Review: Panasonic TX-40CS630E (CS630E-serie) lcd led tv

03 april 2015 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic-CS630E-review-feature-2

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-40CS630E (CS630E-serie) lcd led tv met 3D-weergave, een full hd-resolutie en smart tv-functies.

2015 is alweer drie maanden oud en dus verschijnen langzamerhand de eerste tv’s uit de 2015 line-up van de grote fabrikanten in Nederland. Ook Panasonic komt met een groot aantal nieuwe modellen, waaronder de tv die we in deze review bekijken. We kijken naar de Panasonic TX-40CS630E, een 40-inch full hd tv met 3D-weergave en smart tv-mogelijkheden.

Panasonic CS630E – specificaties

De Panasonic CS630E-serie is geen topserie maar een middenklasse-serie voor diegenen die de hoge 4K-resolutie niet nodig vinden maar wel een tv zoeken met een strak design en diverse smart tv-mogelijkheden. De modellen in deze serie beschikken onder meer over een full hd-resolutie, actieve 3D-weergave (3D-brillen worden niet meegeleverd), een 400Hz refresh rate, Bluetooth, ingebouwd WiFi, een lcd led-paneel met edge lit led-verlichting en Bright Panel Plus, en natuurlijk smart tv-functies. Helaas is de CS630E-serie niet uitgerust met het nieuwe Firefox OS-platform. Je moet het doen met het Viera-platform dan vorig jaar ook op de tv’s van de Japanse fabrikant te vinden is. Wel heb je toegang tot TV Anywhere en TV Streaming, twee handige slimme functies.

De Panasonic CS630E-serie bestaat uit drie modellen; de 40-inch TX-40CS630E met een verkoopprijs van 699 euro, de 50-inch TX-50CS630E met een adviesprijs van 999 euro en de 55-inch TX-55CS630E met een adviesprijs van 1.249 euro. In deze review kijken we naar het 40-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2015 lcd led tv line-up.

Advertentie

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6009 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video.

Panasonic CS630E – design

Panasonic heeft de CS630E-modellen uitgerust met een minimalistisch maar strak ogend uiterlijk. De tv is voorzien van een zilveren afwerking, en hoewel de lijst van plastic gemaakt is komt dit model als een premium tv over. Er zijn op de behuizing weinig toeters en bellen te vinden. Onderop het frame is het logo van Panasonic geplaatst en linksonder bevinden zich drie kleine leds. De minimalistische voet heeft glanzend zilveren afwerking meegekregen en is van metaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de tv stabiel staat en stijlvol omhoog gehouden wordt. Er is over het uiterlijk weinig spannends te melden; het is gewoon een degelijk, minimalistisch en strak design.

Wat betreft de aansluitingen is de TX-40CS630E aan de zijkant voorzien van twee usb-poorten en een HDMI (ARC)-poort. Helaas zijn dit de enige aansluitingen die naar de zijkant wijzen. De overige aansluitingen, waaronder de ethernetpoort en twee extra HDMI-poorten, wijzen naar achteren, wat lastig kan zijn wanneer de tv opgehangen wordt. Ook moet gezegd worden dat de stroomkabel die Panasonic meelevert erg kort is. Een verlengkabel of stekkerdoos is dus voor velen geen luxe.

De CS630E-modellen worden geleverd met een standaard afstandsbediening en dus geen speciale TouchPad Remote. De afstandsbediening is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd; hij heeft nog steeds het kenmerkende design van Panasonic, met grote knoppen en toegang tot de belangrijkste functies. Nieuw is de Netflix-knop die direct toegang geeft tot de streaming-app. De afstandsbediening is vrij eenvoudig, compleet van plastic gemaakt en ligt goed in de hand. Mocht je liever je smartphone gebruiken kun je aan de slag met de Panasonic Remote-app, waarover je hieronder meer leest.

Panasonic CS630E – gebruiksgemak

Kijkend naar de menu’s en het smart tv-platform is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Ook dit jaar krijg je bij het voor het eerst aanzetten van de tv een aantal basisinstellingen voorgeschoteld zodat je direct aan de slag kunt. Zo kun je de zenders installeren en de tv verbinden met je WiFi-netwerk. Het is geen fancy of uitgebreide set-up maar het zorgt er wel voor dat je direct je zenders kunt bekijken en toegang hebt tot apps en diensten. Een suggestie die we ook vorig jaar al gaven is dat het mooi zou zijn als Panasonic wat meer mogelijkheden zou bieden om de audio en het beeld in deze set-up naar eigen wens af te stellen zodat je naderhand niet door de menu’s hoeft te bladeren.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Viera smart tv-platform terecht. Hier krijg je eerst middels pop-ups en gesproken tekst een aantal tips over het gebruik van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. De algemene instellingenmenu’s zijn niet veranderd maar dat is goed nieuws. De instellingen zijn eenvoudig te bereiken, goed gestructureerd en overzichtelijk weergegeven. Ook hier geldt weer dat het niet fancy is maar dat komt het gebruiksgemak ten goede.

Een punt waar we altijd veel waarde aan hechten is de snelheid van de software en dus de bediening van de tv.De CS630E-modellen beschikken over een dubbele dualcore-processor en hoewel dit weinig zegt lijkt de snelheid iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Het navigeren door de instellingenmenu’s verloopt vlot en ook het schakelen tussen homescreens en apps levert niet veel problemen op. Snel mogen we het nog niet noemen maar er is geen sprake van zeer lange laadtijden of lags in de software. Op dit vlak heeft Panasonic dus een kleine winst geboekt maar er is nog altijd ruimte voor verbetering want waarom kan de ervaring niet zo soepel zijn als op een pc, smartphone of tablet?

Remote app

Ook de Panasonic TV Remote 2-app voor smartphones en tablets is dit jaar niet veranderd. Maar, ook dit is geen slecht nieuws. Panasonic had met deze app namelijk al één van de betere en meest uitgebreide apps. De app biedt je vanaf je tablet of smartphone diverse mogelijkheden om je tv te bedienen. Zo heb je de zogenaamde ‘paneel bediening’ waarmee je eigenlijk de Touch Pad afstandsbediening ziet maar dan op je scherm, de normale afstandsbediening knoppen en een toetsenbord. Dit toetsenbord is ideaal voor het invoeren van teksten want met de afstandsbedieningen kom je hier nauwelijks uit. Het enige dat aan dit toetsenbord schort is eigenlijk dat je teksten eerst previewt op je smartphone of tablet en dan naar het betreffende venster op je tv moet sturen.

Verder is de app voorzien van Swipe & Share waarmee je kinderlijk eenvoudig foto’s, video’s of muziek van je smartphone of tablet naar je tv kunt ‘gooien’. Vervolgens worden ze op het grote scherm weergegeven. Je kunt daarnaast de browser in de app openen en zodra je iets gevonden hebt de betreffende pagina ook weer naar de tv gooien. Dit is iets anders dan op tv browsen en bijvoorbeeld het toetsenbord gebruiken. Het is niet alleen anders maar ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Ook is er toegang tot alle applicaties, die direct vanaf je smartphone op kunt starten. Een andere interessante functie TV Anywhere. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor Deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt, is wat ouderwets, in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen de CS630E-modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden. Helaas zijn de CS630E-modellen alleen ‘clients’ waardoor ze het signaal alleen kunnen ontvangen.

Advertentie

Panasonic CS630E – features

Smart tv-platform (my Home Screen)

Zoals hierboven al aangegeven maakt de TX-40CS630E gebruikt van het Viera smart tv-platform dat we ook vorig jaar al terugzagen op tv’s van Panasonic. De modellen vanaf de CX670-serie maken gebruik van Firefox OS, het nieuwe smart tv-platform van Panasonic dat samen met Mozilla ontwikkeld is. Hoewel het Viera-platform dus wat ouder is, is er voor de gemiddelde gebruiker nog voldoende interessants te vinden.

De basis van het Viera-platform bestaat uit verschillende homescreens, bijvoorbeeld een tv homescreen, een lifestyle homescreen en een info homescreen. Elk beginscherm bestaat uit één groot vlak waar je live tv-kanaal op verschijnt en daar omheen een aantal kleine vakjes met apps of widgets. Je kunt helemaal naar eigen wens instellen welke apps en widgets je op verschillende homescreens te zien krijgt, bijvoorbeeld het weer, de bladwijzers van de browser of de Netflix-app. Het is maar net welke apps, widgets of inputs je graag of veel gebruikt.

Bovenaan elk beginscherm staan een aantal menu-items. Zo kun je naar een waaier-overzicht waarmee je door meerdere beginschermen kunt bladeren, kun je naar het app-gedeelte gaan waar je alle apps vindt, kun je zoeken naar content, is er een knop voor toegang tot je berichten en kun je de instellingen voor smart tv wijzigen. Zodra je op het menu-item ‘apps’ klikt kom je in het overzicht van alle apps die reeds op je tv geïnstalleerd staan. Erg overzichtelijk is het niet maar je kunt de apps dus op je beginscherm(en) plaatsen om je eigen overzicht te creëren. Via de Apps Market krijg je toegang tot de complete bibliotheek aan apps van Panasonic. Hier is voldoende te vinden voor de Nederlandse gebruiker, maar toch ontbreken er populaire apps als Spotify en Uitzending Gemist. Ook kun je via het app-overzicht verschillende achtergronden voor je beginschermen downloaden. Standaard biedt Panasonic overigens ook nog diverse leuke apps, onder meer voor je agenda, je aantekeningen, herinneringen en gesproken memo’s.

Het Viera-platform is niet het mooiste of meest gebruiksvriendelijke platform dat je op een tv kunt vinden maar er zit alles op wat je nodig hebt, het is overzichtelijk en het werkt naar behoren. Hetzelfde geldt voor het app-aanbod; het noodzakelijke is aanwezig. Mocht je er meer van verlangen dat kun je beter naar de Firefox OS-tv’s van Panasonic kijken.

Media Stream (Mijn Media)

Dit jaar heeft de Media Stream (Mijn Media) wat minder aandacht gekregen maar hij is nog steeds aanwezig. Mijn Media is een overzicht waarmee je direct toegang krijgt tot content die mogelijk voor jou interessant is. De stream (het overzicht) wordt gebaseerd op wat jij zoal kijkt en en wat er populair is. De stream bestaat onder meer uit YouTube-video’s, live tv-kanalen, recent bezochte websites en eigen foto’s of video’s.

Het is een compleet overzicht van wat jij op dat moment graag zou willen kijken. Nu is dit laatste niet altijd waar maar Panasonic doet zijn best om je interessante content voor te schotelen, en met een Cloud-account wordt alles helemaal afgestemd op je eigen behoeften. De Mijn Media-stream is een leuke feature om zo nu en dan doorheen te scrollen om nieuwe content te ontdekken.

Web browser

De web browser is nog steeds dezelfde als vorig jaar maar ook op dit gebied hadden we al weinig te klagen. Panasonic rust de CS630E-modellen uit met een prima browser die de meeste websites zonder problemen weet weer te geven, die gebruiksvriendelijk is en ook nog eens redelijk snel laadt. Erg handig is dat je een website op je smartphone of tablet, via de Panasonic Remote-app, kunt opzoeken en deze direct naar de tv kunt ‘gooien’. Dat scheelt url’s op je tv invoeren en lastig navigeren.

Smart functies

Wat betreft de andere smart tv-functies kun je het beeld van een smartphone met Miracast te spiegelen op de tv en kun je natuurlijk content uit het thuisnetwerk streamen middels DLNA. De TX-40CS630E beschikt over een simpele maar gebruiksvriendelijke interface voor het bladeren door externe apparaten, hetzelfde geldt voor de mediaspeler. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Overigens beschikt de tv ook over Bluetooth waardoor je een Bluetooth-toetsenbord of -controller kunt koppelen.

Panasonic CS630E – beeldkwaliteit

Hoewel alle aansluitingen, het design en de smart tv-mogelijkheden interessant zijn draait het natuurlijk om de beeldkwaliteit. Panasonic heeft de CS630E-modellen voorzien van een lcd-paneel met edge lit led-verlichting en een Bright Panel Plus voor een hogere helderheid. Het display heeft een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels (full hd) en komt met een 400Hz BMR.

Belangrijkste instellingen

Voordat we met een tv aan de slag gaan kijken we altijd naar de belangrijkste instellingen waarmee je, snel en eenvoudig, een betere beeldkwaliteit kunt verwezenlijken. Panasonic heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos is True Cinema de beste modus. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave. Helaas kan deze modus niet ingeschakeld worden wanneer je apps als Netflix gebruikt. Dan is ‘Normaal’ de beste keuze, met wat aanpassingen. Wanneer True Cinema gekozen is kun je het beste Warm2 voor de kleurweergave kiezen, opties als Levendige Kleuren en Omgevings sensor uitzetten, en de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal zetten. Veel van deze opties introduceren meer negatieve effecten dan dat ze problemen verhelpen of het beeld veel natuurlijker maken, zeker wanneer het bronmateriaal gewoon goed is (digitale tv of Blu-ray). Adaptive Backlight hebben we wel aangezet voor een optimaal contrast. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt hier voor minimaal kiezen maar wij geven de voorkeur aan ‘uit’, zeker bij Blu-ray. Deze optie laat beelden daadwerkelijk soepeler lopen maar introduceert een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt, al is dat een kwestie van smaak bij een lage instelling. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Advertentie

Algemeen

In een review van een tv kijken we eerst altijd naar de algemene beeldeigenschappen, waaronder het backlight en de uniformiteit hiervan, de zwartwaarden en mogelijke problemen met onder meer halo-effecten. Hoewel we hier te maken hebben met een middenklasse model van Panasonic zijn we qua algemene beeldeigenschappen nogal onder de indruk. Het paneel vertoont geen enkel teken van backlight-bleeding en ook halo-effecten zijn tot een minimum gereduceerd. Lichte objecten op een donkere achtergrond hebben dus nauwelijks last van een witte gloed/waas waar ze door omringd worden. Dit is vooral duidelijk tijdens de aftiteling van een tv. Ook is het scherm uniform. Dat wil eigenlijk zeggen is dat je bij de weergave van een egale kleur, bijvoorbeeld zwart, wit of rood, geen duidelijk lichtere of donkere delen van het scherm ziet. De zwartwaarden komen niet in de buurt van de topmodellen lcd tv’s of zelfs de plasma tv’s van twee jaar terug maar ook op dit gebied presteert de TX-40CS630E iets boven gemiddeld. Het Bright Panel Plus zorgt voor een verrassend hoge helderheid en overtuigende wittinten maar dit gaat wel iets ten koste van het contrast. Met name in schaduwgebieden met veel grijstinten gaan details te snel verloren.

SD-content

Er is steeds minder SD-content beschikbaar maar het kan zijn dat je zo nu en dan een dvd of een tv-uitzending in een lagere resolutie bekijkt. Ook dan moet een tv naar behoren presteren en de Panasonic TX-40CS630E houdt zich hier goed staande. De upscaling-functie (naar full hd-resolutie) werkt naar behoren maar introduceert wel wat artefacten en net teveel ruis. Een schoon plaatje krijg je dus niet maar met een minimale instellingen van de ruis- en mpeg-reductie en IFC op minimaal krijg je een gemiddeld goed plaatje voorgeschoteld. De echte details ontbreken en het beeld komt ietwat dof over maar dat mogen we toerekenen aan het bronmateriaal dat immers geen HD-kwaliteit is.

HD-content

Een tv van dit kaliber verdient content van goede kwaliteit en dus zijn we natuurlijk aan de slag gegaan met Blu-ray films en HD-content middels een digitale tv-signaal. Met de hierboven genoemde instellingen weet de TX-40CS630E een indrukwekkend plaatje te genereren, zeker als we kijken naar het prijssegment waarin de tv zich bevindt. Ok, goedkoop mogen we de CS630E-modellen niet noemen maar ze presteren niet veel slechter dan een aantal topmodellen van andere fabrikanten die we vorig jaar voorbij hebben zien komen. Er is nauwelijks iets negatiefs aan te merken op dit model, al ligt het contrast niet op hetzelfde niveau als de overige beeldkwaliteiten. Het ontbreekt net aan die subtiele details die een film een extra dimensie geven, vooral in donkere scenes. Snelle bewegingen worden ook zonder IFC probleemloos weergegeven en subtiele details qua scherpte zijn goed zichtbaar, bijvoorbeeld in gezichten. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt. Qua kleurweergave is er een hele lichte afwijking naar geel/rood (ook met een minder kleurafstelling) maar dit is niet iets dat de kijkervaring veel zal beïnvloeden. De kleuren komen zeer natuurlijk en overtuigend over maar ook hier moet gezegd worden dat het beperkte contrast de grenzen stelt.

Gaming

De TX-40CS630E beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven maar toch is de input lag, de vertraging tussen een actie op je controller en de actie op het scherm, niet indrukwekkend goed. Met een input lag van 73ms bevindt deze tv zich in het middensegment. Dit betekent overigens niet dat je er geen games op kunt spelen maar als je veel shooters speelt waarbij de reactietijd van groot belang is zijn er modellen met betere prestaties.

Reflecties en kijkhoeken

De Panasonic TX-40CS630E biedt dankzij het Bright Panel Plus een hogere helderheid dan de modellen die we vorig jaar zagen en hierdoor kan de tv ook beter opboksen tegen invallend licht. Vooral in een lichte ruimte of tijdens het overdag tv-kijken merk je dat de tv zich goed staande houdt en is comfortabel tv-kijken dus absoluut mogelijk. Het paneel is echter wel behoorlijk gevoelig voor reflecties, en de hoge helderheid kan het niet voorkomen dat een raam of een lamp achterin de kamer te duidelijk zichtbaar is. Het spiegel-effect is iets te nadrukkelijk aanwezig. Wat betreft de kijkhoeken presteren de CS630E-modellen boven gemiddeld goed. Zelfs vanuit een scherpe hoek blijft veel van de helderheid behouden en merk je alleen een lichte vermindering van het contrast. Ook trekt het zwart iets richting blauw/grijs. Vanuit alle normale kijkposities blijft dit model echter een prima beeld voorschotelen.

Panasonic CS630E – audiokwaliteit

Panasonic heeft de CS630E-modellen voorzien van VR-Audio True Surround midels twee 20 Watt speakers. Dat klinkt niet echt indrukwekkend en bovendien zijn de speakers achterop de tv geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het geluid het van weerkaatsing op de muur moet hebben om zijn weg naar de gebruiker te vinden. Hoewel het geluid, met name dialogen, hier wat dof en levenloos door overkomt valt het voor de rest reuze mee. De tv weet zelfs aardig wat lage tonen te produceren die net die extra dimensie aan een film of serie meegeven. Dialogen zijn ietwat dof maar goed verstaanbaar en ook audio(surround)-effecten komen strak en ruimtelijk over. Het volume kan aardig opgeschroefd worden zonder dat dit voor noemenswaardige vervorming zorgt. Al met al dus een prima geluidskwaliteit, alleen jammer dat de speakers naar achteren wijzen. Overigens raden we bij dit model, net als altijd, een extern audiosysteem aan wanneer je veel films en series kijkt.

Panasonic CS630E – conclusie

Alles we alles op- en aftrekken moeten we tot de conclusie komen dat de Panasonic TX-40CS630E een tv is die veel waar voor je geld biedt. Zeker op het belangrijkste punt; de beeldkwaliteit. Natuurlijk is er voldoende ruimte voor verbetering. Zo hadden we graag het nieuwe Firefox OS op dit model gezien, laat het contrast wat te wensen over, heeft het scherm last van reflecties en is het jammer dat de 3D-brillen niet standaard meegeleverd worden. Maar, op nagenoeg elk ander vlak scoren de CS630E-modellen boven gemiddeld goed. Ook qua design houdt Panasonic het simpel en strak, het gebruiksgemak is meer dan voldoende en de Panasonic Remote-app is nog altijd een voorbeeld voor veel andere fabrikanten. Kortom, de Panasonic CS630E-modellen zijn wat ons betreft zeker aan te raden wanneer je op zoek bent naar gewoon een goede full hd tv zonder veel toeters en bellen maar met voldoende smart tv-mogelijkheden om je media te bekijken en gebruik te maken van populaire diensten.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Voldoende smart tv-functies
  • Indrukwekkend goede beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke Remote-app

Minpunten
  • Smart tv-platform is wat gedateerd

  • Scherm heeft last van reflecties
  • Contrast valt wat tegen

Reacties (2)