Panasonic introduceert DXW904-serie 4K Ultra HD tv’s met THX en HDR

06 januari 2016 4 Minuten 0 Reacties
Panasonic-DXW904

Panasonic heeft deze week tijdens CES 2016 de nieuwste topmodellen lcd led tv's voor 2016 aangekondigd. De Japanse fabrikant komt onder meer met de TX-DXW904-serie, bestaande uit lcd led tv's die THX-gecertificeerd zijn, komen met een 4K Ultra HD-paneel en over HDR-ondersteuning beschikken. Ook voldoen de tv's aan de normen voor 'Ultra HD Premium', de nieuwe hoogste categorie van de UHD Alliance.

Bekijk ook de complete Panasonic 2016 lcd led tv line-up.
Lees ook onze review van de Panasonic DXW904-serie lcd led tv.

Panasonic DXW904-serie met HDR

Panasonic heeft het al vaker beloofd, maar de DXW904 is volgens het bedrijf het eerste toestel dat de hoge helderheid van een lcd-scherm weet te combineren met het contrast en de zwartwaarden van de Panasonic Plasma tv’s. De DXW904 bewijst volgens de fabrikant dat een lcd-scherm zowel de heldere delen als de diepe zwarttinten van een complete HDR-ervaring mogelijk maakt. Dit is vooral te danken aan de nieuwe local dimming-technologie met honingraatstructuur.

Dit nieuwe lcd-schermontwerp verdeelt het beeld in honderden belichtingszones die elk apart worden gecontroleerd en strikt van elkaar zijn gescheiden. Op deze manier vindt er zo weinig mogelijk lichtverlies plaats tussen de zones. Hierdoor kan het beeld tegelijkertijd extreem lichte delen en diepe zwarttinten bevatten zonder dat zich het halo-effect voordoet rond heldere voorwerpen, iets wat gewoonlijk wel optreedt bij lcd-technologie. Panasonic heeft berekend dat de DXW904 1.000 nits kan behalen op een veel groter deel van het scherm dan andere HDR-schermen die tot nu toe op de markt zijn verschenen.

Advertentie

Hoewel de DXW904 letterlijk voor HDR is ontwikkeld, zal er zeker voorlopig nog vaak naar beelden worden gekeken die niet voor HDR zijn gemaakt. Om die reden is de HCX+ (Hollywood Cinema eXperience plus) chipset van Panasonic ontwikkeld. Deze processor is nog nauwkeuriger dan zijn voorganger, de 4K Studio Master-processor, om beelden te produceren die de pre-HDR Rec. 709-videostandaard getrouw weergeven. De HCX+ biedt een verbeterde versie van het 3D Look Up Table-systeem. Bovendien heeft Panasonic een nieuw kleurencompensatie-algoritme toegevoegd om de nauwkeurigheid van de op het scherm weergegeven kleuren verder te verhogen. De DXW904 kan daardoor bij elk helderheidsniveau alle kleurschakeringen en -tinten binnen de Rec. 709-standaard weergeven. Overigens geeft Panasonic aan de HDR-content van Amazon en Netflix te gaan ondersteunen.

Smart tv

Het smart tv-platform van vorig jaar, gebaseerd op Firefox OS, zien we ook dit jaar terug. Het menu bestaat in basis uit drie decks: Live TV, Apps en Apparaten. De gebruiker kan echter elke gewenste app of contentlink aan deze ‘decks’ toevoegen. Hierdoor heb je altijd snel en gemakkelijk toegang tot favoriete kanalen, apps, video’s, websites en content. Een nieuwe Firefox OS update zal later dit jaar beschikbaar zijn voor de DXW904 tv’s. Deze update biedt een nieuwe zoekfunctie, waardoor het nog makkelijker wordt om nieuwe apps te ontdekken en deze op te slaan in het smart-menu. Door deze update van Firefox OS wordt er tevens een verbeterslag gemaakt in het streamen van mobiel naar tv. Met deze functie zal webcontent gemakkelijker kunnen worden gedeeld vanaf de Firefox-browser voor Android naar Firefox OS tv.

Audio

De toestellen in de DXW904-serie beschikken over ongewoon grote luidsprekers voor de smalle tv’s van vandaag de dag. Daarnaast resoneren de vier passieve radiators synchroon met de trillingen van de woofers van de tv om de bastonen te versterken. Krachtige neodymium magneten in de luidsprekers van de DXW904 moeten bijdragen bij aan een helderder en rijker geluid.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic DXW904-serie wordt geïntroduceerd in het voorjaar van 2016 en zal verkrijgbaar zijn in twee afmetingen: 65 inch en 58 inch. Over de prijzen is nog niets bekendgemaakt.

Bekijk ook de complete Panasonic 2016 lcd led tv line-up.
Lees ook onze Panasonic DXW904-serie lcd led tv.

Reacties (0)