Review: LG 55SJ850V (SJ850V-serie) lcd led tv

05 juli 2017 + 10 minuten 3 Reacties
LG_55SJ850V-LIFESTYLE

In deze review kijken we naar de LG 55SJ850V lcd led tv, die komt met ‘Nano cell’ technologie voor een ruimer kleurbereik, beschikt over de 4K-resolutie en is voorzien van HDR-ondersteuning.

Naast zijn uitgebreid aanbod oled-modellen blijft LG ook lcd-tv’s aanbieden, een noodzakelijke keuze om in elk prijssegment iets te kunnen aanbieden. Bovenaan het lcd-aanbod vinden we de Super Ultra HD-tv’s. Die gebruiken ‘Nano cell’ technologie voor een ruimer kleurbereik, en zijn net als de oled-modellen voorzien van erg ruime HDR-ondersteuning. We testen de LG 55SJ850V.

LG 55SJ850V – specificaties

  • Wat: Ultra HD Edge Led lcd-tv (12×1)
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Active HDR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 1.229 x 763 x 245 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,6 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 86 / 0,3 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs 55-inch 55SJ850V: 1.899 euro
  • Adviesprijs 65-inch 65SJ850V: 2.799 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 LG lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG 55SJ850V – design

De LG 55SJ850V haalt voor zijn design inspiratie uit het ‘Picture on glass’ design van LG’s oled-tv’s. Het beeldscherm lijkt als een aparte laag op het toestel te liggen. Er is absoluut geen kader zichtbaar, behalve de typische zwarte rand van 1cm rond het beeld. Vanop de zijkant zie je een mooi, slank profiel, en een chroomkleurig biesje. De achterzijde is volledig wit en heeft een lichte textuur.

De sikkelvormige voet is afgewerkt in mat metaal. Het scherm steunt enkel op de slanke nek, maar staat erg stevig. Ondanks de centrale opstelling  van de voet is het geen draaivoet. De LG is op vlak van design een mooi voorbeeld van een subtopper zoals we die bij bijna alle merken zien. Binnen de beperkingen van het slanke scherm en zo groot mogelijk beeld is hij degelijk afgewerkt, ziet er fraai uit, maar kan niet echt inspireren.

Aansluitingen

Net als op de oled-modellen zijn alle analoge beeld-aansluitingen verwijderd. Dat mag eerlijk gezegd voor weinig mensen een belemmering vormen.

De LG SJ850V-serie modellen bieden vier HDMI-aansluitingen, waarvan twee aan de zijkant en drie USB-aansluitingen waarvan een aan de zijkant. Achteraan vinden we verder de optisch digitale uitgang, de ietwat moeilijk bereikbare hoofdtelefoonaansluiting en de bedrade netwerkaansluiting. De aansluitingen aan de achterzijde wijzen naar de wand, dus opgelet bij wandmontage. Wifi en Bluetooth ronden de aansluitingen af, die laatste mag je gebruiken voor een draadloze hoofdtelefoon of draadloos toetsenbord.

LG 55SJ850V – gebruiksgemak

Menu’s en smart tv verschillen niet van een oled-model, dus we hernemen hier grotendeels onze conclusie van de LG OLED65E7. Bij de installatie van je televisie begeleidt ‘Bean Bird’ je nog steeds door de belangrijkste stappen (netwerkverbinding leggen, zenders zoeken). De menu’s voor alle instellingen zijn bereikbaar in twee stappen. Een druk op de knop levert je een aantal snelle keuzes aan de rechterzijde van het scherm (beeldmode, geluidsmode, …). Een optie leidt je naar het volledige menu waar je aan alle instellingen kan sleutelen.

Afstandsbediening

De Magic Remote is al jaren een vast onderdeel bij WebOS. Niet alleen functioneert hij als een traditionele zapper, maar door hem naar het scherm te richten bestuur je er ook een cursor in beeld mee. Dat maakt het erg handig om dingen te selecteren in de interface. Maar dat betekent niet dat je altijd aangewezen bent op het gebruik van de cursor. De remote zelf is erg volledig, met numerieke toetsen, d-pad, volume- en kanaaltoetsen, en twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Met de ingebouwde microfoon spreek je zoekopdrachten in. De resultaten komen uit YouTube en Netflix of je kunt verder zoeken op het internet.

LG 55SJ850V – features

Smart tv-platform

WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home –scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv tot externe ingangen en internet toepassingen.

Smart functies

Een van de beste nieuwe functies in WebOS 3.5 is ‘Quick Access’. Daarmee selecteer je een bepaalde bron, ongeacht of dat een externe ingang of internettoepassing is, door lang op een van de nummertoetsen te drukken. Druk lang op ‘0’ om het menu met alle snelkeuzes te zien, en die kan je uiteraard eenvoudig aanpassen.

LG’s ingebouwde muziekspeler toont nu gesynchroniseerde liedjesteksten als die in je bestanden zitten, en de videospeler kan nu ook overweg met 360° video. Rondkijken in de video doe je met behulp van de Magic Remote. Helaas werkt dat nog niet met YouTube 360-video’s. Kijk je geen tv, dan hoef je het scherm niet zwart te laten.

De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, daar speelt hij al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels.

LG 55SJ850V – Beeldkwaliteit

De LG 55SJ850V gebruikt een IPS-paneel met NanoCell technologie. Daarmee duidt LG op een extra filterlaag op het scherm opgebouwd uit nanodeeltjes die een deel van de ongewenste frequenties wegfilteren. Dat resulteert volgens de fabrikant in beter gedefinieerde, pure basiskleuren, en dus een groter kleurbereik.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel
Energiebesparing: Uit
Achtergrondverlichting: 100
Helderheid: 50
Contrast: 80
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit/laag
Superresolution: Laag
Kleurbereik: Auto
Rand verbeteren: Aan
Kleurfilter: Uit
Gamma: 2.2
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Uit/laag
MPEG ruisonderdrukking: Uit/laag
Zwartniveau: Laag
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
Led lokaal dimmen: Gemiddeld
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg instellingen;

  • De Bioscoop-instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
  • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). Je kunt het ook op Laag laten staan om licht ruis weg te filteren.
  • TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 6 en 8.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De LG 55SJ850V laat al snel zien dat hij zich qua beeldverwerking moeiteloos met de OLED E7-serie kan vergelijken. Hij detecteert erg snel en zonder fouten de juiste film- en videoframerates, waardoor gekartelde randen op bijna horizontale lijnen of moiré-effecten in fijn detail zo goed als nooit zichtbaar zijn. De ruisonderdrukking levert uitstekend werk met willekeurige ruis, maar werkt ook blokvorming ten gevolge van te sterke videocompressie erg goed weg. Ook de upscaling van beelden met lagere resoluties naar Ultra HD maakt netjes alle detail zichtbaar en scherpt de beelden voorzichtig aan. De Superresolution-instelling heeft slechts een erg beperkte impact, dat mag echt wel wat meer uitgesproken om het nuttig te maken.

De bewegingsscherpte is goed, maar moet onvermijdelijk de oled-modellen voor laten gaan. Er is iets minder detail zichtbaar in snel bewegende beelden, maar nog steeds voldoende om een mooi resultaat te scoren. Laat TruMotion zeker in de ‘Helder’ stand staan zodat je maximaal detail ziet. De ‘Vloeiend’ instelling toont wat te veel beeldartefacten. Wie toch wat motion interpolation wenst om pan-beelden vloeiend te maken, kiest de ‘persoonlijk’ preset en zet deblur ergens tussen 8 en 10 en dejudder tussen 6 en 8.

IPS-panelen kampen met een laag contrast, veroorzaakt door een matige zwartwaarde, en de SJ850 is op dat vlak geen uitzondering. Met een eigen contrast van 1033:1 zit hij perfect op de verwachtte waarde. Het edge-led scherm gebruikt local dimming om dat resultaat te verbeteren. Het scherm is onderverdeeld in 12 kolommen, waarvan er ons altijd minstens drie actief lijken te zijn. Met local dimming geactiveerd stijgt het contrast naar 2300:1, een flinke verbetering. Maar dat is niet zonder compromis. Vooral in donkere beelden, waar het dimmen juist een grote meerwaarde heeft, zijn er soms duidelijk heldere kolommen zichtbaar. Dat is zeker zo als je bijvoorbeeld ondertitels gebruikt. In heldere beelden zijn er geen nadelige gevolgen. Het scherm had ook een klein beetje last van ‘backlight bleeding’: op drie plaatsen langs de rand zagen we de achtergrondverlichting heel licht doorschijnen. Opnieuw enkel een probleem in heel donkere scènes en bij verduisterde omgeving.

In SDR is de kalibratie van de SJ850V-serie lcd led tv’s bijzonder goed. Alle zwartdetail is zichtbaar, en de grijsschaal is mooi neutraal. Het kleurbereik is uitstekend en kleurweergave is over het volledige palet erg goed. De maximale helderheid ligt op 218 nits, en dat hadden we voor kijken overdag liever iets hoger gezien (rond de 250).  Het is af te raden om de tv te gebruiken bij verduistering, de matige zwartwaarde kan dan erg zichtbaar zijn. Laat altijd een beetje achtergrondverlichting aan, en dat probleem verdwijnt grotendeels.

HDR

Ook voor HDR-ondersteuning moet de Super UHD niet onder doen voor zijn oled-broers: hij kent HDR10, Dolby Vision en HLG. En via een firmware update zou later ook Technicolor ondersteund worden. LG heeft onder de naam ‘Active HDR’ ook een beeldverwerkingstechniek in huis die het effect van dynamische metadata repliceert.

We meten een piekluminantie van ongeveer 615 nits. Dat is redelijk goed, maar in het top lcd-segment hadden we liever een resultaat gezien dat meer naar 1.000 nits neigt. De grijsschaal is ook in HDR erg neutraal, en het scherm houdt rekening met de metadata om zoveel mogelijk van de helderste tinten te tonen, zonder de rest van het beeld te donker te maken. Het kleurbereik zat rond de 86% DCI-P3 en 64% Rec.2020, iets beneden onze verwachtingen.

Met die basiswaardes kan de LG SJ850V geen spetterende HDR-beelden leveren, maar de impact van HDR is nog steeds goed zichtbaar. Het hoeft niet te verrassen dat je in donkere maar zeer contrastrijke scènes wel de limiet ziet van wat mogelijk is met IPS, edge led en local dimming. Om de vereiste luminantie te halen moet de lichtsterkte sterk omhoog, waardoor de zwartwaarde van het IPS-scherm sterk onder druk komt. In dergelijke scènes zijn zichtbare verticale segmenten niet uit te sluiten, al doet LG zijn best om dat zo goed mogelijk te camoufleren.

Reflecties en kijkhoeken

IPS-schermen staan bekend om een ruime kijkhoek, een feit dat LG maar al te graag in de verf zet bij de vergelijking met VA-schermen. Maar die ruimere kijkhoek heeft ook effectief voordelen. Is je salon opgesteld in U- of L-vorm, dan zijn er altijd mensen die minder ideaal (met andere woorden: niet recht voor het scherm) zitten. Ook voor hen blijven de kleuren levendig en correct. Het scherm weert reflecties matig.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een input-lag van 81.8 ms op de SJ850V. Dat is vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de input-lag naar 14,5 ms, wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

LG 55SJ850V – Audiokwaliteit

Van een toestel waarop geen luidsprekers zichtbaar zijn verwachten we over het algemeen niet te veel. Maar deze SJ850V-serie van LG is een aangename verrassing. Het design en tunen van het luidsprekersysteem is uitgevoerd door Harman Kardon. En het 40 Watt vermogen wordt erg efficiënt ingezet. De televisie produceert flink wat volume en laat de luidsprekers daarbij niet vroegtijdig in vervorming gaan. De bas is degelijk, geen donderende effecten uiteraard, maar zeker geen bas die toeklapt. En de hogere frequenties en stemmen zijn duidelijk. Voor filmsoundtracks levert de SJ850 nog prima prestaties en zelfs voor wat occasionele muziek zouden we hem wel durven inzetten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

LG 55SJ850V – Conclusie

Voor de cinefielen heeft LG zijn oled-tv’s. De Super UHD lcd-modellen, waaronder de 55SJ850V, zijn duidelijk naar de meer doorsnee huiskamer georiënteerd. Het IPS-scherm levert een matige zwartwaarde, en de effecten van local dimming zijn soms zichtbaar in donkere scènes. We hadden ook op iets meer piekluminantie gehoopt om HDR in de woonkamer dat extra beetje kracht te geven. Maar het toestel is absoluut niet zonder sterktes. Datzelfde IPS-scherm levert een zeer ruime kijkhoek. Je krijgt bijzonder goede beeldverwerking en de kalibratie is uitstekend. Met zijn ruime HDR-ondersteuning ben je veilig naar de toekomst toe. En de zeer lage input lag is een pluspunt voor gamers. De prijs van de 55SJ850V zit op het juiste niveau.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Ruime HDR-ondersteuning
  • Input lag

Minpunten
  • Beperkt contrast

  • Local Dimming soms zichtbaar
  • Matige piekluminantie voor lcd

Reacties (3)