Panasonic belooft plasma-kwaliteit voor AX900 4K Ultra HD tv’s

26 maart 2014 2 Minuten 3 Reacties
Panasonic-2014-4K-tv

Volgens Panasonic kunnen we dit jaar nog lcd led tv's verwachten die qua beeldkwaliteit hetzelfde of beter presteren dan de high-end plasma tv's die de Japanse fabrikant vorig jaar op de markt bracht.

Eind vorig jaar maakte Panasonic bekend te stoppen met de productie van plasma tv’s. Voor de home cinema-enthousiastelingen een grote teleurstelling aangezien plasma door velen nog steeds als de techniek voor de beste beeldkwaliteit beschouwd wordt. De lcd led-techniek blijft met name qua kleurweergave en zwartwaarden nog achter op plasma. Toch hoeven we Panasonic niet lang te wachten op een waardige opvolger voor de plasma tv’s. De nieuwe AX900-serie moet namelijk qua kwaliteit niet onder doen voor de vorig jaar gelanceerde plasma tv’s.

Update: Panasonic heeft de AX900-serie inmiddels officieel gelanceerd maar komt daarnaast met de AX940-serie en de betaalbare AX630-serie. Al deze tv’s zijn voorzien van een 4K Ultra HD-resolutie. Bekijk alle nieuwe modellen.

Panasonic heeft afgelopen week de nieuwe lcd led tv line-up en de 4K Ultra HD tv line-up voor 2014 bekendgemaakt. De Japanse fabrikant introduceert diverse interessante modellen maar voor het topmodel van dit jaar moeten we nog even geduld hebben. De AX900 4K Ultra HD tv-serie met een beeldkwaliteit die niet onder doet voor plasma verschijnt namelijk in de herfst pas.

Advertentie

De Japanse fabrikant geeft aan dat alles dat men van de plasma-techniek geleerd heeft is doorgevoerd in de AX900-serie. De modellen in deze serie beschikken onder meer over een THX-certificaat, een geavanceerde Direct-led local dimming-techniek en een Studio Master Colour-paneel. Tijdens een Europese conferentie in Amsterdam toonde Panasonic afgelopen week de nieuwe AX900 tv naast de high-end ZT60 plasma van vorig jaar. Diverse media, waaronder HDTVtest, waren hier aanwezig en schrijven onder de indruk te zijn van de beeldkwaliteit van de AX900-serie.

Hoewel Panasonic iets met de instellingen van de ZT60 plasma tv gesjoemeld heeft (lagere helderheid-instelling) kwamen de zwartwaarden en kleurweergave nagenoeg overeen. Volgens Panasonic was het verzorgen van diepe zwartwaarden de meest lastige taak maar het lijkt gelukt. Toch moeten we de eerste reviews afwachten voordat we kunnen spreken over een waardige opvolger voor plasma. Daarbij is het nog niet bekend wat de nieuwe 4K Ultra HD tv’s gaan kosten maar goedkoop zullen ze niet worden. De nieuwe serie bestaat uit drie modellen; de 55-inch Panasonic TX-55AX900, de 65-inch TX-65AX900 en de 85-inch TX-85AX900.

Reacties (3)