Ultra HD tv’s zijn ondertussen eerder de regel dan de uitzondering, maar dat is anders bij projectoren. Daar blijft Full HD nog steeds belangrijk, en Ultra HD-modellen zitten enkel nog in de top van het aanbod. Wie bovendien ook HDR-ondersteuning wenst, heeft nog minder keuze. De Acer V9800 is dan ook een welkome toevoeging in die categorie.
Acer V9800 – specificaties
- Wat: Ultra HD DLP-projector
- Opstelling: 3.840 x 2.160, lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, dynamisch contrast 1.000.000:1, projectieverhouding 1,36 – 2,03 (100 inch diagonaal tussen 3,01 en 4,50 m), geluidsniveau 26/23/20 dB (standaard, ecomode, silent)
- Aansluitingen: 2x HDMI (1x v1.4 en 1x v2.0a), 1x VGA, 1x micro-USB, 2x 12V trigger, 1x netwerk, 1x rs-232
- Levensduur lamp: 3.000 / 4.000 / 6.000 uur
- Extra’s: HDR10, (mogelijk HLG na firmware update)
- Afmetingen: 563 x 216 x 471 mm
- Gewicht: 15 kg
- Verbruik: 318 /241 / 0,5 watt
- Adviesprijs: 3.999 euro
Acer V9800 – design
Je kunt er echt niet omheen, deze projector is erg groot, enorm zelfs. Het is absoluut geen model dat je op de salontafel plaatst of snel even verhuist. De voorzijde met zijn enorme lens en verluchtingsgrille is imposant, maar de glossy antracietzwarte behuizing mist wat inspiratie. Dat betekent niet dat hij lelijk is, enkel een beetje saai. Acer koos duidelijk voor functie, eerder dan vorm.
Aansluitingen
Aan de zijkant vinden we twee HDMI-aansluitingen, een met HDMI v1.4 en een met HDMI 2.0a. Wie een Ultra HD Blu-ray-speler aansluit, of andere Ultra HD bronnen, doet dat dus best op HDMI1 (de 2.0a versie). Daarnaast beschik je enkel nog over een analoge VGA-aansluiting.
Voor de besturing is er een netwerkaansluiting, rs-232 en usb-connector. Twee 12V-triggers bieden mogelijkheden om je scherm en andere dingen te automatiseren. De aansluitingen staan allemaal aan de zijkant. Dat kan het moeilijk maken om de kabels netjes weg te werken. Maar gezien de projector op zich al 56cm lang is, zouden aansluitingen achteraan hem nog langer maken.
Acer V9800 – Plaatsing en gebruiksgemak
Deze projector is voorzien van een lens met een vrij lange projectieverhouding (1,36 – 2,03). Dat betekent dat voor een 100 inch beeld de voorzijde minstens drie meter van het scherm moet staan. Dankzij de 1,5x zoom factor kan je tot 4,5m naar achter voor datzelfde 100 inch beeld. Aangezien de projector zelf ook vrij lang is moet je echt wel behoorlijk wat ruimte voorzien om hem te plaatsen. Acer heeft de lens voorzien van lensshift, wat de plaatsing wel aanzienlijk vergemakkelijkt. Je kunt het beeld tot +/-65% verticaal shiften en +/-27% horizontaal. De projector moet dus niet echt perfect centraal voor het scherm staan. De lensshift bedien je met twee draaiknoppen, die verborgen zitten achter een luikje aan de bovenzijde van de projector.
De projector is vrij luidruchtig, zeker als je hem in de hoogste lampmode zet. In de eco-mode is het lawaai minder, maar we hadden toch een stiller resultaat verwacht, vooral aangezien de projector erg groot is en dus ruimte heeft voor grote en rustige ventilatoren. De ‘Silent’ beeldmode deactiveert de pixelshift (waarover verder meer) en geeft het stilste resultaat. Hoe dan ook moet je er voor zorgen dat de projector niet in je buurt staat om overlast van het lawaai te vermijden.
Menu’s
De menu’s zijn duidelijk en overzichtelijk, maar staan wel centraal in het beeld. Dat kan lastig zijn tijdens het kalibreren. De Acer beschikt over een hele reeks beeldpresets, waaronder Movie, Dark Cinema en modes die aansluiten bij bepaalde normen zoals sRGB en Rec709. In de menu’s zelf vind je alle instellingen nodig voor uitgebreide kalibratie: kleurbeheersysteem, grijsschaal en een goede selectie gammacurves.
Afstandsbediening
De remote is groot en gebruikt verlichte toetsen, altijd een troef voor een projector. De layout is erg eenvoudig, met centraal de d-pad, en zowel boven als onder een aantal toetsen om snel aanpassingen in het beeld aan te brengen. De remote is handig, maar je moet vrij hard drukken op de toetsen.
Acer V9800 – features
Deze Acer gebruikt een nieuwe DLP-chip van Texas Instruments met vier miljoen spiegeltjes. Dat is nog steeds geen volle Ultra HD-resolutie (die heeft immers acht miljoen pixels), maar al aanzienlijk meer dan Full HD (twee miljoen). Om tot volledige Ultra HD-resolutie te komen, gebruikt deze chip ook een pixel-shift aanpak (zoals de JVC en Epson projectoren). Het rooster wordt dus zeer snel een halve pixel horizontaal en verticaal verschoven, en samen met de juiste beeldverwerking levert dit Ultra HD-resolutie resultaten. Wie vreest voor het resultaat kunnen we alvast gerust stellen. De V9800 levert haarscherpe beelden, met pixels die zelfs op een 100 inch beeld enkel vanop 50 cm afstand nog zichtbaar zijn.
In alle normale kijkomstandigheden geniet je van perfect detail, zonder storende pixelstructuur. De ‘Silent’ beeldmode is een speciaal geval. Die deactiveert de pixelshift, waardoor het grid iets beter zichtbaar wordt (zie foto). Op normale kijkafstanden is het verschil klein, maar je verliest een piepklein beetje detail.
De projector kan geen 3D leveren, maar doet wel upscaling van je bronnen naar Ultra HD. Een dynamische iris moet het contrast verbeteren. Wie twee bronnen tegelijk wilt bekijken kan dat dankzij PIP en PBP. En uiteraard is de projector HDR-compatibel (HDR10 enkel).
Acer V9800 – Beeldkwaliteit
De beeldverwerking op de Acer is beperkt. De-interlacing van video-content is uitstekend, maar bij film-content loopt het wel eens mis met de detectie van de juiste film-framerate. Daardoor zie je mogelijk lichte moiré-effecten in fijn detail. De beste oplossing: schakel je bron in 1080p of 2160p zodat de projector die taak niet meer op zich hoeft te nemen. De ruisonderdrukking is prima voor willekeurige ruis, maar heeft het moeilijk met compressieruis.
Motion interpolation ontbreekt, en je ziet aan de rand van bewegende voorwerpen een lichte dubbele contour, zoals bij projectoren die niet over deze functie beschikken. De bewegingsscherpte is dan ook eerder matig.
Als we de projector een zwak punt moeten aanwrijven, dan is het het zwartniveau. In de Rec709 beeldmode geraken we niet boven een contrast van 770:1 en in Dark Cinema halen we ongeveer 930:1. De zwarte banden boven en onder een film zijn duidelijk zichtbaar. Om dat te verbeteren is hij uitgerust met een dynamische iris. Die verkleint de lichtoutput bij donkere beelden om de zwartweergave te verbeteren. Helaas is de iris niet vrij van problemen. Zo kan je ze overduidelijk horen werken. De functie van de iris is instelbaar in drie standen, maar enkel de laagste is bruikbaar. In hoog en midden gaat de beeldverwerking zo drastisch te werk dat het resultaat soms ronduit fout is. In de laagste stand moet je nog steeds afrekenen met occasioneel ‘pompen’ van de helderheid, maar is het resultaat wel aanvaardbaar.
De lichtopbrengst is op papier 2.200 lumen, in praktijk meten we in de Bright-beeldmode net geen 1.900 lumen. Die mode is echter onbruikbaar vanwege zijn sterk groene tint. In de Rec709 mode halen nog 1.050 lumen (700 in eco mode). De Dark Cinema mode presteert 1.280 lumen. Vermits je met 1.000 lumen een 150 inch scherm vult bij verduistering, en nog 105 inch bij wat omgevingslicht, zijn die prestaties prima.
We mogen de Acer V9800 feliciteren voor een uitstekende kalibratie. De Rec709 beeldpreset levert bijna perfecte resultaten. De grijsschaal neigt in het heldere deel lichtjes naar groen-cyaan, maar dat is nauwelijks merkbaar. Kleurbereik en kleurweergave zijn uitstekend, met zeer mooie huidskleuren. De gamma-waarde van de Rec709 preset is 2,4 en dat kan een beetje zwartdetail verbergen. Je kan dat aanpassen en voor 2,2 kiezen.
HDR
Waar de Acer uitmuntend scoort in klassieke content, is hij toch iets minder overtuigend met HDR. Opgelet, al gaat het om dezelfde soort beelden en dezelfde content, je mag HDR op een televisie niet vergelijken met HDR op een projector. Een televisie kan immers op vraag veel meer helderheid uitpompen, en start over het algemeen al met een beter contrast. Een projector is in dat opzicht veel beperkter.
De HDR-beelden van de Acer leveren in elk geval wat je verwacht: punchy, krachtig beeld met boude kleuren. Maar de projector gaat net wat te ver om dat resultaat te bereiken. Zo is het duidelijk dat je in de helderste delen van het beeld heel wat detail verliest door clipping. Dat maakt dat in sommige heldere beelden behoorlijk wat detail verdwijnt. Je kunt dit milderen door ‘contrast’ te laten dalen (van 50 naar 45 bvb) maar dan verliest het beeld ook wat punch. Daarnaast neigen de huidskleuren te veel naar rood, waardoor het lijkt alsof acteurs te lang in de zon hebben gestaan.
De projector is uitgerust met twee HDR-modes (HDR 1 en HDR2). De tweede mode maakt het donker detail iets helderder en vermindert ook het zonnebrand-effect. Het kan een goede keuze voor overwegend donkere films zijn, maar zeker niet voor heldere films. We vonden, ondanks de tekortkomingen, dat HDR1 het beste resultaat gaf.
Gaming
De Acer heeft een input-lag van 54,2ms. Niet snel genoeg dus voor topgamers, maar voldoende voor heel wat regulier gaming plezier.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.
Acer V9800 – Conclusie
Deze Acer V9800 is een interessante projector omdat het onze eerste DLP-projector met een Ultra HD-resolutie is. Dat hij die bereikt door pixelshift-technologie vergeven we hem gemakkelijk. Want wie het resultaat ziet, zal snel overtuigd zijn. Alle Ultra HD detail is aanwezig. De prijs is potig en we hadden hem liever rond de 3500 euro gezien om beter te concurreren met bijvoorbeeld de Epson EH-TW9300. Zijn zwakste punt is de zwartwaarde (en contrast). Hij ziet er prima uit bij verduistering, maar een klein beetje licht verdraagt hij wel. Zijn HDR-prestaties zijn eerder matig, maar dat maakt hij ruimschoots goed door uitmuntende kalibratie in SDR. Mik op een 100 inch beeld en de Acer levert prachtige bioscoopbeelden.
Beoordeling
- Uitstekend Ultra HD-detail
- Kleurweergave (in SDR)
- Helderheid
Afmetingen
- Beperkt contrast
- Matig HDR-resultaat
Reacties (2)