LG SK9Y – design en specificaties
Omdat de LG SK9Y bedoeld is voor televisies met een schermgrootte van 55-inch of groter, heb je te maken met een echt bakbeest. Het is een soundbar zoals je ze niet vaak ziet en aan het design kun je meteen afleiden dat het er eentje van LG is. Het gevaarte is 58 millimeter hoog, 145 millimeter diep en maar liefst 1200 millimeter breed en doet warempel denken aan een soort ruimteschip — maar dan eentje voor onder je televisie. Achter de brede speaker zitten enkele knoppen: voor het afspelen, bronnen kiezen, volume regelen en in- en uitschakelen.
Het apparaat is voorzien van ronde hoeken en een donkere kleur, waardoor bij vrijwel iedere televisie moet passen. Op de bovenkant treffen we twee speakers aan, terwijl er ook nog twee in de zijkanten zitten en drie (inclusief een centerspeaker) in het midden. Die bovenste speakers zijn bedoeld voor Dolby Atmos en dat is goed nieuws — daardoor kan ruimtelijk geluid beter worden weergeven. Door de speakers op de bovenkant te positioneren, kan het geluid over de televisiekijker worden geprojecteerd en van het plafond worden gekaatst.
De LG SK9Y beschikt over broodnodige aansluitingen, maar heeft er eigenlijk overal maar ééntje van. En in het geval van hdmi-aansluitingen is dat gewoonweg te weinig. Naast een hmdi-input is er ook een hdmi-output, lan-kabel- en usb-aansluiting, audio line-in en digital audio input (optisch). Er is dus van alles wat, waardoor je veel soorten apparaten kunt koppelen. Maar heb je dus meerdere apparaten met dezelfde kabels, dan zul je die via de tv moeten aansluiten. Ook is er nog wifi, bluetooth (4.0) en een koptelefoonaansluiting.
LG SK9Y – installatie
Net zoals bij heel veel andere soundbar is het installeren zo gepiept. Wanneer je de stekkers van de subwoofer en soundbar in de stopcontacten hebt gedaan en de hdmi- of optische kabel hebt aangesloten, dan kun je direct beginnen met luisteren. Wil je nog een stapje verdergaan, dan koppel je de LG SK9Y ook aan het netwerk, via wifi of een lan-kabel. Daarvoor heb je de LG Wi-Fi Speaker-app nodig die gratis te downloaden is op Android en iOS. Met die app kun je de soundbar verder instellen en klaarmaken.
Dat instellen wijst voor zich, aangezien LG een stappenplan presenteert. Volg de stappen op en je weet wat je moet doen. Verder is het nog mogelijk extra achterspeakers te installeren en te koppelen aan je LG SK9Y. Daardoor komt surround sound natuurlijk nog beter tot z’n recht, hoe overtuigend zo’n techniek als Dolby Atmos ook mag zijn. Ook die koppeling verricht je via de applicatie. Je bent waarschijnlijk langer bezig met de speakers uit de dozen te halen dan alles correct in te stellen. Na een paar minuten is het al gebeurd.
LG SK9Y – in gebruik
Vervolgens kun je een aantal dingen doen. Zo is het mogelijk de soundbar te gebruiken onder je televisie, waardoor je films, series en games met superieur geluid kunt ervaren (zeker ten opzichte van de standaardtelevisiespeakers). Ook kun je er natuurlijk direct een apparaat op aansluiten, waardoor je de interface op je televisie niet eens nodig hoeft te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je muziek wil afspelen via bluetooth, dan kan dat vanaf een smartphone of tablet en een muziekspeler of muziekstreamingdienst naar keuze.
Gelukkig ondersteunt het apparaat ook Google Cast en Spotify Connect, waardoor je voor een groot aantal muziekstreamingdienst dus direct gebruik kunt maken van wifi. De meegeleverde afstandsbediening is compact doch functioneel, waardoor je de soundbar ook zonder app kunt bedienen. Zo kun je de geluidsmodus instellen, van bron wisselen en natuurlijk het volume bedienen. Verder zijn er knoppen voor mediabesturing en gelukkig ook voor het afstellen van aspecten als de hogere en lagere tonen.
Vooral de knoppen voor mediabediening kunnen nog wel eens goed van pas komen. Bijvoorbeeld wanneer je een externe harde schijf op de LG SK9Y aansluit en door de nummers wil gaan. Maar je kunt ook grofweg alle functies (en net een beetje meer) vinden in de gratis applicatie. Vanuit daar kun je bijvoorbeeld ook muziek afspelen vanuit je eigen wifi-netwerk, zoals nummers die staan opgeslagen op een NAS of laptop. Tot slot kun je ook nog gebruikmaken van de Google Assistant, die later dit jaar ook naar Nederland komt.
LG SK9Y – audiokwaliteit
De LG SK9Y beschikt over een groot aantal decoders (DTS Digital Surround, DTS:X, Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD) en kan de meest populaire audiobestanden (aac, aiff, flac, lpcm, mp3, off, wav en wma) van dit moment afspelen. In het dagelijkse gebruik zul je dus zelden een muziekbestand of geluidsformaat tegenkomen die niet zal werken met de soundbar. Ook is er nog 24-bit hi-res audio upscaling en 4k passthrough, maar moet je het zonder de bewerkingen van Meridian doen (zie daarvoor de SK10Y).
Voor die 849 euro mag je echt wel verwachten dat het geluid uit de LG SK9Y puur, zuiver en vol klinkt. En op alle drie de vlakken stelt de soundbar gelukkig, en geheel terecht, niet teleur. Mocht het toch nog niet helemaal lekker klinken, dan heb je de mogelijkheid de tonen aan te passen — maar over het algemeen kom je met de beschikbare geluidsmodi wel uit de voeten. De soundbar is in staat moeiteloos een grote kamer te vullen met geluid en kan daardoor films, series en games perfect bijstaan in spannende, drukke of mooie momenten.
Bij dat kamervullende geluid hoort ook een brede soundstage en op dat vlak stelt de soundbar ook niet teleur. Het stereo geluid komt ook enorm goed uit de verf. Dolby Atmos is enorm belangrijk voor een soundbar tegenwoordig, maar helaas weet de soundbar hier niet compleet mee te overtuigen. Het is moeilijk onderscheid te maken tussen de linker en rechter kanalen, waardoor dat geluid een beetje samenvalt met het geluid uit de speakers die aan de zijkanten zitten. Dat levert een minder helder geluid op dan je zou willen, in feite.
Dat onderscheid kun je wel ietwat forceren door de soundbar af te stellen middels de afstandsbediening, maar je raakt het nooit helemaal kwijt. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan hoe je huis is ingericht en wat voor afmetingen je huiskamer heeft, dat is altijd iets om in het achterhoofd te houden. Begrijp ons echter niet verkeerd: de LG SK9Y heeft alles in huis om te laten zien wat Dolby Atmos kan en kan de kijker onderdompelen in geluid, alsof die in de bioscoop zit. Maar dat neemt weer niet weg dat er dus wel kanttekeningen zijn.
Waar je echt voor moet waken is dat de subwoofer niet de overhand krijgt. Hoewel de woofer prima in staat is de midden en lage tonen voor z’n rekening te nemen, kan het zijn dat tijdens explosies of andere drukke situaties (zoals rinkelende ramen of gevechten) stemmen, conversaties en meer genuanceerde tonen wegvallen. Dit komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar het gebeurde vaak genoeg om op te vallen. Het ligt er overigens maar net aan wat je voor films of series kijkt; het kan zijn dat je dit probleem niet tegenkomt.
LG SK9Y – conclusie
De LG SK9Y is overigens niet het vlaggenschip van 2018. Dat is de eerdergenoemde LG SK10Y. Die soundbar heeft alles wat de 9Y te bieden heeft, inclusief de finetuning van Meridian. Voor een nog betere geluidservaring zou je dus voor die versie kunnen kiezen. Heb je echter een specifiek budget in gedachte waardoor de 10Y geen optie is, dan haal je met de SK9Y een ontzettend goede soundbar in huis. De geluidsweergave is breed, warm, kamervullend, puur en zuiver en Dolby Atmos doet voor het grootste gedeelte goed werk.
Er zijn echter ook wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is de adviesprijs van 849 behoorlijk hoog, maar dat kun je verwachten wanneer er zoveel techniek aan boord van een soundbar zit. Daarnaast moet je het doen met eigenlijk één hdmi-aansluiting, terwijl we ons kunnen voorstellen dat je er minstens twee of misschien wel drie nodig hebt. Daarnaast kan de subwoofer in specifieke situaties de overhand nemen. Het strakke design, de over het algemeen fantastische geluidsweergave en de prima mobiele app maken echter een hoop goed.
Beoordeling
- Opvallend, strak design
- Fantastische geluidsweergave
- Functionele mobiele applicatie
Duur
- Te weinig (hdmi-)aansluitingen
- Subwoofer kan overhand nemen
Reacties (8)