Review: BenQ V6000 Ultra HD DLP-projector met laser lichtbron

18 november 2020 + 10 minuten 1 Reacties
BenQ-V6000_lifestyle

De BenQ V6000 is ongetwijfeld een van de stijlvolste projectoren die we in huis hadden. Maar schuilen er ook knappe prestaties achter dat fraaie uiterlijk? We rollen het scherm uit, en leggen deze Ultra Short Throw laserprojector op de testbank.

BenQ V6000 – specificaties

  • Wat: Ultra HD DLP-projector met laser lichtbron
  • Opstelling: 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met pixelshifting), lichtopbrengst 3.000 ANSI lumen, dynamisch contrast 3.000.000:1, projectieverhouding 0,252 (100 inch diagonaal op 0,22 m), geluidsniveau 32-37 dB (ecomode, standaard)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (2.0, ARC), 3x USB (1x media, 1x optionele wifi, 1x stroomvoorziening), 1x optisch digitaal uit, 1x RS-232c
  • Levensduur lamp: laser lichtbron, tot 20.000 uur
  • Extra’s: HDR10, HLG, 3D, 2x 5 Watt luidspreker
  • Afmetingen: 500 x 157 x 388 mm
  • Gewicht: 10,0 kg
  • Adviesprijs: 3.999,- euro

BenQ V6000 - Design

Ultra Short Throw-projectoren kunnen op de plaats van je tv staan, en zijn dus heel duidelijk aanwezig in de woonkamer. We zien dan ook dat men aandacht besteedt aan een mooi ontwerp en fijne afwerking. En deze BenQ is daar een fraai voorbeeld van.

Het witte chassis kreeg een aantal mooie stijlelementen zoals de verluchtingsroosters met een donkerblauwe accentlijn en de luidsprekers die schuilen achter lichtgrijze stof. De lens is afgedekt met een zilverkleurige plaat, die gemotoriseerd wegschuift als je het toestel aanzet. Aangezien de lens anders flink wat stof vangt, lijkt ons dat een uitstekende keuze. Deze projector is beschikbaar in wit (V6000) of zwart (V6050).

BenQ V6000 - Aansluitingen

De aansluitingen staan aan de kant die naar het scherm wijst, en zijn tot een minimum beperkt. Twee HDMI 2.0-aansluitingen, waarvan één met ARC. Drie USB-aansluitingen (twee aan de zijkant, een achteraan), een digitaal optische uitgang en RS-232C voor besturing.

De USB-aansluitingen zijn bedoeld om stroom te leveren aan een externe dongle (zoals een Chromecast) of om mediabestanden te spelen. Wat opvalt is het gebrek aan netwerkaansluiting of Bluetooth, alle smart functionaliteit zal dus ontbreken.

BenQ V6000 – Plaatsing

Met een projectieverhouding van 0,25 staat deze BenQ werkelijk erg dicht bij de muur. Een 100 inch-beeld vereist dat de projector amper 22 cm van de muur staat, voor het kleinst mogelijke beeld, 70 inch, is dat zelfs maar 7 cm. In dat laatste geval wordt het mogelijk al wat lastiger om de HDMI-kabels aan te sluiten.

BenQ heeft voor de plaatsing ook een handige feature ingebouwd. Twee meetlatjes, gemarkeerd met de schermformaten, schuiven uit de achterzijde van de projector en kunnen indien gewenst zelfs vastgeschroefd worden. Trek de latjes gewoon uit tot het gewenste formaat en je plaatst de projector moeiteloos op de juiste afstand van de muur. De projectie-offset is 119%, de onderzijde van het beeld komt ongeveer 19% van de beeldhoogte boven de bovenzijde van het toestel uit.

De focus is gemotoriseerd, en bijna onhoorbaar. Hij start ook erg langzaam zodat we aanvankelijk dachten dat hij defect was. Maar neen, niks aan de hand, gewoon de toets langer ingedrukt houden. Zet het testpatroon op het scherm, en na enkele seconden bijregelen is het beeld haarscherp. Zoom ontbreekt, dat is niet ongewoon op UST-projectoren.

Toch heeft BenQ op een plaatsingsfeature bezuinigd: trapeziumvervorming. UST-projectoren die zelfs maar een fractie schuin staan projecteren een duidelijk vervormd beeld. Natuurlijk zijn de voetjes verstelbaar, en voor verticale trapeziumvervorming is er een automatische of manuele keystone correctie. Horizontale keystone correctie ontbreekt echter, en een fijnere regeling zoals we die bijvoorbeeld op de Optoma UHZ65UST zagen, ontbreekt ook. Dat maakt dat een perfect vlak projectieoppervlak van primordiaal belang is.

Stil kunnen we de BenQ helaas niet noemen. Met de laserlichtbron in de hoogste stand, of in de SmartEco-stand waarbij de projector de lichtsterkte moduleert, is hij erg duidelijk aanwezig. Dat verbetert wel als je voor de ‘economisch’ stand kiest. Er is ook een ‘Silence’ mode. De projector schakelt dan de pixelverschuiving uit, wat betekent dat je dan geen 4K-beeld, maar Full HD-beeld hebt. Je valt dan ongeveer terug op het niveau van de eco-stand, het geruis van de koelventilatoren blijft altijd hoorbaar.

Verder moet je rekening houden met alle voor-en nadelen van Ultra Short Throw-projectie. De belangrijkste? Weet dat zelfs de kleinste verplaatsing er voor zorgt dat je het beeld opnieuw moet bijregelen. Zorg voor een perfect vlak projectieoppervlak om beeldvervorming te voorkomen. We gebruiken een Projecta Tensioned Elpro Concept scherm, een elektrisch oprolbaar en opgespannen scherm.

BenQ V6000 - Gebruiksgemak

De overzichtelijke en vlot werkende menu’s maken het makkelijk om een of andere instelling aan te passen. De projector biedt ook heel wat mogelijkheden om het beeld bij te stellen, inclusief een uitgebreid kleurbeheersysteem. De LumiExpert functie past de gamma-curve aan op basis van het omgevingslicht, zodat donkere en middentinten helderder of donkerder worden al naar de nood.

Wie zich al eens over de projector buigt en telkens vergeet de ogen te sluiten, hoeft daar niet meer voor te vrezen. De V6000 is uitgerust met een sensor die de lamp uitschakelt als je je over de projector buigt. Deze functie kan je ook uitschakelen als je wilt.

Toch ook een minpunt bij het gebruiksgemak. De HDMI-aansluiting doet er vreselijk lang over om te synchroniseren wanneer je een video start. Dat kan oplopen tot meer dan 10 seconden, dat lijkt vaak een eeuwigheid. De reden is ons onduidelijk, synchronisatievertraging is wel niet ongewoon, maar dat ze zo lang moet duren wel. Dat probleem wordt ronduit ergerlijk als je wat zit te bladeren door verschillende video’s.

Afstandsbediening

Net zoals de projector is de remote een stijlvolle verschijning. Gedeeltelijk zwart en zilverkleurig, en met verlichte toetsen.

Hij biedt ook heel wat mogelijkheden om het beeld aan te passen, zonder dat je daarvoor langs de menu’s moet passeren. Dat is een troef die we voor een projector nog steeds belangrijk vinden, het laat je toe om snel het beeld te tweaken op basis van wat je kijkt. Het enige detail dat ons wat stoorde is dat dat toetsen relatief veel kracht vragen om in te drukken.

Functies

Geen netwerkaansluiting, geen Bluetooth, op enige vorm van smart tv functionaliteit hoef je alvast niet te hopen. Enerzijds vinden we dat een misser, zeker omdat deze klasse projectoren net de plaats van je tv inneemt. Anderzijds zijn de prestaties van de projectoren die dit wel aanboden vaak beneden de verwachtingen gebleven.

De V6000 is wel uitgerust met een mediaspeler die weliswaar al onze videobestanden speelde, maar wel verstek gaf voor Dolby Digital en DTS gebaseerde soundtracks.

BenQ V6000 - Beeldverwerking

Projectoren met een native 4K-paneel kosten nog steeds een arm en een been, dus het is geen verrassing dat de BenQ gebruik maakt van pixelshifting (voor DLP is de correcte term XPR: Xpanded Pixel Resolution). De native resolution is Full HD en door 4x te shiften krijg je 4K-resolutie. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat kijkt in ons achtergrondartikel over projectoren. Zoals steeds is het resultaat ook erg goed zichtbaar (je kunt het uitschakelen door de ‘silence’ mode te activeren), maar het allerfijnste 4K-detail blijft nipt verborgen. Toch is het beeld erg knap, zonder zichtbaar pixelrooster en met veel detail.

De beeldverwerking is degelijk, maar laat veel ruimte voor verbetering. De projector scoort matig op deinterlacing, en veroorzaakt bij heel wat video- en filmframerates die je interlaced aanlevert lichte moiré-effecten. Kies dus op je bron voor 1080p of 2160p als uitgang, dan vermijd je al die problemen. De ruisonderdrukking scoort matig, en is niet beschikbaar op 4K-bronnen.

Frame interpolation (Bewegingsverbetering 4K) is wel beschikbaar op Full HD en 4K-bronnen, maar het effect is vrij beperkt. De projector toont relatief duidelijke judder en de frame interpolation kan dat niet echt volledig wegwerken. De ‘midden’ stand lijkt ons een goede keuze voor de meeste omstandigheden.

BenQ V6000 – Beeldkwaliteit

Deze laserprojector gebruikt een RGBY (Red Green Blue Yellow) kleurwiel en claimt 3.000 lumen.

In de helderste beeldmode (Bright) stopt de meter op ongeveer 2.390 lumen, een zeer goed resultaat. Kijken we naar de Cinema beeldmode, dan daalt dat naar 1.530 lumen, dat is nog steeds voldoende voor een 120 inch scherm bij omgevingslicht. Zetten we de lamp in ecomode, dan daalt de lichtopbrengst in Cinema naar 880 lumen, nipt voldoende voor een 100 inch scherm.

Die lichtopbrengst combineert de projector met een contrast van net 1.000:1, wat degelijke beelden levert. We schakelen de lamp in ‘SmartEco’, zodat de projector de lichtsterkte kan moduleren op basis van het beeld. Het contrast stijgt dan naar 2.640:1 voor een niet-volledig wit of zwart beeld terwijl on/off contrast blijft steken op 2.010:1. Dat geeft aan dat het algoritme goed ingrijpt indien mogelijk, en donkere beelden zoals de Gravity-test scène krijgen daardoor een betere zwartweergave.

De Cinema beeldmode is goed gekalibreerd, na twee aanpassingen. Zet de gammawaarde op 2,2 en duw de ‘Helderheid’ instelling naar 52 of 53 voor een tikje meer zwartdetail.

Het kleurbereik is vrij goed. Enkel in de meest gesatureerde kleuren zijn ze vaak wat te donker. Intens cyaan wijkt ook te veel uit naar lichtblauw. We hadden gezien de inspanningen van BenQ om de Rec.709 norm na te leven iets betere resultaten verwacht. De algemene balans is echter prima, en zorgt voor levendige beelden met goede huidstinten, veel zwartdetail en prima contrast.

BenQ V6000 - HDR

Voor HDR heeft BenQ de V6000 uitgerust met een speciaal kleurfilter dat het kleurbereik groter maakt. Met het filter geactiveerd halen we 90% DCI-P3 (en 66% Rec.2020), dat is zeer goed. Maar helaas lever je daarvoor aanzienlijk wat helderheid in. Zelfs in de hoogste stand is de lichtopbrengst dan nog slechts 660 lumen. Daarmee beperk je je best tot een 80 inch scherm (bij omgevingslicht).

Bij verduistering hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat de V6000 toch worstelt met HDR-weergave. De belangrijkste reden is de kleurweergave. Die gaat in sommige gevallen echt de mist in. Het witpunt in de HDR10 mode trekt naar groen en blauw. Daardoor krijgt geel een lichtjes groene schijn. Cyaan trekt zeer hard naar lichtblauw, en magenta naar purper. In sommige testscènes zoals hierboven waren de resultaten echt slecht, SDR telt hier als referentie. Het kleurfilter desactiveren verbetert het resultaat iets, maar verwatert dan weer de kleurweergave te sterk. Het HDR-resultaat is dan ook een gemengde ervaring, soms redelijk goed, soms opvallend slecht, maar helaas nooit uitgesproken knap.

We merken ook dat de BenQ over het algemeen veel te donker werkt in HDR en toch flink wat witdetail verbergt, vaak al boven 1500 nits. De HDR-brightness instelling werkt vooral op middentonen en heeft minder effect op witdetail. Daar kijken we bijvoorbeeld naar de Epson EH-LS500 die daar een veel betere gebruikservaring leverde.

BenQ V6000 – Gaming

Met een input-lag van 79,1 ms en geen game-mode die dat kan verbeteren is de V6000 niet de beste keuze voor gamers.

BenQ V6000 - Geluidskwaliteit

Een zeer aangename verrassing was  de geluidskwaliteit. De V6000 is uitgerust met 2x 5W speakers en alhoewel dat vrij beperkt lijkt vergeleken met de  2x 10W die je op veel concurrenten vindt, kan hij zeker zijn mannetje staan. Sterker nog, de klank heeft een warm en aangenaam karakter met duidelijke stemmen, en een redelijke basweergave. Zelfs als we de volumeknop op maximum zetten en wat Metallica of Wagner laten klinken is er geen vervorming te horen.

Het volume is voldoende voor een relatief grote kamer, maar dat is misschien onze enige bedenking, voor impact wilden we misschien net iets meer volume. Een aparte geluidsoplossing is mogelijk via HDMI ARC of digitaal optisch uit, maar is dus zeker geen absolute noodzaak.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

BenQ V6000 – Conclusie

De BenQ V6000 blinkt uit in sommige dingen, maar heeft ook nog een flinke weg te gaan voor we hem echt volledig noemen. Kleine minpunten zijn het gebrek aan enige smart tv-functies en de erg trage HDMI synchronisatie.  De projector is ook ietwat luidruchtig. Het belangrijkste aandachtspunt is echter de HDR-weergave. Het uitgebreid kleurbereik kost flink wat helderheid, maar het wordt ook onnauwkeurig ingezet, waardoor HDR-beeld vaak erg onnatuurlijk lijken. Dat lijkt het ons dan niet waard, maar zelfs met het P3-filter uitgeschakeld blijft HDR-weergave ondermaats. Die bedenkingen maken ook dat de prijs ons te hoog lijkt, zeker vergeleken met concurrenten als de Optoma UHZ65UST en de Epson EH-LS500.

Dat is jammer, want daarnaast heeft de V6000 ook flink wat te bieden. Het knappe design trok echt onze aandacht, en de zeer korte throw-ratio (zelfs binnen de UST-categorie) maakt plaatsing erg gemakkelijk. Voor SDR-weergave zijn de resultaten zeer goed. Hij combineert voldoende helderheid met een goed contrast. De projector stuurt de laserlichtbron goed aan om in donkere beelden een dieper zwart te halen, met prima zwartdetail. Ook hier is de kleurweergave niet piekfijn in orde, maar wel ruim goed genoeg om knappe beelden te creëren. Een fantastische bonus is het uitstekende geluid, een soundbar wordt daardoor voor veel gebruikers overbodig.

7.5
BenQ-V6000_toestel

Beoordeling
BenQ v6000

Pluspunten
  • Ultra Short Throw, makkelijk te plaatsen
  • Zeer goede audiokwaliteit
  • Goede lichtopbrengst, mooi contrast
  • Prima detail
  • Mooie SDR-resultaten
  • Laserlichtbron met lange levensduur
Minpunten
  • Ondermaatse HDR-beelden
  • Luidruchtig in de hoogste stand
  • Zeer trage HDMI synchronisatie
  • Geen smart functionaliteiten
  • Prijs

Beoordeling BenQ v6000

De BenQ V6000 blinkt uit in sommige dingen, maar heeft ook nog een flinke weg te gaan voor we hem echt volledig noemen. Kleine minpunten zijn het gebrek aan enige smart tv-functies en de erg trage HDMI synchronisatie.  De projector is ook ietwat luidruchtig. Het belangrijkste aandachtspunt is echter de HDR-weergave. Het uitgebreid kleurbereik kost flink wat helderheid, maar het wordt ook onnauwkeurig ingezet, waardoor HDR-beeld vaak erg onnatuurlijk lijken. Dat lijkt het ons dan niet waard, maar zelfs met het P3-filter uitgeschakeld blijft HDR-weergave ondermaats. Die bedenkingen maken ook dat de prijs ons te hoog lijkt, zeker vergeleken met concurrenten als de Optoma UHZ65UST en de Epson EH-LS500.

Dat is jammer, want daarnaast heeft de V6000 ook flink wat te bieden. Het knappe design trok echt onze aandacht, en de zeer korte throw-ratio (zelfs binnen de UST-categorie) maakt plaatsing erg gemakkelijk. Voor SDR-weergave zijn de resultaten zeer goed. Hij combineert voldoende helderheid met een goed contrast. De projector stuurt de laserlichtbron goed aan om in donkere beelden een dieper zwart te halen, met prima zwartdetail. Ook hier is de kleurweergave niet piekfijn in orde, maar wel ruim goed genoeg om knappe beelden te creëren. Een fantastische bonus is het uitstekende geluid, een soundbar wordt daardoor voor veel gebruikers overbodig.

Reacties (1)