LG HU80KSW – specificaties
- Wat: Ultra HD DLP-projector
- Opstelling: 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 2.500 ANSI lumen, dynamisch contrast 150.000:1, projectieverhouding 1,30 – 1,57 (100 inch diagonaal op 2,9 – 3,5 m), geluidsniveau 30/25 dB (standaard, ecomode)
- Aansluitingen: 2x HDMI (2.0), 2x USB (mediaspeler, MS office speler), 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x ethernet
- Levensduur lamp: tot 20.000 uur
- Extra’s: HDR10, 2x 7 Watt speakers, WiFi, WebOS 3.5, DLNA, mediaspeler, screenmirroring
- Afmetingen: 165 x 165 x 470 mm
- Gewicht: 6,7 kg
- Adviesprijs: 2.499 euro
LG HU80KSW – design
Projectoren hebben vaak een eenvoudig en hoofdzakelijk functioneel ontwerp. De LG is alvast in dat opzicht een buitenbeentje. De kleine toren is bijna een halve meter hoog. Hij is beschikbaar in het wit of in het zwart.
Een groot zilverkleurig handvat maakt het een fluitje van een cent om de projector te verplaatsen. Aan een zijde is de wand geperforeerd voor verluchting. Het deksel klapt omhoog en bevat een spiegel, dat doet vermoeden dat hij bedoeld is om rechtopstaand gebruikt te kunnen worden. Maar zoals we zullen zien heeft het design wel meer mogelijkheden. Hoe je hem ook gebruikt, het is een mooie, elegante verschijning.
Aansluitingen
De projector is uitgerust met twee HDMI-aansluitingen, beide klaar voor Ultra HD HDR. Een van de HDMI-aansluitingen (met ARC) staat aan de zijkant, samen met de hoofdtelefoonuitgang en een USB-aansluiting. In een uitsparing onderaan, en naar de achterzijde gericht staat de tweede HDMI-aansluiting, een tweede USB-aansluiting, de optisch digitale uitgang en een bedrade netwerkaansluiting. De projector is ook voorzien van WiFi en Bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon of Bluetooth speaker.
De stroomkabel is vast verbonden met het toestel en rolt met een druk op de knop op, net zoals bij veel stofzuigers. Daarmee is hij echt supereenvoudig te verplaatsen, je hebt altijd alles bij de hand.
LG HU80KSW – Plaatsing
De unieke vormgeving doet misschien vermoeden dat dit een Ultra Short Throw projector is, maar dat is niet het geval. De LG heeft een projectieverhouding van 1,3 – 1,57 (zoom 1,2x) en dat ligt perfect in lijn met de meeste andere projectoren. Een 100 inch beeld vereist met andere woorden een projectieafstand van 3 tot 3,5 m. De lensoffset is 100%, de onderzijde van het beeld verschijnt net boven de lens. Focus en zoom bedien je manueel met twee handige draaiwielen aan de zijkant.
Ok, tijd om de unieke mogelijkheden van deze projector te belichten. De meest voor de hand liggende is rechtopstaand, en met gebruik van de spiegel projecteer je het beeld dan op het scherm. De spiegel kan je in beperkte mate bewegen om het beeld hoger te projecteren. De projector neemt op die manier weinig plaats in, en kan voor de zetel op de grond staan. De keystone correctie corrigeert automatische de trapeziumvervorming die de spiegel veroorzaakt, maar je kunt het ook manueel aanpassen.
Een tweede optie is de projector plat liggend gebruiken. Je schroeft de vier bijgeleverde voetjes in de projector en dan kan hij plat op de salontafel liggen. De spiegel klap je dan weg. Als derde optie kan je de projector ook ophangen, je gebruikt dan de montagegaten van de voeten voor de beugel. Een vierde optie is… projecteren op het plafond! Laat de projector rechtop staan, klap de spiegel weg, en voila: beeld op het plafond.
We zijn aangenaam verrast door het ventilatorlawaai. In eco-mode is dat absoluut niet storend, en kan je zelfs dicht bij de projector zitten. Maar ook op volle kracht valt het lawaai mee, en komt enkel in stille fragmenten en dialogen boven de soundtrack uit. Ook in de dynamische lampmode (die je kiest door Dynamic Black te activeren) valt het lawaai grotendeels terug naar het niveau van de eco-mode.
LG HU80KSW – Gebruiksgemak
Menu’s
De LG projector gebruikt WebOS 3.5, en dat betekent dat je kan rekenen op alle gebruiksgemak dat dit smart tv systeem biedt. Via het QuickMenu kan je aantal instellingen snel aanpassen.
De beeldinstellingen zijn net als op de LG tv’s erg volledig. Er is een volledig kleurbeheersysteem aan boord, en 2-punts en 20-punts grijsschaal aanpassing. De menu’s opstarten duurt enkele seconden, maar zodra ze op het scherm staan zijn er geen verdere vertragingen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening ziet er erg bekend uit voor wie een LG televisie in huis heeft. Afgezien van enkele kleine wijzigingen is dit een standaard Magic Remote. De aanwijzer op het scherm bedien je eenvoudig door de remote te bewegen. Dat principe is erg handig binnen WebOS, maar vereist soms wat gewenning. Wie dat wilt kan de hele interface ook bedienen zonder de aanwijzer te gebruiken.
Er zijn geen specifieke toetsen meer voor Netflix of Google Movies, die zijn vervangen door toetsen voor snelle selectie van de beeldmode en beeldverhouding. De remote is helaas niet verlicht.
LG HU80KSW – features
Deze Ultra HD DLP-projectoren gebruikt een DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt twee miljoen pixels en gebruikt pixelshift techniek om Ultra HD beelden te tonen. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren.
De toren is uitgerust met twee zeven Watt speakers. Die zorgen voor een behoorlijke soundtrack, maar zijn uiteraard wel beperkt. Hoge en lage tonen worden zwaar ingesnoerd wanneer het volume te hoog staat. Maar voor heel wat content waar het je hoofdzakelijk om de dialoog te doen is, is dat geen probleem. Voor een projector zijn dit redelijke speakers, maar gezien de afmetingen van de toren hadden we iets beter verwacht. Als alternatief kan je het geluid via Bluetooth naar je eigen draadloze speaker sturen zodat je toch nog een volledig draadloze oplossing hebt.
De meest opvallende feature is uiteraard WebOS. Het smart tv systeem gebruikt weliswaar een iets oudere versie (3.5), maar biedt daarmee nog steeds een hele rits features waarvoor je bij andere projectoren op een externe oplossing aangewezen bent. Zo beschik je onder meer over YouTube, Netflix, en alle andere smart tv-apps die WebOS biedt. Je kunt ook het beeld van je smartphone mirroren. De ingebouwde mediaspeler van WebOS ondersteunt alle belangrijke audio- en videoformaten, inclusief ondersteuning voor 4K, HDR en ondertitels.
Kortom, al deze features zorgen ervoor dat de draagbare projector werkelijk het enige is wat je nodig hebt als je snel in andere kamer van groot beeld wilt genieten.
LG HU80KSW – Beeldkwaliteit
De beeldverwerking van de scoort iets beter dan heel wat andere projectoren. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates is prima met de meeste bronnen en hij levert degelijke ruisonderdrukking. Zoals typisch bij deze DLP-chipset gaat het allerfijnste detail van een Ultra HD beeld verloren. Bij onze fijnste testpatronen zagen we echter ook uitdrukkelijke moirépatronen. De projector biedt ook Motion interpolation (TruMotion). Die kan panbeelden die schokken mooi vloeiend maken, zonder overmatige beeldartefacten. Uiteraard mag je hoedanook van een projector geen haarscherp detail verwachten in snel bewegende beelden.
De laserlichtbron levert op papier 2.500 lumen, maar in de praktijk krijgen we de meter, zelfs in de helderste beeldmode, maar nipt boven de 1.150 lumen. In de Bioscoop of Expert Beeldmode, die het beste beeld leveren, kan je met de lamp in maximale stand nog op 670 lumen rekenen. Daarmee verlicht je nog net een 110 inch beeld bij verduistering, maar bij omgevingslicht moet je dan eerder mikken op 80 inch. Met de lamp in de twee ecostanden levert de bioscoop mode 566 en 450 lumen. Dat laatste is nog ok voor een 70 inch scherm bij wat omgevingslicht.
De projector levert dus minder licht dan verwacht, maar hoe staat het met het contrast? Ook daar zijn de prestaties eerder matig. In de helderste beeldmode kan je nog net 510:1 halen, maar in de Bioscoop-mode daalt dat naar 300:1. Dat is echt wel een vrij zwak resultaat. Je kunt het resultaat iets verbeteren door Dynamisch Contrast in te schakelen, maar het resultaat blijft beperkt. LG is er kennelijk wel in geslaagd om de heldere rand die andere DLP-projectoren rond het beeld tonen te vermijden.
De laserlichtbron heeft als groot voordeel een lange levensduur, waarbij je voor het grootste deel mag rekenen op een vrij kleine daling in helderheid. Maar ze komt helaas ook met nadelen. Zo blijkt de kleurweergave bijzonder sterk naar blauw te neigen. De bioscoop-mode heeft een te blauwe kleurtemperatuur, maar wanneer we de kleurtemperatuur naar ‘warm’ schakelen blijkt die eerder alles een hinderlijke gele tint te geven. We houden het dan op de ‘gemiddeld’ kleurtemperatuur. Het kleurbereik toont echter dat blauw veel te intens is, en zo ook cyaan en vooral magenta sterk in de richting van blauw trekt. Rood en in mindere mate groen, zijn dan weer niet intens genoeg.
Alles bij elkaar is dit een vrij zwakke prestatie. Beelden missen niet alleen impact, ze tonen ook regelmatig eerder onnatuurlijke tinten. De HU80KSW ondersteunt HDR10, maar met nauwelijks 70% van DCI-P3 kleurbereik, zijn vrij zwak contrast en matige lichtopbrengst mag je absoluut geen indrukwekkende HDR beelden verwachten.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
LG HU80KSW – Conclusie
We hoopten dat deze LG een knappe combinatie van design, opstelling en beeldkwaliteit zou leveren. Maar de projector met zijn unieke vormgeving mikt duidelijk ook op een uniek publiek. Echte cinefielen kunnen misschien wel leven met de beperkte lichtopbrengst gezien ze toch in een verduisterde ruimte kijken. Maar het zwakke contrast, beperkte kleurbereik, en de matige kalibratie zijn voor hen een belangrijke afknapper. Gezien de prijs zijn er dan betere oplossingen.
Neen, deze projector mikt op mensen die de enorme flexibiliteit van de projector op prijs stellen. Voor de leukste beelden moet je wel de gordijnen dicht houden, maar hij is makkelijk te verplaatsen, en je kunt hem op veel manieren opstellen. Het geïntegreerde WebOS, de ingebouwde luidsprekers en handvat maken dat je eenvoudig met de projector op stap kunt, en in een mum van tijd eender waar beeld projecteert, zelfs op het plafond. De ingebouwde mediaspeler, Netflix, YouTube en andere apps maken een aparte bron vaak overbodig. De laserlichtbron garandeert een lange levensduur.
Beoordeling
- WebOS functionaliteit
- Makkelijk te verplaatsen
- Veel opstellingsmogelijkheden
- Laserlichtbron met lange levensduur
Prijs
- Geen perfect Ultra HD detail
- Te klein kleurbereik
- Beperkt contrast
Reacties (1)