Review: Marantz UD7007 Blu-ray speler

28 september 2013 + 10 minuten 1 Reacties
Marantz-UD7007-review-2

Vorige week hebben een uitgebreide review van de SR6008 gepubliceerd, één van de nieuwe Marantz AV receivers voor dit jaar. Deze receiver hebben we getest met een ander high-end component van het bedrijf, de UD7007 Blu-ray speler. Dit model heeft een adviesprijs van 999 euro en dat is veel geld voor een Blu-ray speler. Maar, Wat krijg je hiervoor qua prestaties en features?

Marantz UD7007 – Features en functies

De Marantz UD7007 is een Blu-ray speler met een fors prijskaartje maar daar tegenover staat wel dat de speler nagenoeg alles wat je er instopt accepteert en afspeelt. Zo kan de speler zonder problemen omgaan met SACD’s, DVD-Audio schijfjes, DVD’s, Blu-ray discs en 3D Blu-ray discs. Ook op het gebied van streaming kom je weinig te kort, met ondersteuning voor onder meer Flac, AAC en WAV audiobestanden en MPEG en DivX Plus HD videobestanden.

De speler is voorzien van DLNA 1.5 ondersteuning waardoor je vrij eenvoudig verbinding met je eigen thuisnetwerk kunt maken en muziek vanaf een NAS, computer of tablet kunt streamen. Daarnaast is er toegang tot Netflix en YouTube Leanback voor het streamen van online video. Het belangrijkste bevindt zich echter onder de motorkap want de UD7007 is uitgerust met high-end componenten voor zowel audio als video. Zo beschikt de Blu-ray speler over HDAM-audiomodules van Marantz, zijn elektronicacomponenten in aparte groepen opgedeeld om interferentie te voorkomen en is het chassis versterkt met een extra bodemplaat voor het elimineren van trillingen.

Vanzelfsprekend is er ondersteuning voor alle HD audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, en kunnenDSD-bestanden vanaf SACD via HDMI doorgestuurd worden. Qua aansluitingen is de speler voorzien van analoge rca (tulp) stekker, gebalanceerde XLR-pluggen, een ethernetpoort, een USB-poort een optische en coaxiale digitale uitgang en zelfs twee HDMI aansluitingen waarvan er één gebruik kan worden voor een Pure Direct signaal. Ook kun je hiermee een receiver koppelen die niet over 3D-ondersteuning beschikt.

Advertentie

Marantz UD7007 – Design

Aan het design is meteen te zien dat we met een high-end apparaat te maken hebben. Het geheel is met een gewicht van 6.5 kilogram en een afmeting van 440 x 308 x 108 millimeter een stuk zwaarder en groter dan de gemiddelde Blu-ray speler. Dit gewicht geeft het apparaat echter meteen een premium gevoel mee, net als de net afgewerkte voorzijde met afgeronde zijden in de stijl van de AV receivers van het bedrijf, en de zilverkleurige voeten. Aan de voorzijde bevinden zich een aantal knoppen voor het bedienen van de belangrijkste functies, waaronder het openen van de lade, het pauzeren en afspelen van content en het veranderen van de resolutie.

Overigens wil ik over het design nog kwijt dat je gezien het formaat en gewicht van het apparaat wel van te voren goed moet bedenken waar deze komt te staan. De speler heeft wat ruimte nodig aan de zijkanten en bovenkant waardoor een smalle lade of plank niet altijd mogelijk is.

Marantz UD7007 – Gebruik

De Marantz UD7007 wordt geleverd met een nogal drukke en overvolle afstandsbediening. Het is dus wat lastig en wennen wat betreft de bediening van veel van de geavanceerde functies maar het voordeel is dat je wel direct vanaf de afstandsbediening het meeste kunt bedienen zonder door heel wat menu’s te navigeren. Voor diegenen die vaak ’s avonds films en series kijken; achtergrondverlichting van de knoppen is niet aanwezig en alleen de belangrijkste knoppen geven (een heel klein beetje) licht in het donker. Helaas is er geen speciale app voor een smartphone of tablet, tenzij je een Marantz receiver hebt. De app voor deze receiver kan namelijk dienen als app voor de Blu-ray speler.

Afgezien van de overvolle afstandsbediening en het ontbreken van een applicatie is het gebruik van de UD7007 vrij eenvoudig. Marantz heeft gekozen voor een zeer simpele, en wellicht wat ouderwets ogende, interface maar alles is hier wel logisch geordend en goed toegankelijk. Het enige nadeel qua menustructuur is de mediaspeler, voor usb- en netwerk-content. Deze werkt omslachtig door de menustructuur en reageert vaak vrij traag. Hierover later meer. Daarbij moet gezegd worden dat de speler binnen de menu’s niet één van de snelsten is. De reactie op input kan vaak een seconde of twee op zich laten wachten en kan daarom al snel voor frustraties zorgen.

Marantz UD7007 – Features

De Marantz UD7007 beschikt zoals hierboven al aangegeven over de meest belangrijke features en functies die je van een high-end Blu-ray speler mag verwachten, waaronder 3D-ondersteuning, ondersteuning voor nagenoeg alle bestandsformaten en discs, en twee HDMI-aansluitingen voor een optimale weergave en compatibiliteit met oudere receivers. Naast deze features beschikt de speler over een aantal elementen die ik kort uit wil lichten; Youtube Leanback en de Mediaspeler (server). Netflix heb ik helaas niet kunnen testen aangezien de dienst op de testlocatie niet beschikbaar is.

Youtube Leanback is een Youtube-applicatie waarmee je toegang krijgt tot alle video’s die via de dienst aangeboden worden. Het principe is dan ook vrij eenvoudig; je kunt video’s op zoeken maar ook aanmelden voor je eigen account en zo favoriete video’s bekijken. De navigatie middels de afstandsbediening is echter verre van ideaal. Het invoeren van teksten gaat erg traag en spelfouten corrigeren duurt een eeuwigheid. Gelukkig is er de optie om je smartphone of tablet te koppelen met Youtube Leanback en hierdoor video’s op je mobiele apparaat op te zoeken en op tv weer te geven. Ook kun je vanuit hier afspeellijsten aanmaken. Dit werkt een stuk eenvoudiger en sneller.

De mediaspeler is feature die gebruikt kan worden om content vanaf een usb-stick of jet netwerk af te spelen. Hiermee krijg je vrij eenvoudig (met een paar simpele instellingen) toegang tot een NAS of een computer met DLNA in je thuisnetwerk. De koppeling met andere apparaten loopt vrij soepel en snel maar de stabiliteit laat wanneer je eenmaal aan de slag gaat te wensen over. Zo klapt de server er net iets te vaak uit, waar deze via de receiver nooit problemen vertoont, en kun je dus opnieuw op zoek naar dat ene nummer. Ook duurt het bladeren door de menustructuur wat langer dan met de SR6008 receiver, en zijn er net wat teveel stappen nodig om bij je favoriete muziek of video’s te komen. Al met al een wat frustrerende speler, welke overigens wel met nagenoeg al je digitale bestanden (ook hoge resolutie) overweg kan.

Zoals je ziet is de Marantz UD7007 qua (smart) features niet te vergelijken met een duurdere speler van bijvoorbeeld Panasonic, Sony of Samsung. De Blu-ray speler moet het in vergelijking met veel van deze modellen stellen zonder features als NFC, Miracast, 4K-upscaling, gebaren- en stembediening, een smartphone app en een ingebouwde web browser. Wat de features betreft krijg je het broodnodige en dat wat je krijgt presteert ook redelijk tot goed. De focus van dit apparaat ligt daarbij niet op allerlei (smart) features maar op beeld- en audiokwaliteit.

Marantz UD7007 – Beeldkwaliteit

Het belangrijkste is zoals aangegeven de beeldkwaliteit en audiokwaliteit, datgene waar de speler volgens de fabrikant in moet uitblinken. Om te beginnen met de beeldkwaliteit. Er zijn verschillende opties en instellingen waarmee je de beelden die de UD7007 uitstuurt kunt beïnvloeden maar de speler doet ‘puur’ het beste werk en wanneer je een redelijk goede tv hebt staan is het verstandig vooral daar aandacht aan een optimale kalibratie te schenken. We hebben de meeste instellingen dan ook met rust gelaten, waaronder alle ruisreductie filters, het contrast, de helderheid en de scherpte. Voor deze review hebben we onder meer gekeken naar Transformers III, The Dark Knight en Toto live in Rotterdam op Blu-ray.

Wanneer je de instellingen grotendeels met rust laat resulteert dit in een zeer strak en schoon plaatje, zowel bij het kijken van Blu-ray films als het kijken van concerten. De UD7007 biedt een zeer overtuigende weergave met een hoog contrast, indrukwekkende zwartwaarden en een zeer vloeiende weergave van snelle bewegingen. De speler heeft geen enkele moeite met snelle pan-bewegingen van camera’s of bijvoorbeeld een snelle achtervolging met auto’s. Het beeld blijft overtuigend scherp met een indrukwekkende weergave van subtiele details. Ook de kleurverzadiging is meer dan voldoende; huidtinten komen natuurlijk over en het hoge contrast zorgt voor net wat extra diepte in het beeld. Van ruis of artifacts is niet of nauwelijks sprake, afhankelijk van de kwaliteit van de content, en over het algemeen is de weergave bijzonder ‘steriel’ en gedetailleerd.

Advertentie

Bij het bekijken van 3D-materiaal valt er ook weinig negatiefs te zeggen over de prestaties van de UD7007. Crosstalk is niet compleet afwezig maar komt bijna nooit als storend over. De diepte van het beeld is overtuigend, zonder in te leveren op scherpte en weergave van subtiele details. Ook de kleuren en het contrast liggen op indrukwekkend niveau, en motion handling is wederom één van de sterke punten van de speler.

Al met al niets dan lof over de beeldkwaliteit van de Marantz UD7007, maar hierbij moet wel gezegd worden dat de kwaliteit vrijwel op hetzelfde niveau ligt als de betere spelers van onder andere Panasonic, Sony en Samsung. Het verschil is voor het getrainde oog en de gebruiker met high-end home cinema componenten waar te nemen maar in mijn optiek in ieder geval niet 500 of 600 euro groot.

Marantz UD7007 – Audiokwaliteit

Op het gebied van audio laat de UD7007 echter pas echt zien waarom de speler de voorkeur geniet boven de betere spelers van de bovengenoemde fabrikanten. Bij het luisteren naar muziek, maar ook naar de soundtrack van een film of een Blu-ray concertregistratie, laten de high-end componenten duidelijk het verschil zien/horen. De UD7007 weet in ieder geval te imponeren wat betreft de audioweergave.

Bij het kijken naar Blu-ray films weet de speler voor een rijke en dynamische audioweergave te zorgen, met voldoende detail en een perfecte plaatsing in de ruimte. Zelfs bij films met een zeer intensieve soundtrack, waaronder de Transformer-series, weet de speler zich prima staande te houden. Drukke en overvolle scènes worden qua audio helder en gedetailleerd weergegeven, maar ook een stevige maar niet overdreven bas kan niet ontbreken. Je merkt direct dan geen van de componenten (SR6008 en UD7007) zich inhoudt maar moeite hebben ze nagenoeg nergens mee. De soundtrack van films wordt bijzonder breed weergegeven en acties die zich van voren naar achteren of van links naar rechts bewegen zijn perfect te volgen.

Op het gebied van muziek weet de UID7007 nog een stapje verder te gaan, met een indrukwekkend stabiele en schone weergave van hoge kwaliteit audio. Hiervoor hebben we onder meer diverse flac-bestanden en een SACD ingezet. Het geluidsveld is bijzonder breed en dynamisch, en de plaatsing van de artiest en instrumenten in de ruimte laat het geheel tot leven komen. Het klinkt dan ook alsof er een privé-concert voor je neus gegeven wordt. Details zijn helder, het onderscheiden van instrumenten bij intensieve klassieke muziek gaat zonder problemen, en de zang is warm maar tegelijkertijd doordringend.

Marantz UD7007 – Conclusie

De Marantz UD7007 is een Blu-ray speler die niet alleen een premium uitstraling en bouwkwaliteit heeft, maar ook onder de motorkap alles in huis heeft om je het optimale te bieden. Qua (smart) features hoef je niet veel te verwachten maar het draait dan ook allemaal om beeld en audio. De beeldkwaliteit is bijzonder indrukwekkend en schoon maar zal voor de gemiddelde consument niet veel meer bieden dan een goede Blu-ray speler van 300 euro. Heb je echter het juiste en optimaal ingerichte systeem, en een getraind oog dan biedt de UD7007 een nagenoeg perfect plaatje. Op het gebied van audio wordt het verschil echter pas overduidelijk. Hier laat de UD7007 zien waarom de speler de ideale keuze is voor de muziek liefhebber, en de filmliefhebber die ondergedompeld wil worden in films. Heb je een stevig budget en een home cinema systeem waarin een high-end Blu-ray speler niet kan ontbreken, dan is de Marantz UD7007 wat mij betreft een meer dan prima keuze.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende beeld- en audiokwaliteit
  • Premium bouwkwaliteit en design
  • Twin-HDMI functie

Minpunten
  • Interface reageert traag om commands

  • Afstandsbediening zonder backlight
  • Mediaspeler is instabiel en omslachtig


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

nose job quotes

nose job quotes
29 juli 2014 om 20:04

In December 2012, she was half way through her reconstructive procedure and has since
become a symbol of hope for women suppressed by the Taliban, urging women to
“never give up and don’t lose hope,” that “what happened, it’s part of me, part of my life and its all the time in my mind and with me. They use high-end techniques, innovative surgical methods and state-of-art machines to deliver excellent result. The physical and external benefits are very obvious.

Inloggen