OLED wint vergelijking met QLED in Britse tv-shootout

14 augustus 2017 3 Minuten 2 Reacties
Philips-POS9002

Kunnen de QLED tv's van Samsung concurreren met OLED? Het Britse AVForums stelde om deze vraag te beantwoorden een blinde test samen.

Er zijn dit jaar twee displaytechnieken die de tv-markt domineren; OLED en LCD. Samsung heeft echter op de LCD-techniek een eigen variant ontwikkeld, genaamd QLED. Hiermee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met OLED. Maar, kunnen de QLED tv’s van de Koreaanse fabrikant ook echt concurreren met OLED? Het Britse AVForums stelde om deze vraag te beantwoorden een blinde test samen.

Lezers van het online magazine AVForums hebben een blinde test gedaan waarbij een Philips OLED tv (55POS9002) tegenover een QLED tv van Samsung (QE55Q7F) geplaatst werd. Beide tv’s zijn in een winkel gekocht, door AVForums gekalibreerd en getoond aan een groep van 30 lezers. Het resultaat was duidelijk; 29 van de 30 mensen stemden voor de OLED tv met als één van de conclusies; het verschil tussen QLED en OLED is hetzelfde als het verschil tussen dag en nacht.

De respondenten werd gevraagd om de beeldkwaliteit in vier categorieën met een score van 0 tot 100 te waarderen; contrast, motion, scherpte en kleur. De OLED tv van Philips wist in alle vier de categorieën overtuigend te winnen. Een volledig overzicht van de scores vind je in het artikel van AVForums.

Nu is het misschien opvallend dat de QLED-techniek het voor de meeste respondenten niet haalt bij de OLED-techniek, maar toch is dat voor de kenners niet verrassend. QLED is namelijk een verbeterde versie van de LCD-techniek die we al jaren kennen. Een QLED tv is een LCD tv met een quantum dot-laag tussen het LED-backlight en het LCD-paneel. Deze moet zorgen voor een groter kleurbereik. Hoewel het daadwerkelijk een verbetering is voorkomt deze techniek bijvoorbeeld niet dat de zwartwaarden nog altijd tegenvallen. Aangezien OLED werkt met pixels die zelf licht geven is zwart bij deze techniek ook echt zwart.

Philips heeft inmiddels ook op de test gereageerd, bij monde van Danny Tack. Tack is niet verrast door het resultaat;

We went out of our way to be as fair as possible with the test but there was still a very clear outcome. I think everybody agreed on the night that the QLED set was an excellent TV but the OLED was distinctly better in all measured categories. This is how we will distinguish the technologies in our own range.

Benieuwd naar onze ervaringen met QLED en OLED? Lees dan onze Samsung QE55Q7F review en onze Philips 55POS9002 review.

Reacties (2)