ondergesneeuwd door geluidseffecten of muziek. Toch is het absoluut geen reden om geen home cinema set of ander systeem met speakers aan te schaffen. Wil je films echt beleven dan is een aparte audio installatie een must.

Philips PFL8007 – conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan kan ik de simpele conclusie trekken dat de Philips 46PFL8007 een echte topper is, maar met beperkingen. Je krijgt een TV die een indrukwekkende SD en HD beeldkwaliteit weet te bieden, maar die het wat laat liggen in 3D modus. Ook de motion handling zou toch verder verbeterd kunnen worden zonder technieken die je film als een homevideo over laten komen. Maar, deze punten zijn naar mijn idee absoluut geen dealbreaker. Als je op zoek bent naar een TV met een goede beeldkwaliteit, uitgebreide multimedia features en een goed gevuld en goed werkend Smart TV platform dan zijn de modellen in de PFL8007 serie een serieuze optie.

Toch is er nog wel een belangrijk punt dat ik moet benoemen en dat is de prijs. De 46PFL8007 is niet goedkoop. Op het moment van schrijven betaal je namelijk 1.800 euro voor dit model en dat is een hoop geld. Kijkend naar de concurrentie kosten onder meer de Samsung 46ES7000 en de Sony 46HX850 een paar honderd euro minder maar dan moet je het ook doen zonder bijvoorbeeld Ambilight, het QWERTY keyboard, de Skype camera en ISF kalibratie. De Sony HX850 wordt zelfs zonder 3D brillen geleverd. Ga je voor de beste Smart TV dan blijft Samsung de beste keuze.

9.0

Beoordeling

Minpunten
  • Motion handling kan beter Crosstalk in 3D modus Hoge input lag __END__ Indrukwekkende SD en HD weergave Goede audiokwaliteit Uitgebreid en fraai Smart TV platform


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (8)

Marc

Marc
24 december 2012 om 23:14

Wat is momenteel de TV met de beste open webbrowser, dus zonder dat je afhankelijk bent van apps? Ik ben benieuwd naar het bedieningsgemak (afstandbediening of bijv. USB toetenbord) en de snelheid en weergave.
En verwacht je dat dit nog beter wordt op korte termijn?
En weet – of verwacht – je of er binnenkort nog plasma-TV’s uit gaan komen met goede internetbrowsers? Ik wil mijn TV vooral gebruiken voor films en online video, en die laatste wil ik graag overal kunnen vinden, niet alleen binnen het assortiment dat de fabrikant levert.
Vriendelijke groet,

Inloggen


25 december 2012 om 02:06

Philips levert een QWERTY toetsenbord mee en dat is wel erg handig. LG doet het vrij goed met de Magic Remote maar dat is geen afstandsbediening voor typen. Als je en een goede open browser wilt met voldoende mogelijkheden om deze optimaal te gebruiken dan zul je nog even geduld moeten hebben.
Er komen volgend jaar waarschijnlijk meer online video diensten bij meerdere fabrikanten beschikbaar en ik verwacht dat ook de browser al verbeteren.

Inloggen
Konings

Konings
29 december 2012 om 21:18

Hallo

Ik zit te twijfelen tussen de Philips 8000 serie en de Samsung 8000 serie. Welke tv is het beste?

Inloggen


30 december 2012 om 11:54

ES8000 serie zou mijn voorkeur krijgen.

Inloggen
Ozzy

Ozzy
18 januari 2013 om 03:31

Beste Martijn.
Ik zit ook al een hele tijd te twijfelen tussen de samsung ES7000 en de philips 8007.
Aangezien ik in de review van de ES7000 zoveel positieve punten heb gelezen beginnen mijn twijfels meer te worden. Dan denk je misschien… Waarom kies je niet de samsung als je er zo positief over denkt..?? Nou mijn vriendin is weg van de ambilight en vind de Philips rustigere beeld hebben om naar te kijken. Nu heb ik bij vrienden ervaren dat de Philips tv niet zo snel reageert op de afstandsbediening en vind het traag opstarten en wisselen van bron invoer gaat soms ook moeizaam. Hoe was jou ervaring met de 8007?? Er gaan ook geruchten dat de 8007 problemen had met vastlopen?? Graag jou advies hierover. Alvast bedankt!!! Met vriendelijke groet

Inloggen


18 januari 2013 om 09:53

Mijn ervaring met de 8007 was erg goed en ik zou de TV dan ook zeker aanraden, maar ik moet ook zeggen dat ik heel veel reacties voorbij zie komen van mensen die problemen met de 8007 serie hebben, van een witte waas tot onscherpe beelden. Ook de problemen die jij noemt. Het lijkt er dus op dat de 8007 serie nogal een probleemserie is dit jaar. Als je twijfelt is Samsung dan wellicht de beste keuze.

Inloggen
richard

richard
09 maart 2014 om 12:29

ik heb philis pfl 6008 ambilight maar als ik via de app naar Internet ga , dan is het internet mega traag, hoe kan ik dit versnellen?

Inloggen
Tobias

Tobias
30 maart 2014 om 20:19

Goedendag mijn vraag is ik heb een 3D tv van Phillips en ik heb een blue ray speler gehaald

ik download een 3d film met ondertiteling in het Nederlands en zet het op een usb doe daarna de usb in de blu ray klik op de knop om de film te kijken klik op 3d en dan is de ondertiteling wel in het het beeld maar mis de helft van de ondertiteling die gaat de beeld uit hoe moet ik dat oplossen

want je kunt verschillende 3d functies kijken onder elkaar boven elkaar en zo maar helpt nog niet GR

Inloggen
Jones

Jones
02 december 2014 om 13:54

Is het input lag ook hoog terwijl het in Gaming modus zit ?

mvg

Inloggen
Hulst

Hulst
30 januari 2015 om 11:31

Sinds januari 2013 in het bezit van de 46 PFL8007, soms een vastloper , ik kijk via de satelliet, en geluid via de home cinema,en prima te spreken, Na de update van November 2014,onderbrekend geluid via de home cinema, en veel vastlopers, veel contact met Phillips waarbij zeer goede hulp, en aansluitend E-repear 2x thuis gehad voor rep. ,dit alles heeft nog steeds niet tot een oplossing geleid, nu wordt het toestel opgehaald omdat het software probleem niet zomaar op te lossen is en kan ik een ander toestel bij mijn dealer gaan uitzoeken.

Inloggen
P.Looij

P.Looij
08 februari 2018 om 22:59

Heb een 46PFL8007 en ben al jaren heel blij.
Omdat ik nu ook wil kunnen pauseren in een programma heb ik een USBstick van Sandisk( ultra usb 3.0 flash drive van 128GB gekocht en aangesloten. De TV software meldt dat de unit niet snel genoeg is,( haha).
Philips klantenservice adviseert TRAGERE usbstick te proberen. Maar voordat ik die aanschaf wil ik vragen of iemand hier betere ervaring mee heeft?

Inloggen