Review: LG HF80JS-laserprojector: projector met aantrekkelijk beeld

20 september 2017 + 10 minuten 2 Reacties
hf80js_eu13

Deze LG projector laat ons helemaal anders denken over projectoren. Al jarenlang zijn we gewend aan grote, soms erg zware projectoren die je liefst zo veel mogelijk wil verstoppen. Kleinere projectoren moeten altijd inleveren op beeldkwaliteit. Is dat ook het geval voor de LG HF80JS, een projector in een modern en handig jasje?

LG HF80JS – specificaties

Wat: Full HD LCD-projector met laserlamp
Opstelling: 1.920 x 1.080, lichtopbrengst 2.000 ANSI lumen, dynamisch contrast 150.000:1, projectieverhouding 1,39 – 1,53 (100 inch diagonaal tussen 3,1 en 3,4 m), geluidsniveau 30/28/26 dB
Aansluitingen: 2x HDMI (1x ARC), 2x USB (media en HID), 1x netwerk, WiFi, 1x stereo minijack uit, 1x optisch digital uit, Bluetooth (audio uit)
Levensduur lamp: tot 20.000 uur
Extra’s: WebOS Smart TV
Afmetingen: 108 x 140 x 252 mm
Gewicht: 2,1 kg
Verbruik: 140 watt
Adviesprijs: 1.799 euro

LG HF80JS – design

Gedaan met die projectoren die groter zijn dan een schoendoos, de HF80JS gooit het over een totaal andere boeg. Hij is erg compact en heeft een kleine, hoge balk met een bijzonder laag gewicht. In de afgeronde voorzijde zit de lens boven de geperforeerde luchtinlaat. Het onderste deel is uitgevoerd in donkerzilverkleurige ribbels. Een absoluut minimum aan toetsen en bediening: bovenaan vind je de prominente aan-uit-toets die dubbelt als joystick voor de d-pad, en een schuifregelaar voor de zoom.

Het is geen hoogvlieger van design, maar alleen al het verrassende en originele uiterlijk is genoeg om onze aandacht te trekken. Zijn compacte vorm en wit/zilver kleurschema maken het ook vrij makkelijk om hem een plaats te geven in het interieur.

Aansluitingen

De aansluitingen staan allemaal achteraan, voorzie dus ongeveer vijftien centimer extra tussen de achterzijde en een eventuele wand. Ook op dit vlak zien we een vrij ongewone selectie. De LG beschikt over twee HDMI-uitgangen, waarvan eentje met ARC. Daarnaast zijn er enkel twee USB-aansluitingen die, in tegenstelling tot bij de meeste andere projectoren, wel degelijk dienst doen voor een ingebouwde mediaspeler. Je kunt er bovendien ook een toetsenbord, muis of gamepad op aansluiten.

De projector is uitgerust met bedrade én draadloze netwerkaansluiting. Een optisch digitale uitgang en stereo-minijack uitgang zijn voorzien voor audio. Maar je kunt ook kiezen voor bluetooth, de projector ondersteunt audio uit via bluetooth. Kortom, de LG beschikt over flink wat opties (usb voor media, wifi, bluetooth audio uit) die op heel wat andere projectoren ontbreken.

LG HF80JS – Plaatsing en gebruiksgemak

De projector is voorzien van een lens met een redelijk lange projectieverhouding voor home cinema, en een vrij beperkte zoom. Concreet moet je al naar iets meer dan drie meter afstand voor een 100 inch beeld, en vanop twee meter heb je ongeveer een 60-65 inch beeld. Dat is op zich niet ongewoon, maar zo een kleine projector verwacht je misschien gewoon op de salontafel te plaatsen. Dat kan dus niet als je echt groot beeld wenst. Zoom en focus bedien je manueel.

De projectorlens komt gelijk met de onderzijde van het beeld, dus de meest aangewezen opstelling lijkt ons om hem op te hangen aan het plafond. Lensshift is niet voorzien, dus als je hem niet op de ideale plaats kunt zetten, moet je hem draaien. Keystonecorrectie is wel aanwezig, en verticale correctie kan de projector indien gewenst automatisch uitvoeren. Daarna kan je elke hoek afzonderlijk nog aanpassen voor resterende trapeziumvervorming.

De projector is verrassend stil, meestal zijn kleine modellen veel luidruchtiger. Zeker als je de energy saving-instelling op medium of maximum zet, is het lawaai absoluut niet storend. Zet je de lichtbron op maximum (minimale energy saving) dan is hij iets luider, maar nog steeds niet overweldigend vergeleken bij een typische filmsoundtrack, zelfs als je er niet al te ver vanaf zit.

Menu’s

De menustructuur is regelrecht overgenomen uit de LG televisies. Ze is erg volledig en bevat de mogelijkheid om grijsschaal en kleurbereik aan te passen.

De beeldmodes kan je rechtstreeks vanop de remote kiezen. Een klein minpunt: LG koos voor een iets te zwakke hardwareconfiguratie. De menu’s met instellingen openen of door het smart tv deel bladeren stelt in sommige gevallen je geduld echt wel op de proef.

Afstandsbediening

Net zoals de LG tv’s komt deze projector met een smart remote. Je wijst dus gewoon naar het scherm, en bestuurt de cursor eenvoudig door de remote te bewegen. Die keuze past bij hem, want hij is uitgerust met WebOS. De remote moet het wel stellen zonder verlichting, en zonder alle toetsen die we op een projector remote verwachten, zoals brightness, contrast of andere snelle aanpassingen van het beeld. Enkel de beeldpreset kan je rechtstreeks via een toets kiezen.

LG HF80JS – features

Deze LG is een Full HD DLP-projector, en op dat vlak zeker geen spitstechnologie. De verrassing zit hem in twee factoren: de projector gebruikt een laserlichtbron en is voorzien van WebOS.

In plaats van een traditionele UHP-lamp is de LG uitgerust met een laserlichtbron die tweeduizend lumen lichtsterkte claimt. Dat is flink wat voor zo een compact model. De laser gaat bovendien tot twintigduizend uren mee, dat is makkelijk vijf tot zes keer meer dan een UHP-lamp. Opvallend is ook dat hij een maximum verbruik van 150 Watt claimt, opvallend minder dan een gewone projector (typisch 300-400 Watt). Lasers zijn niet nieuw in projectie, maar in dit formaat en aan deze prijs wel.

De projector is voorzien van 3W stereospeakers, maar die volstaan werkelijk alleen als je de projector mee op reis neemt. Koppel hem aan een goede geluidsinstallatie, of eenvoudiger gebruik een Bluetooth-speaker om de klank op te peppen.

En dan is er WebOS. LG rustte de projector uit met zijn smart tv OS. Sluit hem dus aan op je thuisnetwerk en je geniet niet alleen van een bijzonder volledige mediaspeler, maar ook van een webbrowser, en het app-aanbod. Netflix, Amazon Video, en een aantal catchup tv-diensten (althans in Nederland) zijn de meest opvallende namen. YouTube ontbreekt helaas, de projector slaagde volgens LG niet in de certificering. De reden waarom is niet gekend, al vermoeden we dat de iets te zwakke hardwareconfiguratie daar mogelijk voor iets tussen zit.

LG HF80JS – Beeldkwaliteit

De beeldverwerking erft deze projector overduidelijk van zijn televisiebroeders, en dat levert hem alvast goede punten op. Deinterlacing en detectie van film- en videoframerates zijn goed. Zo vermijdt de projector gekartelde randen of moiré-effecten. De ruisonderdrukking levert goed werk met willekeurige ruis en compressieruis, zodat ook wat oudere of slechtere videobronnen nog een goed beeld leveren.

Het pixelrooster van de Full HD DLP-chip blijft onzichtbaar zolang je een normale kijkafstand hanteert. Maar het beeld lijkt hier en daar het allerfijnste detail licht uit te vlakken. We vermoeden dat dit een effect is van de lens. Toch is het beeld nog altijd voldoende scherp. Wees voorzichtig met de scherpte-instelling, die schuif je al snel te hoog in een poging wat extra detail te tonen (kies ergens tussen 10 en 20). Experimenteer liever met Superresolution, dat geeft iets betere resultaten, wij vonden de medium instelling prima.

De projector beschikt niet over motion interpolation, dus verlies je flink wat detail in snel bewegende beelden. Er is een duidelijke dubbele rand als er iets snel door het beeld beweegt en soms is die rand zelfs gekleurd.

We kiezen de Cinema-beeldmode als startpunt voor onze testen. Daarbij zien we onmiddellijk dat de LG iets te veel zwartdetail toont, je kunt ‘helderheid’ laten zakken naar 48 en zet in één moeite ‘contrast’ op 95 om het beeld wat meer punch te geven.

De tweeduizend lumen die de LG op papier belooft halen we echter absoluut niet. In de drie verschillende eco-standen halen we 810, 730 en 650 lumen. Zelfs als we de ‘vivid’ mode kiezen, komt de meter niet boven de 990 lumen uit. Maar goed, zelfs met die lagere waardes levert de LG nog genoeg licht voor een scherm tussen de 130 (verduistering) en 90 inch (licht omgevingslicht) beelddiagonaal. Ook het contrast valt bijzonder matig uit: 550:1 in cinemamode, vooral veroorzaakt door een erg matige zwartwaarde. Wie volledig verduistert, mag echt geen diepzwart verwachten. Door dynamisch contrast te activeren geef je de beelden wat meer punch, maar dat kost je wel wat zwartdetail.

Nog een zwak punt: de projector is niet perfect gekalibreerd. Het kleurbereik en de grijsschaal duiden er duidelijk op dat hij tekort schiet in het rood. De grijsschaal is te koel, maar wel zeer egaal. Dit is met de kleurtemperatuur op ‘medium’. Kies je ‘warm’ dan krijgt het scherm een te groene tint, laat dit onveranderd. Het kleurbereik toont het zwakke rood, en een te intens blauw. Ook de secundaire kleuren kunnen veel beter. Geel is wat te donker, en vooral magenta leunt te sterk naar blauw. De gamma-curve die het helderheidsverloop bepaalt, is wel zo goed als perfect. Ondanks die matige resultaten realiseert de LG nog een bijzonder goed gebalanceerd beeld. Voor film levert hij zeker geen referentiebeelden, maar het resultaat is best nog te genieten. Ook gamers kunnen wel met deze projector aan de slag, al levert hij met een lag van 85ms (cinema) en 67,8ms (game) geen topresultaten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lagmeter.

Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

LG HF80JS – Conclusie

De HF80JS toont aan dat er toekomst zit in laserprojectie, ook als je niet met het budget van een familiewagen aan de slag kan. De projector is compact, absoluut niet luidruchtig, energiezuinig en hij levert degelijk beeld, ook al is er nog veel ruimte voor verbetering. De lichtbron is te zwak in rood, en dat merk je aan de kalibratie. Het contrast is wat tegenvallend, zelfs voor een DLP, en de lichtopbrengst zit ver onder de specificatie, maar is voldoende voor groot beeld bij verduistering. En toch, doe het licht uit, en deze kleine wonderdoos zet een erg aantrekkelijk beeld op de muur. De toevoeging van WebOS maakt er een erg leuke multimediamachine van, al moet LG echt wel iets krachtigere hardware voorzien. Je betaalt relatief gezien wel een hoge prijs voor deze compacte laserprojector. Concurrenten zoals de Epson EH-TW6700 geven voor een lagere prijs beter beeld, maar dan moet je uiteraard genoegen nemen met een klassieke lamp-projector.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Laserlichtbron met lange levensduur
  • Aantrekkelijk beeld
  • Compact, niet lawaaierig
  • Smart TV WebOS en Smart Remote

Minpunten
  • Menu’s reageren te traag

  • Kalibratie mag flink wat beter
  • Lichtopbrengst en contrast ruim onder specificatie

Reacties (2)