BenQ V6000 – Plaatsing
Met een projectieverhouding van 0,25 staat deze BenQ werkelijk erg dicht bij de muur. Een 100 inch-beeld vereist dat de projector amper 22 cm van de muur staat, voor het kleinst mogelijke beeld, 70 inch, is dat zelfs maar 7 cm. In dat laatste geval wordt het mogelijk al wat lastiger om de HDMI-kabels aan te sluiten.
BenQ heeft voor de plaatsing ook een handige feature ingebouwd. Twee meetlatjes, gemarkeerd met de schermformaten, schuiven uit de achterzijde van de projector en kunnen indien gewenst zelfs vastgeschroefd worden. Trek de latjes gewoon uit tot het gewenste formaat en je plaatst de projector moeiteloos op de juiste afstand van de muur. De projectie-offset is 119%, de onderzijde van het beeld komt ongeveer 19% van de beeldhoogte boven de bovenzijde van het toestel uit.
De focus is gemotoriseerd, en bijna onhoorbaar. Hij start ook erg langzaam zodat we aanvankelijk dachten dat hij defect was. Maar neen, niks aan de hand, gewoon de toets langer ingedrukt houden. Zet het testpatroon op het scherm, en na enkele seconden bijregelen is het beeld haarscherp. Zoom ontbreekt, dat is niet ongewoon op UST-projectoren.
Toch heeft BenQ op een plaatsingsfeature bezuinigd: trapeziumvervorming. UST-projectoren die zelfs maar een fractie schuin staan projecteren een duidelijk vervormd beeld. Natuurlijk zijn de voetjes verstelbaar, en voor verticale trapeziumvervorming is er een automatische of manuele keystone correctie. Horizontale keystone correctie ontbreekt echter, en een fijnere regeling zoals we die bijvoorbeeld op de Optoma UHZ65UST zagen, ontbreekt ook. Dat maakt dat een perfect vlak projectieoppervlak van primordiaal belang is.
Stil kunnen we de BenQ helaas niet noemen. Met de laserlichtbron in de hoogste stand, of in de SmartEco-stand waarbij de projector de lichtsterkte moduleert, is hij erg duidelijk aanwezig. Dat verbetert wel als je voor de ‘economisch’ stand kiest. Er is ook een ‘Silence’ mode. De projector schakelt dan de pixelverschuiving uit, wat betekent dat je dan geen 4K-beeld, maar Full HD-beeld hebt. Je valt dan ongeveer terug op het niveau van de eco-stand, het geruis van de koelventilatoren blijft altijd hoorbaar.
Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van Ultra Short Throw-projectie. De belangrijkste? Weet dat zelfs de kleinste verplaatsing er voor zorgt dat je het beeld opnieuw moet bijregelen. Zorg voor een perfect vlak projectieoppervlak om beeldvervorming te voorkomen. We gebruiken een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm, een elektrisch oprolbaar en opgespannen scherm.
Reacties (1)