JBL Xtreme – design en installatie
Wanneer je de JBL Xtreme in je huiskamer neerzet, dan is het een opvallend gevaarte. Gelukkig is de vorm er daardoor niet minder ergonomisch op, zelfs niet wanneer je besluit hem mee te nemen naar een picknick of ander uitje. Ja, de Bluetooth-speaker is zwaar te noemen, zeker wanneer je hem vergelijkt met soortgelijke modellen en in zijn prijsklasse. Maar dat is niet vreemd, vanwege het geweld dat de Xtreme onder de motorkap heeft zitten. Vier speakers en twee basradiatoren wegen natuurlijk niet niets en dat hebben we gemerkt.
Maar omdat ik hem voornamelijk in huis heb gebruikt en hem zo nu en dan oppakte om elders in huis te plaatsen, heb ik daar eigenlijk weinig van gemerkt. Dat de luidspreker zo zwaar is, betekent in dit geval gelukkig dat er een geweldig geluid uitkomt (daar later meer over). Aan beide kanten zit een basradiator en de vier speakers bevinden zich allemaal aan de voorkant. Wanneer je kijkt naar het design van de speaker, zou je denken dat er zich ook speakers aan de achterkant bevinden – maar dat is dus (helaas) niet het geval.
Installeren is zo gebeurd. Wanneer je de speaker aanzet, dan kun je hem direct laten zoeken naar een audioapparaat via een Bluetooth-verbinding. Wanneer de apparaten elkaar gevonden hebben (zoals bijvoorbeeld een smartphone of tablet), dan kun je aangeven op de externe device om de verbinding te maken en klaar is Kees. Vanaf dat moment kun je direct gaan beginnen met streamen van muziek, podcast en meer. Het is zelfs mogelijk om meerdere Xtreme-speakers aan elkaar te koppelen, evenals tot drie smartphones en tablets.
Aan de onderkant van de speaker bevinden zich rubberen pootjes waar je de JBL Xtreme op neerzet. Die pootjes zijn behoorlijk stevig en laten de speaker mooi op z’n plaats staan (mits die ondergrond natuurlijk ook solide is). Aan de bovenkant zien we twee haken zitten: daar kun je de meegeleverde schouderband aan vastmaken, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Verder is de speaker voorzien van een stevige rubberen, spatwaterdichte behuizing die tegen een stootje kan. Het is ook mogelijk de speaker onder de kraan te reinigen.
JBL Xtreme – gebruik
Onze eerste indruk was dat de JBL Xtreme staat voor twee dingen: een mooi geluid en gebruikersgemak. Met details als die pootjes aan de onderkant en de stevige behuizing klopt dat ook tot zekere hoogte, totdat je de speaker dagelijks in gebruik gaat nemen. Dan merk je toch wel een paar kleine dingen die vervelend zijn, helaas (want aan de audiokwaliteit ligt het niet). Zo ondersteunt de Bluetooth-speaker alleen Bluetooth 4.1, maar is er geen NFC aanwezig. Daarnaast is er geen AirPlay, maar kun je er wel een apparaat op aansluiten via audio-in.
Die laatste optie bevindt zich aan de achterkant van de JBL Xtreme, meer naar de onderkant toe. Wil je de extra opties bereiken, dan moet je de speaker als het ware een beetje omrollen en de rits naar links trekken. Daar vind je niet alleen de Aux-in, maar ook twee usb-poorten voor het opladen van smart devices, evenals de stroomaansluiting. De speaker heeft een lekkere grote batterij met een vermogen van tienduizend milliampère en gaat tot vijftien uur mee op een volle batterij. Daarnaast is die batterij in ongeveer drie tot vier uur opgeladen.
Tot op zekere hoogte is dat gebruikersgemak aanwezig; de dingen die missen tellen wat ons betreft niet zwaar mee voor het eindoordeel. Echter, wanneer je alle kleine dingen bij elkaar optelt, dan krijg je natuurlijk een groter geheel aan minpunten. Zoals bijvoorbeeld het missen van de ‘volgende’ en ‘vorige’ knoppen op de hardware. JBL heeft het wel opgevangen door de start- en pauzeknop extra functies mee te geven (twee keer drukken voor volgend nummer en drie keer voor de vorige) maar het kan gemakkelijker.
Er zijn wel andere knoppen aanwezig, zoals de start- en pauzeerknop, de volumeknoppen, de knop voor Bluetooth en de koppelknop voor andere JBL Xtreme-speakers in de buurt. Als laatste is er natuurlijk de aan- en uitknop. Het is redelijk basaal, maar het voldoet – op die twee missende knoppen na, dan. Daarnaast hebben we gemerkt dat de speaker niet altijd in staat is om de Bluetooth-connectie in stand te houden, waardoor je soms een gat in de muziek hoort. Dit kwam niet heel vaak voor, maar wel vaak genoeg dat het begon op te vallen.
JBL Xtreme – audiokwaliteit
Dan komen we aan bij het belangrijkste onderdeel en het onderdeel waar JBL een hoop van die kleine minpunten ons doet vergeten: het geluid. Of je nu naar muziek luistert met enorm veel basgeluid of hoge tonen, de Xtreme lijkt het allemaal aan te kunnen. Soms kan zo’n lager geluid nog wel eens wegzakken, maar over het algemeen merk je daar weinig van. Of een nummer nu veel of weinig bas heeft, het komt altijd goed uit de verf. Hebben liedjes een subtiele baslijn, dan wordt die ook gelukkig niet opgeblazen: subtiel blijft ook subtiel.
Het stemgeluid van een artiest komt ook heel mooi naar voren en valt niet weg in de hogere of lagere tonen – maar er echt uitspringen doet het ook niet. Het werkt goed samen met die andere tonen, waardoor je een gebalanceerde geluidservaring overhoudt. Zet je de speaker echter net even te hard (en dat kan even duren, want hij kan héél hard) dan zullen de hogere tonen schel in de oren klinken. Maar dat probleem kun je verhelpen door de speaker iets zachter te zetten. Maar wanneer je de Xtreme buiten gebracht, valt dit minpunt alweer weg.
JBL Xtreme – conclusie
Dan hebben we het eigenlijk nog niet over de prijs gehad. Met een adviesverkoopprijs van 299 euro, kun je de JBL Xtreme als duur ervaren. Krijg je al snel dezelfde bouw- en geluidskwaliteit terug voor een lager bedrag? Dat betwijfel ik – wellicht één van de twee, maar niet allebei in één product. De Xtreme heeft zo zijn minpunten: heel soms valt de verbinding weg, er zijn geen fysieke volgende- en vorige-knoppen en ook het gebrek aan een NFC-chip kan nadelig zijn. Of de speaker te zwaar is, dag mag je zelf bepalen wanneer je hem vast hebt.
Wanneer je echter de kwaliteit van het geluid uit de speaker hoort, dan vallen een hoop van de mindere eigenschappen weg. Het gebrek aan die twee knopen is overkomelijk en nadat je de smart device hebt aangesloten, zul je zelf niet snel meer van die NFC-chip gebruikmaken. De lage tonen zijn lekker laag, de midden tonen zijn kraakhelder en de hoge tonen komen ook goed tot hun recht, al is het op een iets lager geluidsniveau. Maar wanneer je buiten zit, heb je daar ook geen last meer van – en daar is de JBL Xtreme dan ook voor bedoeld.
Beoordeling
- Geweldig geluid, ook op hoge volume
- Mooi en opvallend design
- Batterij gaat lekker lang mee
Verbinding viel heel soms weg
- Geen volgende- en vorige-knoppen
- Geen NFC
Reacties (3)