Review: Panasonic TX-65EXW784 (TX-65EX780) lcd led tv

05 mei 2017 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic_tx-65EX780-Room

De Panasonic TX-65EXW784 (in België de TX-65EX780, de toestellen verschillen volgens ons contact bij Panasonic op geen enkele manier van elkaar) is in 2017 op papier de beste lcd led tv van Panasonic. Een EX800-reeks ontbreekt en vanaf de EZW954 zitten we in OLED territorium. De RXW784-serie komt in vier maten: 50, 58, 65 en 75 inch, wat aangeeft dat het om toestellen voor de thuisbioscoopliefhebber gaat.

Panasonic TX-65EXW784 – specificaties

 • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led met local dimming (4×1 segmenten)
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 2.0, USB/DLNA-mediaspeler, In House streaming, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, stemcontrole, HCX2 processor, actieve 3D
 • Afmetingen: 1.457 x 921 x 446 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 43,5 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 99 / 0,3 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 2.400 euro
 • Modellen Nederland:
  • 75-inch (TX-75EXW784): 4.499 euro
  • 65-inch (TX-65EXW784): 2.399 euro
  • 58-inch (TX-58EXW784): 1.799 euro
  • 50-inch (TX-50EXW784): 1.399 euro
 • Modellen België:
  • 75-inch (TX-75EX780): 4.499 euro
  • 65-inch (TX-65EX780): 2.399 euro
  • 58-inch (TX-58EX780): 1.799 euro
  • 50-inch (TX-50EX780): 1.399 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Panasonic in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Panasonic tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Panasonic TX-65EXW784 – design

Deze 65 inch reus uit de EXW784-serie ziet er erg imposant uit. Dat is in niet geringe mate te wijten aan de enorme x-vormige voet. Die kanjer van 4,5 kg neemt behoorlijk wat plaats in, maar hij levert naast een solide ondersteuning ook nog wat anders. Dit is namelijk een draaivoet, een feature die we toch wel appreciëren. Veel moderne toestellen gebruiken voeten aan het uiteinde van de televisie. Die zijn kleiner, en van nature stabieler, maar laten uiteraard niet toe het toestel te roteren. Deze chroomkleurige voet doet dat wel, en je boet er geen stabiliteit mee in.

Het design op deze grote maten moet al echt uitzonderlijk zijn om op te vallen, de ratio scherm tot kader is immers immens. Het geborsteld chroomkleurig kader is stijlvol, maar zeker geen in het oog springende eigenschap. De achterzijde van het toestel is uitgevoerd in mat zwart plastic met een fijne textuur. Dus ja, deze Panasonic ziet er mooi uit, maar zal behalve door zijn voet geen hoge design-ogen scoren.

Aansluitingen

Aan de zijkant vinden we drie maal HDMI, een maal USB 3.0 en de hoofdtelefoonjack. Aan de achterzijde staat een extra HDMI-aansluiting en twee USB-aansluitingen. Wat verder naar het midden vinden we component video, stereo cinch, optisch digitale uitgang en netwerkaansluiting.

De aansluitingen kan je afdekken met twee panelen. De aansluitingen aan de achterzijde wijzen naar de muur, en dat kan een strakke wandmontage wat moeilijker maken. Het toestel is ook voorzien van Bluetooth, maar die doet enkel dienst voor een toetsenbord en muis, niet voor een hoofdtelefoon.

Panasonic TX-65EXW784 – gebruiksgemak

Vorig jaar zette Mozilla, de maker van Firefox OS, een punt achter de verdere ontwikkeling van het besturingssysteem. Panasonic kondigde aan zelf verder te gaan op basis van dit platform. Volgens Panasonic bevat Firefox OS enkel de gebruiksinterface en is de dieperliggende code eigen ontwikkeling. Het bekende Firefox logo is verdwenen van het startscherm, maar verder lijkt er inderdaad weinig te zijn veranderd.

Afstandsbediening

Panasonic kiest nog steeds voor grote, robuste afstandsbedieningen. En zolang je dan toch met een klassieke zapper moet werken, vinden we die keuze excellent. De toetsen zijn groot, duidelijk gelabeld, en de layout is prima. De remote ligt goed in de hand en is niet te zwaar. Hij kreeg een geborsteld metaalkleurige afwerking mee.

Links onderaan vinden we de enige nieuwigheid: een ‘my app’ toets. In het overzichtsscherm van de apps kan je via de opties één app instellen als ‘my app’. Die start je vanaf dan op met deze specifieke toets. Het is een klein detail, en best handig, maar ook geen teken van vernieuwing.

De Panasonic ondersteunt stemcommando’s, bijvoorbeeld om het volume aan te passen, apps te lanceren of zoekopdrachten in te spreken. Helaas, de remote is niet voorzien van een microfoon, dus wie dit wil uitproberen moet zijn smartphone erbij halen en Panasonic TV Remote 2 app installeren.

Panasonic TX-65EXW784 – features

Smart tv-platform

Het Panasonic smart tv-systeem is vrij snel en responsief, en daar is op dit model niets aan gewijzigd. De menu’s voor de instellingen verschijnen aan de linkerzijde van het scherm. We blijven de presentatie wat lastig vinden, vooral omdat Panasonic zoveel mogelijkheden biedt in zijn menu’s en de onderverdeling hier en daar wat logischer kan. Voor de meeste consumenten zal het erg intimiderend zijn. Maar voor de enthousiastelingen is er heel wat gesleutel mogelijk.

Smart functies

Het Home scherm toont aanvankelijk slechts drie mogelijkheden: live tv (voor wie de interne tuners gebruikt), Apps en Apparaten. Je kunt echter verschillende zaken ‘pinnen’ en ordenen zodat ze ook op het Home Scherm verschijnen. Specifieke zenders, externe bronnen of favoriete apps zijn zo snel toegankelijk. Helaas verschijnen ze wel allemaal in een lange rij. Wie dus veel zaken vast pint zal regelmatig moeten scrollen. Afgezien van dat detail vinden we de Home interface best handig.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en dankzij de twin tuner én dubbele CI+-slot kan je met behulp van een USB harde schijf een programma opnemen en tegelijk een andere bekijken. Dat maakt een goed alternatief voor wie zonder settopbox voor digitale televisie wil werken. Dankzij ‘In House TV streaming’ kan je de tv-zenders ook op een ander tv-toestel in huis bekijken.

De Panasonic EXW784-serie modellen zijn uitgerust met een goede mediaspeler die met bijna al onze video’s raad wist. Hij verslikte zich enkel op een van onze 4K-testen, en speelt helaas geen DTS-audio in je videobestanden. De belangrijkste ondertitelbestanden (srt en sub) speelt hij mee af. De audiospeler leest enkel tag-informatie van mp3-bestanden maar is verder wel volledig, en speelt naast de meest gebruikelijke formaten ook FLAC en ALAC.

Panasonic TX-65EXW784 – Beeldkwaliteit

De Panasonic EXW784-serie maakt gebruik van een Edge led achtergrondverlichting met local dimming. We telden vier kolommen in het dimming patroon. Panasonic claimt wel ‘Digitally Enhanced Local Dimming’ waarbij het dimmen van de leds wordt gecombineerd met beeldverwerking en controle van het lcd-paneel.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-modus.

Beeld Beeld Geavanceerde Instellingen
Beeldmodus: True Cinema
Achtergrondverlichting: 20-80*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur remasteren: Uit
Adaptieve Backlight controle: Med
Omgevings Sensor: Uit (Aan)*
Ruis Reductie: Uit*
MPEG remasteren: Uit*
Resolutie Remasteren: Aan
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: *
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto*
Gamma: 2,4

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De True Cinema instelling levert de beste start, maar is vrij donker. Geen probleem als je bij volledige verduistering kijkt, maar voor de meeste mensen zal het geen kwaad kunnen om de achtergrondverlichting minimaal naar 40 en in een typische woonkamer zelfs naar 80 te brengen.
 • De lichtsensor kan je eventueel activeren, zet dan de achtergrondverlichting zeker op 80.
 • Ruis Reductie en MPEG remasteren activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • Intelligent Frame Creation: Uit voor puristen, maar de Midden stand gaf heel wat extra detail, en vloeiende beelden zonder overduidelijke artefacten.
 • Geavanceerd, Contrastregeling kan je op Auto zetten voor een lichte boost in contrast.
 • Zoek in Beeld, Beeldinstellingen, 16:9 beeldscan en zet dit ‘uit’. Daarmee vermijd je dat het toestel toch een deel van de beeldrand verbergt.
 • Voor een iets meer bewerkt beeld, maar nog steeds erg natuurgetrouw, selecteer je de Cinema instelling. Zet wel ‘Warmte Kleur’ op Warm2, en hou rekening met bovenstaande aanbevelingen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Op vlak van beeldverwerking is de Panasonic EXW784-serie uitstekend uitgerust, hij gebruikt immers dezelfde HCX2-processor die ook in de top OLED-modellen van Panasonic zal zitten. Hij detecteert vlot de meest gebruikelijke film- en videoframerates, en zorgt voor uitstekende deinterlacing. De ruisonderdrukking voor willekeurige en compressieruis is prima. Upscalen doet hij met veel detail en finesse. Door ‘resolutie remasteren’ te activeren krijgt je een heel klein beetje extra detail, maar dat had wat ons betreft gerust iets sterker gemogen.

Deze televisie heeft een degelijke bewegingsscherpte. Hij verliest slechts een minimum aan detail. Laat ‘Scherpe bewegingen’ in elk geval uit staan. Het lichte helderheidsverlies is geen probleem, maar rood ijlt dan zichtbaar na, waardoor je gekleurde randen ziet en eigenlijk detail verliest in plaats van wint. Intelligent Frame Creation zorgt voor erg mooie, vloeiende beelden, en de ‘midden’ stand leek ons een goed compromis, al is de maximale stand verrassend goed.

Zowat alle fabrikanten zijn er mee gestopt, maar Panasonic biedt op dit toestel nog 3D-ondersteuning aan. Het gaat om actieve 3D, er zitten geen brillen in de doos. Dit is ook het enige toestel in de line-up waarop Panasonic nog 3D biedt.

Het VA-paneel levert een zeer goede zwartwaarde, en met de ‘adaptieve backlight controle’ kan je die nog aanzienlijk verbeteren. Een contrast van 4.000:1 en zelfs 7.370:1 met de local dimming geactiveerd is een prima resultaat. Het scherm toont ook uitstekend alle zwartdetail. De vier kolommen van de edge-led zie je slechts met veel moeite en vrij zelden aan het werk. De aanval op Hogwarths uit Harry Potter is zo een extreem voorbeeld waar je soms heel flauw de backlight zijn werk ziet doen. Zelfs bij verduistering leek ons dit niet echt te storen. Er is eigenlijk nauwelijks sprake van halo’s maar in extreme gevallen en als je er echt specifiek op let is er soms iets zichtbaar. In de praktijk is het zo goed als onmerkbaar.

De kalibratie in de True Cinema mode is erg goed. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn absoluut uitstekend. Enkel de grijsschaal wijkt in de lichtste tinten zachtjes uit naar geel. In de donkerste tinten is ze iets te blauw. Dat is voor Panasonic een eerder matig resultaat, maar gelukkig is de fout klein genoeg om zelden of nooit zichtbaar te zijn.

HDR

Panasonic ondersteunt op al zijn 2017 modellen high dynamic range, in de vorm van HDR10 en HLG. Maar de piekluminantie van de EXW784 viel licht tegen. De meter bleef staan bij 460 nits, een getal dat we toch eerder als minimum aanzien om degelijk HDR-weergave te krijgen. Die piekluminantie leverde het scherm overigens zowel op een klein oppervlak als op een volledig wit scherm. Het kleurbereik was dan weer erg groot, met 97% DCI-P3 en 73% Rec.2020. Dat is een resultaat waarmee het scherm zich comfortabel bij de top nestelt.

De kalibratie is degelijk, maar de tone-mapping (de stap die de gewenste helderheid van het videobestand omzet naar wat het scherm kan leveren) laat de helderheid al vanaf ongeveer 50 IRE langzaam afrollen tot het maximum. Daardoor zijn HDR-beelden mogelijk donkerder dan verwacht, al leveren ze nog steeds wel punch.

Een klein probleem deed zich voor bij onze vuurwerk testscène. Aan de randen van het vuurwerk, waar je nog net de laatste gloed ziet, was soms duidelijke blokvorming zichtbaar. Of dat een gevolg is van de ‘digitally enhanced local dimming’ of van overdreven benadrukken van eventuele compressieartefacten in het bestand is niet helemaal duidelijk. We konden het effect absoluut niet reproduceren op een ander toestel. Het verschijnsel deed zich gelukkig enkel in deze test voor en was nergens anders zichtbaar. We hebben Panasonic gevraagd om feedback, en komen er in deze review zeker op terug.

Update 12/05/17: Panasonic stuurde ons het volgende antwoord: “The block noise you detected is actually contained within the signal, and in rare cases can be emphasized by our digitally enhanced local dimming function. By adjusting the Adaptive Backlight Control to “Min” this block noise will not be seen.”

 

De ‘Dynamic Range Remaster’ functie levert, enigszins onverwacht, eerder een donkerder beeld met licht verbeterd contrast. Dat is vermoedelijk te wijten aan de lage maximale helderheid en de sterke tonemapping. We vonden de meerwaarde over het algemeen erg beperkt.

Reflecties en kijkhoeken

Het scherm weert reflecties maar matig en de kijkhoek is, zoals typisch bij VA-schermen, eerder beperkt.

Gaming

In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, film) meten we op de EXW784-serie een input-lag van 109 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode (te vinden in het beeldmenu, opties) zakt de lag naar 21,6 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Panasonic TX-65EXW784 – Audiokwaliteit

Zolang je enkel naar dialogen en niet te veeleisende achtergrondmuziek luistert staat de Panasonic zijn mannetje. Hoog en midden zijn degelijk, maar aan de lage kant rommelt het. Ondanks de 65 inch maat die toch wat luidsprekerkast zou moeten toelaten, gaan de luidsprekers met een beetje stevige bas al snel in vervorming. We hoopten dat te verbeteren met de ‘Muziek’ preset, maar die maakte de zaak alleen erger. Hier is dus heel wat ruimte voor verbetering.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruikten we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Panasonic TX-65EXW784 – Conclusie

De Panasonic TX-65EXW784 haal je in huis om van film te genieten, en in dat opzicht stelt hij niet teleur. Het scherm is iets minder helder dan we gehoopt hadden en wie van HDR wil genieten moet echte HDR-content bekijken, de remaster-functie is van beperkt nut. De geluidskwaliteit mocht echt wel beter. Waar het toestel wel in uitblinkt, is een zeer goed contrast en een local dimming die ondanks zijn beperkingen prima presteert. Gekoppeld aan het goede kleurbereik, zeker in HDR, geniet je van intense en levendige beelden.

De TX-65EXW784 (in België de TX-65EX780) lijkt ons een behoorlijke keuze zowel voor de woonkamer als voor de thuisbioscoop. In Nederland is de prijs (2.400 euro) prima, zeker als je naar concurrerende top-lcd’s in deze maat kijkt. De Sony XE90-serie (lees onze review) is bijvoorbeeld wat duurder maar levert dan ook meer piekluminantie. In België staat de adviesprijs momenteel op 2.900 euro en dat is dan weer iets te duur. Belgische kopers kunnen dus een stevige 17% korting scoren door even over de grens te shoppen.

Let op; Panasonic hanteert niet alleen andere modelnummers in België en Nederland, ook de prijzen verschillen. Het is aan te raden de prijzen in Nederland en België te vergelijken voor aankoop.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Zwartwaarde, contrast
 • Goede, zij het beperkte, local dimming
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave

Minpunten
 • Geluidskwaliteit

 • Helderheid nipt ok voor HDR
 • Matig effect van HDR remaster


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

marcel

marcel
14 juli 2017 om 20:35

Is deze serie beter,slechter of hetzelfde als de vorige DXW serie?

Inloggen
Joost

Joost
18 januari 2019 om 11:45

Ik twijfel tussen de panasonic Panasonic TX75EX780 en de samsung QLED QE75Q6F. Welke hiervan zou je aanraden?

Inloggen